سینوزیت، نوعی التهاب سینوسهای پارانازال است که معمولاً در اثر عفونت، حساسیتهای زمینهای و فرایندهای خودایمنی مختلف به وجود میآید. سینوسها، حفرههای کوچکی در استخوان جمجمه هستند که بهطورمعمول با هوا پرشدهاند. سینوزیت، التهاب بافتی است که این حفرهها را میپوشاند. در برخی موارد، التهاب این بافت، فضای داخلی سینوسها را مسدود میکند و مخاط و هوا را درون آنها به دام میاندازد. این اتفاق باعث ایجاد درد در ناحیه گونهها، آبریزش بینی و سردرد در ناحیه پیشانی میشود و گاهی اوقات، منجر به عفونت ثانویه باکتریایی نیز میشود. سینوزیت حاد، طی ۴ هفته درمان میشود، درحالیکه سینوزیت مزمن حدود ۱۲ هفته طول میکشد و ممکن است سالها ادامه یابد. بااینحال، در بسیاری از موارد، سینوزیت را میتوان بهراحتی و بدون مصرف آنتیبیوتیک درمان کرد.
استفاده از درمانهای غیر آنتیبیوتیکی
در طول روز، هر زمان که نیاز بود از اسپری سرم فیزیولوژی (آبنمک) استفاده کنید. استفاده از اسپری سرم فیزیولوژی بینی، روش ملایمی برای شستشوی سینوسها و تسکین ناراحتیهای ناشی از آنهاست. شما میتوانید اسپری سرم فیزیولوژی بینی را بدون نسخه خریداری نمایید. در طول روز چندین بار از آن استفاده کنید تا گرفتگیهای سینوسی برطرف شوند.
از یک اسپری بینی کورتیکواستروئید استفاده کنید. اسپریهای بینی کورتیکواستروئید، قویتر از اسپریهای سرم فیزیولوژی هستند، زیرا آنها حاوی دارویی هستند که مانع از تورم سینوسها شده و به برطرف شدن فشار سینوسها کمک میکند. برای استفاده از این نوع اسپری بینی، به دستورالعملهای درجشده بر روی آن، توجه کنید.
از داروهای ضداحتقان بدون نسخه استفاده کنید. داروهای ضداحتقان بدون نسخه نیز، با تخلیه سریع سینوسها، میتوانند به شما کمک کنند تا کمی تسکین یابید. برای استفاده از هرگونه از این داروها، به دستورالعملهای شرکت سازنده توجه کنید.
شما میتوانید این داروها را بهصورت قرص، شربت یا اسپری بینی خریداری کنید.
برخی از این داروها، ممکن است حاوی سودوافدرین (سودافد)، گایافنزین (ماسینکس) و افرین (اکسی متازولین) باشد.
با استفاده از مسکنهای بدون نسخه، درد خود را تسکین دهید. اگر دچار درد ناشی از عفونت سینوسها هستید، ممکن است بخواهید از مسکنهای بدون نسخه مانند ایبوپروفن و استامینوفن، استفاده کنید. این داروها را طبق دستورالعمل درجشده بر روی آنها مصرف کنید.
درمانهای خانگی تأییدشده
سینوسهای خود را شستشو دهید. شستشوی بینی با آبنمک، میتواند به پاکسازی مخاطها و مرطوب نگهداشتن سینوسها کمک کند. روشهای مختلفی برای انجام این کار وجود دارد، از سرنگهای بینی و نتی پات گرفته تا وسایل شستشوی گرانقیمت. صرفنظر از روش موردنظر شما، شستن دستگاه شستشو دهنده پس از هر بار استفاده ضروری بوده و بایستی در هوای اتاق خشک شوند. شما میتوانید سینوسهای خود را روزانه شستشو دهید و اگر مبتلابه عفونت سینوسی شدهاید، روزی دو بار این کار را انجام دهید.
