دانه‌های فوردایس

دانه‌ها یا گرانول‌های فوردایس برجستگی‌های کوچک، برآمده، سفید یا قرمز کمرنگی هستند که ممکن است روی آلت تناسلی خانم‌ها، کیسه‌های بیضه، شفت آلت تناسلی آقایان و یا اطراف لب‌ها دیده شوند. در اصل، این دانه‌ها غدد چربی هستند که به‌طور طبیعی روغن‌هایی را برای پوست و مو ترشح می‌کنند.

دانه‌های فوردایس معمولاً در سنین بلوغ ظاهر می‌شوند، این دانه‌ها بی‌ضرر و غیر عفونی بوده و به‌عنوان بیماری‌های مقاربتی مانند هرپس و زگیل‌های تناسلی محسوب نمی‌شوند. دانه‌های فوردایس معمولاً نیاز به درمان ندارند، اگرچه به‌طور رایج جهت زیبایی انجام می‌شود.  لیزر و سایر جراحی‌ها به‌عنوان مؤثرترین راه‌های درمانی پزشکی محسوب می‌شوند.

 روش‌های درمان دانه‌های فوردایس

درمان پزشکیه دانه‌های فوردایس

مشورت کردن با یک متخصص پوست: در  صورت مشاهده برجستگی‌هایی بر روی آلت تناسلی یا اطراف لب‌هایتان بطوریکه که از بین نرفته و موجب ناراحتی شما می‌شوند، از پزشک خانوادگی‌تان بخواهید که شمارا به یک درماتولوژیست یا متخصص پوست معرفی کند. متخصص پوست می‌تواند شرایط شمارا بررسی کرده و خیال شمارا راحت کند، زیرا دانه‌های فوردایس گاهی اوقات می‌توانند ظاهری شبیه زگیل‌های کوچک یا تبخال های هرپس که در مراحل اولیه شیوع هستند، داشته باشند. دانه‌های فوردایس عارضه‌ای بسیار رایج بوده و حدود 85 درصد از افراد در برخی از دوره‌های زندگی‌شان با آن‌ها مواجه می‌شوند، این دانه در مردان نسبت به زنان بیشتر مشاهده می‌شود.

این نکته را موردتوجه قرار دهید که دانه‌های فوردایس، بی‌ضرر، بدون درد، غیر عفونی و بدون نیاز به درمان هستند.

دانه‌های فوردایس با کشیده شدن پوست بیشتر دیده می‌شوند و تنها ممکن است در حین نعوظ (در مردان) یا اپیلاسیون ناحیه تناسلی خانم‌ها ( اپیلاسیون بیکینی) مشاهده شوند.

علت دانه‌های فوردایس

درمان دانه‌های فوردایس از طریق لیزر درمانی: اگر به دلایل زیبایی تصمیم به برداشت دانه‌های فوردایس دارید، در مورد روش‌های لیزر درمانی موجود که رایج‌ترین روش برای درمان آن‌ها و سایر مشکلات پوستی است، با متخصص پوست خود مشورت کنید. لیزر درمانی‌های نوع تبخیری مثل لیزرهای دی‌اکسید کربن (CO2) همانند لیزر نوری پالس دار (PDL)، نتایج خوبی در درمان دانه‌های فوردایس داشته‌اند. از پزشک خود سؤال کنید که کدام روش نسبت به شرایط و بودجه شما مناسب‌تر است.

لیزرهای (CO2) به‌عنوان اولین لیزرهای گازی توسعه‌یافته هستند که همچنان به‌عنوان قدرتمندترین روش لیزر درمانی با امواج پیوسته محسوب شده و در حال حاضر جهت درمان بسیاری از مشکلات پوستی در دسترس است.

به دلیل اینکه جای زخم ناشی از این روش لیزر درمانی روی پوست باقی می‌ماند، استفاده از آن برای درمان دانه‌های فوردایس ناحیه صورت مناسب نیست.

در مقابل اگرچه هزینه لیزر درمانی به روش PDL از لیزر (CO2) بالاتر است، اما هیچ‌گونه اثر زخمی بر جای نمی‌گذارد.

