بوی بد دهان

تعریف بوی بد دهان چیست ؟

بوی بد دهان یا هالیتوز ( به انگلیسی : bad breath ) به وجود بوی بد در هنگام تنفس یا حرف زدن گفته می‌شود . بوی بد دهان می‌تواند ناشی از بیماری یا مصرف بعضی از مواد غذایی باشد .

بدبویی دهان می‌تواند فرد را دچار اضطراب کرده و با افسردگی و اختلال وسواسی فکری-عملی همراه باشد .

عموماً بوی بد دهان از خود دهان ناشی می‌شود و شدت بو در ساعات مختلف فرق می‌کند . خشکی دهان ، خوردن بعضی از مواد غذایی ( مانند سیر و پیاز ، مصرف دخانیات و الکل در افزایش و کاهش شدت بدبویی تأثیر دارند .

بدبویی دهان مزمن حدود 25% از جمعیت کره زمین را درگیرکرده است .در ژاپن ¼ افراد بالای 20 سال از این موضوع رنج می‌برند .

علت بوی بد دهان چیست ؟

گاهی بدبویی دهان علت پیش افتاده‌ای مانند عدم رعایت بهداشت دهان پس از صرف غذا را دارد . علت‌های دیگر بدبویی دهان شامل : بیماری‌های لثه و دندان ، دیابت و نارسایی کلیه می‌شود . البته علت‌هایی دیگری نیز دارد که در ادامه توضیح خواهیم داد .

علاوه بر غذا ، ذرات توتون و تنباکو نیز باعث رشد باکتری و بوی بد دهان می‌شوند ، بنابراین احتمال بدبویی دهان در افراد سیگاری بسیار بیشتر است .

آیا دهان شما واقعا بوی بد می‌دهد ؟

تشخیص بوی بد دهان

تنفس خود را بو بکشید . تشخیص بوی دهان توسط خودتان سخت است ، زیرا شما به آن عادت کرده‌اید . به همین علت است که خود افراد نمی‌توانند بوی بدن دهان خود را تشخیص دهند . به‌هرحال اگر بوی دهان شما خیلی بد باشد ، ممکن است راه‌های زیر جواب دهند :

1 – دستان خود را مانند شکل بالا کرده و جلوی دهان خود بگیرید .

2 – بازدم خود را از دهان و روی دستان خود تخلیه کنید و با بینی خود آن را دوباره تنفس کنید .

3 – اگر نفستان بوی خیلی بدی بدهد ، می‌توانید با این روش آن را تشخیص دهید .

چگونه بوی بد دهان را تشخیص دهیم

تست لیست زدن را انجام دهید . با این روش می‌توان تشخیص داد که بزاق خشک‌شده دهان شما ، بوی ناخوشایندی دارد یا خیر ؟

1 – روی دست خود را لیس بزنید .

2 – بگذارید تا بزاق دهانتان خشک شود . ( حدوداً چند ثانیه طول می‌کشد )

3 – در مکانی بدون باد ، محل لیس زدن را بو بکشید .

4 – اگر بزاقتان بوی بدی می‌داد ، به معنای این است که دهان شما نیز بوی بدی می‌دهد .

علت بوی بد دهان

از خانواده یا دوستان صمیمی خود سؤال کنید . این راحت‌ترین راه برای رسیدن به جواب است ، زیرا اشخاص دیگر به‌راحتی می‌توانند بفهمند که بوی دهان شما چگونه است .

دیگر افراد خیلی بهتر از خودتان می‌توانند بوی دهان شمارا تشخیص دهند ، زیرا مانند شما به آن بو عادت نکرده‌اند .

جلوگیری از بوی بد دهان

جلوگیری از بوی بد دهان

کدام مواد غذایی باعث بوی بد دهان می‌شوند . بعضی از غذاها بوی قوی و ناخوشایندی دارند که می‌توانند باعث ایجاد بوی بد دهان در شما شوند .

مواد غذایی‌ای که نبایند مصرف شوند :

  • سیر
  • پیاز ، مخصوصاً پیاز خام
  • مواد غذایی تند
  • کلم
  • قهوه
  • الکل
  • نوشابه
  • دز بالای مکمل‌های ویتامینی

همچنین مواد غذایی شیرین و چسبنده نیز میتوانند باعث رشد باکتری شوند .

