جوش کیستیک میتواند ناخوشایند و دردناک باشد اما قابلدرمان است . بیشتر جوشهای کیستی یکشبه درمان نمیشوند و نیاز چند هفته زماندارند تا کاملا درمان شوند . پزشک با تجویز دارو و کرمهای مختلف میتواند به شما در درمان جوشهای کیستی کمک کند .
جای جوش نیز یکی از مشکلاتی است که میتواند به دلیل ایجاد جوش کیستیک گریبان گیر شما شود .
حواستان باشد که طول درمان در اشخاص مختلف متغیر است و ممکن است زود درمان شده یا درمان آن مدتی طول بکشد .
پوست حاوی منافذ ، غدد و فولیکول مو است که میتوانند بهوسیله باکتری ، چربی طبیعی پوست و سلولهای مرده پوست مسدود شوند . جوش کیستیک نوع شدید جوش صورت است و معمولاً در نوجوانان رخ میدهد .
وقتی فردی دچار آکنه شدید و کیستیک میشود ، فرد دارای تعداد زیادی جوشهای سرسیاه ، جوش ، جوش چرکدار ، کیست و برآمدگی پوستی است .
درمان پزشکی جوش کیستی
از متخصص پوست کمک بگیرید . سریعترین و مؤثرین راه برای مبارزه با جوش کیستی ، مراجعه به متخصص پوست است . متخصص پوست با استفاده از داروهای تجویزی و دیگر روشها میتواند به شما کمک بسیار زیادی کند .
درصورتیکه باردار هستید یا بچه شیر میدهید ، حتماً به پزشک بگویید .
از متخصص پوست بخواهید تا جوش کیستی را تخلیه کند . در این روش ، پزشک بهوسیله ۱ سوزن تیز ، اقدام به تخلیه جوش کیستی میکند . این راه سریعترین روش برای برداشتن جوش کیستیک است .
بعد از تخلیه جوش درد ، تورم و زخم کاهش میابد .
هیچوقت این کار را در خانه انجام دهید زیرا ممکن است باعث عفونت و زخم شدن پوست شوید .
در بعضی از مواقع ، متخصص پوست ممکن است دارو داخل کیست تزریق کند .
پزشک ممکن است آنتیبیوتیک موضعی یا خوراکی تجویز کند . آنتیبیوتیک میتواند باکتریهایی که باعث ایجاد جوش میشوند را بکشد . پزشک با توجه به شرایط شما از قرص یا کرم برای درمان جوش کیستیک استفاده میکند .
عوارض آنتیبیوتیکها :
- حساسیت به نور آفتاب
- آسیب کبدی
- پیچیدگی در بارداری
آنتیبیوتیک را طبق گفته پزشک و دز تجویزشده مصرف کنید .
رتینوئید موضعی مصرف کنید . رتینوئیدهای موضعی میتوانند منافذ مسدود شده پوست را باز کنند و به داروهای دیگر اجازه ورود و جنگیدن با باکتریهای عامل جوش را بدهند .
بیشتر کرمهای رتینوئید نیاز به نسخه پزشک دارند ، هرچند بهصورت بدون نسخه نیز در دسترس هستند ، اما نوع بدون نسخه آن ضعیف بوده و بهاندازه نوع تجویزی قوی و مؤثر نیستند .
رتینویئدها معمولاً برای جوشهای متوسط تا شدید ، زمانی که دیگر درمانها مؤثر نباشند ، تجویز میشود .
رتینوئیدهای موضعی ممکن است در اول مصرف باعث بدتر شدن جوش شوند ، بنابراین ممکن است نیاز به چند هفته استفاده داشته باشند تا نتایج آن قابلمشاهده باشد .
عوارض جانبی رتینوئید :
- افزایش حساسیت به نور
- قرمزی پوست
- خشکی پوست
- پوستاندازی
در مورد رتینوئید سیستمیک خوراکی با پزشک خود مشورت کنید . اگر دیگر درمانها تأثیری روی جوش کیستیک شما نداشته باشد ، قرص رتینوئید مانند ایزوترتینوین ( راکوتان ) میتواند یکی از بهترین گزینهها باشد .
رتینوئید ممکن است دارای عوارض جدی باشد ، به همین دلیل فقط برای بدترین جوشهای کیستیک استفاده میشود ، زیرا داروی بسیار قویای است .
