آپنه خواب یک بیماری جدی بوده که نیازمند درمان سریع است . آپنه خواب درماننشده میتواند منجر به ایجاد مشکلات جدی مانند خستگی شدید در روز ، فشارخون بالا و مشکلات قلبی شود .
اگر مشکوک به داشتن آپنه خواب هستید ، حتماً و سریعاً وقت دکتر بگیرید تا برنامه تشخیص و درمان را پیگیری کنید .
راههای زیادی برای درمان آپنه خواب وجود دارد که به همگی آنها اشاره خواهیم کرد ، از تشخیص تا درمان را گامبهگام تشریح خواهیم کرد با سایت کوروک همراه باشید !!!
تشخیص آپنه
چه زمانی به پزشک مراجعه کنیم ؟
آپنه خواب میتواند علائم بسیار متفاوتی داشته باشد ، بنابراین تشخیص آن فقط با بررسی علائم سخت است . اگر به اینکه آپنه خواب دارید شک دارید ، سریعاً به پزشک مراجعه کنید .
علائم جدی شامل :
۱ – خروپف یا وقفه تنفسی در هنگام خواب ( مشاهدهشده توسط دیگران )
۲ – بلند شدن از خواب در حالت نفسنفس زدن یا خفگی
۳ – ضعف تنفس در هنگام بیداری !!!!
۴ – ایجاد وقفه در تنفس شما ( تشخیص دادهشده توسط دیگران )
۵ – احساس خوابآلودگی در طول روز ، یا اینکه خواب شما استراحت لازم و ریکاوری لازم را به شما نمیدهد .
و در صورت داشتن مشکلات زیر :
۱ – فشارخون بالا
۲ – اختلالات شناختی
۳ – اختلال خلقی
۴ – بیماری سرخرگ کرونری
۵ – سکته
۶ – فیبریلاسیون دهلیزی
۷ – دیابت نوع ۲
مطالعه خواب چیست ؟
پزشک شما برای تشخیص قطعی آپنه خواب در شما ، ممکن است نیاز به مطالعه خواب داشته باشد . پزشک از شما میخواهد تا در کلینیکی حاضر شوید و بهصورت طبیعی و مثل همیشه بخوابید . پشت درب اتاق شما پزشکان حضور دارند و پروسه خواب شمارا در نظر دارند . البته دستگاههای خاصی به شما وصل میشود که دردی ندارند و کمترین ناراحتی را برای شما ایجاد میکنند .
نوع دیگری از این آزمایش وجود دارد که پزشک شما دستگاهی به شما وصل میکند که آن دستگاه اطلاعات خواب شمارا ضبط کرده و به پزشک ارائه میدهد .
انواع آپنه خواب را بشناسید !!! ۳ نوع مختلف از آپنه خواب وجود دارد که شامل : انسدادی ، مرکزی و کامل میشود . پزشک شما با توجه به سابقه بیماری ، داروهای مصرفی و مطالعه خواب ، قادر است که تشخیص دهد شما به کدام نوع از آپنه دچار هستید .
آپنه خواب انسدادی : این نوع از آپنه خواب شایعترین نوع آن است . این نوع آپنه زمانی اتفاق میافتد که بافت گلوی شما در حالت خواب ریلکس شده و باعث میشود که راه عبور هوا مسدود شود .
آپنه خواب مرکزی : این نوع آپنه کمتر شایع است و این نوع آپنه زمانی اتفاق میافتد که مغز شما در ارسال سیگنال تنفس دچار مشکل میشود .
آپنه خواب کامل : این نوع از آپنه خواب ترکیبی از آپنه خواب انسدادی و مرکزی است .
در مورد درمانهای موجود با پزشک خود مشورت کنید . بعد از انجام آزمایشها و تشخیص ، در مورد گزینههای درمانی با پزشک خود صحبت کنید . پزشک شما عموماً تغییر سبک زندگی ، کاهش وزن ، ورزشهای مخصوص و استفاده از دستگاه را به شما پیشنهاد میکند .