برای استفاده از نتی پات به موارد زیر توجه کنید:
یک قاشق چایخوری (۴٫۹ میلیلیتر) از نمک دریایی یا نمک خوراکی (سریعتر حل میشود) را در دو استکان آب گرم حل کنید. نمک، به حل شدن مخاطی که راههای ارتباطی بین سینوسها و حفرههای بینی را مسدود کرده است، کمک میکند. بیش از مقدار توصیهشده نمک اضافه نکنید، زیرا در این صورت موجب احساس سوزش میشود.
در کنار سینک دستشویی بایستید، یک استکان آب به داخل نتی پات بریزید و لوله آن را در یک سوراخ بینی قرار دهید.
سر خود را به یکطرف کمی خمکنید و اجازه دهید آب به داخل سوراخ بینی مقابل جریان یابد. مراقب باشید که سر خود را به عقب و بالا متمایل نکنید، در غیر این صورت آب دوباره به گلوی شما منتقل میشود.
نتی پات را مجدداً پرکرده و این مراحل را با سوراخ دیگری بینی انجام دهید. دو بار در روز این کار را تکرار کنید. بااینحال، به خاطر داشته باشید که این کار را بیش از دو هفته انجام ندهید، زیرا موجب آسیب رسیدن به مخاط بینی شما میشود.
بخور دهید. برخی از افراد بر این باورند که استنشاق بخارآب در تسکین سینوزیت حاد مؤثر است. یکی از راههای بخور دادن، پر کردن یک ظرف از آب جوش در حال بخار است. سپس، صورت خود را در بالای ظرف قرار داده و یک حوله را روی سر خود و ظرف قرار دهید تا بخارآب در آنجا نگهداشته شود. شما میتوانید این کار را چندین بار در طول روز انجام دهید. مراقب باشید صورتتان با آب جوش تماس پیدا نکند.
شما همچنین میتوانید زیر دوش آب قرار بگیرید و نفس عمیق بکشید. بخارآب به تسکین گرفتگی و ورم حفرههای بینی کمک میکند.
سینوسها را گرمکنید. یک حوله گرم و مرطوب بر روی صورت خود قرار دهید تا سنگینی سینوسها را برطرف کند. زمانی که این ناحیه گرم میشود، جریان خون افزایش مییابد و مایع داخل حفرههای سینوسی بهراحتی تخلیه میشوند.
تایگر وارمر، یکی از رایجترین درمانهای مشکلات سینوسی در طب چینی است. تایگر وارمر، وسیلهای برای گرما دادن به ناحیه موردنظر است. از این وسیله چینی، هرزمان که تمایل دارید برای رفع مشکلات سینوسی خود استفاده کنید.
از پونه کوهی خشک یا تازه استفاده کنید. فواید اصلی پونه کوهی به دلیل وجود کارواکرول و اسید رزمارینیک است. هردو این ترکیبات، ضداحتقانهای طبیعی و کاهشدهندههای هیستامین هستند که اثرات مستقیم و مثبتی بر روی مجاری تنفسی و راههای هوایی بینی دارند. از پونه کوهی خشک یا تازه میتوانید در غذا استفاده کنید. افزودن چند قطره از روغن پونه کوهی در شیر و آبمیوه و مصرف روزانه آن، برای سلامتی نیز مفید است.
کارواکرول ترکیب ضد میکروبی قدرتمندی است که باعث از بین رفتن باکتریهای مضر و بیماریزا میشود و خطر ابتلا به اسهال، استفراغ و حتی نارسایی کلیه را کاهش میدهد.
تیمول و کارواکرول، روغنهای فرار موجود در پونه کوهی هستند که مانع از رشد باکتریهایی مانند استافیلوکوکوس ارئوس و سودوموناس آئروجینوزا میشوند. این دو نوع باکتری، عاملان اصلی عفونت سینوسی هستند.
اکالیپتوس را امتحان کنید. خواص ضدعفونیکننده اکالیپتوس، میتواند به کاهش ورم بافت های پوشاننده حفرههای بینی و سینوسها، کمک کند. اکالیپتوس، ترکیب رایج موجود در قرصهای مکیدنی و شربتهای ضد سرفه بوده و اثرگذاری آن به خاطر وجود مادهای به نام سیئنول است. شما همچنین میتوانید چند قطره از روغن اکالیپتوس را در آب داغ ریخته و برای رفع عفونت سینوس، بخار آن را تنفس کنید.
