سیروز کبدی

سیروز کبدی چیست ؟

به عبارت ساده‌تر می‌توان گفت به التهاب شدید کبد ، سیروز کبدی گفته می‌شود .

اگر سیروز کبدی در شما تشخیص داده شود ، باید با پزشک خود درباره بهترین نوع درمان و احیای دوباره کبد صحبت کنید . همیشه حواستان به علائم اولیه سیروز کبدی باشد تا بتوانید درمان را هرچه زودتر شروع کنید .

درمان سیروز کبدی به علت آن وابسته است و خوب است که در مورد تمامی راه‌های درمان اطلاعات کافی را به دست بی آورید و حتی بتوانید با رژیم غذایی به درمان سیروز کبدی بپردازید ، با سایت کوروک همراه باشید !!!

تطبیق سبک زندگی با سیروز کبدی

علائم سیروز کبدی

در مراحل اولیه ، درمان را شروع کنید . برای جلوگیری و متوقف کردن سیروز کبدی ، باید هرچه زودتر این بیماری را تشخیص و درمان را آغاز کرد . کبد یکی از بهترین ارگان‌های بدن در مورد بازسازی و ترمیم خود است .

روش پیوند کبد در سال 1990 تا به امروز استفاده می‌شود ، در این روش قسمت بزرگی از کبد سالم را برداشته و به آن زمان می‌دهند تا خود را ترمیم کند . فرد اهداکننده و فرد گیرنده کبد بعد از یک هفته می‌توانند بیمارستان را ترک کنند .

فرد اهداکننده بعد از 2 تا 3 ماه ریکاوری می‌شود و فرد گیرنده بین 6 تا 12 ماه زمان می‌برد تا کاملاً درمان شده و تطبیق داده شود .

هر 2 کبد بعد از 2 ماه به‌اندازه طبیعی خود بازمی‌گردند .

موادغذایی مضر برای سیروز کبدی

تمامی عوامل آسیب‌رسان به کبد را کنار بگذارید .

مصرف موارد زیر را متوقف کنید :

  • الکل
  • قند اضافه‌شده
  • نمک
  • مسکن‌ها

یکی از مهم‌ترین مواردی که نباید مصرف شود ، الکل است ، زیرا کبد را زیر فشار بسیار زیادی قرار می‌دهد و می‌تواند باعث آسیب بیشتر و زخم کردن آن شود .

نشان داده‌شده است مصرف متعادل کافئین به آهسته کردن پروسه سیروز کبدی کمک می‌کند ، اما خواستان باشد که زیاد کافئین مصرف نکنید . روزی 2 تا 3 فنجان قهوه کافی است .

موادغذایی مفید برای سیروز کبد

مصرف نمک را محدود کنید . برای جلوگیری از ورم یا آب آوردن شکم ، مواد غذایی که بدون نمک یا کم‌نمک هستند را مصرف کنید . مصرف نمک زیاد می‌تواند باعث تشدید کردن یا نگه‌داشتن آب در بدن شود که باعث می‌شود تا کبدِ آسیب‌دیده شما سخت‌تر کار کند .

اگر در حال حاضر غذا با نمک زیاد می‌خورید ، ممکن است که طعم غذای بدون نمک برای شما خوشایند نباشد . شما می‌توانید با استفاده از : فلفل ، زنجبیل ، پودر پیاز ، ادویه و پاپریکا غذاهای خود را طعم دار کنید .

رژیم غذایی مناسب سیروز کبدی

رژیم غذایی بالانس و سالمی داشته باشید . رژیم غذایی شما باید شامل میزان متعادلی میوه و مقدار زیادی سبزیجات را باشد . مصرف پروتئین حیوانی را تا می‌توانید محدود کنید ، و پروتئین را از منابعی مانند : سفیده تخم‌مرغ ، ماهی دریایی ، حبوبات و کینوآ تأمین کنید .

از پروتئین کم‌چرب استفاده کنید . سعی کنید ماهی و گوشت کبابی را بجای نوع سرخ‌کرده آن بخورید .

سعی کنید از مواد غذایی متشکل از کربوهیدرات کامل را استفاده کنید . همچنین از میان وعده‌های سالم بدون قند اضافه‌شده استفاده کنید .

