بیماری کرون چیست ؟ بیماری کرون یک بیماری التهابی روده است که به دلیل خود ایمنی بدن در روده اتفاق می افتد .
نشانه های تشخیص بیماری کرون : اسهال مزمن ، کاهش وزن ، درد شکم ، خون در مدفوع ، بی اشتهایی ، نفخ ، دفع ناقص و تعداد زیاد اجابت مزاج .
مهمترین نکته برای بیماران ، به کنترل در آوردن عوارض آن میباشد که میتوان با رژیم غذایی درست و مصرف مواد غذایی خاصی اینکار را انجام داد و علائم این بیماری را کم کرد . کاهش اضطراب نقش بسیار زیادی در کاهش علائم بیماری کرون دارد .
درمان با تغییر در روش غذا خوردن
با پزشک خود یا دکتر تغذیه صحبت کنید . پزشک شما میتواند رژیم غذایی خوبی را برای شما ارائه کند اما باید بدانید که در ابتدای اجرای رژیم غذایی مشکلات زیاد است زیرا بدن افراد مختلف در این بیماری به مواد غذایی مختلف عکس العمل های مختلفی نشان میدهند . اما برای شروع میتواند برنامه غذایی خوبی به شما ارائه دهد .
از وعده های غذایی بیشتر با حجم کمتر استفاده کنید . سعی کنید به جای خوردن ۳ وعده غذای حجیم از ۵ تا ۶ وعده غذای کم حجم استفاده کنید .
قسمت هایی از روده به دلیل بیماری کرون دارای التهاب هستند در نتیجه طول تاثیر گذار روده کم میشود ( منظور از طول تاثیر گذار قسمت هایی از روده است که میتواند به درستی غذا را هضم و جذب کند ) ، بنابراین روده نمیتواند حجم غذای معمولی را به درستی هضم کند . استفاده از غذای پر حجم باعث باد معده بیشتر و نفخ میشود همچنین ممکن است به دلیل ماندن آب در روده باعث اسهال نیز بشود .
مصرف آب را افزایش دهید . بیشتر بیماران مبتلا به کرون به دلیل اسهال های پی در پی دچار کم آبی بدن میشوند . به همین دلیل امکان ایجاد سنگ کلیه به دلیل غلیظ بودن ادرار در آنها بوجود می آید . همچنین کم آبی بدن باعث ضعیف شدن و بی حالی نیز میشود .
روزانه ۲ الی ۳ لیتر آب بنوشید . همچنین مصرف نوشیدنی های ورزشی دارای الکترولیت نیز بعد از اسهال میتواند به بازیابی الکترولیت های از دست رفته کمک کند .
رژیم غذایی مخصوص بیماران کرون
مصرف غذاهای پر چرب را کم یا قطع کنید . چربی میتواند باعث بدتر شدن اسهال در بیماران کرون بشود . این چربی های غیر قابل هضم باعث تولید باد معده ، اسهال و مدفوع کف دار میشوند . این علائم در بیمارانی که دچار ضایعه ای در روده کوچک هستند رایج تر و ملموس تر است .
مصرف لبنیات را محدود کنید . بسیاری از افراد مبتلا به بیماری کرون دریافته اند که با کاهش مصرف لبنیات عوارضی مانند اسهال و باد معده کاهش میابد . این را بدانید که سخت بودن هضم لبنیات ممکن است به دلیل عدم هضم لاکتوز توسط بدن شما باشد ، اگر به این موضوع شک دارید با پزشک خود مشورت کنید .
شیر بادام جایگزین خوبی به جای شیر گاو میباشد . شیر بادام حاوی مقادیر قابل توجهی پروتئین ، ویتامین D و ویتامین E میباشد که کلسترول و چربی اشباع هم ندارد . بعض از این شیرها نیز با کلسیم غنی شده اند .
فیبر مصرفی خود را کاهش دهید . در واقع فیبرها کربوهیدارت هایی هستند که انسان قادر به هضم آنها نمیباشد . فیبر بدون تغییر وارد روده میشود و مدفوع را بیشتر میکند سپس دفع میشود . همچنین فیبر آب را در خود نگه میدارد که میتواند اسهال را بدتر کند . در زمانیکه بیماری شما شدید است ( عود کرده است ) و عوارض زیاد است مصرف فیبر را کاهش دهید . حواستان باشد که بعد از رفع علائم بیماری باید فیبر مصرف کنید زیرا برای سلامتی نیاز میباشد . مواد غذایی فیبر دار :
سبزیجات سبز برگدار
آجیل
مغزها
آلو
غلات کامل
مواد غذایی غیر قابل هضم را کاهش دهید . بعضی از مواد غذایی فقط حجم مدفوع را افزایش میدهند و قابل هضم نیستند . شما باید روی مواد غذایی آسان هضم تمرکز کنید . این مواد غذایی به سادگی از مکانهایی که روده تنگ است عبور میکنند که در نتیجه باعث کاهش کرامپ و درد شکمی میشوند . باز هم تاکید میکنم که در هنگام شدید شدن بیماری باید این مواد غذایی را مصرف کنید . مواد غذایی آسان هضم :
غلات پخته شده
پاستا ( ماکارونی )
سیب زمینی بدون چربی
نان سفید
سبزیجات کنسرو شده و بدون تخم
امگا ۳ بیشتر مصرف کنید . امگا ۳ در ماهی و تخم مرغ یافت میشود . شواهد نشان میدهد که امگا ۳ میتواند باعث کاهش التهاب بشود .