درمان دانه‌های فوردایس

 درمان دانه‌های فوردایس از طریق روش‌های میکرو پانچ: جراحی میکرو پانچ روشی درمانی است که در آن از یک دستگاهی شبیه خودکار سوراخ کوچکی بر پوست ایجاد کرده و از آن برای برداشت بافت استفاده می‌کند. این روش در جراحی‌های کاشت مو بکار می‌رود اما تحقیقات نشان داده‌اند که می‌توان از آن در برداشت دانه‌های فوردایس خصوصاً در ناحیه تناسلی استفاده کرد.

ریسک برجای ماندن جای زخم‌ها در جراحی میکرو پانچ نسبت به لیزر درمانی (CO2) کمتر بوده و به نظر نمی‌رسد که دانه‌ها عود کنند . درصورتی‌که بروز مجدد آن‌ها پس از لیزر درمانی (CO2) و PDL امکان‌پذیر است.

جهت کاهش درد ناشی از جراحی میکرو پانچ نیاز به بی‌حس‌کننده موضعی است.

برخلاف لیزر درمانی، بافتی که از طریق روش‌های میکرو پانچ برداشته می‌شود از بین نمی‌رود، بنابراین می‌توان آن را در زیر میکروسکوپ بررسی کرده تا از وقوع بیماری‌های جدی‌تر مانند زگیل و سرطان جلوگیری کرد.

روش‌های درمانی میکرو پانچ بسیار سریع بوده و با کمک آن می‌توان ده ها دانه فوردایس را در دقیقه برداشت، این موضوع برای افرادی که در ناحیه تناسلی و صورت تعداد بسیار زیادی از این دانه‌ها دارند، ایده آل است.

پماد برای دانه‌های فوردایس

درمان دانه‌های فوردایس با پمادهای موضعی تجویزشده را امتحان کنید . شواهدی وجود دارد مبنی بر اینکه بهم خوردن تعادل هورمونی در اثر بلوغ، بارداری و یائسگی همان‌طور که باعث ایجاد آکنه و جوش می‌شود می‌تواند در ایجاد دانه‌های فوردایس نیز دخیل باشد. به‌عنوان‌مثال، معمولاً پمادهای مختلفی برای درمان آکنه و لکه‌های پوستی تجویز می‌شوند که می‌توانند در درمان دانه‌های فوردایس نیز مؤثر باشند. با متخصص پوست خود در مورد امکان استفاده از داروهای گلوکوکورتیکوئیدهای موضعی ، رتینوئیدها ، کلیندامایسین ، پیمکلرولیموس یا بنزوئیل پراکسید مشورت کنید.

پماد کلیندامایسین به‌طور خاص در درمان غدد چربی ملتهب شده مؤثر است ، اگرچه دانه‌های فوردایس به‌ندرت متورم می‌شوند.

برای خانم‌های جوان‌تر، ادامه استفاده از داروهای ضدبارداری ممکن است در کاهش و از بین بردن دانه‌های فوردایس نقش داشته باشد ، دقیقا مانند آنچه در مورد آکنه‌ها اتفاق میوفتد.

در کنار روش‌های لیزر درمانی (CO2) غالباً از اسیدهای لایه‌بردار موضعی مانند تری کلرواستیک و بی کلرواستیک اسید استفاده می‌شود.

درمان سریع دانه‌های فوردایس

درمان دانه‌های فوردایس از طریق فتودینامیک تراپی: فتودینامیک یک روش درمانی فعال نوری است. در این روش دارویی به نام 5-آمینو لوولینیک اسید بر روی پوست مالیده شده و اجازه داده می‌شود تا جذب شود، سپس توسط یک منبع نوری مانند نور آبی یا لیزر PDL فعال می‌شود. از این روش همچنین برای درمان و جلوگیری از سرطان پوست و آکنه استفاده می‌شود.

در نظر داشته باشید که این روش درمانی می‌تواند هزینه‌بر باشد.

در ضمن، این روش پوست را به‌طور موقت نسبت به آفتاب حساس‌تر می‌کند.