قرص خوضبو کننده دهان

با آدامس نعنا یا برگ‌های جعفری بوی بد دهان را پوشش دهید . این مواد فقط باعث پوشش دادن و مخفی کردن بوی بد دهان می‌شوند . اسپری‌ها و قرص‌های قوی نعنا را می‌توانید از داروخانه‌ها و فروشگاه‌ها تهیه بفرمایید .

اگر از برگ نعنا یا جعفری استفاده می‌کنید ، باید نوع تازه آن را مصرف کنید ، زیرا نوع خشک آن‌ها به‌اندازه کافی قوی نیستند .

خوشبو کردن دهان

میوه و سبزیجات ترد و خام بخورید . این مواد غذایی به سابیدن و تمیز کردن دندان‌های شما در هنگام خوردن کمک می‌کنند ، همچنین برای سلامتی شما نیز مفید هستند .

مواد غذایی مفید :

  • سیب
  • کرفس
  • هویج

خوشبو کردن سریع دهان

آب بیشتری بنوشید . آب با خشکی دهان می‌جنگد که یکی از علت‌های بوی بد دهان ، همین خشکی دهان است و با این کار دهان نیز شستشو داده می‌شود . این کار باعث جلوگیری از گیرکردن مواد غذایی در بین دندان‌ها و رشد باکتری‌ها نیز در دهان می‌شود .

اگر دهانتان خشک است ، بیشتر آب بنوشید . میزان آب مورد نیاز هر فرد نسبت به‌ اندازه بدن ، آب‌وهوا و فعالیت‌های فیزیکی تعیین می‌شود .

اگر اغلب به دستشویی نمی‌روید یا ادرار شما کدر یا پررنگ است ، ممکن است آب بدن شما کم باشد .

خوشبو کننده دهان خانگی

بعد از غذا خوردن آدامس بجوید . آدامس جویدن باعث تحریک بدن برای ترشح بزاق بیشتر و کمک به از بین بردن و شستن هرگونه ماده غذایی داخل دهان می‌شود .

استفاده از آدامس بدون قند انتخاب مناسبی است ، زیرا ریسک پوسیدگی دندان را بالا نمی‌برد . باید بدانید که یکی از علت‌های بوی بد دهان ، همین پوسیدگی دندان است .

لاغری و بوی بد دهان

رژیم‌های غذایی سرسختانه را کنار بگذارید . بسیاری از رژیم‌هایی که کربوهیدرات کمی دارند ، بدن را مجبور می‌کنند تا چربی را بشکند و انرژی موردنیاز خود را از آن‌ تأمین کند . این کار باعث تولید کتون در بدن شده که بوی قابل‌توجهی دارد . رژیم‌هایی غذایی هرچقدر سخت‌تر باشند ، بوی قوی‌تری نیز تولید می‌کنند .

اگر رژیم غذایی را می‌خواهید برنامه‌ریزی کنید ، اما می‌خواهید بوی بد دهان را نیز نداشته باشید ، با متخصص تغذیه خود صحبت کنید تا برنامه‌ای برای شما بریزد تا هم کاهش وزن داشته باشید و هم بوی بد دهان را تجربه نکنید .

خوشبو کردن دهان با بهداشت دهان و دندان

دهان خوشبو

روزی 2 بار دندان‌ها و زبان خود را مسواک بزنید . از خمیردندان حاوی فلوراید استفاده کنید تا از پوسیدگی جلوگیری کنید . حداقل 2 دقیقه مسواک بزنید تا زمان کافی برای تمیز کردن تمامی مکان‌ها را داشته باشید .

هر 3 ماه یک‌بار مسواک خود را عوض کنید . بعد از استفاده زیاد ، دندانه‌های مسواک خم‌شده و تأثیر کمتری دارند .

همیشه مسواک همراه خود داشته باشید تا در سرکار یا دیگر مکان‌ها ، بتوانید بعد از ناهار نیز مسواک بزنید .

همچنین می‌توانید از خمیردندان آنتی باکتریال نیز استفاده کنید .

بسیاری از افراد درست مسواک نمی‌زنند ، برای جلوگیری از اینکار مطالعه مقاله ” آموزش درست مسواک زدن ” پیشنهاد می‌شود .

خوشبو کردن دهان

بین دندان‌ها را نخ دندان بکشید . این کار باقی‌مانده مواد غذایی ، پلاک دندانی و باکتری‌هایی که مخفی‌شده‌اند را از بیرون می‌کشد . درزمانی که باکتری‌ها باقی‌مانده مواد غذایی ( مانند غذای گیر کرده میان دندان ) را تجزیه می‌کنند ، بعضی‌اوقات بوی ناخوشایندی از تولید خواهند کرد .