سیئنول، فواید بسیاری برای سلامتی دارد؛ این ماده خلطآور بوده، سرفه را برطرف میکند، ضداحتقان است و مجاری تحریکشده سینوس را تسکین میدهد. روغن اکالیپتوس، خواص ضدالتهابی، ضدویروسی و ضد باکتریایی دارد. بخار روغن اکالیپتوس، زمانی که استنشاق شود، بهعنوان یک ماده ضداحتقان عمل میکند، بنابراین در درمان سینوزیت بسیار مفید است. برای بخور اکالیپتوس، چند قطره از روغن آن را به داخل آب داغ بچکانید.
از عصاره هسته گریپفروت استفاده کنید. عصاره هسته گریپفروت، یک آنتیبیوتیک قوی است و از آن برای جلوگیری از رشد میکروبها، انگلها، باکتریها و ویروسها استفاده میشود. این عصاره همچنین یک ماده ضد قارچی بسیار خوبی است، بنابراین میتوان از آن در درمان هر نوع سینوزیت استفاده کرد. عصاره هسته گریپفروت، بهصورت قرص، پودر و شربت وجود دارد.
دوز مصرفی توصیهشده عصاره دانه گریپفروت برای سلامت عمومی، ۱۰ تا ۲۰ قطره شربت یا ۲۰۰ میلیگرم پودر یا قرص بهصورت سه بار در روز است. تاب حال هیچگونه گزارشی از عوارض جانبی مضر این عصاره به دست نیامده است، اما بااینحال ممکن است با برخی از داروها مانند داروهای استاتین (رقیقکننده خون) تداخل داشته باشد، بنابراین قبل از مصرف آن با پزشک خود مشورت کنید.
از آویشن، بیشتر استفاده کنید. گیاه آویشن، دارای تیمول است. این ماده یک ضدعفونیکننده قوی بوده و بهعنوان یک ماده آنتیبیوتیک یا ضد قارچی، طبقهبندی میشود. چای آویشن، اثری قوی بر روی جلوگیری و از بین بردن باکتریها و ویروسها دارد، بنابراین اگر عفونت شما ناشی از این دو عامل بیماریزا باشد، نوشیدن چای آویشن به درمان آن کمک خواهد کرد.
برای درمان عفونت بینی، سینوسها و ریهها، بخار آویشن را استنشاق کنید. یک ظرف آب را به جوش بیاورید، سپس شعله را خاموشکنید. چند قطره از روغن آویشن را به داخل آب جوش در حال بخار بچکانید و به مدت ۵ تا ۱۰ دقیقه یا هر زمان که بخار خیلی داغ نباشد، صبر کنید. سر خود را با یک حوله بپوشانید و بخار را استنشاق کنید. بااینحال، مراقب باشید پوستتان با بخار تماس پیدا نکند، زیرا بسیار داغ است.
زردچوبه بیشتری به غذاهای خود اضافه کنید. زردچوبه دارای ترکیب قدرتمند به نام کورکومین است که به درمان مجاری سینوسی و پاکسازی مجاری تنفسی کمک میکند. قابلیت آن در درمان عفونتهای سینوسی، یکی از فواید بسیار آن به شمار میرود. زردچوبه دارای خاصیت ضدالتهابی بوده و بهعنوان یک درمان طبیعی عالی برای عفونتهای سینوسی محسوب میشود.
برای مزه دار تر کردن غذاهای خود، مقداری زردچوبه به آنها اضافه کنید. علاوه براین، میتوانید آن را نیز غرغره کنید. با افزودن مقداری زردچوبه به داخل یک استکان آب داغ و هم زدن و حل کردن آن، این کار را انجام دهید.
