طرز تهیه سیر ترشی به روش اصولی ( با عکس )

طرز تهیه سیر ترشی با شیره خرما

درست کردن سیر ترشی فقط سرکه و ادویه ریختن داخل یک ظرف و اضافه کردن سیر نمیباشد ، این کار اصول خاصی دارد که در صورت رعایت نکردن امکان دارد باعث رشد باکتری در آن و ایجاد مسمومیت غذایی گردد . این مقاله گام به گام تهیه سیر ترشی را توضیح داده است .

مراحل تهیه سیر ترشی

سیر ترشی با سرکه سفید

آماده سازی شیشه سیر ترشی . قبل از شروع باید مطمئن شوید که ظروف مورد استفاده عاری از هر گونه باکتری باشند . باید ظروف مورد استفاده را استریل کنید سپس روی یک حوله تمیز بگذارید تا خشک شوند . سعی کنید از شیشه های مخصوص به جای شیشه مربا استفاده کنید .

استریل کردن ظروف : اگر ماشین ظرفشویی ندارید شیشه ها را به مدت ۱۰ دقیقه در آب در حال جوشیدن قرار دهید . اگر ماشین ظرفشویی دارید آن را روی حالت استریل کردن قرار داده و ظروف را داخل آن قرار دهید .

یک قابلمه تمیز را آب کرده روی شعله کم قرار دهید . بگذارید تا گرم شود سپس مراحل بعدی را انجام دهید تا به کاربرد آن برسیم .

طرز تهیه سیر ترشی با تمبر هندی

سیر ها را پوست بکنید . پوست کندن این همه سیر کار خسته کننده ای میباشد . به یکی از ۲ روش زیر میتوانید سریع آنها را پوست بکنید البته اول از همه حبه سیرها را از بوته جدا کنید :

پوست کندن با کاسه : ۲ عدد کاسه بزرگ و هم اندازه را بردارید و در یکی از آنها سیر بریزید تا پر شود سپس کاسه دیگر را روی آن قرار دهید و ۳۰ ثانیه محکم تکان دهید . سیرها کاملا پوست کنده خواهند شد .

پوست کندن با آب داغ : به مدت ۳۰ ثانیه سیر را در آب جوش بگذارید ، برای جلوگیری از پخته شدن سیر ، بعد از ۳۰ ثانیه روی آنها آب سرد بریزید ، سپس به راحتی میتوانید پوست سیر را بکنید .

محل نگهداری سیر ترشی

آماده کردن مایع سیر ترشی : آب ، سرکه و نمک را داخل یک قابلمه ریخته و آن را داغ کنید . دمای آن باید زیر دمای جوش ۸۳ تا ۹۴ درجه سانتی گراد باشد . حتما از ظرف استیل ، تفلون ، شیشه ای یا چینی استفاده کنید . از قابلمه مسی استفاده نکنید زیرا زیاد بودن مس در آب باعث آبی یا سبز شدن سیر خواهد شد .

طرز تهیه سیر ترشی با شیره انگور

داخل هر شیشه ادویه و گیاه قرار دهید . به ازای هر یک لیتر یک شاخه آویشن ، یک عدد برگ بو و مقداری ادویه به شیشه مورد نظر اضافه کنید .

ترشی سیر با رب انار

سیر را داخل شیشه بریزید . البته زیاد آن را پر نکنید طوری باید شیشه را پر کنید که تمام سیرها در مایع ترشی قوطه ور باشند .

سرکه مناسب برای ترشی سیر

مایع ترشی را داخل شیشه ها بریزید . شیشه را تا لب پر از مایع ترشی کنید سپس یک لایه از لیمو روی آن قرار دهید . در شیشه ها را ببندید البته خیلی زیاد محکم نکنید .

ترشی سیر ساده

کنسرو کردن شیشه ها . از دستگاه کنسروساز باید استفاده کرد اما راه دیگری نیز وجود دارد :

بدون دستگاه کنسرو ساز : جسمی کف قابلمه استیل گذاشته تا شیشه ها به کف آن نخورند زیرا امکان دارد بشکنند . شیشه ها را داخل قابلمه گذاشته و به مدت ۱۵ دقیقه بگذارید تا بجوشد . سپس شیشه ها را خارج کرده و بگذارید تا خنک شوند . اینکار باعث وکیوم شدن سیر ترشی و ماندگاری بالای آن خواهد شد .