حداقل روزی یک‌بار نخ دندان بکشید . اگر به نخ دندان کشیدن عادت ندارید ، ممکن است در ابتدای کار لثه‌های شما خونریزی کند ، اما بعد از گذشت چند روز می‌توانید بدون خونریزی نخ دندان بکشید .

نخ دندان کشیدن مقداری سخت است ، بنابراین مطالعه مقاله ” آموزش گام به گام نخ دندان کشیدن ” پیشنهاد می‌شود .

خوشبو کردن سریع دهان

باکتری‌ها را با دهان شویه ضد باکتری یا ضد بوی دهان و یا محلول نمک از بین ببرید . شما باید از دهان‌شویه در کنار مسواک زدن استفاده کنید و نباید آن را جایگزین مسواک زدن بکنید .

آماده کردن آب‌نمک : ½ تا ¼ قاشق چای‌خوری نمک را در یک فنجان آب بریزید و حل کنید . البته شما به همه آن ممکن است نیاز نداشته باشید ، بنابراین لازم نیست حتماً تمامی آن را مصرف کنید .

بعضی از دهان‌شویه‌های قوی و آب‌نمک‌ها ممکن است طعم ناخوشایندی داشته باشند . اگر توانستید دوام بیاورید ، به مدت 2 دقیقه دهان‌شویه را در دهان خود بچرخانید . سپس به مدت 30 تا 60 ثانیه آن را قرقره کنید ، دهان‌شویه را تف کرده و دهان خود را با آب تمیز آبکشی نمایید .

دهان‌شویه‌ها در طعم‌های مختلف عرضه می‌شوند ، شما بهتر است از نوع نعنایی آن استفاده کنید تا دهان شما خوشبو شده و بوی نامطبوع آن از بین برود .

علت بوی بد دهان

با مسواک زدن یا سابیدن زبان ، باکتری‌های اضافه آن را پاک‌کنید . ناهمواری زبان باعث می‌شود تا یک مکان عالی برای مخفی شدن ذرات ریز غذا ایجاد شود و همچنین پناهگاه خوبی برای باکتری‌ها نیز می‌باشد .

به‌آرامی تمام زبان را با زبان پاک‌کن تمیز کنید . زیاد به قسمت‌های عقب زبان نروید و خیلی زیاد فشار وارد نکنید تا باعث آسیب یا تحریک کردن زبان شوید .

به‌وسیله ساینده‌ای که در پست مسواک‌ها موجود است نیز می‌توانید تمیز کردن زبان را انجام دهید . این ساینده‌ها باعث شل کردن سلول‌های مرده ، باکتری‌ها و ذرات غذا که باعث بوی بد دهان می‌شوند ، خواهد شد .

از خمیردندان استفاده کنید تا طعم خوبی را شاهد باشید و به خوشبو کردن دهان نیز کمک کرده باشید . بعد از تمیز کردن ، دهان را آبکشی کنید تا موادی که از زبان جداشده‌اند را از دهان خارج کنید .

خوشبو کردن قطعی دهان

زبان خود را با مواد طبیعی بمالید . این روش به‌صورت علمی آزمایش نشده است ، اما شواهد عینی می‌گوید که این روش ممکن است کمک‌کننده باشد .

1 – زبان خود را با خمیری متشکل از آبلیمو و زردچوبه به‌وسیله مسواک ، مسواک بزنید . ¼ قاشق چای‌خوری آبلیمو را با مقدار لازم زردچوبه مخلوط‌کنید تا خمیری شکل بگیرد . باید بدانید که هردوی این مواد دارای خواص آنتی باکتریال هستند .

2 – زبان خود را با خمیری از جوش‌شیرین و آبلیمو مسواک بزنید . جوش‌شیرین را به ¼ قاشق چای‌خوری آبلیمو اضافه کنید تا خمیری با قوامی به اندازه خمیردندان شکل بگیرد . این خمیر باکتری‌ها را کشته و ذرات مواد غذایی و سلول‌های مرده گیرکرده روی زبان را نیز برمی‌دارد .

هشدار : بیشتر از روزی یک‌بار زبان خود را با این روش‌ها تمیز نکنید .