عوارض جانبی :
- افسردگی
- نقص مادرزادی
- سقطجنین
- ناشنوایی
- بیماری روده
درمان هورمونی برای خانمها ممکن است توسط پزشک پیشنهاد شود . جوش توسط هورمونهای بدن تحت تأثیر قرار میگیرد . داروهای ضدبارداری و ضدآندروژن ممکن است به جلوگیری از شیوع جوش کمک کنند . در مورد مصرف این داروها و عوارض آن با پزشک خود مشورت کنید .
عوارض جانبی :
- چرخه قاعدگی نامنظم
- خستگی
- سرگیجه
- حساسیت پستانها
خانمهایی که سابقه یا ریسک بالای فشارخون ، سکته ، مشکلات قلبی یا سرطان پستان دارند ، نباید از هورمون درمانی استفاده کنند .
با لیزر درمانی جوشهای کیستی را از بین ببرید . معمولاً لیزر درمانی برای از بین بردن جای جوش بکار برده میشود ، اما میتواند برای درمان جوش نیز از آن استفاده کرد .
لیزر درمانی از طریق سوزاندن غدد تولید کننده چربی پوست یا کشتن باکتریها به درمان جوش کمک میکند .
در موارد متوسط تا شدید جوشهای کیستیک ، ممکن است نیاز به چند جلسه درمانی در مدت ۴ هفته باشد ، اما نتایج بعد از اولین جلسه درمانی قابلمشاهده است .
کارهای روزانه جهت درمان
روزی ۲ بار صورت را با پاککننده بنزوئیل پروکساید تمیز کنید . بنزوئیل پروکساید به جنگیدن با جوش ، بهوسیله کاهش چربی و باکتری کمک میکند . صبح و شب صورت خود را بشورید و خوب آبکشی نمایید ، سپس با حوله تمیز ، خشککنید .
قبل از شستشو ، آرایش خود را پاککنید .
تمیزکنندههای ( صابون و شامپو ) حاوی بنزوئیل پروکساید در لوازمآرایشی فروشیها و داروخانهها موجود است .
بعد از شستشو ، از تونر حاوی اسید سالیسیلیک استفاده کنید . تونر میتواند به از بین بردن هرگونه کثیفی و ذرات باقیمانده بعد از شستشو کمک کند ، همچنین میتواند با جوش کیستیک نیز بجنگد .
یک عدد پد پنبهای را به تونر آغشته کرده و بهآرامی روی صورت بزنید .
اسید سالیسیلیک میتواند به باز کردن منافذ مسدود شده کمک کرده و از مسدود شدن فولیکولهای مو جلوگیری کند .
درصورتیکه باردار هستید ، بهجای استفاده از این محصول ( اسید سالیسیلیک ) از محصولات حاوی آزلاییک اسید استفاده کنید . ممکن است آزلاییک اسید برای خانمهای باردار مطمئنتر باشد .
درمان نقطهای با بنزوئیل پروکساید را انجام دهید . مقداری از کرم یا ژل بنزوئیل پروکساید را بهوسیله گوش پاککن روی جوش کیستی بزنید . این کار باعث کمک به محو شدن سریعتر جوش میشود . قبل از استفاده مطمئن باشید که پوستتان تمیز باشد .
برای این کار میتوانید از محصولات بدون نیاز به نسخه استفاده کنید یا به پزشک مراجعه کنید .
از مرطوبکننده ضد جوش استفاده کنید . بعد از هر بار شستشو از مرطوبکنندههای دارای برچسب ضد جوش (non-comedogenic ) استفاده کنید ، زیرا شستشو باعث از بین بردن چربی و آب پوست میشود .
مرطوبکننده ضد جوش یعنی این محصول باعث مسدود کردن منافذ پوست نمیشود .
در هنگام خرید مرطوبکننده به برچسب روی آن توجه کنید که نوشته باشد ضد جوش (non-comedogenic ) .
معمولاً کرمهای مرطوبکننده ضد جوش حاوی آلوئهورا ، گلیسیرین و اسید هیالورونیک هستند .
از دست زدن و ترکاندن جوش خودداری کنید . درست است که سخت است ، اما با دست زدن به جوشهای کیستیک باعث التهاب آنها شده و قرمزی و تحریک شدن پوست را افزایش میدهید ، همچنین ممکن است آن را زخم کنید .
