بعد از چند ماه پختوپز ، فر شروع به کثیف شدن و جرم گرفتن میشود . مواد چرب و مواد خوراکی جمع شده در فر به کربن تبدیل میشوند که باعث ایجاد بوی سوختنی در هنگام آشپزی خواهند شد .
درنهایت فر با کربن پوشیده شده و میتواند غذا را خراب کند ، حتی ممکن است باعث آتشسوزی شود . بنابراین بهتر است از جرم گرفتن فر جلوگیری کرده و آن را جرمزدایی کنید .
اقدامات اولیه
نوع فر خود را بشناسید . انواع مختلفی از فر وجود دارد که طرز تمیز کردن آنها متفاوت است و باید شما نوع فر خود را بشناسید .
انواع فر
فر دارای حالت تمیزکننده خودکار (Self-cleaning ovens ) : اینگونه فرها دارای حالتی هستند که با بالا بردن زیاد دما باعث خاکستر شدن اضافات غذا و چربیها میشوند .
فر دارای لایه محافظ (Textured ovens ) : این فرها دارای لایهای از پرسلان هستند و مواد غذایی اضافی پخششده را ، درزمانی که در حال پختن غذا هستید ، بهصورت مداوم میسوزاند .
فر معمولی (Regular ovens ) : هیچکدام از موارد بالا را نداشته و باید بهصورت منظم و دستی تمیز شوند .
محل را برای تمیز کردن آماده کنید . شما نیاز به مقداری زمان برای تمیز کردن فر نیاز دارای ، بنابراین زمانی را انتخاب کنید که آشپزخانه خلوت باشد .
کودکان و حیوانات خانگی را از آشپزخانه دور کنید زیرا درجه حرارت بالا و بوی سوختگی ناخوشایند و خطرناک است .
پنجرهها را بازکنید تا هوای آشپزخانه مدام عوض شود و افراد خانواده دود آن را استنشاق نکنند .
تمیز کردن فر دارای حالت خودکار
قفسههای فر را خارج کنید . قفسهها را در سینک ظرفشویی پر از آب داغ به همراه چند قطره مایع ظرفشویی قرار دهید .
حالت تمیزکننده را فعال کنید . در این حالت درجه حرارت فر بین ۸۰۰ تا ۹۰۰ درجه سانتیگراد بالا میرود که درجه حرارت بسیار بالایی است .
روی یکتکه کاغذ بنویسید ” دست نزنید ” و آن را روی فر بچسبانید تا دیگر اعضای خانواده این موضوع را بدانند .
فر خود را بین ۲ تا ۶ ساعت تمیز میکند . در طول این زمان چربیها و اضافات غذا تبدیل به خاکستر میشوند .
بعد تمیز کردن خودکار بگذارید حداقل ۲ ساعت فر خنک شود .
خاکسترها را خالی کنید . بهوسیله برس کوچک تمامی خاکسترهای موجود را خالی کنید ، سپس فر را بهوسیله پارچه تمیز و مرطوب تمیز کنید .
در فر را تمیز کنید . بهوسیله پاککنندهها و پارچه تمیز ، در فر را تمیز کنید . همچنین میتوانید از مخلوط سرکه و آب نیز برای تمیز کردن در فر استفاده کنید .
قفسهها را تمیز کنید . بهوسیله کف قفسه را خوب تمیز کنید و بعد از خشککردن ، درون فر قرار دهید . جرمها به دلیل خیس خوردن در آب داغ خیلی راحت کنده میشوند .
تمیز کردن فر دارای لایه محافظ
قفسهها را دربیاورید . ظرفشویی را پر از آب داغ کنید و چند قطره مایع ظرفشویی داخل آن بریزید ، سپس قفسهها را داخل سینک ظرفشویی بگذارید .
داخل فر را تمیز کنید . بهوسیله اسفنج ظرفشویی نمدار ، داخل فر را تمیز کنید . این نوع فرها نیازی به گرم کردن ندارند . از مواد شوینده شیمیایی نباید در این نوع فرها استفاده شود ، زیرا ممکن است به لایه پرسلان آسیب وارد کنند .
اگر احتیاج باشد میتوانید از محلول سرکه و آب نیز برای تمیز کردن آن استفاده کنید .
قفسهها را تمیز کنید . بهوسیله آب و مایع ظرفشویی قفسه را خوب بسابید . بعد از تمیز شدن ، آنها را خشک کرده و داخل فر قرار دهید .
