خارش لثه

خارش لثه می‌تواند تجربه بسیار بدی باشد ، مخصوصاً اگر شما علت آن را ندانید تا بتوانید آن را از بین ببرید . خارش لثه می‌تواند به دلایل بسیاری مانند : حساسیت ، بیماری‌های لثه و خشکی دهان بوجود بی‌آید . البته دلایل خارش لثه خیلی بیشتر است که در دامه مقاله به تمامی آنها اشاره خواهیم کرد .

شما می‌توانید با درمان‌های خانگی التهاب لثه و خارش آن را کم کنید ، اما درصورتی‌که خارش ادامه داشت ، حتماً به دندان‌پزشک مراجعه بفرمایید .

درمان‌های خانگی

درمان خارش لثه

دهان خود را با آب‌خنک آبکشی نمایید . آبکشی دهان با آب‌خنک یا سرد می‌تواند هرگونه باقی‌مانده غذا که ممکن است باعث خارش لثه شما شود را شسته و به کاهش تورم و التهاب کمک کند .

دهان خود را با آب‌معدنی یا تصفیه‌شده آبکشی نمایید ، زیرا ممکن است شما به موادی که در آب معمولی است آلرژی داشته باشید و همان باعث خارش لثه شما شود .

درمان فوری خارش لثه

یخ بمکید !!! اگر لثه شما می‌خارد ، مقداری کمی یخ بمکید . سرما می‌تواند لثه را بی‌حس کند و التهاب مرتبط با خارش لثه را کاهش دهد . اگر مکیدن یخ را دوست ندارید ، نوشمک یا دیگر مواد یخزده را امتحان کنید .

بگذارید تا یخ ذوب‌شده و حفره‌های دهان شمارا مرطوب نگه دارد ، این کار ممکن است از خارش لثه جلوگیری کند .

درمان خانگی خارش لثه

آب‌نمک قرقره کنید . بسته به علت خارش ( منبع خارش ) ، قرقره کردن آب‌نمک ممکن است خارش لثه را بهبود ببخشد . تا زمانی که خارش لثه شما از بین برود ، به چرخاندن آب‌نمک در دهان ادامه دهید .

1 قاشق غذاخوری نمک را در یک لیوان آب ولرم حل کنید . دهان خود را پر از آب‌نمک کرده و به مدت 30 ثانیه آن را در دهان خود بچرخانید . بیشتر تمرکز خود را روی لثه‌ها بگذارید . بعد از زمان گفته‌شده آب‌نمک را دور بریزید .

از قورت دادن آب‌نمک اجتناب کرده و بیشتر از 7 تا 10 روز از این روش استفاده نکنید .

درمان قطعی خارش لثه

آب‌اکسیژنه قرقره کنید . چرخاندن مخلوط آب‌اکسیژنه و آب در دهان می‌تواند خارش را کم کرده یا التهاب مرتبط با آن را کاهش دهد .

طرز تهیه و استفاده :

1 – اندازه مساوی آب و آب‌اکسیژنه 3% را با یکدیگر مخلوط‌کنید .

2 – به مدت 15 تا 30 ثانیه مخلوط را دهان خود بچرخانید ، سپس آن را تف کنید . بعد از تف کردن ، دهان خود را با آب شیر به‌خوبی آبکشی نمایید .

3 – بیشتر از 10 روز از آب‌اکسیژنه استفاده نکنید .

همچنین می‌توانید دهان خود را با بره موم مایع نیز آبکشی نمایید ، البته ممکن است این کار باعث ایجاد لک روی دندان شما شود . 6 تا 10 قطره بره موم را در یک لیوان آن ریخته و به مدت 1 دقیقه در دهان خود بچرخانید .

