درماتیت سبورهای که به انگلیسی Seborrheic dermatitis گفته میشود یک بیماری شایع ، مزمن و التهابی پوست است . این بیماری مرتباً روی پوست سر ، حاشیه پوست سر ، ابرو ، پایه مژه ، قفسه سینه ، پشت ( قسمت بالا ) ، بینی و گوشها را درگیر میکند . این بیماری میتواند تکههایی سفید یا زرد روی پوست چرب ، قرمز ، ضایعه و شورهدار ایجاد کند .
ژنتیک ، مالاسزیا و عوامل محیطی از عواملی هستند که میتوانند در درماتیت سبورهای نقش ایفا کنند .
در نوزادان درماتیت سبورهای را کلاه گهواره ، cradle cap یا درماتیت سبورهای نوزادی نیز میگویند .
درمان با شامپوهای بدون نسخه
شامپو را درست انتخاب و استفاده کنید . درصورتیکه دارای شوره نیز باشید باید بیشتر از معمول موها را شامپو کنید . از شامپوهای بدون نیاز به نسخهای انتخاب کنید که دارای یکی از مواد زیر باشد :
- قطران زغالسنگ = coal tar
- کتوکونازول = ketoconazole
- اسید سالیسیلیک = salicylic acid
- سولفید سلنیوم = selenium sulfide
- پیریتیون روی = zinc pyrithione
بهصورت روزانه با شامپو و آب گرم ( نه داغ ) سر را شستشو دهید . این شامپوها تاثیرات زیادی در درمان درماتیت سبورهای دارند .
این کار را به مدت چند هفته ادامه دهید و اگر بیماری بهتر نشد یا بدتر شد به پزشک مراجعه کنید .
بیشتر شامپوهای طبی باید به مدت ۱۰ دقیقه روی سر بمانند سپس آبکشی شوند .
هر شب پلکها را با شامپو بچه شستشو دهید و با پنبه پوستهپوستهها را بردارید . کمپرس گرم یا داغ میتواند به شل شدن پوستهپوستهها کمک کند .
محصولات مراقبتی پوست را به دیگر مناطق پوست بزنید . شامپوها ممکن است تخصصی برای سر باشند اما برای مناطق دیگر بدن که دارای اگزما هستند محصولات زیادی وجود دارد که میتوانید از آنها در درمان درماتیت سبورهای استفاده کنید .
به دنبال محصولات ضد قارچی ، کرم ضد ضایعات پوستی ، ضد خارش و ضدالتهاب باشید .
کرم مرطوبکننده پایه روغنی مصرف کنید تا رطوبت در پوست باقی بماند .
مناطق آلوده را با چند بار شستشو در روز با کرم یا ژل درمان کنید . به مدت چند هفت یا بیشتر شستشو را ادامه دهید و در صورت بهتر نشدن یا بدتر شدن درماتیت سبورهای با پزشک خود تماس بگیرید .
برای درمان قفسه سینه میتوانید از شامپوی طبی استفاده کنید . لوسیون تریامسینولون را میتوانید روزی ۲بار استفاده کنید تا علائم از بین بروند سپس هفتهای ۱ الی ۲ بار از آن استفاده کنید .
از مواد طبیعی بهصورت صورت موضعی و خوراکی استفاده کنید . بسیاری از راههای خانگی و طبیعی وجود دارند که بهصورت علمی ثابت نشدهاند اما بسیاری از افراد با استفاده از این روشها به نتایج مثبتی در درمان درماتیت سبورهای رسیدهاند .
مقداری روغن درخت چای را به شامپوی خود اضافه کنید . ۱۰ الی ۱۲ قطره از روغن درخت چای در شامپو میتواند خواص ضد قارچی و ضد میکروبی به شامپو اضافه کند . بعضی از تحقیقات نشان دادهاند که این کار باعث بالا بردن ریسک بروز آلرژی میشود .
مصرف مکمل روغن ماهی میتواند به کاهش التهاب کمک کرده و باعث افزایش سرعت پروسه التیام بخشیدن پوست توسط دیگر ویتامینها شود .
