آسم چیست ؟
آسم یک بیماری التهابی ریه است که باعث تنگ شدن مجراهای تنفسی میشود . افرادی که آسم مزمن دارند ، علائم تکرارشوندهای مانند : خسخس سینه ، تنگی نفس ، سنگینی قفسه سینه و سرفه را تجربه میکنند .
به دلیل اینکه آسم باعث جلوگیری از تنفس میشود ، میتواند خطرناک باشد و باید درمان شده و تحت نظر باشد .
درست است که داروها و درمانهای مدرن برای درمان آسم ثابتشده هستند ، اما شما با درمانهای طبیعی نیز میتوانید به کاهش علائم آسم بپردازید ، با سایت کوروک همراه باشید !!!
محرکهای آسم کدماند ؟
آشنایی با محرکهای آسم :
در طب سنتی و طبیعی ، اولین قدم در درمان آسم ، کاهش قرار گرفتن در مقابل محرکها است ، البته تا جاییکه امکان دارد . علاوه بر اجتناب از محرکها ، شما باید حواستان به محرکهای جدید نیز باشد . آشنایی و حذف محرکها یکی از قسمتهای اصلی درمان آسم است .
محرکها میتوانند شامل موارد زیر باشند :
۱ – آلرژن ها ( موادی که باعث ایجاد حساسیت میشوند ) مثل : خاک ، پشم حیوانات ، سوسک ، کپک ، قارچ ، گردههای درختان ، علفها و گلها .
۲ – تحریککنندههای موجود در هوا مانند : مواد شیمیایی ، دود سیگار ، آلودگی هوا و خاک روی وسایل ، همچنین محصولات آرایشی و بهداشتی را نیز شامل میشود .
۳ – بعضی از داروها : بهعنوانمثال آسپرین و دیگر داروهای ضدالتهاب غیراستروئیدی ، بلوک کنندههای بتا که در درمان بیماریهای قلبی تجویز میشوند .
۴ – مواد شیمیایی نگهدارنده مواد غذایی که در بسیاری از مواد غذایی و نوشیدنیها یافت میشود .
۵ – عفونت دستگاه تنفسی فوقانی : مانند سرماخوردگی و دیگر عفونتهای ویروسی ریه .
۶ – ورزش و دیگر فعالیتهای ورزشی
۷ – سردی یا خشکی هوا
۸ – دیگر بیماریها مانند : رفلاکس معده ، استرس و آپنه خواب
حساسیتهای غذایی خود را پیدا کنید . یک مطالعه نشان داد که ۷۵% از کودکان مبتلابه آسم دارای حساسیتهای غذایی هستند . حساسیت غذایی عموماً از طریق آزمونوخطا پیدا میشود و از طریق مراکز درمانی قابلاجرا است .
حساسیتهای غذایی باعث ترشح کردن هیستامین و دیگر موادی که باعث واکنش نشان دادن بدن میشوند ، خواهد شد .
حساسیتهای غذایی شایع شامل : گلوتن ( موجود در مواد غذایی حاوی گندم ) و کازئین ( پروتئینی که در لبنیات یافت میشود ) است . حذف کامل مصرف گلوتن و/یا کازئین میتواند بهصورت قابلتوجهی شدت و تکرار حملات آسم را کم کند .
دیگر مواد غذایی که با آسم در ارتباط هستند شامل : تخممرغ ، مرکبات ، بادامزمینی و شکلات میشوند .
چگونه محرکهای مخصوص بدن خود را پیدا کنیم ؟
باید تأکید کنیم که محرکهای آسم میتوانند برای هر فردی نسبت به فرد دیگری متفاوت باشند . بهترین راه برای پیدا کردن این محرکها ، نوشتن هرروز هر آن چیزی که میخورید است . شما باید هر چیزی که میخورید و واکنش بدنتان به آن را بنویسید .
حداقل ۲ هفته این اطلاعات را نگهدارید تا بتوانید هرگونه محرک را تشخیص دهید .
درمان نیز ، شامل اجتناب از مصرف اینگونه مواد غذایی است .