از ترب، بیشتر استفاده کنید. ترب، دارای روغنهای فراری ازجمله موستارد بوده که به دلیل وجود آلیل ایزوتیوسیانات، خاصیت ضد باکتریایی دارد. به این دلیل، از آن میتوان در درمان عفونتهای باکتریایی سینوسها استفاده کرد. برای بهره بردن از خواص ترب، آن را به غذاهای خود اضافه کرده یا آن را بخیسانید.
ترب، مخاط بدن را کاهش میدهد. یک از عوامل ایجادکننده عفونت سینوسی، تجمع مخاط غلیظ در سینوسهاست که منجر به رشد باکتریها میشود. مخاط راکد، بستری مناسب برای تکثیر باکتریها و عفونتهای دردناک میشود. ترب، به رقیق شدن و حرکت کردن تجمعات مخاطی کهنه و غلیظ کمک میکند؛ مخاط رقیقشده و آبکی، راحتتر تخلیه میشود.
از مصرف سیگار، الکل و سایر عوامل استرسزا، بپرهیزید. سیگار، الکل و استرس، همگی میتوانند به سینوسهای شما صدمه بزنند. مصرف الکل، موجب ورم کردن غشاهای پوشاننده بینی و سینوسها میشود که درنتیجه عفونت سینوسها را به دنبال خواهد داشت. دود سیگار میتواند موجب تحریک سطح سینوسها شده که مانع از تخلیه راحت مخاط میشود و درنهایت، استرس مزمن بر سیستم ایمنی شما تأثیر گذاشته و زمینهای برای عفونتهای سیستم تنفسی فوقانی فراهم میکند. برای حفظ سلامتی خود، از تمامی این موارد دوریکنید.
برای ترک سیگار و الکل، هر دفعه یکقدم بردارید. شما که نمیخواهید بهیکباره تمامی مسائل زندگی خود را حل کنید. با آهسته و پیوسته رفتن، راحتتر میتوانید آنها را ترک کرده و ثابتقدم بمانید.
برای مبارزه با استرس، یوگا، مراقبه و تمرینات تنفسی عمیق انجام دهید. آرام کردن خود به مدت ۱۵ دقیقه در روز، میتواند تأثیر شگفتانگیزی بر کل روز شما داشته باشد.
درمانهای خانگی تایید نشده
اتاقخوابتان بایستی مکانی راحت برای خوابیدن باشد. عفونتهای سینوسی ناراحتکنندهاند، اما خوابیدن زمانی که مبتلابه این عفونت هستید، ناراحتکنندهتر است. اگر میخواهید شبها خواب راحتتری داشته باشید، به موارد زیر توجه کنید:
اتاق خود را مرطوب نگهدارید، زیرا به تخلیه شدن سینوسها کمک میکند. در صورت نیاز، از یک مرطوبکننده هوا استفاده کنید.
برای از بین بردن مواد حساسیتزای موجود در هوا، فیلترهای الکترواستاتیک را به تجهیزات تهویه و گرمایشی وصل کنید.
از دماهای بسیار بالا خودداری کنید. درحالیکه رطوبت شدید اتاق میتواند موجب رشد باکتریها شود، یک محیط خشک باعث تحریک طولانیمدت سینوس میشود.
هنگام خواب، سر خود را بالا نگهدارید. اگر هنگام خواب، سر پایین باشد، مخاط درون حفرههای سینوسی تجمع مییابند، پس بهتر است که سر خود را بالا نگهدارید.
تمرینات یوگا انجام دهید. بهطور عملی، قرارگیری در چندین حالت، برای تسکین علائم سینوزیت مفید است که به آنها حالتهای ایستادن گفته میشود:
حرکات Sarvangasana (ایستادن روی شانهها) و Ardha Halasana (حرکت گاوآهن) بر روی چندین زیرانداز که در زیرشانهها تا آرنجها قرارگرفتهاند، انجام میشوند. این دو حالت را باید برای مدتی انجام دهید تا به نتایج مثبت آن برسید. سینوسها ممکن است در ابتدا مسدود باقی بمانند، اما بعد از مدتی که در این حالات قرار میگیرید، با ریلکس شدنتان، سینوسها بازشده و تسکین مییابند.