کرم حاوی آلوئهورا مصرف کنید . آلوئهورا دارای خواص آنتی باکتریال و خواص التیام بخش پوست میباشد که به دلیل بهبود گردش خون است .
مصرف پروبیوتیک ، ویتامین C ، ویتامین D میتواند باعث بهبود سیستم ایمنی بدن و کمک به درمان درماتیت سبورهای شود .
با پزشک خود تماس بگیرید . اگر هیچکدام از درمانهای خانگی درماتیت سبورئیک مؤثر نبود یا باعث بدتر شدن بیماری شد با پزشک خود مشورت کنید شاید نیاز به دارو و دیگر محصولات تجویزی داشته باشید .
سعی کنید قبل از مراجعه به پزشک شرح وضعیت خوبی از خود را یادداشت کرده باشید مواردی مانند : تمامی علائم ، مدت زمانی که به این بیماری مبتلا هستید ، درمانهایی را که امتحان کردهاید ، میزان استرس ، تغییرات سبک زندگی و غیره .
در هنگام درمان کودکان مراقب باشید . پوست کودکان و پوست سر آنها بسیار راحتتر تحریک میشود . درصورتیکه مطمئن نیستید شامپو و دیگر محصولات درمان درماتیت سبورهای مناسب کودک نیست با پزشک خود مشورت کنید .
با شامپو بچه سر کودک را بشورید و به مدت ۲ الی ۳ دقیقه بگذارید روی سر بماند . در طول این ۳ دقیقه بهآرامی پوست سر بچه را بهآرامی شانه کنید تا پوستهپوستهها از سر جدا شود . هفتهای ۲ الی ۳ بار این کار را انجام دهید .
از شامپو ضدشوره و دیگر محصولات بدون تجویز پزشک برای کودک استفاده نکنید .
از لوسیون های بدون نیاز به نسخه استروئیدی مانند هیدروکورتیزون ۱% روزی ۲بار در روز به مدت ۲ هفته استفاده کنید .
استفاده از شامپو و کرم تجویزی
برای کنترل التهاب از شامپو و پماد استفاده کنید . پزشک با توجه به شرایط شما ممکن است ۱ یا چند داروی قوی تجویز کند که باید روی درماتیت سبورئیک بزنید .
شامپو کرمهای تجویزی :
- هیدروکورتیزون
- فلوئوسینولون
- Desonide
استفاده بلندمدت از این داروها ممکن است باعث نازکی پوست و تغییر رنگ خطی پوست بشوند .
Desonide یک کورتیکواستروئید است که باید روی پوست سر زده شود .
داروی تجویزی را به همراه شامپو ضد قارچ مصرف کنید . پزشک شما بهسادگی داروهایی را به مواد مصرفی شما اضافه میکند که باید دقیقاً طبق دستور پزشک آنها را مصرف کنید .
مثلاً اگر شما شامپو کتوکونازول را مصرف میکنید ممکن است پزشک شما دارویی مانند کلوبتازول را به آن اضافه کند .
دارودرمانی را پیش بگیرید . ممکن است پزشک شما برایتان ضد قارچ تجویز کند . داروی تربینافین معمولاً در این شرایط تجویز میشود . اینیک توصیه عمومی نیست زیرا میتواند عوارضی مانند مشکلات کبدی و واکنش حساسیتی داشته باشد .
داروهای تأثیرگذار روی سیستم ایمنی را در نظر داشته باشید . مصرف این داروها دارای ریسک بالایی هستند اما میتوانند واکنش حساسیتی که باعث تحریکشده است را کاهش دهند .
پزشک برای شما کرم ، لوسیون یا دیگر موارد مشابه که حاوی کلاس دارویی به نام مهارکنندههای کلسینورین تجویز میکند .
این داروهای موضعی بهاندازه کورتیکواستروئید مؤثر بوده و عوارض کمتری دارند . این داروها ریسک ابتلا به سرطان را بالابرده ، قیمت بالایی دارند و در افراد دارای ضعف سیستم ایمنی بدن نمیتوان از آنها استفاده کرد .