درمان آسم با رژیم غذایی
برای کاهش التهاب از مواد غذایی ضدالتهاب استفاده کنید . رژیم غذایی ضدالتهابی ، ارتباط مستقیم با استفاده نکردن از مواد غذایی فرآوری شده و از قبل آمادهشده دارد . بهعبارتدیگر شما باید غذا را خودتان درست کنید .
شما میتوانید مواد غذایی ضدالتهاب را به رژیم غذایی خود اضافه کنید . البته حواستان باشد که ممکن است به آنها نیز حساسیت داشته باشید ، بنابراین آنها را آرامآرام به رژیم غذایی خود اضافه کنید .
مواد غذایی ضدالتهابی :
- سیر
- پیاز
- زردچوبه
- زنجبیل
- ریحان
- دارچین
- کاری
- میخک
- فلفل فرنگی
از مواد غذایی طبیعی و ارگانیک استفاده کنید . این یعنی تا جایی که میتوانید از مواد غذایی فرآوری شده و غذاهای آماده استفاده نکنید . همچنین تا جاییکه میتوانید از محصولات ارگانیک و کاملاً طبیعی استفاده کنید .
یکی از علتهایی که استفاده از مواد غذایی ارگانیک میتواند به شما کمک کند ، این است که شما مواد شیمیایی کمتری وارد بدن خود میکنید . درزمانی که شما میخواهید آسم را کنترل کنید یا از آن جلوگیری کنید ، اینگونه مواد غذایی انتخاب خوبی هستند ، زیرا قادر به جلوگیری از استفاده از محرکهای آسم هستید .
خودتان آشپزی کنید . اگر شما خودتان آشپزی کنید ، میدانید که دقیقاً چه چیزی داخل غذای شما هست و میتوانید آن را با نکاتی که در ادامه گفته میشود ، درست کنید و با رعایت آنها آسم خود را کنترل و درمان کنید .
حداقل ۹۰ تا ۹۵ درصد از کربوهیدراتهای کامل در غذاهای خود استفاده کنید . کربوهیدراتهای کامل از مولکولهای قندی که در یک خط بلند به یکدیگر پیچیده و کاملاً تنیده شدهاند و معمولاً شاخههای زنجیرهای دارند تشکیلشده است . علت مصرف نکردن مواد غذایی فرآوری شده این است که دارای کربوهیدرات ساده با قند اضافی هستند .
مواد غذایی کامل مانند :
- غلات کامل ( با سبوس )
- عدس
- سبزیجات
- لوبیا
کربوهیدراتهای ساده اغلب در مواد غذایی فرآوری شده پیدا میشوند . این افزودنیها شامل گلوکز ، ساکارزو و فروکتوز هستند . این قندها با چاقی ، دیابت و مشکلات قلبی در ارتباط هستند ، اما میتواند بهعنوان محرک آسم عمل کرده و باعث افزایش التهاب شوند .
تمامی برچسبهای مواد غذایی را بهخوبی چک کنید . شما با خواندن برچسب مواد غذایی میتوانید بفهمید که چقدر قند در غذای شما وجود دارد . بههرحال ، شرکتهای تولیدکننده باید بهصورت واضح مواد تشکیلدهنده را بنویسند . شما با استفاده از مواد غذایی فرآوری نشده ، میتوانید اینگونه قندها را مصرف نکنید .
یک نشانه خوب برای تشکیل مواد غذایی فرآوری نشده ، سفید بودن آن است ، یعنی نان سفید ، ماکارونی سفید ، برنج سفید است . همچنین از مصرف شکلات ، کیک ، کوکی و دیگر شیرینیها اجتناب کنید .
میزان فیبر مصرفی خود را افزایش دهید . شما این کار را میتوانید با افزایش مصرف میوه و سبزیجات انجام دهید ، همچنین میتوانید مصرف فیبر را در وعدههای غذایی خود را افزایش دهید .
بهعنوانمثال : میتوانید یک قاشق غذاخوری ( حدوداً ۷ گرم ) پودر تخمه کتان به هر وعده غذایی خود اضافه کنید .
مصرف گوشت قرمز را کاهش و مصرف ماهی و مرغ را افزایش دهید . به دنبال مصرف ماهیهای دریایی ( غیر پرورشی ) مانند : ماهی سالمون ، ماهی تن ، ماهی کاد ( ماهی روغن ) و روغن ماهی کوچک باشید .