تمیز کردن فر معمولی
قفسههای فر را خارج کنید . قفسهها را در سینک ظرفشویی پر از آب گرم به همراه چند قطره مایع ظرفشویی قرار دهید تا خیس بخورند و جرمها راحتتر کنده شوند .
محلول تمیزکننده درست کنید . ۱ لیتر آب را با ۴ قاشق غذاخوری جوششیرین مخلوطکنید و داخل بطری اسپری بریزید . بطری را بهخوبی تکان دهید تا جوششیرین در آب حل شود .
اسپری جوششیرین را داخل فر بزنید . روی تمامی سطوح داخلی فر اسپری بزنید ، مخصوصاً قسمتهای سوخته و لک شده ، تا زمانی که کربن کاملاً اشباع شود .
در صورتیکه فر خیلی کثیف است ، جوششیرین بیشتری به آب اضافه کنید تا بیشتر حالت خمیری بگیرد تا مایع ، خمیر را روی مناطق لکدار و سوخته بزنید .
حداقل ۱ ساعت بگذارید تا فر خیس بخورد . بعد از ۱ ساعت ، داخل فر را بررسی کنید و ببینید که مناطق سوخته روی فر شل شدهاند یا خیر .
اگر هنوز سفت هستند ، دوباره روی آنها محلول جوششیرین بزنید و بگذارید ۱ ساعت دیگر بماند . اگر شل شده بودند ، به مرحله بعدی بروید .
بهوسیله کاردک جرمهای شل شده را بکنید . آنقدر کاردک را بکشید تا بیشتر جرمها یا همان کربن از بین برود . درصورتیکه نمیخواهید دستتان سیاه شود از دستکش استفاده کنید .
بازهم از اسپری جوششیرین روی جرمها استفاده کنید تا شلتر شوند .
بهوسیله برس یا دستمال جرمهای کندهشده را خارج کنید .
دوباره داخل فر را اسپری جوششیرین بزنید . بگذارید یک ساعت بماند سپس جرمهای باقیمانده را بکنید .
با محلول سرکه دوباره فر را شستشو دهید . بهاندازه مساوی سرکه و آب را مخلوطکنید و با آن داخل فر را دوباره تمیز کنید .
درصورتیکه بازهم جرم یا همان کربن روی فر مانده بود ، روش زیر را امتحان کنید :
از تمیزکنندههای صنعتی فر استفاده کنید : اینگونه تمیزکنندهها دارای مواد شیمیایی هستند که تنفس کردن آنها مضر است ، بنابراین بااحتیاط مصرف کنید . عموماً گفته میشود که این تمیز کنندهها را روی مناطقی که جرم مانده است بزنید ، سپس آنها را تمیز کنید .
قفسهها را تمیز کنید . قفسهها را داخل ظرفشویی پرشده از آب و مایع ظرفشویی بسابید ، سپس خوب آبکشی کنید و بگذارید تا کاملاً خشک شود .
جلوگیری از ایجاد جرم
خردههای غذا را با سینی پختوپز جمعآوری کنید . اگر غذایی درست میکنید که زیاد چرب است یا کثیف کاری زیادی دارد ، بهوسیله سینی پخت و پر میتوانید چربی و اضافات غذا را جمعآوری کنید .
سریعاً اقدام به تمیز کردن کنید . وقتی چیزی در کف فر ریخته میشود و در حال جوشیدن است ( مثلا روغن غذا ) ، سریعاً اقدام به تمیز کردن آن کنید حتی درزمانی که در حال پختن غذا هستید .
نمک روی جایی که میخواهید تمیز کنید بپاشید و در فر را تا زمان پخته شدن غذا ببندید .
بعد از برداشتن غذا ، بهوسیله اسفنج نمدار خردهها را پاککنید .
برای جرمهای سفتوسخت از مخلوط مساوی از سرکه و آب برای تمیز کردن استفاده کنید .
نکات مهم
فر را در زمانی که هنوز گرم است تمیز کنید .
نگران استفاده زیاد از جوش شیرین نباشید . هرچقدر بیشتر جوش شیرین بریزید واکنش شیمیایی قویتر بین جوش شیرین و کربن خواهید داشت .
از محلول جوش شیرین روی شیشه فر استفاده نکنید ، زیرا جوش شیرین بین قاب شیشه گیر میکند .
از اسپری کردن جوش شیرین روی فر داغ خودداری کنید . اینکار ممکن است باعث ایجاد سوختگی در شما و پخش شدن جوش شیرین شود .
بدون دیدگاه