پسوریازیس یک بیماری خودایمنی است که باعث ایجاد قرمزی و تکههای ناهموار پوستی میشود . این بثورات معمولاً در آرنج ، زانو و پوست سر رخ میدهند . درحالیکه درمانی برای پسوریازیس وجود ندارد اما میتوان با روشهای مختلفی علائم آن را مدیریت کرد . بسیاری از روشهای گفتهشده نیاز به نسخه پزشک دارند و باید تحت نظر پزشک انجام شوند اما راههای نیز برای درمان خانگی پسوریازیس وجود دارند که میتوانید از آنها استفاده کنید .
پسوریازیس در افراد مختلف متفاوت است . درمانی که برای کسی مفید باشد ممکن است در دیگری تأثیر نداشته باشد . درصورتیکه درمان خاصی را ادامه دادید و جواب نگرفتید از درمانهای دیگر استفاده کنید .
درمان پسوریازیس با حمام و مرطوب کردن پوست
وان را پرکنید و مقداری نمک دریا داخل آن بریزید . با آب ولرم وان را پرکنید و مقداری نمک دریا داخل آن بریزید سپس به مدت ۱۵ دقیقه داخل آن بخوابید . بیشتر از زمان گفتهشده داخل وان نمانید زیرا میتواند باعث تحریک شدن پوست بشود .
انجام این کار بهصورت روزانه باعث کاهش خارش و سوزش پسوریازیس میشود .
حواستان باشد که آب داغ نباشد زیرا ممکن است آب داغ باعث تشدید علائم بشود .
از صابون ملایم استفاده کنید . استفاده از صابونهای قوی ممکن است که علائم پسوریازیس را بدتر کند . همچنین از صابونهای معطر استفاده نکنید زیرا میتوانند باعث تحریک کردن پوست بشوند . بهتر است کلاً از صابون استفاده نکنید یا از Aqueous cream استفاده کنید .
بعد از حمام پوست را خشککنید . بهوسیله یک حوله که جذب آب خوبی دارد ؛ پوست را خشککنید . حوله را روی پوست نکشید زیرا میتواند باعث تحریک پوست بشود . با حرکات آرام پوست را با حوله خشککنید .
کرم مرطوبکننده بزنید . سریعاً بعد از خشککردن پوست روی مناطقی از پوست که دارای پسوریازیس هستند کرم مرطوبکننده بزنید تا از خشک شدن پوست جلوگیری شود . متخصصان پوست پیشنهاد میکنند که کرمها و پمادهای سنگین را روی لوسیونهای سبک بزنید ، این کار میتواند باعث نگهداشتن رطوبت در داخل پوست بشود .
همانند صابون ، از کرمهای معطر استفاده نکنید .
هرروز حمام کنید . یکبار حمام کردن نمیتواند به بهبودی زیادی در پسوریازیس انجام دهد ، بنابراین باید در این کار پافشاری کنید . به مدت چند هفته هرروز حمام کنید تا نتیجه آن را ببینید .
درمان پسوریازیس با نور خوشید
۱ – پوست خود راکمی در مقابل آفتاب قرار دهید . نشان دادهشده است که اشعه فرابنفش UVB که در نور خوشید یافت میشود علائم پسوریازیس را بهبود میبخشد . با استفاده از نور خورشید بهصورت درست میتوان به نتیجه مشابهی نسبت به نوردرمانی که معمولاً در مطب انجام میشود ؛ رسید .
بهتر است قبل از شروع بهقرار گرفتن در معرض نور خورشید با پزشک خود مشورت کنید زیرا ممکن است نور خورشید پسوریازیس را تشدید کند .
۲ – کرم ضد آفتاب بزنید . حتماً مناطقی از پوست که دارای پسوریازیس نیستند را با کرم ضد آفتاب محافظت کنید . این کار باعث جلوگیری از آفتابسوختگی و سرطان پوست میشود . از کرم ضد آفتاب با حداقل فاکتور محافظتی ( SPF ) 30 استفاده کنید .