این ماهیها منبع خوبی از امگا ۳ هستند ، امگا ۳ برای سلامتی ضروری بوده و خواص ضدالتهابی دارد .
پوست مرغ و ماهی را نخورید ، زیرا دارای چربی حیوانی بالایی هستند ، همچنین دارای هورمون و آنتیبیوتیک اضافی نیز هست .
واضح است که نباید از مصرف مواد غذایی که به آنها حساس هستید ، استفاده کنید . مثلاً اگر به سالمون حساسیت دارید یا به شما نمیسازد ، از انواع دیگر ماهیها استفاده کنید .
میزان مصرف آب را افزایش دهید . ۱ تا ۲ لیتر آب در روز بنوشید . همچنین از مصرف کافئین مانند قهوه ، چای و نوشابه اجتناب کنید . اینگونه مواد غذایی باعث افزایش التهاب و بیآبی بدن شما میشوند .
درمان آسم با مکملها
مصرف مکملهای ویتامین C :
تعداد زیادی از مطالعات نشان دادهاند که مصرف ویتامین C درمان آسم را بهبود میبخشد .
روزانه میتوانید ۵۰۰ میلیگرم ویتامین C مصرف کنید ، البته درصورتیکه مشکل کلیوی نداشته باشید .
مولیبدن ( molybdenum ) را به رژیم غذایی خود اضافه کنید . مولیبدن یک ماده معدنی است که در لوبیا ، عدس و نخود یافت میشود .
دز پیشنهادی روزانه مولیبدن :
کودکان تا ۱۳ سال : ۲۲ تا ۴۳ میکروگرم در روز
افراد بالای ۱۴ سال : ۴۵ میکروگرم در روز
خانمهای باردار و شیرده : ۵۰ میکروگرم در روز
بیشتر مولتیویتامینها دارای مولیبدن هستند ، اما میتوانید آن را بهصورت مکملی جداگانه نیز تهیه کنید .
مطمئن شوید که بهاندازه کافی سلنیوم مصرف میکنید . سلنیوم برای واکنشهای بیوشیمیایی موردنیاز است که در کنترل التهاب نقش دارد . مواد غذایی مانند ارگانها ( قلب ، جگر و قلوه ) ، غذاهای دریایی و گوشت قرمز دارای سلنیوم هستند .
اگر میخواهید مکمل سلنیوم تهیه کنید ، مکملی که حاوی سلنو متیونین ( selenomethionin ) است را تهیه کنید . مطالعات نشان دادهاند که این نوع از سلنیوم را بدن راحتتر جذب میکند .
بیشتر از ۲۰۰ میکروگرم سلنیوم در روز مصرف نکنید . ممکن است دزهای بالاتر سمی باشد .
ویتامین B6 مصرف کنید . ویتامین B6 با ۱۰۰ واکنش مختلف دیگر در بدن درگیر است . این میتواند باعث کاهش التهاب شده ، همچنین سیستم ایمنی بدن را ساپورت کند .
مواد غذایی دارای ویتامین B6 زیاد شامل :
- ماهی سالمون
- سیبزمینی
- مرغ
- بوقلمون
- آووکادو
- اسفناج
- موز
دز پیشنهادی مکمل :
کودکان بین سن ۱ تا ۸ سال : ۰٫۸ میلیگرم در روز
کودکان بین سن ۹ تا ۱۳ سال : ۱ میلیگرم در روز
بزرگسالان و نوجوانان : ۱٫۳ تا ۱٫۷ میلیگرم در روز
خانمهای باردار و مادران شیرده : ۱٫۹ تا ۲ میلیگرم در روز
ویتامین B12 مصرف کنید . ویتامین B12 برای متابولیسم بدن و تولید انرژی در چرخه اسیدسیتریک مهم است . کمبود این ویتامین میتواند باعث کمخونی و بیماریهای سیستم عصبی در شما شود .