علت سیروز کبدی

برنامه خواب و ورزش منظمی داشته باشید . به‌اندازه کافی بخوابید و استراحت کنید تا بعد از ورزش کاملاً ریکاوری شوید . بیماران مبتلا به سیروز کبدی باید ورزش ملایم و منظمی داشته باشد تا از ، از دست دادن بافت ماهیچه ( که در زمان آسیب به کبد ایجاد می‌شود ) جلوگیری کنند .

همچنین ورزش خیلی مهم می‌شود اگر شما اضافه‌وزن داشته باشید تا بتوانید چربی بیشتری به‌جای ماهیچه از دست بدهید . به‌صورت ملایم هفته‌ای 4 بار و حداقل 30 دقیقه در هر دفعه ورزش کنید .

ورزش‌های مناسب شامل : پیاده‌روی سریع ، دوچرخه‌سواری ، تردمیل و شنا می‌شود .

درمان دارویی سیروز کبدی

قرص‌های ضدالتهابی غیراستروئیدی را مصرف نکنید . مصرف داروهایی مانند ایبوپروفن ، استامینوفن ، ناپروکسن و آسپرین را کنار بگذارید . این داروها برای درمان دردهای خفیف تا متوسط و التهاب مصرف می‌شوند .

درست است که این داروها برای افراد سالم مشکلی ندارند ، اما برای بیماران مبتلابه سیروز کبدی ، مخصوصا مصرف در دزهای زیاد در ترکیب با الکل می‌تواند برای کبد سمی باشد . سیروز کبدی یعنی اینکه کبد شما آسیب‌دیده است ، بنابراین شما با اجتناب از استفاده ازاین‌گونه مسکن‌ها می‌توانید از آسیب بیشتر به کبد خود جلوگیری کنید .

قبل از استفاده از هرگونه مسکن با پزشک خود مشورت کنید .

بایدها و نبایدها

برای کارهای روزمره خود از دیگران کمک بگیرید . از خانواده یا دوستان خود بخواهید تا شمارا در کارها کمک کنند . در خرید ، ظرف شستن ، پخت‌وپز و غیره می‌توانید از آن‌ها کمک بگیرید .

انتقال سیروز کبدی

از گروه‌های حمایتی کمک بگیرید . داشتن رابطه قوی می‌تواند به شما کمک کند تا نگرش مثبتی داشته باشید . اگر دوست یا فردی در خانواده خود دارید که بیماری شما ر درک نمی‌کند ، پیوستن به گروه‌های حمایتی می‌تواند به شما کمک کند .

در اینترنت می‌توانید آن‌ها را پیدا کنید یا از پزشک خود در مورد آن‌ها سؤال کنید .

از عفونت دوری‌کنید

ویروس سیروز کبدی

شما بیشتر مستعد عفونت هستید . اگر مبتلابه سیروز کبدی هستید ، سیستم ایمنی شما در معرض خطر است . بنابراین شما بیشتر از دیگر افراد از باکتری‌ها ، میکروب‌ها و عفونت آسیب می‌بینید .

التهاب مزمن مجاری صفراوی در سراسر کبد شما پخش شده و می‌تواند منجر به ایجاد زخم روی بافت و سلول‌های کبد ، مرگ سلول‌های کبدی و درنهایت از بین رفتن عملکرد کبد شود . اگر زخم‌های مجاری صفراوی باعث کاهش یا متوقف کردن صفرای کبد شود ، ممکن است شما عفونت مکرر مجاری صفراوی را تجربه کنید .

حواستان باشد که ریسک عفونت ، بعد از عمل جراحی یا برداشتن سنگ کیسه صفرا بالا می‌رود .

انتقال سیروز کبدی

از خودتان در مقابل عفونت محافظت کنید . با توجه به سرکوب سیستم ایمنی بدن ، شما باید کارهایی را انجام دهید تا خود را در مقابل عفونت محافظت کنید .