ژل یا کرم آنتی باکتریال استفاده کنید . پزشک ممکن است تا بهتر شدن وضعیت شما برایتان کرم آنتی باکتریال تجویز کند که عموماً مترودینازول است و باید ۱ تا ۲ بار در روز مصرف شود .
دیگر درمانها درماتیت سبورهای
پوست خود را بهطور منظم بشورید . با ناحیه دارای درماتیت سبورهای با ملایمت رفتار کرده و آن را تمیز نگهدارید . صابون و کف را بهصورت کامل از بدن و پوست سر آبکشی نمایید . از صابونهای قوی یا مواد شیمیایی قوی استفاده نکنید .
از صابون استفاده نکنید و از شویندههای حاوی مرطوبکننده استفاده کنید .
از آب گرم استفاده کنید نه داغ !!!
پلکهای خود را تمیز کنید . درمان و تمیز کردن این ناحیه مقداری سخت است . اگر پوست پلکها قرمز و پوستهپوسته شد میتوانید در شب آنها را با شامپو بچه بشورید .
بهوسیله یک گوله پنبه پوستهپوستهها را بردارید .
با کمپرس گرم میتوانید پوست را تسکین داده و پوستهپوستهها را از بین ببرید .
پوستهپوستهها را از روی مو بردارید . این درمان کامل شوره نیست اما میتواند با استفاده از روغن زیتون ، به از بین بردن پوستهها کمک کند .
طرز استفاده : چند قطره روغن معدنی یا روغنزیتون مستقیماً به پوست سر بزنید و بگذارید ۱ ساعت بماند سپس موها را شانه کنید یا برس بکشید سپس با آب گرم شستشو دهید .
نکات مهم
درماتیت سبورهای را بانامهای شوره ، اگزمای سبورئیک یا پسوریازیس سبورئیک نیز میشناسند .
درماتیت سبورهای مسری نبوده و نشانه بیماری نیز نیست .
لباس گشاد پنبهای بپوشید .
ریش و سبیل میتواند درماتیت سبورهای را مخفی کنند اما از طرفی دیگر میتوانند باعث تشدید کردن درماتیت سبورهای نیز بشوند .
پزشک شما درمان را با مراقبتهای ساده پوست شروع کرده و در صورت جواب نگرفتن سراغ درمانهای قویتر میرود .
مردان بیشتر از زنان مستعد ابتلا به درماتیت هستند .
نوزادان ، بالغین ۳۰ تا ۶۰ ساله در ریسک بیشتری در ابتلا به درماتیت هستند .
هشدارها
محل را نخارانید .
از محصولات حاوی الکل استفاده نکنید .
در هنگام استفاده از محصولات نسخه آزاد در نوزادان و کودکان دقت لازم را داشته باشید زیرا آنها در ریسک بالاتری هستند . با پزشک خود قبل از این کار مشورت کنید .
اگر کمخوابی پیدا کردید یا در زندگی روزانه خود مشکلاتی به وجود آمده است به پزشک مراجعه کنید .
در جایی خوندم نویسنده خودش سبوره داشت با سرکه سیب درمانش کرد به سر و صورتش میزد درمان شد
دقیقا منم استفاده کردم عالیه
هرسایتی میرم مینویسم ک خوردن لیمو ترش زرد یا همون لیمو ترش سنگی هر روز یک عدد درمان میکنه.
خودم شوره داشتم ک به درماتیت سبوریک تبدیل شد.اتفاقی یک هفته لیمو مصرف میکردم هررروز ( طی یک سفر ب خارج از کشور) از زمان شروع تا دوهفته بعد از قطع سرم شوره نمیزد.
حالا شروع کردم بازم هرروز میخورم یکعدد وسعی میکنم همیشه جزء ثابتهای غذاییم باشه.ک یه موقع شوره سرم برنگرده.کلا لیمو ترش تازه رو فراموش نکنید عالیه