ا Eka Pada Sarvangasana (حالت گاوآهن که یک پا بالا و یک پا پایین قرار گیرد)، نیز حرکت خوبی است. قرارگیری در این حالت وارونگی، بهنوعی مکانیزمی طبیعی برای شستشوی سینوسهای مسدود شده محسوب میشود. خون با فشار زیادی در نواحی مسدود شده و راکد جریان پیدا میکند و با پاکسازی ترشحات، مجاری را بازکرده و تنفس را راحتتر میکند.
سایر حالات یوگا مانند Balasana (وضعیت کودک)، Adho Mukha Svanasana (حرکت سگ سرپایین)، Uttanasana (خم به جلو ایستاده) و Sasangasana (حرکت خرگوش)، نیز در درمان سینوزیت مفیدند. حرکات ایستادن بر روی سر را زمانی که بیماریتان برطرف شده است انجام دهید. در آن مرحله، تمرین منظم وارونگی بهسلامت سینوسها و دستگاه تنفسی کمک میکند.
سرکه سیب را امتحان کنید. تصور میشود که سرکه سیب مخاط را رقیق کرده و از بین میبرد و رها شدن از آن را برای بدن راحتتر میکند. سرکه خاصیت ضدمیکروبی داشته که در از بین بردن باکتریها مؤثر است.
در صورت مواجهه با اولین علائم عفونت، یک تا دو قاشق چایخوری سرکه سیب خام و صاف نشده را به ۱۸۰ میلیلیتر آب اضافه کرده و برای شیرین شدن آن، یک قاشق چایخوری عسل خام یا استویا را به آن بیفزایید و سه مرتبه در روز و به مدت ۵ روز، آن را بنوشید.
از نعناع فلفلی بیشتر استفاده کنید. نعناع فلفلی و روغن آن، حاوی منتول هستند؛ یک ماده تسکیندهنده که عضلات صاف سیستم تنفسی را شل کرده و تنفس را راحتتر میکند. بسیاری از افراد برای رفع احتقان، از پمادهای درمانی قفسه سینه و سایر داروهای استنشاقی که دارای منتول هستند، استفاده میکنند. چند قطره از روغن نعناع فلفلی و روغنزیتون را باهم مخلوط کرده و به ناحیه موردنظر بمالید. روغن را با ملایمت ماساژ دهید تا درد تسکین یابد.
منتول همچنین خلطآور بوده و بهطور موقت گرفتگی بینی و درد سینوس را برطرف میسازد. همچنین اعتقاد بر این است که نعناع فلفلی دارای خاصیت ضد باکتریایی، ضدویروسی و ضدالتهابی بوده که آن را اثربخشتر میکند.
به خاطر داشته باشید که خوردن روغن نعناع فلفلی میتواند رفلکس اسید معده را تشدید کند، بنابراین احتیاط کنید یا اگر چنین مشکلی را دارید از مورد دیگری استفاده کنید.
به غذاهای خود فلفل هندی اضافه کنید. تصور بر این است که فلفل هندی باعث رقیق شدن و تخلیه مخاط از حفرههای سینوسی میشود. فلفل هندی دارای کپسایسین است، محرکی که باعث عملکرد صحیح مجاری بینی میشود. مقداری از این فلفل را در حفرههای بینی خود بمالید تا از مزایای آن بهرهمند شوید. بهتر است قبل از خواب این کار را انجام دهید تا خواب راحتتری داشته باشید.
همچنین درصورتیکه غذاهای تند مشکلی برای معده و سینوسهایتان به وجود نمیآورند، میتوانید این فلفل را به غذای خود اضافه کنید. اگرچه مالیدن آن درون حفرههای بینی تأثیر بیشتری خواهد داشت.
از پیاز، بیشتر استفاده کنید. خواص ضد قارچی و ضد باکتریایی پیاز به درمان عفونتهای سینوسی کمک میکند، زیرا با باکتریها و انگلها مقابله میکند. دو روش برای بهرهمند شدن از خواص قدرتمند پیاز وجود دارد:
پیاز را در قطعات متوسط خردکنید و آنها را درون یک کاسه بریزید. بوی پیاز را استشمام کنید تا جایی که چشمانتان اشکآلود شده و بینیتان آبریزش پیدا کند. این کار باعث تخلیه مخاط و تسکین علائم عفونت میشود.