قرص برای دانه‌های فوردایس

درمان دانه‌های فوردایس با استفاده از داروی ایزوترتینون: اگرچه دوره درمان دانه‌های فوردایس با داروی ایزوترتینون چند ماه طول می‌کشد، اما می‌تواند نتایج پایداری داشته باشد. این دارو در درمان آکنه و سایر بیماری‌های مشابه بسیار مؤثر است.

ایزوترتینون دارای خطرات جدی و عوارض جانبی احتمالی مانند ایجاد نقص در جنین است، بنابراین باید فقط در شرایط ضروری از آن استفاده کرد و خانم‌هایی که این دارو را مصرف می‌کنند باید از برقراری رابطه جنسی خودداری کرده یا زمان‌بندی بارداری خود را کنترل کنند.

پیشگیری از دانه‌های فوردایس

درمان دانه‌های فوردایس از طریق کرایوتراپی (سرمادرمانی): درروش کرایوتراپی، با استفاده از نیتروژن مایع، برجستگی‌ها فریز می‌شوند. با متخصص پوست خود در مورد امکان استفاده از این روش برای درمان دانه‌های فوردایس مشورت کنید.

از بین بردن دانه‌های فوردایس

درمان دانه‌های فوردایس از طریق الکترودسیکیشن و سوزاندن: این شیوه نوعی لیزر درمانی است که دانه‌های فوردایس را می‌سوزاند. در مورد اینکه آیا این روش درمانی می‌تواند گزینه مناسبی برای شما باشد یا خیر، با متخصص پوست خود صحبت کنید.

درمان ارزان دانه‌های فوردایس

رعایت بهداشت: تمیز نگه‌داشتن و پاک‌سازی پوست از هرگونه چربی اضافی و باکتری‌ها، می‌تواند به کاهش ایجاد دانه‌های فوردایس خصوصاً در نوجوانان و خانم‌های باردار که سطح هورمونی‌شان بالا می‌رود، کمک کند اما در بیشتر موارد روش معتبری برای رهایی از این دانه‌ها محسوب نمی‌شود.

استفاده از کرم‌های شفاف کننده برای پاک‌سازی صورت و اندام تناسلی، به رفع انسداد منفذها و غدد چربی کمک کرده که خود نیز راه‌حلی برای درمان جوش های سرسیاه است.

به‌طور منظم ، خصوصاً پس از ورزش و تعریق، مرتباً اندام تناسلی و صورت خود را بشویید.

هنگام شستشو دادن پوست، از یک لایه‌بردار ملایم مانند پد صورت لوفا استفاده کنید.

اگر در اندام تناسلی‌تان دانه‌های فوردایس وجود دارند، موهای زائد آن ناحیه را شیو نکنید، زیرا در این صورت بیشتر به چشم می‌آیند. لیزر کردن جهت از بین بردن موهای زائد می‌تواند گزینه بهتری باشد.

متمایز کردن دانه‌های فوردایس از سایر بیماری‌های پوستی

تفاوت دانه های چربی زیر پوستی و تبخال

دانه‌های فوردایس را با تبخال هرپس اشتباه نگیرید. اگرچه دانه‌های فوردایس و تبخال های هرپس هردو در نواحی مشترکی از بدن مانند لب‌ها و آلت تناسلی پدیدار می‌شوند، اما کاملاً باهم متفاوت‌اند. برخلاف دانه‌های فوردایس، تبخال های هرپس، زخم‌ها و تاول‌های قرمزرنگی هستند که در ابتدا قبل از دردناک شدن بسیار خارش‌آورند که به درد سوزناک معروف است. همچنین تبخال های هرپس معمولاً از دانه‌های فوردایس بزرگ‌ترند.

تبخال های هرپس در اثر ابتلا به ویروس هرپس سیمپلکس تیپ 1 یا 2 که بسیار مسری هستند، بوجود می‌آیند اما دانه‌های فوردایس واگیردار نیستند.

تبخال های هرپس پس از شیوع، از بین رفته و فقط زمانی که به بدن استرسی وارد شود، عود می‌کنند. دانه‌های فوردایس گاها از بین می‌روند، اما معمولاً مقاوم بوده و حتی با بالا رفتن سن بدتر می‌شوند.