دستهای خود را از صورت دور کنید ، در صورت نیاز به دست زدن به جوش ، سعی کنید حواستان را با جویدن آدامس ، پیادهروی و فشار دادن توپ استرس پرت کنید .
ترکاندن جوشهای کیستیک بسیار سختتر از جوشهای معمولی است و انجام این کار ممکن است باعث بدتر کردن شرایط شود . ترکاندن جوشهای کیستیک دردناکتر است و تمایل بیشتری به ایجاد جای زخم دارد .
تغییر سبک زندگی
رژیم غذایی با گلیسمی پایین ( شاخص گلوکز ) داشته باشید .
شاخص گلوکز چیست ؟ مقدار قندی را نشان میدهد که پس از مصرف کربوهیدرات در واحد زمان ، در بدن آزاد میشود .
چیزهایی که شما میخورید ممکن است در ایجاد جوش مشارکت داشته باشد . داشتن رژیم غذایی دارای گلیسمی پایین میتواند از شدت جوشهای شما کم کند .
کربوهیدراتهای فرآوری شده ، نان سفید ، ماکارونی ، لبنیات و شکر تصفیهشده استفاده نکنید .
در هنگام تشنگی ، بهجای مصرف نوشابه یا شربت ، از آب یا دیگر دمنوشهای گیاهی استفاده کنید .
حواستان به لبنیات باشد ، در بعضی از افراد استفاده از لبنیات باعث ایجاد جوش میشود .
سیگار نکشید . سیگار کشیدن میتواند باعث بدتر کردن یا ایجاد جوش در بزرگسالان شود . اگر تا الان موفق به ترک سیگار نشدهاید ، مطالعه مقاله ترک سیگار در ۳ سوت !! میتواند به شما کمک کند .
همچنین شما باید رژیم غذایی خود را تغییر دهید . قندهای فرآوری شده و محصولات لبنی میتوانند باعث ایجاد جوش در بعضی از افراد شوند ، که علت آن افزایش التهاب و ایجاد محلی برای رشد باکتری است .
الکل مصرف نکنید . الکل نیز میتواند باعث ایجاد جوشهای کیستیک شود .
استرس خود را کاهش دهید . استرس میتواند باعث بدتر شدن جوش ( مثل جوش های کیستی ) شود ، مخصوصاً در آقایان . کنترل کردن استرس بسیار سخت است ، اما بسیاری از روشها وجود دارند که میتوانند بهسادگی این کار را انجام دهند .
ورزش میتواند استرس را کم کند ، اگر ورزش نمیکنید ، پیادهروی و حرکات کششی میتواند کمککننده باشد .
مدیتیشن میتواند به احساس حس آرامش و صلح در شما کمک کند . درصورتیکه مشغول هستید ، میتوانید به مدت ۵ دقیقه سرکار ، در مدرسه یا در هنگام غذا خوردن این کار را انجام دهید . درصورتیکه مدیتیشن بلد نیستید ، مقاله آموزش مدیتیشن را مطالعه کنید .
به مدت ۱۰ ثانیه تنفس عمیق انجام دهید .
حتماً ۷ تا ۹ ساعت خواب شبانه داشته باشید . محروم بودن از خواب میتواند باعث ایجاد استرس بیشتر شود که ممکن است جوش را بیشتر کند .
دیگر درمانهای طبیعی
ماسک طبیعی درست کنید . ماسک صورت میتواند به پروسه التیام پوست کمک کند و جوشها ( همچنین جوش کیستی ) را کم کند . گیاهان قابض باعث سفت شدن پوست و گیاهان آنتیباکتریال باعث کشتن باکتریها میشوند .
طرز تهیه و استفاده :
۱ – ۱ قاشق غذاخوری عسل ، ۱ عدد سفیده تخممرغ و ۱ قاشق چایخوری آبلیمو را با یکدیگر مخلوطکنید . آبلیمو خواص لایهبرداری و سفیدکنندگی دارد ، اگر نمیخواهید از آبلیمو استفاده کنید میتوانید از فندق افسونگر استفاده کنید .
۲ – نصف قاشق چایخوری روغن درخت چای یا روغن کندر را به مخلوط اضافه کنید .