مواد غذایی حاوی ویتامین B12 :
- گوشتها
- ماهی
- غذاهای دریایی
- پنیر
- تخممرغ
دز پیشنهادی مکمل :
کودکان بین سن ۱ تا ۸ سال : ۰٫۹ الی ۱٫۲ میلیگرم در روز
کودکان بین سن ۹ تا ۱۳ سال : ۱٫۸ میلیگرم در روز
بزرگسالان و نوجوانان : ۲٫۴ میلیگرم در روز
خانمهای باردار و مادران شیرده : ۲٫۶ تا ۲٫۸ میلیگرم در روز
کدام گیاهان دارویی برای آسم مفید هستند ؟
رایجترین گیاه مصرفی ریشه شیرینبیان است ، قبل از مصرف شیرینبیان با پزشک خود مشورت کنید تا تداخلی با داروهای مصرفی شما نداشته باشد . اگر قرص آن را مصرف میکنید ، دز پیشنهادی روی جعبه را مصرف کنید .
اگر میخواهید بهصورت دمنوش آن را مصرف کنید ، ۱ قاشق چایخوری گیاه خشکشده یا ۳ قاشق چایخوری گیاه تازه را در یک فنجان آب جوش بریزید و روزی ۳ تا ۴ بار بنوشید .
از آسم چه میدانید ؟
چه کسانی در ریسک ابتلا به آسم هستند ؟
آسم عموماً در کودکی شروع میشود ، اما میتواند هر زن و مردی را در هر سنی درگیر کند . خانمهای بزرگسال تمایل بیشتری به گرفتن آسم دارند و در ریسک بالاتری نسبت به آقایان هستند . در کودکی ، پسرها بیشتر نسبت به دختران به آسم مبتلا میشوند .
دیگر فاکتورهایی نیز وجود دارند که در ایجاد آسم نقش دارند . بهغیراز علائم محیطی ، فاکتورهای ژنتیکی نیز جزو فاکتورها هستند . اگر شخصی در اقوام خود به آسم یا آلرژی شدید مبتلا باشد ، ریسک ابتلا به آسم افزایش میابد .
آسم چیست ؟
در بیماری آسم ، راههای تنفسی ملتهب میشوند . این نوع از التهاب به دلیل تورم راههای هوایی و حساسیت آنها به بسیاری از موادی که تنفس میشوند ، باعث تحریک کردن آسم و حمله آسم میشوند .
در طول حمله آسم ، راههای تنفسی بیشتر متورم و نازک میشوند و باعث میشوند تا بتوان بهسختی تنفس کرد .
همچنین ، قسمتی از پاسخ این التهاب ، تولید مخاط ( خلط ) در ریهها است و در طول حمله آسم ، تولید مخاط باعث سختتر کردن تنفس کامل و دریافت اکسیژن کافی میشود .
انواع آسم کدماند ؟
ما ۲ نوع آسم اصلی داریم :
۱ – آسم وابسته به آلرژی
۲ – آسم غیر وابسته به آلرژی
آسم وابسته به آلرژی بسیار شایع است و مستقیماً با پاسخ ایمنی بدن و محرکهایی که تنفس میشود مرتبط است .
آسمی که به آلرژی وابسته نباشد با محرکهایی مانند : هوای سرد ، ورزش ، خشکی هوا و استرس تحریک میشود .
سیستم ایمنی بدن در آسم غیر آلرژیک کمتر بحرانی میشود ، اما هر دو نوع آسم با التهاب درگیر هستند . هر ۲ نوع آسم میتوانند خفیف ، متوسط یا شدید باشند و همچنین ممکن است متناوب نیز باشند .
تشخیص معمولاً باسابقه بیمار ، علائم و سابقه خانوادگی تشخیص داده میشود ، شما برای تشخیص اینگونه موارد باید به پزشک مراجعه کنید .
علائم آسم کدماند ؟
علائم شایع آسم عبارتاند از :
۱ – سرفه ( اغلب در شب و اوایل صبح بدتر میشود )
۲ – خسخس ( در هنگام تنفس )
۳ – تنگی نفس
۴ – احساس سفتی در قفسه سینه
این علائم میتوانند با بسیاری از محرکها و مواد یا موقعیتها تحریک شده و خود را نشان دهند .