پیاز را خرد کرده و بجوشانید. بهمحض جوش آمدن، آن را از روی اجاق بردارید. اجازه دهید کمی خنک شود و سپس بخار آن را به مدت چند دقیقه استنشاق کنید. شما متوجه جاری شدن مخاط از داخل حفرههای بینی خود خواهید شد.
یک حبه سیر را بو کنید. خواص ضدویروسی و ضد قارچی سیر به درمان سینوزیت کمک میکند. بوی تندوتیز سیر، بهواسطه وجود ترکیبات فعال درون آن است که بسیار مؤثرند. استنشاق بوی سیر، به از بین بردن باکتریها و قارچهای عامل سینوزیت، کمک میکند. سیر دارای ترکیبی به نام اسکوردینین است که سیستم ایمنی بدن شما را تقویت کرده و به کنترل عفونت کمک میکند.
سه حبه سیر را خرد کرده و به آب جوش اضافه کنید. بخار را استنشاق کنید تا جایی که احساس آرامش به شما دست دهد. بخار آن سینوسهای مسدود شده را بازکرده و مخاط را تخلیه میکند. برای نتیجهگیری سریعتر، این کار را دو یا سه بار در روز انجام دهید.
آب زنجبیل بنوشید. زنجبیل دارای ترکیب فعالی به نام جینجرول است که به درمان عفونت سینوزیت کمک میکند. این ماده ضداحتقان بوده و با گرم کردن حفرههای بینی، گرفتگی سینوسهای شما را باز میکند. اگر به زنجبیل خام دسترسی ندارید، چای آن نیز گزینه خوبی خواهد بود.
یک تکه زنجبیل را بریده و درون یک استکان آب بیندازید. شعله را کم کرده و اجازه دهید جوش بیاید تا جایی که حجم آب به نصف برسد. آن را صافکرده، نصف قاشق عسل به آن بیفزایید و سپس بنوشید. شما میتوانید این کار را دو بار در روز انجام دهید تا جایی که حالتان بهتر شود.
تغییر رژیم غذایی
از پروبیوتیک ها، بیشتر استفاده کنید. پروبیوتیک ها، عواملی هستند که میتوانند باکتریهای مضر را تحت کنترل درآورند. پروبیوتیک ها، در مواد غذایی مانند خیار شور ها، ماست، میسوی غیرپاستوریزه (نوعی غذای ژاپنی) و کیمچی وجود دارد. اینگونه مواد غذایی را به رژیم خود اضافه کنید تا باکتریهای عفونتزا را تحت کنترل درآورید.
برای مثال، خیار شور را میتوان در کنار غذاهایی مانند استیک میل کرد. زمانی که سرتان شلوغ است، آنها مواد غذایی مناسبی به عنوان یک میان وعده هستند.
مصرف میوه به همراه غلات کامل مانند گرانولا و جوی دوسر در صبح، یک صبحانه مغذی کامل محسوب شده که میتواند پروبیوتیک های ضروری بدن شما برای مقابله با عفونتها را تأمین کند.
ویتامین D بیشتری مصرف کنید. ویتامین D، یک تقویتکننده سیستم ایمنی عالی است. این ویتامین، بدن را تحریک میکند تا واکنش سریعتری نسبت به عوامل بیماریزا مانند باکتریهای عامل سینوزیت، نشان دهد. بهترین راهی که از طریق آن میتوانید مقدار کافی ویتامین D دریافت کنید، قرار گرفتن در معرض خورشید است. با قدم زدن در یک روز آفتابی، میتوانید این کار را انجام دهید.
ویتامین D در حقیقت در غذاها یافت نمیشود. شما میتوانید از مکملها استفاده کنید، اما قبل از آن حتماً با پزشک خود مشورت کنید. مکملها برای همه افراد مناسب نیستند.