بوسیله دستگاه کنسرو ساز : اول از همه اجزای داخلی کنسرو ساز را داخلش بگذارید سپس آب داخل کنسرو ساز را جوش بیاورید و شیشه ها را داخل محفظه های تعبیه شده به مدت ۱۵ دقیقه قرار دهید . بعد از ۱۵ دقیقه شیشه ها را خارج کرده و بگذارید تا سرد شوند .

سبز شدن سیر ترشی

چرا سیرترشی سبز یا آبی می‌شود ؟

بعضی‌اوقات سیرترشی آبی یا فیروزه‌ای می‌شود . این کاملاً طبیعی بوده و برای مصرف کردن ایمن است . اما شما می‌توانید با رعایت نکاتی از آبی یا سبز شدن سیرترشی جلوگیری کنید .

ترفندهای جلوگیری از آبی و سبز شدن سیرترشی :

۱ – به‌جای آب شیر از آب مقطر استفاده کنید . مواد معدنی آب می‌تواند باعث بروز این مشکل شوند .

۲ – از نمک بدون ید استفاده کنید .

۳ – در هنگام تهیه سیرترشی از ظروف و وسایل مسی ، آلومینیومی و چدنی استفاده نکنید . ظروف استیل و لعاب‌دار عالی هستند .

۴ – کلاً سیر و سیرترشی را در آفتاب نگذارید ( برای جلوگیری از تولید کلروفیل ) .

نکات مهم

۱ – سیر ترشی را نمیتوان بدون کنسرو کردن مدت زیادی نگه داشت ، زیرا ممکن است باعث رشد باکتری در آن شود و در نهایت مسمویت غذایی را به دنبال خواهد داشت .

۲ – اگر در زمان مصرف ( چند وقت بعد ) در شیشه سیر ترشی را باز کردید اما صدای ” هیس ” ( منظور خلاء میباشد ) را نداد آن را مصرف نکنید زیرا به درستی وکیوم نشده است .

14 دیدگاه

  • در مورد آلوده بودن سینک ظرفشویی . باید بگم که ما سینک داریم تا سینک !!
    بعضی ها توی سینک ظرفشویی شون همه کار میکنن . دست و صورتشون رو میشورن یا مسواک میزنن یا وسایل دیگه رو میشورن .
    این بستگی داره به سطح سواد و فرهنگ و امکانات افرادی که توی خونه زندگی میکنن .
    اگر شما عادت دارین بعد از شستن ظرفها سینک رو هم بشورید و یا گهگاهی با سفیدکننده ، سینکتون رو جرمگیری کنید . و فقط اون تو ظرف بشورید و نه هیچ چیز دیگه ! پس سینک تمیزه و میتونید برای شستن میوه ها و سبزیجات بعنوان یه ظرف حجیم ازش استفاده کنید .

  • سلام
    دوستان عزیز ، ترشی سیر مرواریدی در کارخانه و به روش صنعتی با استفاده از سود انجام میشه . دقیقا نمیدونم چطوری . ولی به دلیل استفاده از سود هست که سیر مرواریدی ترد و خوش طعم میشه و رنگش کاملا سفید میشه .
    اگر بخواین سیر مرواریدی رو توی خونه و با روشی که در بالا توضیح داده شده درست کنید سیر هاتون سبز-آبی میشن . اونوقت سیر زمرّدی خواهید داشت و نه مرواریدی !!

    مگر اینکه وقتی محلول آب و سرکه و نمک رو جوشوندین ، حبه های سیر رو بریزین داخلش و کمی حرارت بدین . که قسمت جوانه ی سیر کُشته بشه . که البته حرارت دادن باعث میشه سیرها پخته بشن و دیگه ترد نباشن .
    در مورد بحث رشد میکروبها ، باید توجه کنید که اسیدی بودن سرکه و جوشیده و داغ بودن آبی که قاطیش میریزید از رشد قارچها جلوگیری میکنه . ولی بعضی باکتری ها هستن که در محیطهای اسیدی هم میتونن رشد کنند . پس درسته که ترشی تون کپک نمیزنه ولی ممکنه حاوی باکتری باشه . پس باید مرحله ی کنسرو کردن رو انجام بدین .