داروهای درمان آسم کدماند ؟
داروهای آسم شامل ۲ نوع داروی اصلی هستند :
۱ – داروهای موقتی که تأثیر کوتاهی دارند و بهعنوان داروهای نجاتدهنده فعالیت میکنند ، مانند : سالبوتامول .
۲ – داروهایی هستند که بهصورت بلندمدت برای کنترل آسم مصرف میشوند :
اسپریهای کورتیکواستروئید هستند که برای کاهش التهاب ، مانند : بکلومتازون و مومتازون فوروات مصرف میشوند .
دیگر داروهای آسم
۱ – دیگر داروهای ضدالتهاب مثل کرومولین
۲ – داروهای ترکیبی
۳ – تئوفیلین برای باز نگهداشتن مجاری تنفسی
۴ – داروهای بیولوژیکی که باعث کاهش پاسخ به محرکها و التهاب میشوند . داروهایی مانند مونته لوکاست و امالیزوماب از این دسته داروها هستند .
۵ – داروهایی که بهصورت بلندمدت مجاری تنفسی را باز نگه میدارند مانند سالمترول .
چه زمانی باید به پزشک مراجعه کنیم ؟
۱ – اگر فکر میکنید که آسم دارید به پزشک مراجعه کنید . اگر تابهحال آسم در شما تشخیص داده نشد است ، اما بعضی از علائم آن رادارید ، خیلی مهم است که به پزشک جهت تشخیص مراجعه کنید .
پزشک میتواند تشخیص دهد که چه چیزی باعث عود کردن آسم در شما میشود و برنامه درمانی مناسبی را برای شما پیش بگیرد .
اگر علائمی مانند : تنگی نفس ، خسخس سینه و سرفه شما بیش از چند روز طول کشید ، حتماً به پزشک مراجعه کنید .
اگر آسم را درمان نکنید ، باگذشت زمان باعث ایجاد آسیب بیشتر در ریهها خواهید شد .
۲ – اگر حمله شدید آسم را تجربه کردید ، با اورژانس تماس بگیرید . حمله شدید آسم میتواند زندگی شخص را درخطر بی اندازد ، بنابراین در صورت وقوع سریعاً با اورژانس تماس حاصل کنید .
در موارد زیر با اورژانس تماس بگیرید :
۱ – اگر تنگی نفس یا خسخس بهسرعت بدتر شد .
۲ – اگر اسپریهای آسم نتوانست کمکتان کند .
۳ – اگر آسم دارید ، بهصورت منظم به پزشک مراجعه کنید . اگر آسم دارید ، خیلی مهم است که زیر نظر پزشک باشید . پزشک شما میتواند با توجه به علائم شما میزان و نوع دارو را تنظیم کرده و سبک زندگی مناسبی را به شما پیشنهاد دهد .
حتماً تمامی سؤالات خود را قبل از مراجعه به پزشک بنویسید ، تا چیزی را از قلم نندازید .
۴ – اگر علائمتان بدتر شد یا عوارض جدیدی را تجربه کردید با پزشک خود تماس بگیرید . حتی با پیگیری درمان و مصرف دارو ، ممکن است آسم بدتر شود . بنابراین اگر این اتفاق برای شما افتاد با پزشک خود تماس بگیرید .
دز داروهای مصرفی خود را خودسرانه تغییر ندهید و این کار را به پزشک خود بسپارید .
۵ – در مورد تمام راههای درمانی با پزشک خود مشورت کنید . ممکن است پزشک شما برای کنترل آسم به شما درمانهای گیاهی را پیشنهاد دهد ، اما باید بدانید که بدون مشورت با پزشک نباید این کار را انجام دهید . پزشک اول بررسی میکند تا شدت علائم شما چقدر است و با توجه به آن میتواند درمان مؤثر و ایمنی را برای شما انتخاب کند .
بعضی از گیاهان ، ویتامینها و مکملها میتوانند تداخل دارویی بدی با داروهای مصرفی ایجاد کنند ، بنابراین هرگونه قرص و مکملی که مصرف میکنید را به پزشک خود بگویید .
هشدار : هیچگاه مصرف داروهای آسم خود را بدون مشورت با پزشک خود قطع نکنید .
بدون دیدگاه