۳ – ماسک را روی صورت و گردن یا دیگر مناطق موردنظر بزنید . درصورتیکه میخواهید بهصورت نقطهای از ماسک استفاده کنید ، بهوسیله گوش پاککن از ماسک استفاده کنید .
۴ – به مدت ۱۵ دقیقه بگذارید بماند ، سپس با آب ولرم کاملاً آبکشی کنید . بعد از خشککردن از مرطوبکننده ضد جوش استفاده کنید .
مواد مغذی برای پوست مصرف کنید . ویتامینهای A و D برای سلامتی پوست بسیار مهم هستند ، همچنین امگا۳ میتواند به درمان جوش کمک کند ، زیرا دارای خواص ضدالتهابی است .
مواد غذایی حاوی ویتامین A : سیبزمینی شیرین ، اسفناج ، هویج ، کدو تنبل، کلم بروکلی ، فلفل قرمز ، انبه ، زردآلو ، حبوبات ، گوشت ، ماهی .
مواد غذایی حاوی ویتامین D : ماهی سالمون ، ماهی تن ، روغن کبد ماهی ، لبنیات ، ۱۰ الی ۱۵ دقیقه قرار گرفتن در مقابل نور آفتاب .
مواد غذایی حاوی امگا۳ : دانه کتان ، دانه چیا ، مغز گردو ، ماهی سالمون ، ساردین ، اسفناج ، ریحان ، میخک و مرزنگوش .
از نور آفتاب دورباشید . در مقابل نور آفتاب قرار نگیرید یا از سولاریوم استفاده نکنید . نور آفتاب و سولاریوم میتواند به سلولهای پوست آسیب برسانند که به دلیل اشعه UVB آنها است .
همچنین بعضی از داروهای درمان جوش باعث افزایش حساسیت پوست نسبت به آفتاب میشوند ، که باید حواستان با این قضیه نیز باشد .
تمیز کردن صورت با روغن
۱ – درست کردن روغن تمیزکننده صورت : روغن یکی از بهترین تمیزکنندهها برای تمیز کردن پوست چرب است ، زیرا باعث از بین بردن چربی و کثیفی بدون تهی کردن پوست از چربی و رطوبت میشود .
روزی ۲بار صورت خود را تمیز کنید ، تمیز کردن صورت بعد از تعریق نیز فراموش نشود .
روغنهای ضد جوش :
- آرگان
- دانه حشیش
- آفتابگردان
- زیتون
- کرچک
۳ تا ۵ قطره روغن درخت چای یا کندر را به هر ۳۰ میلیلیتر روغن انتخابی خود اضافه و خوب مخلوطکنید . مخلوط را دور از آفتاب نگهداری کنید .
۲ – شستن صورت با تمیزکننده روغنی : مقدار کمی مخلوط روغنی را روی دستان خود ریخته و به مدت ۲ دقیقه روی صورت ماساژ دهید . از حرکات دایرهای شکل کوچک استفاده کنید . پارچهای که در آب گرم خیس کردهاید را روی صورت بگذارید و ۲۰ ثانیه صبر کنید ، سپس روغن را با دستمال پاککنید . دستمال را دوباره آبکشی نموده و روغنهای اضافی را کاملاً پاککنید .
از مالیدن خشن پوست خودداری کنید ، چون ممکن است با این کار پوست را تحریک کنید .
در پایان ، پوست را با حوله تمیز پنبهای خشککنید .
تمیز کردن صورت با بخار آب
۱ – صورت خود را بشورید . درصورتیکه قبل از بخور دادن ، صورت خود را نشورید ، ممکن است باعث گرفتگی بیشتر منافذ پوست و ایجاد جوش بیشتر شوید .
بهوسیله آب ولرم و نوک انگشتان ، بهآرامی صورت را شستشو دهید . شستن صورت باید حدوداً ۱ دقیقه طول بکشد . بعد از شستشو با حوله تمیز پنبهای صورت را خشککنید .
۲ – عصاره گیاهی مناسب انتخاب کنید . تعداد محدودی عصاره گیاهی هستند که برای درمان جوش موثراند . روغن درخت چای برای درمان جوش مناسب است ، زیرا ضدعفونیکننده ، ضدالتهاب ، ضدقارچ و آنتیباکتریال است . باور بر این است که روغن درخت چای بهاندازه بنزوئیل پروکساید ، در درمان جوش مؤثر است .