مرتباً دستان خود را بشورید . شستن دست‌ها یکی از مؤثرترین راه‌ها برای جلوگیری از گسترش میکروب‌ها و باکتری‌ها است . حداقل 20 ثانیه دستان خود را بشورید ، سپس خوب آبکشی نمایید .

قرص برای درمان سیروز کبدی

درباره مصرف مولتی‌ویتامین با پزشک خود صحبت کنید . شاید مصرف مولتی‌ویتامین برای شما مفید باشد ، زیرا دارای ریز مغزهایی است که می‌تواند سیستم ایمنی بدن را ساپورت کند .

پزشک شما ممکن است به شما مکملی حاوی ویتامین‌های A ، E ، D و K پیشنهاد کند ، البته اگر کمبود آن‌ها را داشته باشید . قبل از مصرف هرگونه داروی گیاهی و مکمل با پزشک خود مشورت کنید .

جلوگیری از سیروز کبدی

از محل‌های شلوغ دوری‌کنید . اگر در محلی خیلی شلوغ هستید ، شما بیشتر در معرض تماس با مکان‌های آلوده مانند : دست افراد ، دستگیره مترو ، سرفه یا عطسه دیگران و غیره هستید که ممکن است دارای میکروب با ویروسی باشند .

اگر مجبور به رفتن به مکانی شلوغ بودید ، از تماس مستقیم دست خود با صورت ، چشم یا دهان تا زمان شستن دستان خود خودداری کنید و مرتباً دستان خود را بشورید .

از افرادی که مریض هستند دوری‌کنید . اگر در خانه یا یکی از دوستان شما مریض است ، از او نیز دوری‌کنید تا با سرفه یا عطسه شما به ویروس آلوده نشوید . اگر امکان دوری از آن‌ها نبود ، از آن‌ها مقداری فاصله بگیرید و ماسک طبی بزنید .

واکسن هپاتیت

ایمنی بدن خود  را بالا ببرید . افراد مبتلا به سیروز کبدی باید در مقابل هپاتیت A و B خود را ایمن کنند . واکسن هپاتیت A و B موجود است که بدن را در مقابل آن‌ها ایمن می‌کند .

واکسنی از ترکیب هپاتیت A و B موجود است که می‌توانید از آن استفاده کنید .

در حال حاضر واکسنی برای مقابله با هپاتیت C وجود ندارد .

درمان کلینیکی سیروز کبدی

تشخیص سیروز کبدی

با پزشک خود صحبت کنید . اگر سیروز کبدی دارید ، باید آن را درمان کنید . به‌هرحال باید بدانید که قبل از مصرف هرگونه دارویی باید با پزشک خود مشورت کنید .

داروهای تجویزی بستگی به علت آسیب‌های کبدی در شما دارند .

قرص برای سیروز کبدی

برای درمان علائم زودرس سیروز کبدی دارو مصرف کنید . اگر سیروز کبدی شما در مراحل اولیه باشد ، شما می‌توانید با درمان از بدتر شدن سیروز کبدی ، جلوگیری کنید . زمانی که علت سیروز کبدی درمان شود ، سیروز کبدی نیز از بین می‌رود .

دیورتیک ها ( ادرارآور ) اغلب تجویز می‌شوند تا آب ایجادشده به دلیل سیروز کبدی را دفع کنند .

ویتامین K برای رفع نگرانی از خونریزی تاشی از ترشحات ضد انعقادی از کبد تجویز می‌شود .

درمان سریع سیروز کبدی

میزان آب بدن را بررسی کنید . پزشک برای شما سی تی اسکن و/یا سونوگرافی تجویز می‌کند تا هرگونه زخم یا تومور و همچنین خون در کبد تشخیص داده شود .

اگر آب موجود باعث ورم یا تورم شده باشد ، ممکن است پزشک برای کاهش فشار ، آب اضافی را تخلیه کند . به‌سادگی با استفاده از سرنگ آب اضافی خارج خواهد شد .

به این پروسه پاراسنتز گفته می‌شود ، که ساده بوده و با مسکن در مطب یا بیمارستان انجام می‌شود .

