گاز گرفتن تصادفی زبان و بریدگی یک مشکلاتی است که در بعضی مواقع رخ میدهد و طبیعی میباشد . جلوگیری از خونریزی و درمان زخم روی زبان با درمان زخم های دیگر مقداری متفاوت است که در این مقاله به شرح کامل آن میپردازیم .
کارهای اولیه بعد از گاز گرفتن زبان
دستان خود را بشورید . قبل از دست زدن به داخل دهان خود حتما دست خود را بشورید زیرا اینکار از ورود میکروب به دهان با زخم باز و آلوده شدن جلوگیری میکند .
ویروس های مقاوم حتی باعث آلوده شدن زخم در حال خونریزی نیز میشوند .
روی ضخم فشار بیاورید . زبان سریعا بعد از گاز گرفتن خونریزی میکند که به دلیل داشتن رگ های خونی زیاد داخل آن میباشد . مقداری فشار روی قسمت آسیب دیده بیاورید تا خونریزی را کاهش دهد و خون لخته شود . سعی کنید سریعا اینکار را بعد از گاز گرفتن زبان انجام دهید .
اگر نوک زبان آسیب دیده است زبان را به مدت ۵ ثانیه یا بیشتر به سقف دهان چسبانده و مقداری فشار بی آورید .
اگر آسیب دیدگی در دسترس است قطعه ای یخ داخل پارچه بگذارید و روی آن قرار دهید .
زخم را بررسی کنید . با یک آینه زخم را چک کنید اگر زخم سطحی بود میتوانید آن را در خانه درمان کنید اما اگر زخم عمقی بود یا خونریزی شدید داشت نیازمند مراجعه به پزشک هستید .
علت های دیگر زخم زبان را چک کنید . علت اصلی زخم شدن زبان گاز گرفتن اتفاقی آن میباشد اما ممکن است به دلیل مشکلات دندانی نیز باشد . دندان های خود را چک کنید و در صورت شل بودن یا خونریزی لثه به همراه داشتن درد در هنگام بالا و پایین کردن فک به دندان پزشک خود مراجعه کنید .
از کمپرس سرد استفاده کنید . زبان بعد از زخم شدن متورم خواهد شد که باعث میشود به راحتی دوباره گاز گرفته شود . مقداری یخ داخل پارچه بگذارید و به مدت ۱ دقیقه روی زخم بگذارید . در چند روز آینده نیز میتوانید روزی یکبار اینکار را انجام دهید .
اگه کودک دچار این مشکل شده است استفاده از مقداری لواشک یخ زده مناسب تر میباشد .
اگر درد دارید از ایبوپروفن استفاده کنید . داروهای ضد التهاب غیر استروئیدی مثل ایبوپروفن باعث کاهش درد و تورم زبان میشوند .
دهان خود را با دهانشویه بشورید . اگر دهانشویه دارید دهان خود را با آن بشورید تا از ایجاد عفونت پیشگیری شود . استفاده از دهان شویه مخصوصا اگر در هنگام غذا خوردن دهان خود را گاز گرفتید مهم میباشد . اگر بعد از شستشو باز هم خون می آمد یکبار دیگر با دهان شویه دهان را بشورید .
شستشو و درمان زخم زبان
دهان را با آب نمک شستشو دهید . ۱ قاشق غذاخوری ( ۵ گرم ) نمک را در ۱ استکان ( ۲۵۰ میلی لیتر) آب گرم حل کنید . به مدت ۱۵ الی ۲۰ ثانیه داخل دهان بچرخانید . تا خوب شدن زخم روزی ۳ بار میتوانید از این روش استفاده کنید . اگر سریعا بعد از غذا انجام شود تاثیر بیشتری دارد .
نمک به از بین بردن باکتری های داخل دهان کمک میکند که باعث جلوگیری از عفونت و بهبودی سریعتر خواهد شد .
از آب اکسیژنه کمک بگیرید . مقدار مساوی از آب و آب اکسیژنه ( ۳%) را با یکدیگر مخلوط کنید و به مدت ۱۵ الی ۲۰ ثانیه داخل دهان بچرخانید . روزانه میتوانید تا ۴ بار اینکار را تکرار نمایید .
آب اکسیژنه یک ضد عفونی کننده قوی میباشد که به کنترل کردن باکتری های روی زخم کمک میکند . همچنین با خواص پاک کنندگی خود به بند آوردن خون کمک میکند .