انواع دانه های چربی

دانه‌های فوردایس را از زگیل‌های تناسلی تمایز دهید. دانه‌های فوردایس به زگیل‌های تناسلی خصوصاً زمانی که در مراحل ابتدایی بوده و کوچک هستند، بسیار شبیه‌اند. هر دو عارضه در اطراف اندام تناسلی دیده می‌شوند، اگرچه زگیل‌های تناسلی می‌توانند رشد کرده و بزرگ‌تر از دانه‌های فوردایس شوند. عامل زگیل‌های تناسلی ویروس HPV یا ویروس پاپیلومای انسانی است.

ویروس HPV بسیار مسری بوده و در درجه اول با تماس پوستی و از طریق بریدگی‌ها، خراشیدگی‌ها و زخم‌های پوستی انتقال می‌یابد.

همچنان که زگیل‌های تناسلی رشد می‌کنند تبدیل به برجستگی‌های شبیه گل‌کلم یا برآمدگی‌های ساقه مانند می‌شوند. در مقابل دانه‌های فوردایس ظاهری شبیه به پوست مرغ یا گاهی اوقات برجستگی‌های پوست غاز دارند، خصوصاً زمانی که پوست کشیده می‌شود.

زگیل‌های تناسلی غالباً به ناحیه مقعد سرایت می‌کنند درحالی‌که در مورد دانه‌های فوردایس به‌ندرت دیده می‌شود.

زگیل‌های تناسلی خطر ابتلا به سرطان دهانه رحم را افزایش می‌دهند اما این موضوع در مورد دانه‌های فوردایس صدق نمی‌کند.

تشخیص دانه‌های فوردایس

دانه‌های فوردایس را با فولیکولیت اشتباه نگیرید. فولیکولیت التهاب فولیکول‌های مو است که به‌طور رایج در اطراف دهانه مهبل یا ابتدای آلت تناسلی آقایان دیده می‌شود. فولیکولیت ها باعث ایجاد جوش های کوچک چرکی اطراف فولیکول‌های موهای ناحیه تناسلی می‌شوند. این عارضه غالباً همراه با خارش بوده و گاهی اوقات دردناک و قرمزرنگ هستند و مانند کورک، در اثر فشار دادن از آن‌ها چرک ترشح می‌شود.

در مقابل دانه‌های فوردایس خارش‌آور نبوده و هیچ‌گاه دردناک نمی‌شوند و مشابه جوش های سرسیاه، در اثر فشار دادن ترشحات چربی سفتی از آن‌ها خارج می‌شود. فولیکولیت در اثر شیو کردن موهای زائد اندام تناسلی و تحریک کردن فولیکول‌های مو ایجاد می‌شود. در این‌گونه موارد باکتری‌ها نیز وارد عمل می‌شوند، اگرچه به نظر نمی‌رسد این عارضه مسری باشد.

فولیکولیت غالباً از طریق استفاده از پمادها و آنتی‌بیوتیک‌های موضعی، رعایت بهداشت، شیو نکردن با ژیلت، درمان می‌شود.

توصیه می‌شود که از فشار دادن دانه‌های فوردایس خودداری کنید، زیرا باعث التهاب و بزرگ‌تر شدن آن‌ها می‌شود.

نکات مهم

1 – در صورت مشاهده برجستگی‌های غیرعادی در صورت و نواحی اطراف آلت تناسلی‌تان، به پزشک مراجعه کنید.

2 – باوجوداینکه می‌دانید دانه‌های فوردایس شما مسری نیستند، همیشه رابطه جنسی محافظت‌شده‌ای داشته باشید. با شریک جنسی خود در مورد شرایطی که دارید صادق باشید.

3 – در برخی موارد دانه‌های فوردایس با بالا رفتن سن از بین می‌روند، اگرچه در بعضی افراد مسن می‌توانند بدتر شوند.

4 – برآورد می‌شود این عارضه در جمعیت آقایان نسبت به خانم‌ها دو برابر بیشتر دیده می‌شود.

امتیاز شما به این محتوا post

امکان ارسال دیدگاه وجود ندارد.