هاشیموتو

چگونه علائم بیماری‌ هاشیموتو را تشخیص دهیم؟؟

بیماری‌ هاشیموتو چیست؟ به چه معنی است؟ و از همه مهمتر اینکه در رابطه با این بیماری، چه اقداماتی می‌توانید انجام دهید؟ با داشتن اطلاعات و یک برنامه درمانی موثر، این بیماری را می‌توانید مدیریت کرده و مشکلات تیروئیدی را تحت کنترل داشته باشید.

پس‌زمینه بیماری‌ هاشیموتو

درمان هاشیموتو

هاشیموتو، یکی از شایع‌ترین علل کم‌کاری تیروئید است. سندروم هاشیموتو، که به نام‌های تیروئید هاشیموتو یا بیماری ‌هاشیموتو نیز شناخته می‌شود، یک بیماری خود ایمنی بوده که موجب می‌شود سیستم ایمنی بدن شما به غدد تیروئید حمله کند. به همین دلیل، می‌تواند در فرایند تولید هورمون توسط غدد تیروئید اختلال ایجاد کرده و منجر به عارضه کم‌کاری تیروئید شود.

این سندروم در صورت عدم درمان می‌تواند منجر به ایجاد بیماری‌های جدی‌تر شود. گاهی اوقات، ضرورتی برای درمان تیروئید هاشیموتو وجود ندارد، اما شما نیاز به مصرف هورمون‌های تیروئیدی جایگزین خواهید داشت تا علائم این سندروم را مدیریت کرده و مانع از بروز سایر بیماری‌ها شوید. برای مثال، تیروئید هاشیموتو می‌تواند بیماری‌هایی مانند دیابت، بیماری اَدیسون، آرتریت روماتوئید و یائسگی زودرس را در پی داشته باشد.

دلایل ایجاد بیماری

درمان فوری هاشیموتو

بیماری ‌هاشیموتو، در اثر عوامل مختلفی به وجود می آید. اعتقاد بر این است که بیماری ‌هاشیموتو می‌تواند در اثر عوامل ژنتیکی و محیطی به وجود آید. به نظر می‌رسد که برخی از ژن‌ها در ایجاد این سندروم در افراد دخیل هستند، خصوصا ژن‌هایی که به سیستم ایمنی شما کمک می‌کنند تا بتواند سلول های خودی را از عوامل بیگانه مانند ویروس ها و باکتری ها تمایز دهد. مشاهده این سندروم در افرادی که در خانواده شان سابقه این بیماری وجود دارد، شایع‌تر است.

حقیقت این است که ما دقیقا نمی‌دانیم که چه عاملی موجب پدید آمدن این سندروم می‌شود.

اگرچه، برخی از ژن‌هایی که احتمالا مسبب سندروم هاشیموتو هستند شناخته‌شده‌اند، اما تاکنون به‌صورت یک راز باقی‌مانده‌اند. علاوه بر آن، به نظر می‌رسد عوامل ژنتیکی نقش کمی در بروز این بیماری در افراد را دارند. ظاهرا ارتباطی میان سایر بیماری‌های خود ایمنی و اختلالات هورمونی با بروز این سندروم وجود دارد. اما در نهایت، دلیل اصلی سندروم هاشیموتو، به‌طور کامل شناسایی نشده است.

علائم بیماری هاشیموتو

علائم بیماری هاشیموتو

اولین علامت این بیماری، پدید آمدن گواتر در گلوی شماست. ممکن است شما در ابتدا متوجه پیشرفت بیماری‌ هاشیموتو نشوید یا ممکن است گلوی شما شروع به ورم کردن کند که درواقع همان ورم غدد تیروئید شماست که به آن گواتر گفته می‌شود. علائم هاشیموتو در طول سالها به آرامی پیشرفت می‌کند، بنابراین ممکن است مدتی طول بکشد تا شما متوجه آن‌ها شوید.

علائم این سندورم، در واقع مشابه علائم کم‌کاری تیروئید است. به دلیل اینکه سندروم هاشیموتو بر روی غدد تیروئید اثر می‌گذارد، بیشتر علائم آن مربوط به کم‌کاری تیروئید خواهد بود. این علائم شامل خستگی، حساس شدن نسبت به سرما، یبوست و افزایش غیر منتظره وزن است. همچنین، شما ممکن است اثرات روانی این بیماری مانند افسردگی و مشکلات حافظه را نیز تجربه کنید.

برای ارزیابی اندازه غدد تیروئید خود ممکن است نیاز به انجام سونوگرافی داشته باشید. معمولا پزشک می‌تواند با انجام آزمایشات خونی و معاینه غدد تیروئید به منظور بررسی گواتر، علائم سندروم هاشیموتو را تشخیص دهد. با این حال، ممکن است بر روی غدد تیروئید، سونوگرافی نیز انجام دهد. با انجام سونوگرافی، می‌توان به ارزیابی اندازه غدد تیروئید و همچنین بررسی علائم دیگری که در تایید بیماری‌هاشیموتو کمک می‌کند، پرداخت.

درمان بیماری هاشیموتو

قرص برای بیماری هاشیموتو

معمولا شما نیاز به جبران کمبود هورمون‌های تیروئیدی خواهید داشت. ازآنجایی‌که سندروم هاشیموتو موجب کاهش هورمون‌های تیروئیدی می‌شود، برای حفظ تعادل هورمونی در طول زندگی خود، نیاز به مصرف هورمون‌های جایگزین خواهید داشت. معمولا پزشک، مقدار 75 تا 150 میکروگرم در روز از داروی لووتیروکسین را تجویز می‌کند.

اطلاعات مورد نیاز دیگر

درمان پزشکی هاشیموتو

پزشک شما ممکن است رویکرد “منتظر بمانید” را پیشنهاد کند. تمامی افرادی که مبتلابه سندروم هاشیموتو می‌شوند، لزوما دچار کم‌کاری تیروئید نخواهند شد. اگر سطح هورمون‌های تیروئیدی شما نرمال است، احتمالا پزشک شما را تحت نظر قرار می‌دهد و به‌طور منظم از شما آزمایش می‌گیرد تا از متعادل بودن سطح هورمونی تان مطمئن شود. درمانی برای سندروم هاشیموتو وجود ندارد و برخی از افراد هیچ گاه احتیاج به مصرف به دارو نخواهند داشت.

اگر سطح هورمون‌هایتان بسیار پایین باشد، نیاز به هورمون درمانی خواهید داشت. اگر سطح هورمون‌های تیروئیدی تان بسیار پایین بیاید، پزشکتان احتمالا هورمون‌های جایگزین را تجویز خواهد کرد تا به درمان و متعادل کردن سطح هورمونی تان کمک کند. در طول زندگی تان، بایستی سطح هورمون‌های تیروئیدی خود را متعادل نگه‌دارید. اما با انجام آزمایشات منظم و انجام هرگونه تنظیمات لازم، می‌توانید سطح هورمونی خود را در حد سالمی نگه‌داشته و زندگی عادی داشته باشید.

سندروم هاشیموتو در صورتی که درمان نشود می‌تواند موجب بیماری‌های دیگری نیز شود. کم‌کاری تیروئید ناشی از سندروم هاشیموتو می‌تواند موجب مشکلات بسیاری برای سلامتی شود. اگر غدد تیروئیدی ورم کنند، گواتر بزرگی در جلو گردنتان ایجاد خواهد شد. همچنین احتمال زیادی وجود خواهد داشت که مبتلابه بیماری‌های قلبی شوید. شما حتی ممکن است به خاطر اختلالات هورمونی، دچار افسردگی یا کاهش میل جنسی شوید. خبر خوب برای شما این است که اگر بتوانید این بیماری را به‌خوبی مدیریت کرده و هورمون‌های تیروئیدی خود را در سطح متعادلی نگه‌دارید، می‌توانید از بروز بیماری‌های بالقوه جلوگیری کنید.

اگر قصد دارید باردار شوید، با پزشک خود صحبت کنید. خانم‌های باردار، بیشتر در معرض خطر بیماری‌های تیروئیدی مانند سندروم هاشیموتو هستند. اگر تصمیم دارید باردار شوید بسیار مهم است که سطح هورمونی تان متعادل باشد تا مبتلابه بیماری‌های ناشی از آن نشوید. با پزشک خود صحبت کنید تا آن‌ها بتوانند شما را از نزدیک تحت نظر داشته و هورمون‌های جایگزین را تجویز کنند که سطح هورمونی تان متعادل نگه‌داشته شود و بتوانید بارداری سالمی داشته باشید.

نکته : اگر فکر می‌کنید به سندروم هاشیموتو یا تیروئید مبتلا هستید، برای تشخیص رسمی به پزشک مراجعه کنید.

هشدار : قبل از مشورت با پزشک، از هیچ دارویی برای درمان بیماری‌هاشیموتو یا بیماری‌های تیروئیدی استفاده نکنید.

امتیاز شما به این محتوا post

امکان ارسال دیدگاه وجود ندارد.