درمان خارش لثه طب سنتی

خمیر جوش‌شیرین را امتحان کنید . جوش‌شیرین را با مقدار کمی آب مخلوط‌کنید تا خمیری شکل بگیرد ، سپس خمیر را روی لثه بزنید . ممکن است خمیر جوش‌شیرین با کنترل عفونت باکتریایی که علت خارش لثه شماست ، آن را از بین ببرد .

1 قاشق غذاخوری جوش‌شیرین را با چند قطره آب‌معدنی یا آب تصفیه‌شده مخلوط‌کنید تا خمیر غلیظی شکل بگیرد ، سپس مقداری خمیر را روی لثه‌ای که می‌خارد بزنید .

همچنین می‌توانید ترکیبی از جوش‌شیرین و آب‌اکسیژنه را نیز امتحان کنید .

کاهش خارش لثه

به لثه‌ای که می‌خارد ، آلوئه ورا بزنید . مطالعات اخیر نشان داده‌اند که آلوئه ورا می‌تواند به کاهش التهاب دهانی کمک کند . مقداری آلوئه ورا روی لثه‌ای که می‌خارد بزنید تا به بهبودی آن کمک کنید .

شما می‌توانید آلوئه ورا را در شکل‌های زیر خریداری و استفاده کنید ، تمامی آن‌ها به شما کمک خواهند کرد :

1 – خمیردندان و دهان‌شویه

2 – ژل ( می‌توانید آن را با آب مخلوط کرده و بخورید ، یا اینکه مستقیماً روی لثه بزنید )

3 – اسپری موضعی

4 – آب‌میوه ، که می‌توانید آن را در دهانتان بچرخانید .

علت خارش لثه

مصرف مواد غذایی اسیدی و تند را محدود کنید . محدود کردن مواد غذایی و نوشیدنی‌های اسیدی و تند ممکن است از خارش و یا از بدتر کردن التهاب لثه جلوگیری کند . حواستان به دخانیات باشد و استفاده از آن را نیز کنار بگذارید .

نکته مهم : حواستان به مواد غذایی که خارش لثه را بدتر می‌کند باشد . این ممکن است نشانه‌ای آلرژی دهانی بوده که خارش لثه را در شما ایجاد می‌کند .

مواد غذایی‌ای مصرف کنید که خارش لثه شمارا بدتر نکنند . موادغذایی مانند : ماست و بستنی ممکن است لثه شمارا خنک و آرام کنند .

مواد غذایی و نوشیدنی‌هایی مانند : گوجه ، لیموترش ، آب پرتغال و قهوه می‌توانند باعث ایجاد خارش شوند یا هرگونه التهاب را بدتر کنند .

از مصرف هرگونه دخانیات دوری‌کنید ، زیرا ممکن است عامل خارش لثه شما دخانیات بوده و یا اینکه آن را بدتر کند .

علت اصلی خارش لثه

استرس خود را کاهش دهید . مطالعات نشان داده‌اند که استرس ذهنی می‌تواند در بیماری پیوره ( بیماری بافت‌های اطراف دندان ) مشارکت کند . کاهش استرس کلی زندگی ممکن است به کاهش خارش لثه کمک کند .

تا جایی که می‌توانید از موقعیت‌هایی که استرس زیادی دارند ، دوری‌کنید .

ورزش و فعالیت‌های سبک می‌توانند استرس را کاهش دهند .

درمان‌های پزشکی

پیدا کردن علت خارش لثه

چه زمانی به دندان‌پزشک مراجعه کنیم ؟

اگر دچار خارش لثه شدید و درمان‌های خانگی بعد از 7 تا 10 روز مؤثر واقع نشدند ، وقت مراجعه به دندان‌پزشک است . دندان‌پزشک می‌تواند علت خارش لثه را پیداکرده و درمان مناسب آن را به شما پیشنهاد دهد .