مواد غذایی مشکل ساز و پیدا کردن آنها
دفترچه یادداشت غذا و عوارض همراه داشته باشید . غذا ارتباط زیادی با عوارض بیماری کرون ندارد اما بعضی از غذاها به دلایلی مانند : هضم ، جذب و آلرژی باعث تشدید عوارض میشوند . رژیم غذایی کاملا شخصی و فردی میباشد زیرا افراد مختلف نسبت به مواد غذای مختلف آلرژی یا دیگر مشکلات را دارند . بنابراین شما باید خودتان این مواد غذایی مشکل دار را پیدا کنید .
مواد غذایی تحریک کننده را پیدا کنید . قدم بعدی پیدا کردن مواد غذایی مشکل ساز میباشد . هر روز هر آنچه میخورید به همراه عوارض بوجود آمده را یادداشت کنید .
مثال : نوشتن ۳ بار شل کار کردن معده ، دل درد ( شدید معمولی یا کم ) ، داشتن باد معده ، حالت تهوع و غیره . بعد از نوشتن ۲ هفته ای به این روش میتوانید مواد غذایی مشکل دار را پیدا کنید .
مواد غذایی مشکل ساز را حذف کنید . الان باید شروع به حذف مواد غذایی مشکل ساز بکنید . اول از همه یکی از مواد غذایی را که یادداشت کرده اید را به مدت ۲ هفته مصرف نکنید و نتیجه حاصل را ببینید سپس به مدت ۲ هفته یکی دیگر از مواد غذایی مشکل ساز را حذف کنید و به همین روش همه آنها را امتحان کنید . با این روش میتواند مواد غذایی مشکل ساز و همچنین مقدار مشکلی که ایجاد میکنند را بدست بی آورید .
تمام مواد غذایی مشکل ساز را حذف نکنید . پیدا کردن اینگونه مواد غذایی به منظور حذف کامل آنها نیست زیرا اینکار ممکن است باعث ایجاد سوء تغذیه بشود . مثلا میتوانید به طریقی دیگر مانند پختن ، بخارپز یا پخت آهسته از اینگونه مواد غذایی استفاده کنید .
موادغذایی مشکل ساز برای تمامی افراد یکی نیست اما لیست مواد غذایی که عموما ایجاد مشکل میکنند عبارتند از :
لبنیات
سبزیجات خام
میوه تازه
نان
غلات صبحانه
آجیل
قهوه
چای
نوشیدنی های گاز دار
آلو
لوبیا
مواد غذایی چرب
کمبود مواد معدنی و ویتامین ها در کرون
با پزشک خود مشورت کنید . کمبود ویتامین و مواد معدنی در بیماران کرون بسیار شایع است زیرا بسیاری از مواد غذایی در هنگام عود این بیماری حذف میشوند . حتما با پزشک خود قبل از مصرف مکمل ها مشورت کنید .
از پزشک خود درباره مصرف پریبیوتیک و پروبیوتیک برای کاهش علائم بیماری صحبت کنید .
مطمئن شوید به اندازه کافی اسید فولیک مصرف میکنید . داروهای ASA مانند سولفاسالازین ( کاهش التهاب ) که برای درمان بیماری کرون استفاده میشود ممکن است که جذب اسید فولیک را مختل کند . کمبود فولیک اسید میتواند منجر به کم خونی مگابلاستیک بشود . سبزیجات برگدار منبع خوبی از اسید فولیک هستند اما میتوانند عوارض بیماری را بیشتر کنند ، بنابراین مصرف مکمل اسید فولیک پیشنهاد میشود . روزانه ۵ میلی گرم از مکمل اسید فولیک استفاده کنید .
پزشک ممکن است برای شما ویتامین B12 تزریقی تجویز کند . قرص های خوراکی برای این بیماری کارایی ندارند زیرا جذب نمیشود . قسمتی از روده که این ماده را جذب میکند اصولا توسط بیماری کرون تحت تاثیر قرار میگیرد . کمبود این بیمای نیز میتواند باعث کم خونی بشود .
از مکمل ویتامین D استفاده کنید . به دلیل مشکل در جذب ممکن است دچار کمبود ویتامین D نیز بشوید ( مخصوصا بعد از جراحی ) . این کمبود به دلیل کاهش جذب کلسیم ممکن است شما را دچار پوکی استخوان بکند . روزانه ۰٫۲۵ میلیگرم ویتامین D مصرف کنید . مصرف ویتامین A نیز پیشنهاد میشود .
مکمل کلسیم را از یاد نبرید . به دلیل کاهش محصولات لبنی و تزریق استروئید کمبود کلسیم امری عادی میباشد که میتوانید آن را با مصرف مکمل بدست بی آورید .
سپاسگزارم اطلاعات بسیار مناسبی را در اختیار مخاطب قرار می دهد مهمترین مسئله در کنترل این بیماری نوع تغذیه افراد هست که متاسفانه آگاهی رسانی خوبی انجام نشده است.
ممنون از ترجمه خوب و عالی
اگه درمان اینها باشه پس برای کمخونی هم باید به صورتش سرخاب بماله ، نه ؟
سلام
ممنون از اینکه مقاله رو مطالعه کردید و نظر خودتون را اعلام کردید .
این بیماری درمان قطعی نداره متاسفانه .
یکی از مهمترین چیزها در کنترل کردن این بیماری ، تغذیه است که در این مقاله به آن پرداخته شده .
موفق باشید