  • من با عقيده داريوس و مهرداد موافقم بدليل انكه نمك و سركه PH محلول را اسيدي كرده و به باكتربها اجازه رشد نمي دهد. هر چند طرفي ترشي ويا هر نوع مرباجات در ان جاي ميگيرد بايد استرليزه شود تا از شبوع كپك زدن جلوگيري شود. من دو دوران جواني مسئول تهيه مرباجات، ترشي جات و ، سس هاي گوجه فرنگي و غيره بود و از اين دليل بعد متخصص مواد غدائي شدم

  • به نظر من انجایی که گفتین سیرها رو داخل سینک ظرفشویی بریزید خودش آلوده ترین بخشه ، نه از جوشاندن شیشه به منظور از بین رفتن باکتری های داخل شیشه و نه از ریختن سیرها داخل سیک ظرفشویی!
    من اگه موقعی که میوه یا سبزی میشورم از دستم افتاد داخل سینک ، دیگه مصرف نمیکنم

    • سلام
      ممنون از نکته ای که گفتین ، متاسفانه مشکل ترجمه بود که رفع شد .
      موفق باشید

  • سلام من قبول ندارم که ترشی سیر بدون کنسرو سازی مسوم کننده است ….از قدیم ترشی سیر رو به روش بدون کنسروسازی درست میکردند وهفت سال میگداشتن بمونه هیچ اتفاقی هم نمیفتاد براشون…..الان هم طب سنتی کاملا سیر هفت ساله رو قبول داره وخاصیت زیاد داره این ترشی…..متاسفانه طب نوین و بهداشت خیلی از این هارو رد کرده وهمین موجب شده که مریضی ها زیادتر بشه

    • سلام.منم کاملا با شما موافقم.ببینم اگه روش قدیمیهای ما اشتباه بوده چرا همیشه استفاده شده و تا حالا کسی نشنیده کا شخصی به خاطر اینکه سیر کنسرو نشده خورده مسموم شده..لطفا حرفهای بیخود و چرت ننویسید اجازه بدید مردم به روش صحیح زندگی کنند.شماها که ادعا میکنید همه چیز بهداشتی باشه پس واسه چی آمار سرطان و بیماریها الان بیشتره؟؟

      • سلام
        ممنون بابت اینکه وقت گذاشتید و مطلب رو مطالعه کردید و نظرتون را نوشتید
        ببینید بحث سلامتی خیلی گسترده است و به بسیاری از عوامل مانند :
        موادغذایی : که الان بیشتر آنها مصنوعی و فرآوری شده هستند
        نویز و امواج موبایل : نیاز به توضیح نداره
        هوا : که خیلی آلوده است
        موادشیمایی : عطرهای شیمیایی ، پاک کننده های خانگی ، سوسک کش ، سموم میوه ها و …
        امید به زندگی : داشتن هدف در زندگی و وضعیت روحی خوب
        نداشتن تحرک و فعالیت فیزیکی
        سبک زندگی غلط : دیر خوابیدن ، کم خوابیدن ، اشتباهات تغذیه ای و مصرف نکردن موادغذایی ضروری بدن
        و……… بستگی دارد .
        ما نگفتیم همه چیز بهداشته ما نوشتیم ممکنه که باکتری درون آن رشد کند و مسمومیت ایجاد کنه .
        مقالات این سایت تماما از منابع معتبر و دست اول دنیا برگرفته میشوند که احتمال اشتباه در آنها نسبت به دیگر منابع بسیار کمتر است ( هیچ چیز ۱۰۰% درست نیست ) .
        موفق باشید 🙂

      • با شما موافقم. در ضمن تا بحال يك مورد هم گزارش نشده كه كسي از خوردن سير چند ساله مشموم شده باشد. البته روشي كه اينجا آورده شده – شايد- به دليل اضافه كردن آب كه باعث رقيق شدن سركه ميشود موجب رشد باكتري شود. در صورتيكه در روش سنتي توليد سير ترشي سركه خالص استفاده ميشود.

        • آب جوشیده ی سرد شده هیچ مشکلی برا ترشی ها ایجاد نمیکنه. منکه درست میکنم تابحال نه خراب شده نه کپک زده و نه مریض شدیم.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *