صدف ناخن نام دیگر پسوریازیس ناخن است . بسیاری از مردم فکر میکنند که پسوریازیس یک بیماری پوستی است اما این بیماری میتواند ناخن را نیز درگیر کند که به آن پسوریازیس ناخن یا صدف ناخن میگویند . درمان صدف ناخن میتواند بسیار سخت باشد و حتی ۱ سال یا بیشتر نیز طول بکشد .
خوشبختانه طیف گستردهای از درمانهایی که میتوانید برای کمک به تقویت و بازسازی ناخن استفاده کنید وجود دارد . ازآنجاییکه ناخنهای مبتلا به پسوریازیس حساس هستند خیلی مهم است که در حین درمان خیلی خوب مراقب ناخن خود باشید .
درمان صدف ناخن
به پزشک یا متخصص پوست مراجعه کنید . پزشک میتواند با تجویز داروهای مخصوص صدف ناخن و تزریقات به درمان صدف ناخن یا همان پسوریازیس ناخن کمک کند . همچنین پزشک میتواند تشخیص دهد که عفونت قارچی در ناخن وجود دارد یا خیر .
پزشک وضعیت ناخن شمارا بررسی میکند و به دنبال علائم صدف ناخن (پسوریازیس ناخن ) میگردد ، علائمی مانند :
- ضخیم شدن ناخن
- شکاف زیر ناخن
- تغییر رنگ ناخن
- چال و چوله روی ناخن
پزشک ممکن است برای شما آزمایش قارچ ناخن تجویز کند . درحالیکه تمام صدفهای ناخن تحت تأثیر قارچ قرار نمیگیرند اما عفونت قارچی میتواند علائم را بدتر کند .
از پماد کورتیکواستروئید استفاده کنید . پزشک شما ممکن است پماد استروئید قوی برای شما تجویز کند یا نوع ضعیف بدون نیاز به نسخه را به شما پیشنهاد دهد . همیشه شبها قبل از خوابیدن کرم استروئید را روی کل ناخن خود بزنید . کرم را زیر پوستکهای دور ناخن نیز بزنید . ناخنهای خود را با نایلون بپوشانید تا رخت خواب کثیف نشود .
از کورتیکواستروئید بیش از ۲ هفته استفاده نکنید مگر زیر نظر پزشک .
دیگر داروهای موضعی چه چیزهایی هستند ؟
پزشک شما ممکن است بهغیراز کورتیکواستروئید موضعی پمادها ، ژل یا کرمهای دیگری نیز برای شما تجویز کند . این داروها را باید روزی ۱ الی ۲ بار روی صدف ناخن بزنید .
درمانهای موضعی صدف ناخن :
- ویتامین D3
- رتینولید
- دیترانول یا آنترالین
- فلوروراسیل
تزریق زیر ناخنی ؛ دست یا پا ممکن است نیاز باشد . با توجه به تشخیص پزشک این تزریقات هر ۴ الی ۶ هفته انجام میشود . پزشک در ابتدای کار اسپری بیحسکننده به ناخن زده سپس دارو را زیر ناخن تزریق میکند .
پزشک ممکن است داروی تریامسینولون به زیر ناخن تزریق کند . همچنین داروی بیولوژیک مانند اینفیلیکسیماب نیز میتواند مورداستفاده قرار بگیرد .
نوردرمانی را امتحان کنید . پزشک در نوردرمانی با استفاده از اشعه ماوراءبنفش اقدام به درمان صدف ناخن میکند . اول ناخنها را در محلولی به نام متوکسالن خیس میکنند سپس ناخن را زیر اشعه UVA قرار میدهد .
پزشک ممکن است به شما قرص بدهد یا به ناخن شما لوسیونی بزند که کمتر در درمان صدف ناخن استفاده میشوند .
در بعضی از بیماران ممکن است تمامی بدن را در مقابل اشعه UVA قرار دهند که در این صورت باید از عینک مخصوص استفاده کنید .
ناخنهایی با تغییر رنگ ، ترک و چال و چوله شدید را بردارید . اگر کل ناخن درگیر صدف ناخن یا همان پسوریازیس ناخن شده باشد ممکن است پزشک کل ناخن را بردارد . این کار برای تشویق رشد ناخن سالم انجام میشود . پزشک از محلول اوره برای حل کردن ناخن استفاده میکند . زمانی که ناخن نرم شد پزشک ناخن را درمیآورد .
نرم و حل کردن ناخن حدود ۱ هفته طول میکشد تا کاملاً ناخن نرم شده و کنده شود . این درمان بدون درد بوده و ناخن بهخودیخود کنده میشود .
۳ تا ۶ ماه زمان نیاز است تا ناخن بهصورت کامل رشد کند .
درمانهای سیستمیک برای صدف ناخن شدید استفاده میشود . درمان سیستمیک کل بدن را درمان میکند و فقط محدود به ناخن نمیشود . این درمان عموماً بهصورت قرص و تزریق است . اگر در دیگر نقاط بدن پسوریازیس داشته باشید و پسوریازیس ناخن ( صدف ناخن ) شما نیز شدید باشد پزشک ممکن است این درمان را به شما پیشنهاد بدهد .
برخی از داروهای سیستمیک :
- متوتروکسات
- رتینولید
- سیکلوسپورین
برخی از این داروها عوارض زیادی داشته و باید حتماً زیر نظر متخصص مصرف شوند .
با پماد ضد قارچ ، قارچ ناخن را از بین ببرید . ناخنهای دارای پسوریازیس بیشتر مستعد ابتلا به قارچ ناخن هستند . اگر به قارچ ناخن مبتلا باشید پزشک شما پماد ضد قارچ تجویز میکند که نسبت به شرایط شما این داروها متغیر است .
درمان قارچ ناخن باعث از بین بردن پسوریازیس ناخن نمیشود اما میتواند از بدتر شدن وضعیت ناخن جلوگیری کند .
مراقبت از ناخن
ناخنها را در آب گرم و صابون خیس کنید . برای تمیز کردن ناخن از گوش پاککن و پنبه استفاده نکنید زیرا میتواند باعث بالا آمدن ناخن از جای خود بشود . اگر زیر ناخن کثیف است آنها را در آب گرم صابونی به مدت ۵ تا ۱۰ دقیقه قرار دهید . این کار باعث تمیز شدن ناخن بدون آسیب زدن به آن میشود .
بعد از شستن ناخنها با ملایمت بهوسیله حوله آنها را خشککنید .
ناخنها را کوتاه نگهدارید . ناخنهای بلند راحت آسیب میبینند و میشکنند . کوتاه کردن ناخنها هر ۱ الی ۲ هفته پیشنهاد میشود که تعیین کردن زمان آن نسبت به رشد ناخن شما است .
ریشههای ناخن را ببرید . اگر در گوشههای ناخن ، ریشه مشاهده کردید آن را با ناخنگیر یا قیچی ببرید . تاجایی که امکان دارد نزدیک پوست آن را ببرید . ریشهها را گاز نگیرید یا نکشید .
ناخن خود را جلا دهید . بافر ناخن ( وسیله مخصوص اینکار ) را روی ناخن قرار دهید و بهآرامی و با فشار کم ، سطح روی ناخن را جلا دهید . گوشههای ناخن را بهوسیله سوهان ناخن صاف کنید . حواستان باشد که از فشار زیاد استفاده نکنید .
اگر در هنگام بافر کردن ناخن احساس درد کردید یا ناخن شروع به ترک خوردن بیشتر کردن ، این کار را متوقف کنید و آن را بهروز دیگری موکول کنید .
هرروز به دست و ناخن کرم مرطوبکننده بزنید . مرطوبکنندهها میتوانند از خشک شدن ناخن جلوگیری کنند . مرطوبکنندههای ناخن و دست دارای چربی بوده که میتوانند بهصورت ویژه به صدف ناخن کمک کنند . در هنگام کرم زدن ، روی پوستک انتهایی ناخن خوب کرم را بمالید .
پوستک ناخن را نبرید یا به عقب فشار ندهید . ناخن زیر پوستک است و این ناحیه در هنگام ابتلا به صدف ناخن بیشترین درگیری را دارد . در کل با پوستک کاری نداشته باشید . اگر هم به مانیکور مراجعه میکنید به او بگویید که نمیخواهید به پوستک آسیبی برسد .
از لاک ناخن استفاده کنید تا ظاهر ناخن زیباتر شود . لاک ناخن به ناخن آسیب نمیزند و میتواند ناخن را پوشش دهد تا تغییر رنگ و بافت بد ناخن نمایان نشود . سعی کنید از لاک بیرنگ استفاده کنید تا ناخن صافتر و سالمتر به نظر بی آید . اگر میخواهید تغییر رنگ ناخن را پوشش دهید از لاک ناخن رنگی استفاده کنید .
از ناخن مصنوعی یا آکریلیک استفاده نکنید زیرا صدف ناخن را بدتر میکند .
اگر متوجه شدید که بعد از استفاده از لاک ناخن ، ناخن شما ترکخورده یا خشکشده است به ناخن خود استراحت دهید و بهوسیله لاک پاککن بدون آستون لاک را پاککنید .
جلوگیری از آسیب بیشتر صدف ناخن
ناخنهای خود را خشک نگهدارید . بعد از شستشو دست و حمام رفتن ناخنهای دستوپا را خشککنید . این کار را بهآرامی با ملایمت انجام دهید . رطوبت ریسک عفونت قارچی را افزایش میدهد .
در هنگام کار کردن از دستکش استفاده کنید . درحالیکه صدف ناخن در حال بهبود است ناخن شما آسیبپذیرتر خواهد بود . دستکشهای لاستیکی یا پارچهای میتوانند در محافظت از ناخن در فعالیتهایی که با دست است به شما کمک کنند .
مثلاً در موارد زیر از دستکش استفاده کنید :
- شستن ظروف
- کار در باغ یا باغچه
- بلند کردن اجسام سنگین
- تمیزکاری با مواد شیمیایی ( مثلاً شویندهها )
در صورت داشتن صدف ناخن پا ؛ کفش بزرگتر بپوشید . اگر احساس درد یا ناراحتی در هنگام راه رفتن دارید کفش با نیم تا ۱ سایز بزرگ خریداری کنید . این کار باعث ایجاد فضای بیشتر و درگیر نشدن ناخنهای پا میشود .
اگر انگشتان پا به کفش مالیده شوند ممکن است شروع به ضخیم شدن و بدتر شدن صدف ناخن شوند . اگر ناخنهای پا بهشدت درگیر صدف ناخن باشند به پاپزشک ( پزشک پا ) مراجعه کنید تا برای شما کفش مخصوص تجویز کند . این کفشها از آسیب بیشتر به ناخن جلوگیری میکنند .
ناخن نجوید . جویدن ناخن باعث آسیب بیشتر به ناخن و بدتر شدن ظاهر صدف ناخن یا همان پسوریازیس ناخن میشود . اگر به ناخن جویدن عادت دارد آن را ترک کنید . جویدن آدامس یا استفاده از توپ استرس میتواند باعث کاهش اقدام به جویدن ناخن بشود .
برای ترک اینکار میتوانید مقاله روش های ترک کردن ناخن جویدن را مطالعه کنید .
رژیم غذایی مناسب خودایمنی بدن را مصرف کنید . با تقویت سیستم ایمنی بدن ناخنهای سالم را به خود هدیه دهید . لبنیات با گلوتن پایین و لبنیات کمچرب غنی از ویتامین D میتواند به بهبود صدف ناخن کمک کند .
به دلیل اینکه پسوریازیس یک بیماری التهابی است از مواد غذایی که باعث ایجاد التهاب میشوند نباید استفاده کرد .
ارگانهای داخلی بدن حیوان مانند جگر و قلوه میتواند به بهبود پسوریازیس کمک کند .
نکات مهم
درمان پسوریازیس ناخن بسیار سختتر از پسوریازیس است . شما نیاز به امتحان کردن چندین درمان مختلف دارید تا بفهمید که کدامیک مناسب شما است .
پسوریازیس ناخن میتواند ۱ سال و حتی بیشتر نیز به طول بی انجامد .
بدون دیدگاه