درست کردن سیر ترشی فقط سرکه و ادویه ریختن داخل یک ظرف و اضافه کردن سیر نمیباشد ، این کار اصول خاصی دارد که در صورت رعایت نکردن امکان دارد باعث رشد باکتری در آن و ایجاد مسمومیت غذایی گردد . این مقاله گام به گام تهیه سیر ترشی را توضیح داده است .
مراحل تهیه سیر ترشی
آماده سازی شیشه سیر ترشی . قبل از شروع باید مطمئن شوید که ظروف مورد استفاده عاری از هر گونه باکتری باشند . باید ظروف مورد استفاده را استریل کنید سپس روی یک حوله تمیز بگذارید تا خشک شوند . سعی کنید از شیشه های مخصوص به جای شیشه مربا استفاده کنید .
استریل کردن ظروف : اگر ماشین ظرفشویی ندارید شیشه ها را به مدت ۱۰ دقیقه در آب در حال جوشیدن قرار دهید . اگر ماشین ظرفشویی دارید آن را روی حالت استریل کردن قرار داده و ظروف را داخل آن قرار دهید .
یک قابلمه تمیز را آب کرده روی شعله کم قرار دهید . بگذارید تا گرم شود سپس مراحل بعدی را انجام دهید تا به کاربرد آن برسیم .
سیر ها را پوست بکنید . پوست کندن این همه سیر کار خسته کننده ای میباشد . به یکی از ۲ روش زیر میتوانید سریع آنها را پوست بکنید البته اول از همه حبه سیرها را از بوته جدا کنید :
پوست کندن با کاسه : ۲ عدد کاسه بزرگ و هم اندازه را بردارید و در یکی از آنها سیر بریزید تا پر شود سپس کاسه دیگر را روی آن قرار دهید و ۳۰ ثانیه محکم تکان دهید . سیرها کاملا پوست کنده خواهند شد .
پوست کندن با آب داغ : به مدت ۳۰ ثانیه سیر را در آب جوش بگذارید ، برای جلوگیری از پخته شدن سیر ، بعد از ۳۰ ثانیه روی آنها آب سرد بریزید ، سپس به راحتی میتوانید پوست سیر را بکنید .
آماده کردن مایع سیر ترشی : آب ، سرکه و نمک را داخل یک قابلمه ریخته و آن را داغ کنید . دمای آن باید زیر دمای جوش ۸۳ تا ۹۴ درجه سانتی گراد باشد . حتما از ظرف استیل ، تفلون ، شیشه ای یا چینی استفاده کنید . از قابلمه مسی استفاده نکنید زیرا زیاد بودن مس در آب باعث آبی یا سبز شدن سیر خواهد شد .
داخل هر شیشه ادویه و گیاه قرار دهید . به ازای هر یک لیتر یک شاخه آویشن ، یک عدد برگ بو و مقداری ادویه به شیشه مورد نظر اضافه کنید .
سیر را داخل شیشه بریزید . البته زیاد آن را پر نکنید طوری باید شیشه را پر کنید که تمام سیرها در مایع ترشی قوطه ور باشند .
مایع ترشی را داخل شیشه ها بریزید . شیشه را تا لب پر از مایع ترشی کنید سپس یک لایه از لیمو روی آن قرار دهید . در شیشه ها را ببندید البته خیلی زیاد محکم نکنید .
کنسرو کردن شیشه ها . از دستگاه کنسروساز باید استفاده کرد اما راه دیگری نیز وجود دارد :
بدون دستگاه کنسرو ساز : جسمی کف قابلمه استیل گذاشته تا شیشه ها به کف آن نخورند زیرا امکان دارد بشکنند . شیشه ها را داخل قابلمه گذاشته و به مدت ۱۵ دقیقه بگذارید تا بجوشد . سپس شیشه ها را خارج کرده و بگذارید تا خنک شوند . اینکار باعث وکیوم شدن سیر ترشی و ماندگاری بالای آن خواهد شد .
بوسیله دستگاه کنسرو ساز : اول از همه اجزای داخلی کنسرو ساز را داخلش بگذارید سپس آب داخل کنسرو ساز را جوش بیاورید و شیشه ها را داخل محفظه های تعبیه شده به مدت ۱۵ دقیقه قرار دهید . بعد از ۱۵ دقیقه شیشه ها را خارج کرده و بگذارید تا سرد شوند .
چرا سیرترشی سبز یا آبی میشود ؟
بعضیاوقات سیرترشی آبی یا فیروزهای میشود . این کاملاً طبیعی بوده و برای مصرف کردن ایمن است . اما شما میتوانید با رعایت نکاتی از آبی یا سبز شدن سیرترشی جلوگیری کنید .
ترفندهای جلوگیری از آبی و سبز شدن سیرترشی :
۱ – بهجای آب شیر از آب مقطر استفاده کنید . مواد معدنی آب میتواند باعث بروز این مشکل شوند .
۲ – از نمک بدون ید استفاده کنید .
۳ – در هنگام تهیه سیرترشی از ظروف و وسایل مسی ، آلومینیومی و چدنی استفاده نکنید . ظروف استیل و لعابدار عالی هستند .
۴ – کلاً سیر و سیرترشی را در آفتاب نگذارید ( برای جلوگیری از تولید کلروفیل ) .
نکات مهم
۱ – سیر ترشی را نمیتوان بدون کنسرو کردن مدت زیادی نگه داشت ، زیرا ممکن است باعث رشد باکتری در آن شود و در نهایت مسمویت غذایی را به دنبال خواهد داشت .
۲ – اگر در زمان مصرف ( چند وقت بعد ) در شیشه سیر ترشی را باز کردید اما صدای ” هیس ” ( منظور خلاء میباشد ) را نداد آن را مصرف نکنید زیرا به درستی وکیوم نشده است .