۳ – شروع به گرفت حمام آفتاب کنید . در ابتدای کار فقط به مدت ۵ تا ۱۰ دقیقه بهصورت روزانه و حوالی ظهر این کار را انجام دهید . تا مدتی ابن زمان را بیشتر نکنید تا مطمئن شوید که پسوریازیس با آفتاب تشدید نمیشود .
۴ – بهتدریج زمان حمام آفتاب را بیشتر کنید . افزایش تدریجی را بهصورت ۳۰ ثانیهای انجام دهید . فقط درصورتیکه پوست شما قادر به تحمل نور آفتاب بیشتری است این کار را انجام دهید .
بیشتر از زمان توصیهشده در مقابل نور خورشید قرار نگیرید زیرا اشعه فرابنفش ممکن است باعث بدتر شدن علائم پسوریازیس بشود .
۵ – تمامی مناطق دارای پسوریازیس را بهطور مساوی در آفتاب قرار دهید . حواستان باشد که زمانی که در نور آفتاب هستید تمامی مناطق پوست که دارای پسوریازیس است را در مقابل نور آفتاب قرار دهید و در صورت لزوم بچرخید .
۶ – با پزشک خود مرتباً در تماس باشید . برای ادامه گرفتن حمام آفتاب مهم است که به پزشک جهت بررسی آسیبهای نور خورشید روی پوست و مؤثر بودن این درمان مراجعه کنید .
۷ – از رفتن به سولاریوم اجتناب کنید . دستگاههای سولاریوم اکثراً با اشعه UVA کار میکنند نه با UVB ، بنابراین به درمان پسوریازیس کمکی نمیکنند و میتوانند علائم پسوریازیس را بدتر نیز بکنند .
درمان پسوریازیس با دیگر روش ها
از محلولهای موضعی نسخه آزاد استفاده کنید . بسیاری از محصولات وجود دارند که نشان دادهشده است در درمان و بهبود علائم پسوریازیس مؤثر هستند .
روش های درمان پسوریازیس
قطران زغالسنگ : یکی از قدیمیترین نوع درمان پسوریازیس قطران زغالسنگ است . این ماده در بسیاری از کرمها و شامپوهای نسخه آزاد موجود است . این ماده میتواند پوست را نسبت به آفتاب حساس کند یعنی مستعد آفتابسوختگی میشوید بنابراین قبل از گرفتن حمام آفتاب از آن استفاده نکنید .
اسید سالیسیلیک : این اسید با لایهبرداری خود باعث نرم شدن و فرونشاندن پوستهپوستهها میشود . مانند قطران زغالسنگ این ماده نیز در بسیاری از محصولات موجود است .
آلوئه ورا : این ژل باعث کاهش تحریک و خارش پوست مرتبط یا پسوریازیس میشود .
از کرم ضد خارش استفاده کنید . این کرمها باعث جلوگیری و تسکین دادن پسوریازیس نمیشوند اما میتوانند با خارش ناشی از پسوریازیس بجنگند . کرمهای مؤثر مانند : کالامین دی ، هیدروکورتیزون و کافور است .
از محرکهای پسوریازیس دروی کنید . علاوه بر درمان علائم پسوریازیس شما باید از مواردی که باعث تحریک یا تشدید علائم میشوند اجتناب کنید . مواردی که باعث تحریک کردن پسوریازیس میشوند :
- سیگار
- الکل
- استرس
- زیاد قرار گرفتن در معرض نور آفتاب
- کرم و صابونهای معطر
- آب داغ
با رژیم غذایی ؛ پسوریازیس را درمان کنید . بسیاری از نکات تغذیهای موجود است که با رعایت کردن آنها میتوانید به درمان پسوریازیس کمک کنید . اطلاعات کامل آن در مقاله درمان خانگی پسوریازیس موجود است که میتوانید مطالعه بفرمایید .
مواردی که باید رعایت کنید :
استفاده از رژیم غذایی خام طرفداران زیادی دارد .
از غذاهای تصفیهشده مانند آرد سفید و شکر سفید استفاده نکنید . .
مواد غذایی که ثابتشدهاند التهاب را کاهش میدهند را استفاده کنید مانند : امگا۳ ( ماهی ، روغن سویا )، لیمو ، پیاز .