از شربت منیزیم هیدروکسید و دیفن هیدرامین استفاده کنید . به مقدار مساوی از آنها را مخلوط کرده و روزی ۲ بار به مدت ۱ دقیقه در دهان بچرخانید .
منیزیم هیدروکسید باعث کنترل سطح اسید دهان و کمک به درمان سریعتر میشود . آنتی هیستامین موجود نیز باعث کاهش التهاب میشود . بعضی از افراد از این ترکیب به عنوان معجزه دهان شویه یاد میکنند .
از دهان شویه استفاده کنید . هر نوع دهانشویه ای میتواند مفید باشد . مقدار مناسب از دهانشویه را داخل دهان به مدت ۱۵ الی ۳۰ ثانیه بچرخانید . اینکار باعث کمک به جلوگیری از عفونت و کاهش زمان بهبودی می شود .
کاهش درد و درمان گاز گرفتگی زبان
به استفاده از کمپرس سرد ادامه دهید . مقداری یخ داخل پلاستیک قرار داده و روی زبان بگذارید تا درد آن آرام شود . نوشیدن مایعات سرد نیز باعث بهبود خواهد شد . البته آبمیوه های اسیدی ننوشید .
ژل آلوئه ورا استفاده کنید . نهایتا ۳ بار در روز بعد از شستن دهان و قبل از خواب استفاده کنید . آلوئه ورا باعث افزایش جریان خون و بهبود سریعتر میشود همچنین با باکتری های مضر مبارزه میکند . میتوانید ژل آلوئه ورا را روی گاز استریل ریخته و روی زبان قرار دهید .
از ژل دهان استفاده کنید . ژل بی حس کننده و ضد عفونی کننده دهان در داروخانه ها موجود میباشد . مقداری از آن را روی پنبه زده و روی زخم بزنید . ۲ تا ۴ بار در روز میتوانید از آن استفاده کنید .
جوش شیرین برای شما مفید است . یک قاشق چایخوری جوش شیرین را در آب حل کنید . یک تکه پنبه را به مخلوط آغشته کنید و روی محل زخم برنید تا اسید و باکتری کاهش یابد . همچنین در کاهش تورم و درد نیز موثر است .
عسل مصرف کنید . مقداری عسل روی محل زخم گذاشته و آرام آرام بگذارید تا آب شود . عسل روی زبان را میپوشاند و باعث جلوگیری از تجمع باکتری های مضر میشود .
مصرف زردچوبه نیز بر روی زبان مفید میباشد . زردچوبه یک آنتی باکتریال میباشد .
از شربت منیزیم هیدروکسید استفاده کنید . یک گوله پنبه را به شربت آغشته کرده و روی محل زخم بگذارید . روزانه ۳ تا ۴ بار اینکار را انجام دهید . برای تاثیر بیشتر بعد از شستشو دهان اینکار را انجام دهید .
علت های دیگر گازگرفتن زبان
مشکلات دندانی خود را درمان کنید . باید سالی ۲ بار برای چکاپ به دندانپزشک مراجعه کرد . بسیاری از مشکلات دندان باعث زخم شدن زبان به صورت متوالی می شود . بعضی از مشکلاتی که زخم زبان را ایجاد میکنند عبارتند از :
یک راستا نبودن دندان ها
تیز شدن دندان
زیاد بودن جرم ها و تیز شدن قسمتی از دندان
مشکلات دندان مصنوعی
ارتودنسی نامناسب
اگر صرع دارید از لوازم اصلی ( جهت گذاشتن بین دندان ها ) استفاده کنید و از گذاشتن هر جسمی بین دندان ها در هنگام حملات صرع خودداری کنید .
درود ،
من الان مدت یکساله که نوک زبانم را موقع غذا خوردن گاز گرفتم
و بصورت یه جوش روی نوک زبانم مانده و خوب نشده،
لطفا اگر راه حلی دارین ارایه بفرمایید
بغیر از رفتن پیش پزشک چون خودم میدونم
خیلی عالی بود مرسی دمتون گرم
هربار میخواستم بقیه مطلب رو نخونم و باعجله همیشگیم رد شم نشد باز برمیگشتم و این اولین بار و اولین متن بود که ترمز مو کشید???