مصرف آنتیاکسیدانها ازجمله ویتامین C را افزایش دهید. آنتیاکسیدانها، با خنثی کردن رادیکالهای آزاد، تخریب سلولی را کاهش میدهند. اگر سلولها آسیب کمتری ببینند، بدن راحتتر میتواند در مقابل عفونت مقابله کند. انواع توتها، لوبیاها، کیوی، سیبها، میوه آکایی و پیکن (نوعی گردوی گرمسیری)، منابعی غنی از آنتیاکسیدانها هستند.
ویتامین C، یک آنتیاکسیدان بسیار عالی است. این ویتامین، در بسیاری از مواد غذایی مانند مرکبات، لیموها و فلفلها یافت میشود. همچنین، افزودن آنها به رژیم غذایی بسیار راحت است. برای مثال، شما میتوانید به سالاد خود آبلیمو بزنید یا در سوپها، خورشها و حتی ساندویچهای خود فلفل اضافه کنید.
سبزیجات مصرف کنید. غذاهایی که غنی از ویتامین A هستند، سیستم ایمنی را تقویت کرده و از ابتلا به بیماریهای تنفسی جلوگیری میکنند. سبزیجات، عموماً غنی از ویتامین A هستند که برای سلامتی عمومی شما نیز مفیدند. سبزیجاتی که در درمان سینوزیت مؤثرند عبارتاند از:
- سبزیجات برگی سبز
- انواع هویج
- انواع چغندر
- اسفناج
رژیم حذف را شروع کنید. برخی از افراد، به بعضی از غذاها آلرژی یا حساسیت دارند که موجب تولید بیشازحد مخاط میشود یا حتی ممکن است عملکرد ایمنی بدن آنها را به خطر بیندازد و آنها را نسبت به عوامل عفونتزا حساستر کند. آیا شما چنین شرایطی دارید؟ اگر مطمئن نیستید، رژیم حذف، بهترین راه برای تشخیص حساسیت غذایی خواهد بود.
در این روش، شما بهعمد برخی از مواد غذایی را از رژیم خود حذف میکنید تا ببینید آیا با عدم مصرف آنها حالتان بهتر میشود یا خیر؟ بعد از گذشت مدتزمانی (معمولاً ۷ تا ۱۴ روز)، آن غذاها را مجدداً به رژیم خود اضافه کرده و علائم آن را در صورت وجود، مشاهده کنید. اگر سینوزیت شما ناشی از آلرژی باشد، شما بایستی بتوانید با این روش ماده آلرژیزا را شناسایی کنید و برای همیشه از شر آن خلاص شوید.
درک شرایط خود
علائم عفونت سینوس را بشناسید. این مسئله بسیار مهم است که علائم سینوزیت را از سایر علائم بیماریهای تنفسی، تشخیص دهید. اگر با علائم زیر مواجه هستید، احتمال دارد که به عفونت سینوس مبتلا شده باشید:
درد در ناحیه صورت : زمانی که سینوسها عفونی میشوند، بافت پوشاننده آنها ورمکرده و ملتهب میشود. در این صورت، بر بافت های اطراف فشار وارد آمده و درد ایجاد میشود.
ترشحات بینی: ترشحات التهابی بیرنگ یا غلیظ، ممکن است از بینی شما خارج شوند. سینوسها راه ارتباطی با حفرات بینی دارند، بنابراین هرگونه ترشحاتی که درون سینوسها تولید شوند، از طریق بینی خارج میشوند.
گرفتگی بینی: ترشحات اضافی سینوسی که از بینی شما خارج میشوند میتوانند مجاری هوایی را مسدود کنند که باعث گرفتگی و سخت شدن تنفس میشوند.
از دست دادن حس بویایی: به دلیل مسدود شدن مجاری هوایی با ترشحات التهابی، مولکولهای معطر نمیتوانند به سلولهای بویایی (سلولهای تخصصیافتهای که اطلاعات مربوط به بو را به مغز ارسال میکنند)، دسترسی پیدا کنند. در این شرایط، حس بویایی مختل میشود.