از مواد غذایی که عموماً مردم به آنها آلرژی دارند مانند : شیر ، گلوتن و بادامزمینی استفاده نکنید .
درمان تخصصی پسوریازیس
به پزشک مراجعه کنید . درست است که روشهای گفتهشده قبلی در بعضی از افراد مؤثر هستند اما برای تمامی افراد مؤثر نیستند . بسیاری از درمانهای تخصصیتر وجود دارد که پزشک میتواند به شما پیشنهاد بدهد که در ادامه آنها را بررسی میکنیم .
نوردرمانی را امتحان کنید . همانند حمام آفتاب این روش نیز با اشعه UVB به درمان پسوریازیس میپردازد . فتوتراپی در یک مرکز پزشکی توسط پزشک انجام میشود . پرتوهای استفادهشده قویتر از آفتاب بوده و ممکن است پوست را مقداری تحریک کند بااینحال درمان مداوم با این روش معمولاً باعث بهبودی میشود .
داروهای تجویزی پزشک شامل چه چیزهایی است ؟ داروهای متعددی وجود دارد که در فرمهای خوراکی و داخل وریدی عرضه میشوند . ۲ نوع اصلی از داروهای پسوریازیس سیستمیک و بیولوژیک هستند که حتما باید زیر نظر پزشک مصرف شوند زیرا عوارض بسیار زیادی دارند .
داروهای سیستمیک : این داروها برای کار در سراسر بدن طراحیشدهاند . این داروها بهصورت خوراکی ( مایع و قرص ) و تزریقی داده میشوند . متوتروکسات ، سیکلوسپورین و اسیترتین نام برخی از داروهای سیستمیک است .
اخطار : داروهای این دسته بسیار خطرناک هستند و برای درمانهای بلندمدت مناسب نیستند . بعضی از این داروها درواقع داروهای ضد سرطان هستند و بسیار سمی بوده که عواقب جدی و خطرات سلامتی را به همراه دارد .
در صورت استفاده از این داروها باید بهصورت منظم آزمایش خون بدهید تا از درستکار کردن کبد اطمینان حاصل شود .
همچنین با استفاده از این داروها و قطع آنها ممکن است بیماری مقاوم بشود .
بیولوژیک : بیولوژیکها از سلولهای زندهای که در آزمایشگاه کشت میشوند به دست میآیند . این داروها به شکل تزریقی هستند . این داروها برخلاف داروهای سیستمیک بخش خاصی از سیستم ایمنی را هدف قرار میدهند تا علائم پسوریازیس را مهار کنند .
اینترلوکین ۱۲/۲۳ و اینترلوکین ۱۷ مثالی از داروهای بیولوژیک میباشند .
داروهای موضعی پسوریازیس چه چیزهایی هستند ؟ بهغیراز داروهای بدون نسخه گفتهشده داروهای موضعی دیگری با غلظت بالاتر بهصورت تجویزی وجود دارند که باید توسط پزشک تجویز بشوند .
کورتیکواستروئیدهای موضعی : این روش یک درمان دائمی نیست و تا زمانی که مصرف شود تأثیر خود را نشان میدهد و در صورت قطع آن تأثیراتش زیاد ماندگاری ندارد . هنگامیکه برای اولین بار مصرف میشود ممکن است به نظر بیاید که پسوریازیس درمان شده است که تصور غلطی است . به همین دلیل داروهای دیگری که در پایین گفته میشود را نیز برای بیمار تجویز میکنند . داروهای کورتیکواستروئیدی زیادی وجود دارد که ممکن است تجویز شوند مانند بتامتازون ۱% .
ویتامین D : ممکن است بهصورت تکی یا با کورتیکواستروئید تجویز شود .
رتینوئید : مانند رتین آ ( Retin-A ) و راکوتان که معمولاً در درمان آکنه تجویز میشوند .
آنترالین
این درمانهای موضعی برای بیمارانی که ضایعات کوچکی دارند بسیار مفید است . در کسانیکه ضایعات در کل بدنشان رخداده باید بیشتر از داروهای سیستمیک یا خوراکی استفاده کنند .
بدون دیدگاه