در بعضی از بیماران ، آپنه خواب ممکن است به دلیل چیزی که راه هوایی را مسدود کرده ( مانند لوزه و ناهنجاریها ) باشد که در این صورت میتوان با جراحی آن را درست کرد . جراحی ممکن است راهحلی بلندمدت برای آپنه خواب انسدادی باشد .
تغییر سبک زندگی
دفترچهای مخصوص خواب کنار بگذارید . شما با دنبال کردن خوابتان و نوشتن تمام جزئیات ، میتوانید از بهتر یا بدتر شدن آپنه خود در شرایط مختلف آگاهی پیدا کنید . این اطلاعات به شما کمک میکند تا بفهمید با چهکارهایی آپنه خواب بهتر یا بدتر میشود .
شما باید تمام نکات ریز خوابیدن مانند نکات زیر را بنویسید :
۱ – ساعت چند به رخت خواب میروید ؟
۲ – چند بار و در چه ساعتی از خواب میپرید ؟
۳ – در صبح چه حسی دارید ؟
۴ – نظر دیگران در مورد خواب شما چگونه بوده است ؟
۵ – و هر نکته دیگری که بتواند به شناخت بیشتر آپنه خواب به شما کمک کند .
وزن خود را کاهش دهید . وزن اضافی یکی از فاکتورهای اصلی در آپنه خواب است . اگر اضافهوزن دارید ، به دنبال رسیدن به وزن مطلوب و سالم ( bmi = 18.5-25 ) باشید . شما برای کاهش وزن باید کالری مصرفی روزانه خود را کاهش دهید و در همین حال کالری بیشتری بسوزانید . برای رسیدن به نسبت ، باید کمتر بخورید و بیشتر تحرک داشته باشید .
کارهایی که میتوان انجام داد :
۱ – نوشیدن آب بیشتر
۲ – نوشتن روزانه هر چیزی که میخورید
۳ – داشتن برنامه منظم ورزشی
هرروز ورزش کنید . ورزش میتواند به کاهش وزن و بهبود عملکرد و تقویت ماهیچههای تنفسی به شما کمک کند . همچنین نشان دادهشده است که باعث تقویت تمرکز ، تفکر منتقدانه ، بهبود مود و بسیاری از فواید دیگر میشود . سعی کنید ۵ روز در هفته و به مدت ۳۰ دقیقه ورزشهایی با شدت متوسط انجام دهید .
با تمرینات سبک هوازی مانند : پیادهروی ، دوچرخهسواری یا شنا شروع کنید . در ابتدا حتی اگر فقط بتوانید ۱۰ دقیقه ورزش کنید ، میتوانید بهمرورزمان مدت و شدت آن را زیاد کنید و به زمان ورزش کردن مطلوب برسید .
تمرینات یوگا را به برنامه روزانه خود اضافه کنید تا باعث بهبود کنترل تنفس و تقویت عضلات شوید .
سیگار کشیدن را ترک کنید . سیگار برای ریهها مضر است و میتواند در ایجاد تمامی مشکلات قلبی مانند : سرطان ، فشارخون بالا و بیماری مزمن انسدادی ریه نقش داشته باشد .
همچنین سیگار ریسک ابتلا به آپنه خواب را ۳ برابر میکند ، اما میتوان با سیگار نکشیدن این ریسک بسیار بالا را از بین برد .
راههای زیادی برای ترک سیگار وجود دارد ، در صورت تمایل مقالات زیر را مطالعه کنید :
نوشیدنیهای بدون الکل بخورید . الکل باعث تغییرات در سیستم اعصاب میشود که میتواند باعث اختلال در تنفس طبیعی شما شود . برای جلوگیری از این کار نوشیدنیهای حاوی الکل را ننوشید .
بهجای نوشیدنیهای الکلی از چای سبز یا چای بابونه که باعث بالا بردن کیفیت خواب شما میشود ، استفاده کنید .
به بغل بخوابید . خوابیدن به بغل بهجای خوابیدن به پشت یا روی شکم ممکن است به قطع خرخر کردن و مشکلات تنفسی مرتبط با آپنه خواب ختم شود . خوابیدن به بغل یا پشت آپنه را درمان نمیکند ، اما از ایجاد آن تا زمانی که به بغل خوابیدهاید جلوگیری میکند .