علت خارش لثه می‌تواند به دلایل زیر باشد :

  • قارچ
  • ویروس
  • عفونت باکتریایی
  • بعضی از داروها
  • کمبود مواد مغذی
  • کاملاً اندازه و فیت نبودن دندان مصنوعی
  • دندان‌قروچه
  • حساسیت
  • استرس
  • پیوره ( بیماری بافت‌های اطراف دندان )

البته حواستان باشد که ممکن است در بیماری‌های دندان و لثه ، شما تغییری در دهان خود متوجه نشوید .

به دندان‌پزشک خود موارد زیر را بگویید :

1 – چه زمانی علائم بیماری شروع‌شده ؟

2 – چه درمان‌هایی را امتحان کرده‌اید ؟

3 – چه چیزهایی علائم بیماری را بیشتر یا کمتر می‌کند ؟

4 – اگر بیماری خاصی دارید بگویید .

5 – اگر دارویی مصرف می‌کنید به دندان‌پزشک بگویید .

جرمگیری و خارش لثه

آزمایش و تشخیص : دندان‌پزشک با معاینه می‌تواند تشخیص دهد که مشکل از کجاست و درصورتی‌که التهاب لثه داشته باشید ، تشخیص دهد که چرا این اتفاق افتاده است . بهترین کسی که می‌تواند خارش لثه شمارا درمان کند ، دندان‌پزشک است .

البته ممکن است دندان‌پزشک شمارا به پزشک آلرژی و داخلی نیز ارجاع دهد تا علت این خارش را پیدا کند .

دارو برای خارش لثه

درمان را ادامه دهید . با توجه به مشکل شما ، دندان‌پزشک به شما دارو می‌دهد تا احساس خارش را بهبود ببخشد . همچنین ممکن است شما نیاز به داروهای دیگر ( غیر از ضد خارش‌ها ) یا درمان مشکلات دهانی ( برطرف کردن مشکلات دندان و لثه ) و یا درمان دیگر بیماری‌های عمومی بدن را داشته باشید .

جرم گیری و از بین بردن خارش لثه

دندان‌های خود را تمیز کنید . در بسیاری از موارد ، خارش لثه و ورم آن به دلیل تولید پلاک و جرم دندان است . تمیز کردن عمقی دندان می‌تواند علت خارش دندان را از بین ببرد و سلامتی کلی دهان شمارا بهبود ببخشد .

دندان‌پزشک چه‌کارهایی می‌تواند برای شما انجام دهد :

جرم‌گیری : تمامی جرم‌های بالا و پایین خط لثه برداشته می‌شود .

جرم‌گیری عمیق دندان : در این روش سطح دندان زیر لثه نیز تمیز می‌شود و باکتری‌ها و مناطق آلوده پاک می‌شوند .

لیزر کردن : با این روش نیز جرم‌ها برداشته می‌شوند ، اما درد و خونریزی کمتری نسبت به جرم‌گیری و جرم‌گیری عمیق دارد .

درمان تخصصی خارش لثه

درمان با ضدعفونی‌کننده را امتحان کنید . درصورتی‌که دندان‌پزشک دندان شما را جرم‌گیری عمیق کند ، ممکن است پد ضدعفونی‌کننده درون دهان شما قرار دهد . این کار می‌تواند باعث بهبودی بیشتر بیماری شما شود .

2 نوع پد مورد استفاده

1 – ضدعفونی‌کننده با کلرهگزیدین : این پدها با گذشت زمان آزاد می‌شوند و بعد از جرم‌گیری عمیق دندان ، بین دندان و لثه گذاشته می‌شوند .

2 – آنتی‌بیوتیک با مینوسایکلین : بعد از جرم‌گیری و جرم‌گیری عمیق در بین دندان و لثه گذاشته می‌شود .

قرص ضد خارش لثه

مصرف آنتی‌بیوتیک خوراکی : دندان‌پزشک شما ممکن است آنتی‌بیوتیکی مانند : داکسی سایکلین بعد از تمیز کردن دندان یا حتی بدون آن برای شما تجویز کند .

این دارو ممکن است التهاب مقاوم را درمان کرده و از پوسیدگی دندان جلوگیری کند .

