خشک کردن میوه ( چیپس میوه ) راههای زیادی دارد که می توانید با توجه به امکاناتی که دارید یکی از آنها را انتخاب کنید . تمام میوه ها را نمیشود خشک کرد که لیست میوه های قابل خشک شدن را در ادامه توضیح خواهیم داد . حواستان باشد که نباید میوه را کاملا خشک کرد که مثل چیس شکننده باشد عملیات خشک کردن میوه ها را باید زمانی که ۲۰% از رطوبت آنها باقی مانده است تمام کنید .
نکات اولیه و خرد کردن میوه :
میوه مناسب برای خشک کردن را انتخاب کنید . تمام میوه ها برای خشک کردن مناسب نیستند . میوه های درختی مانند زیر مناسب هستند :
کیوی
انگور
گلابی
خرما
انجیر
موز
انبه
زرد آلو
هلو
آلو
میوه های رسیده را خشک کنید . میوه هایی که میخواهید خشک کنید باید سفت ، رسیده و سالم باشند . میوه های آسیب دیده ، لک شده ، کال یا خیلی رسیده در صورت خشک کردن طعم مطلوبی نخواهند داشت .
میوه را شسته و برش بزنید . میوه را شسته و بگذارید خشک شود . بعد از خشک شدن میوه را به ورقه هایی به اندازه ۳ تا ۶ میلی متر برش بزنید . میوه های خیلی کوچک مثل انگور و توت را باید کامل خشک کرد .
از سیاه شدن میوه جلوگیری کنید . برای جلوگیری از سیاه شدن ( اکسید شدن ) میوه یکی از کارهای زیر را انتخاب و انجام دهید :
میوه را داخل آب نمک بگذارید . ۶ قاشق غذاخوری نمک را در ۳٫۵ لیتر آب حل کنید و میوه ها را داخل آن انداخته سپس خشک کنید .
سیب و هلو را میتوانید در آب یخ قرار دهید سپس خشک کنید .
آناناس ، هلو و موز : ۱ استکان شکر و ۳ استکان آب و ۱ استکان عسل را مخلو ط کنید و میوه ها را در آن خیس کنید .
آب گرم را با آب آناناس یا لیمو مخلوط کنید و میوه ها را داخل آن خیس کنید .
۲ قاشق غذاخوری اسید اسکوربیک را با ۱ لیتر آب مخلوط کنید و میوه ها را داخل آن خیس کنید .
هلو ، آلبالو و توت : ۱ بسته ژلاتین گیاهی را با ۱ استکان آب و ½ استکان شکر مخلوط کنید و میوه ها را داخل آن بگذارید .
روش های خشک کردن میوه :
با استفاده از فر : سینی فر را برداشته و روی آن را یک ورق پخت و پز بگذارید . میوه ها را روی ورقه پخت و پز طوری بچینید که با یکدیگر تماس نداشته باشند . دمای فر را روی کمترین حالت ممکن قرار دهید ( ۵۰ درجه سانتی گراد ) . ۴ تا ۸ ساعت نسبت به میوه ای که میخواهید خشک کنید زمان نیاز دارد . حواستان به میوه ها باشد و آنها را هر چند وقت یکبار چک کنید . میوه خشک شده باید جویدنی باشد نه اینکه مثل چیپس خشک شود .
بوسیله دستگاه خشک کن : دستگاه خشک کن را روی حالت میوه قرار دهید . اگر این حالت را ندارد روی ۵۷ درجه سانتی گراد تنظیم کنید .میوه ها را به مدت ۲۴ تا ۴۸ ساعت خشک کنید . میوه ها را کاملا روی خشک کن پخش کنید تا با یکدیگر تماس نداشته باشند . بعد از ۲۴ ساعت میوه ها را چک کنید تا خیلی خشک نشوند بعد از آن هر ۶ تا ۸ ساعت چک کنید .
خشک کردن با آفتاب ۱ : یک روز گرم و آفتابی را انتخاب کنید . دمای هوا باید حداقل ۳۰ درجه سانتی گراد باشد . درجه رطوبت هوا نیز باید زیر ۶۰ درصد باشد .
یک پارچه روی قابلمه ، ماهی تابه یا سینی پهن کرده و میوه ها را روی پارچه چیده و مستقیما زیر نور مستقیم آفتاب قرار دهید . شبها باید میوه ها را به داخل خانه بیاورید تا دوباره رطوبت را جذب نکنند . این روش به چند روز زمان برای خشک کردن میوه ها نیاز دارد .
خشک کردن با آفتاب ۲ : یک سینی برداشته و یک پارچه تمیز روی آن پهن کنید سپس میوه ها را روی آن بچینید و یک تکه شیشه روی آن بگذارید . مطمئن شوید که شیشه روی میوه ها خیلی سفت نباشد و هوا در زیر آن جریان داشته باشد .سینی را به مدت ۲ تا ۴ روز زیر نور آفتاب قرار دهید . خشک شدن به این روش به درجه هوا بستگی دارد . در شبها و هنگامی که هوا رطوبت دارد سینی را به داخل خانه بیاورید .
پاستوریزه کردن میوه های خشک : اینکار برای از بین بردن باکتریهای ضروری میباشد . میوه های خشک را داخل نایلون گذاشته و در داخل فریزر با دمای ۱۷- و یا کمتر به مدت ۴۸ ساعت قرار دهید .
سلام چند ساعت باید بمانند در آب نمک یا آب شکر
این مطلب تون بسیار عالی بود و من تونستم به خوبی ازش استفاده کنم من در باره این موضوعات چیزی نمیدونستم و به راحتی تونستم.
سلام ممنون از راهنمایی خوبتون
یه سوال داشتم خدمتتون جهت جلوگیری از تغییر رنگ سیب و به،میوه چقد بایستی داخل آب سرد قرار بگیرد و اینکه جهت پاستوریزه کردن وقتی در یخچال قرار بگیرد و بیرون آورده شود خراب نمیشود؟
عالی بود توضیحاتتون