علل احتمالی عفونتهای سینوس را بشناسید. اگر شما بدانید چه عاملی باعث این عارضه میشود، قادر خواهید بود که در آینده از آنها پرهیز کنید. در اینجا به برخی از علل شایع سینوزیت اشاره میکنیم:
ویروسها: شروع عفونت سینوس میتواند بهاندازه سرماخوردگی شایع باشد. ویروسها معمولاً عامل سرماخوردگی هستند، به همین خاطر درمانهای آنتیبیوتیکی بر آنها مؤثر نخواهند بود. زمانی که مبتلابه سرماخوردگی ویروسی میشوید، بافت بینی در اثر التهاب ورمکرده و راههای ارتباطی بین سینوسها و مجاری تنفسی مسدود میشود. سینوسها بستهشده و ترشحات شروع به تولید شدن درون آن میشوند. این شرایط محیطی مناسب برای تکثیر ویروسها و عفونت ایجاد میکند.
آلرژیها: واکنشهای آلرژی موجب التهاب مجاری تنفسی میشود. با ملتهب شدن بافت بینی، سینوسها تخلیه نمیشوند و مخاط درون آنها تجمع پیدا میکنند و شرایط مناسبی برای عفونت ایجاد میشود.
باکتریها: باکتریها از عوامل دیگر ایجادکننده عفونت به شمار میآیند. مطالعات نشان دادهاند که باکتریها بهندرت منجر به شروع شدن عفونت سینوسی میشوند، اما میتوانند شرایط را پیچیدهتر کرده و عفونتهای ثانویه را به وجود آورند.
پولیپ ها: پولیپ ها بافت های رشد یافته خوشخیم سینوسها و بینی هستند. آنها میتوانند سینوسها را مسدود کرده و تخلیه آنها را با مشکل مواجه کنند.
قارچها: یکی از عوامل شایع عفونتهای سینوسی، قارچها هستند. این نوع عفونت در بین افرادی که سیستم ایمنی ضعیفی دارند، شایع است. اگر مکانیزم های دفاعی بدنتان دچار ضعف شده است، قارچها بهراحتی میتوانند رشد کنند. سینوسها، بهترین مکان برای رشد قارچها هستند.
آناتومی: داشتن مجرای هوایی غیرطبیعی، میتواند دهانههای سینوسها را مسدود کرده و از تخلیه مناسب مخاط جلوگیری کند. مخاط محبوس شده در سینوسها، میتواند توسط باکتریها و ویروسها عفونی شوند. شایعترین ناهنجاری مرتبط با عفونت سینوسی و سینوزیت، انحراف تیغه بینی است (قسمت میانی بینی شما به سمت چپ یا راست انحراف پیدا میکند).
از گزینههای درمانی پزشکی نیز مطلع باشید. درصورتیکه عفونت سینوسی شما بهطور طبیعی درمان نشود، ممکن است نیاز به درمانهای آنتیبیوتیکی پیدا کنید. درصورتیکه عفونت سینوسی ناشی از باکتریها باشد، درمانی آنتیبیوتیکی ضرورت پیدا میکند. آموکسی سیلین، رایجترین آنتیبیوتیک مورداستفاده در درمان عفونتهای سینوسی باکتریال است. دوز ۲۵۰ تا ۵۰۰ میلیگرم از این آنتیبیوتیک، بایستی سه بار در روز (هر ۸ ساعت یکبار) به مدت یک هفته یا یک هفته و نیم، مصرف شود. همچنین ممکن است پزشکتان دوز بالاتری را تجویز کند مانند دوز ۵۰۰ تا ۸۷۵ میلیگرم که بایستی دو بار در روز (هر ۱۲ ساعت یکبار) در همان مدتزمانی، مصرف کنید.
نکته : شنا کردن به مدت طولانی در استخرهای کلر زده شده میتواند موجب التهاب بافت پوشاننده سینوسها شود. از شیرجه زدن نیز بپرهیزید، زیرا موجب ورود پرفشار آب به درون بینی شما میشود.
بدون دیدگاه