قرص کاهش خارش لثه

ضد حساسیت ( آنتی‌هیستامین ) خوراکی : آنتی‌هیستامین‌ها می‌توانند آلرژن ها که باعث حساسیت می‌شوند را خنثی کرده و به از بین بدن خارش لثه کمک کنند . اگر خارش لثه شما به دلیل آلرژن ( مواد حساسیت‌زا ) باشد ، درزمانی که احتیاج داشتید ، از این داروها مصرف کنید .

بعضی از آنتی‌هیستامین‌های خوراکی :

دیفن هیدرامین : در دزهای 25 و 50 میلی‌گرمی موجود است و باید هر 4 تا 6 ساعت یک‌بارمصرف شود . این آنتی هیستامین نباید بیشتر از 300 میلی‌گرم در روز مصرف شود .

کلرفنیرامین : در دز 2 و 4 میلی‌گرم موجود است و باید هر 4 تا 6 ساعت یک‌بار مصرف شود . نباید از این قرص بیشتر از 24 میلی‌گرم در روز مصرف شود.

قرص تقویت لثه

از اسپری یا قرص مکیدنی گلو استفاده کنید . این قرص و اسپری‌ها دارای مقدار کمی مسکن هستند که می‌توانند ناراحتی شما بهبود ببخشند .

اسپری یا قرص مکیدنی را هر 2 تا 3 ساعت یک‌بار یا طبق دستورالعمل روی آن مصرف کنید .

قرص‌های مکیدنی را نجوید یا قورت ندهید ، زیرا ممکن است گلوی شمارا بی‌حس کرده و قورت دادن را برای شما سخت کند .

دهانشویه ضد خارش لثه

دهان‌شویه‌های دارای آنتی‌بیوتیک : دهان‌شویه‌های حاوی کلرهگزیدین می‌توانند دهان شمارا ضدعفونی کنند و خارش را تسکین دهند . حداقل روزی 2 بار از آن‌ها مصرف کنید .

15 میلی‌لیتر دهان‌شویه را دردهانتان ریخته و به مدت 15 تا 20 ثانیه آن را دردهانتان بچرخانید .

جراحی لثه و خارش لثه

جراحی لثه ، آخرین راه‌حل !!!

اگر خارش لثه شما به دلیل بیماری شدید لثه باشد ، ممکن است به جراحی نیاز پیدا کنید . اگر بیماری لثه شما پیشرفته باشد ، ممکن است دندان‌پزشک این روش را به شما پیشنهاد بدهد .

روش‌های جراحی مورد استفاده

جراحی فلپ ( Flap ) : لثه از روی دندان و استخوان برداشته می‌شود ، هرگونه جرم برداشته‌شده و لثه را بخیه می‌زنند . این درمان با استفاده از بیهوشی عمومی انجام می‌شود .

پیوند استخوان و بافت : اگر بیماری لثه شما خیلی جدی و شدید باشد ، ممکن است از این روش برای درمان آن استفاده شود .

نکات مهم

1 – هر 6 ماه یک‌بار به دندان‌پزشک مراجعه کنید تا احتمال ایجاد مشکل جدی برای لثه و دندان خود را کاهش دهید .

2 – مقدار زیادی آب بنوشید ، رژیم غذایی بالانس و متعادلی داشته باشید و مقدار زیادی ویتامین‌ A و ویتامین C بخورید . این کارها به سالم نگه‌داشتن دندان‌ها و لثه‌های شما کمک می‌کنند .

هشدار : اگر خارش لثه‌های شما بیشتر از چند روز طول کشید یا با خونریزی همراه بود ، یا اینکه علائم خارش لثه بعد از استفاده از درمان‌های خانگی بدتر شد ، سریعاً به دندان‌پزشک مراجعه کنید .

امتیاز شما به این محتوا post

امکان ارسال دیدگاه وجود ندارد.