همچنین میتوانید بهوسیله گوش پاککن ، روغن درخت چای را مستقیماً روی جوش بزنید . این کار را روزی ۲ بار انجام دهید .
از روغن کندر نیز میتوانید بهعنوان عصاره گیاهی در بخور صورت استفاده کنید .
همیشه قبل از استفاده از عصارهها تست حساسیت انجام دهید .
روش تست حساسیت :
۱ قطره از عصاره موردنظر را روی مچ دستزده و ۱۰ الی ۱۵ دقیقه صبر کنید . اگر پوستتان تحریک نشد ، میتوانید از آن عصاره استفاده کنید . در صورتی که پوست قرمز شد یا دیگر علائم در پوست ظاهر شد ، از آن عصاره گیاهی استفاده نکنید .
۳ – بخور را آماده کنید . ۱ لیتر آب درون قابلمه ریخته و حرارت دهید تا جوش بیاید . ۱ تا ۲ قطره عصاره انتخابی را داخل آن ریخته و بگذارید ۱ دقیقه دیگر بجوشد . زیر گاز را خاموشکنید و قابلمه را درجایی که میخواهید صورت را بخور دهید قرار دهید .
استفاده از روغن درخت چای یا کندر میتواند خواص آنتیباکتریال و ضدعفونیکننده به بخور اضافه کند که یعنی کشتن باکتریهایی که باعث ایجاد جوش ( همچنین جوش کیستیک ) میشوند . این عصارهها از شکلگیری جوش جدید نیز پیشگیری میکنند .
اگر عصارههای گفته شده در دسترس نیستند ، نصف قاشق چایخوری گیاه خشکشده آنها را به آب جوش اضافه کنید .
۴ – صورت را بخور دهید . سرخود را روی ظرف آب جوش گذاشته و حوله بزرگی روی سر خود بگذارید . صورت باید حداقل ۳۰ سانتیمتر از ظرف فاصله داشته باشد .
چشمان خود را ببندید و بهصورت عادی نفس بکشید . به مدت ۱۰ دقیقه صورت را به همین شکل بخور دهید . این کار باعث کمک به باز شدن منافذ پوست و منبسط شدن رگهای خونی میشود .
۵ – صورت را آبکشی کرده و خشککنید . بعد از ۱۰ دقیقه بخور دادن صورت ، با آب ولرم صورت را آبکشی کنید و با ملایمت و بدون مالیدن پوست بوسیله حوله صورت خشککنید .
بعد از خشککردن از مرطوبکننده ضد جوش استفاده کنید .
۶ – روزی ۲ بار صورت را بخور دهید . در ابتدای شروع به بخور دادن صورت روزی ۲ بار ، صبح و شب ، این کار را انجام دهید . بعد از چند هفته که پیشرفت در درمان جوش به وجود آمد ، روزی ۱ بار صورت را بخور دهید .
جوش کیستی را بیشتر بشناسید
جوش کیستیک چیست ؟
بهطورکلی ، جوش روی صورت به دلیل باکتری و فعلوانفعالات هورمونی با چربی طبیعی پوست ایجاد میشود . این کار باعث التهاب فولیکول مو میشود .
جوش میتواند به دلایلی مانند زیر بدتر شود :
- آرایش کردن و گرفتگی منافذ
- تمیزکنندههای پوست که باعث التهاب و تحریک کردن پوست میشوند
- تعریق زیاد
- پوشیدن لباس تنگ
- در بعضی از افراد لبنیات و رژیم غذایی حاوی قندهای فرآوری شده باعث افزایش ریسک ایجاد جوش میشود .
چهکارهایی نباید با جوش انجام دهیم ؟
بعضی از کارها را نباید انجام داد ، زیرا میتوانند باعث بدتر شدن یا تحریک کردن پوست شوند .
کارهایی که نباید انجام داد
۱ – شستشو و مالیدن سفتوسخت محل موردنظر
۲ – استفاده از محصولات حاوی الکل ، صابون آنتیباکتریال و صابون قوی
۳ – استفاده از محصولات چرب یا پایه روغنی
۴ – ترکاندن جوش ، زیرا میتواند باعث عفونت و گسترش یافتن جوش شود
بدون دیدگاه