قرص های تجویزی برای سیروز کبدی

دارو مصرف کنید تا از بیماری انسفالوپاتی کبدی جلوگیری کنید . اگر سیروز کبدی شما پیشرفت کرده باشد ، پزشک شما ممکن است برای شما داروهایی که باعث جلوگیری از ایجاد سموم در خون می‌شوند تجویز کند .

به‌صورت طبیعی ، کبد شما باید این کار را انجام دهید ، اما اگر آسیب خیلی شدید باشد ، ممکن است کبد نتواند به‌اندازه کافی سموم را دفع کند .

آمپول سیروز کبدی

به‌صورت دوره‌ای آزمایش خون انجام دهید . شما با دادن آزمایشات مختلف می‌توانید از میزان سلامت و تشخیص احتمالی سرطان کبد مطلع شوید .

بسیاری از مؤلفه‌های خون شما بررسی می‌شود ، تا میزان سلامتی کبد شما تشخیص داده شود .

پیوند کبد

پیوند کبد را امتحان کنید . مشکل این است که عرضه کم ، اما تقاضای آن زیاد است . در موارد شدید ، تنها گزینه درمان ممکن است ، پیوند کبد باشد .

به‌هرحال برای واجد شرایط بودن برای پیوند کبد باید تست‌هایی انجام شود تا مطمئن شوند که می‌شود پیوند کبد را انجام داد .

بعد از پیوند کبد

بازیابی و ریکاوری : در مورد پیوند کبد زنده ( گرفته شده از فرد زنده ) ، نیمی از کبد اهداکننده را برداشته و در بدن بیمار سیروز کبدی می‌گذارند . کبد با مدیریت ، حجم ازدست‌رفته را دوباره بازسازی کرده تا بتواند به حجم اصلی خود بازگردد .

بعد از اهداء کبد ، هم کبد اهداءکننده و هم کبد گیرنده به‌اندازه طبیعی خود بازمی‌گردند . با توجه به بررسی‌های مایو کلینیک ، زندگی فرد اهداء کننده عضو بسیار مناسب است .

راههای پیوند کبد

شرایط اهدای عضو چگونه است ؟

اطلاعاتی از سوی USC در این زمینه ارائه‌شده که می‌توانید از آن‌ها آگاه شوید ، البته باید بدانید که این نکته ها در مورد اهدای عضو فرد زنده است :

1 – اهداء زنده عضو می‌تواند به خون ربطی نداشته باشد ، اما باید نوع خونی آن سازگار باشد .

2 – در طول جراحی 40 تا 60 درصد کبد فرد اهداءکننده برداشته می‌شود .

3 – میانگین بستری شدن در بیمارستان برای اهداکننده و گیرنده عضو حدوداً 7 روز است .

4 – زمان ریکاوری برای اهداکننده 2 ماه و برای گیرنده حدود 6 تا 12 ماه است .

5 – باید بدانید که کبد سریعاً شروع به بازسازی خود می‌کند .

6 – بعد از 8 هفته ، کبد اهداءکننده و هم کبد گیرنده تقریباً به‌اندازه طبیعی خود بازمی‌گردند .

شرایط اهداءکننده :

1 – 18 تا 60 سال داشته باشد .

2 – سالم بوده و مشکل فیزیکی و روانی نداشته باشد .

3 – حداقل 6 هفته قبل از اهداء سیگار نکشد .

4 – باردار نبوده و اضافه‌وزن نداشته باشد ، البته اضافه‌وزن‌هایی که وزن کم می‌کنند می‌توانند کاندید اهداء شوند .

5 – قادر به پیروی و درک از دستورالعمل‌های آماده‌سازی و بهبودی پس از جراحی باشد .

نکات مهم و هشدارها

1 – اگر پیوند کبد را انجام دهید ، شما باید داروهای سرکوب‌کننده سیستم ایمنی بدن را تا مدتی مصرف کنید تا از پس زدن عضو جدید بدن جلوگیری کنید .

2 – قبل از تغییر عمده در رژیم غذایی و ورزش ، مصرف یا ترک دارو و دیگر موارد با پزشک خود مشورت کنید . افراد مختلف نیاز به درمان‌های مختلف دارند .

امتیاز شما به این محتوا post

امکان ارسال دیدگاه وجود ندارد.