بوی بد دهان و دندان مصنوعی

اگر دندان مصنوعی دارید ، آن‌ها را تمیز کنید . دندان‌های مصنوعی سطحی را فراهم می‌کنند که تکه‌های غذا در آن‌ها گیرکرده و به پناهگاهی برای باکتری‌ها تبدیل می‌شوند ، بنابراین برنامه‌ای منظم برای تمیز کردن آن‌ها داشته باشید .

به‌وسیله آب و صابون ، کرم یا قرص دندان مصنوعی ، آن‌ها را تمیز کنید . خمیردندان ممکن است به آن‌ها آسیب برساند ، بنابراین پیشنهاد نمی‌شود ، البته در این مورد می‌توانید با دندان‌پزشک خود مشورت کنید .

بوی خیلی بد دهان

سیگار را ترک کنید . سیگار نه‌تنها باعث بو گرفتن شما می‌شود ، بلکه سیستم ایمنی بدن شمارا ضعیف کرده و شمارا مستعد ایجاد عفونت در لثه‌ها می‌کند . باکتری‌هایی که در دهان شما رشد می‌کنند باعث ایجاد بوی بد خواهند شد .

برای ترک سیگار می‌توانید از روش‌های زیر استفاده کنید :

1 – با پزشک خود صحبت کنید

2 – با مشاور صحبت کنید

3 – در یک گروه پشتیبان عضو شوید

4 – زیر نظر پزشک دارو مصرف کنید

5 – از مکان‌هایی که همیشه در آن‌ها سیگار می‌کشیدید دوری‌کنید

6 – استرس خود را با ورزش ، ریلکسیشن و مدیتیشن کنترل کنید

البته برای ترک راحت سیگار مطالعه مقاله ” ترک قطعی و دائمی سیگار ” نیز پیشنهاد می‌شود .

درمان‌های حرفه‌ای

علت اصلی بوی بد دهان

اگر روش‌های گفته‌شده را امتحان کردید و جواب نداد ، به دندان‌پزشک مراجعه کنید . تمیز کردن عمقی دندان‌ها می‌تواند هرگونه پلاک سفت شده و باکتری‌هایی که از بین بردن آن‌ها با مسواک و نخ دندان سخت است ، را به‌راحتی از بین برد . البته ممکن است بوی بد دهان شما به دلایل زیر نیز باشد :

  • آبسه دندان
  • پوسیدگی دندان
  • بیماری لثه
  • دندان‌های فرورفته در یکدیگر
  • پیوره
  • آفت دهان

خوشبو کردن قطعی دهان

در صورت نیاز به پزشک مراجعه کنید . اگر دندان‌پزشک شما تشخیص داد که بوی بد دهان شما مربوط به دندان و دهان شما نیست ، ممکن است شمارا به پزشک دیگری معرفی کند . پزشک با معاینه و آزمایش می‌تواند علت بوی بد دهان را پیدا کند .

علت‌های بوی بد دهان

1 – عفونت یا آبسه ریه

2 – التهاب یا عفونت بینی ، سینوس‌ها یا گلو

3 – نارسایی مزمن کلیوی ، که ممکن است بوی ماهی یا ادرار ایجاد کند

4 – دیابت ، که ممکن است بوی میوه مانندی ایجاد کند

5 – رفلاکس معده

6 – بعضی از سرطان‌ها مانند سرطان معده و ریه

7 – بیماری Gastrojejunocolic fistula که بوی میوه مانندی ایجاد می‌کند

قرص خوشبو کننده دهان

کدام داروها باعث بوی بد دهان می‌شوند ؟

بعضی از داروها دهان را خشک می‌کنند ، بعضی دیگر ممکن است مواد شیمیایی‌ای تولید کنند که بوی بد دهان را ایجاد کند . اگر فکر می‌کنید که بوی بد دهان شما ناشی از داروهای مصرفی است ، مصرف آن‌ها را قطع نکرده و به پزشک خود مراجعه کنید تا داروی مصرفی شمارا در صورت امکان عوض کند .

داروهایی که ممکن است باعث بوی بد دهان شوند :

  • انسولین
  • تریامترن اچ
  • نیترات برای درمان درد قفسه سینه
  • بعضی داروهای شیمی درمانی
  • بعضی از آرام‌بخش‌ها

برخی از داروهایی که برای تشنج ، الکلیسم ، بیماری‌های عصبی و روانی استفاده می‌شوند نیز میتوانند بوی بد دهان را ایجاد کنند .

امتیاز شما به این محتوا post

امکان ارسال دیدگاه وجود ندارد.