برای اینکه مطمئن شوید که در طول خواب به پهلو میخوابید ، چند عدد بالشت پشت خود بگذارید تا از غلت خوردن شما در طول شب جلوگیری کند .
البته میتوانید توپ تنیسی به پشت شلوار خواب خود بدوزید تا از برگشتن شما جلوگیری کند ، البته ممکن است این کار باعث کمردرد در شما شود .
کدام داروها مشکلساز هستند ؟ بعضی از داروها ، مخصوصاً ضدافسردگیها ، آرامبخشها و بنزودیازپین ها میتوانند باعث بدتر شدن آپنه خواب شوند . اگر جدیداً متوجه آپنه خواب شدید و از داروهای گفتهشده مصرف میکنید ، با پزشک خود درباره مضرات و فواید آنها صحبت کنید .
برنامه خواب منظمی داشته باشید . داشتن برنامه خواب منظم ممکن است به کاهش ریسک آپنه خواب منجر شود . سعی کنید سر زمان مشخصی بخوابید و بیدار شوید .
بهعنوانمثال ساعت ۱۲ بخوابید و ۸ بیدار شوید و بعد از زنگ زدن ساعت دیگر آن را snooz نکنید .
۲ ساعت قبل از خواب چیزی نخورید . مصرف غذای سنگین و تند قبل از خواب ممکن است ریسک اختلال در خواب را افزایش دهد . برای حذف این ریسک ، ۲ الی ۳ ساعت قبل اینکه به رخت خواب بروید چیزی نخورید .
اگر گرسنه هستید ، میان وعدهای سبک مانند میوه یا دمنوش گیاهی را امتحان کنید .
استفاده از دستگاه
استفاده از دستگاه CPAP : فشار مثبت پایداری که دستگاه CPAP ایجاد میکند ، باعث نفس کشیدن طبیعی شما در طول شب میشود . دستگاه CPAP با ایجاد فشار مثبت در مجرای تنفسی شما باعث باز نگهداشتن آن میشود و درنتیجه از بسته شدن آن جلوگیری میکند .
اگر با استفاده از دستگاه CPAP مشکلدارید ، با پزشک خود صحبت کنید و بدون مشورت با وی استفاده از آن را کنار نگذارید .
استفاده از دستگاه CPAP ممکن است باعث بهبود خوابآلودگی روزانه ، فشارخون ، قند خون و بالا بردن کیفیت زندگی شما شود .
بعد از کنار گذاشتن استفاده از دستگاه ، تمامی مزایای آن از بین خواهد رفت .
دهان گیر استفاده کنید . یک دندانپزشک میتواند برای شما قطعه مخصوص دهانتان را درست کند تا فک شما و مسیر هوا در هنگام خواب بازبماند . درست است که مطالعات بهصورت خیلی واضح نشان داده است که CPAP خیلی مؤثرتر از دهان گیر است ، اما هنوز شواهد قویای وجود دارد که نشان میدهد دهان گیر تأثیر قابلتوجهی در مقایسه با استفاده نکردن چیز دیگری را دارد .
بسیاری از بیماران استفاده از CPAP را غیرقابلتحمل میدانند ، اما قادر به استفاده از دهان گیر هستند .
حواستان باشد که دهان گیر نیاز به تنظیم کردن منظم بهوسیله دندانپزشک دارد ، در غیر این صورت کار نمیکند . با دندانپزشک تنظیمات را هماهنگ کنید و هر ۳ ماه یا بیشتر دهان گیر را تعویض کنید .
سر خود را بالاتر قرار داده یا از فومهای شیبدار استفاده کنید . اگر نمیخواهید به پهلو بخوابید ، میتوانید به پشت بخوابید ، اما باید مقداری بالاتنه را بالاتر قرار دهید . برای این کار میتوانید فوم شیبدار تهیه کنید یا سنگ و آجری زیر پایههای بالایی تخت قرار دهید . ۵ تا ۸ سانتیمتر بالا بردن کافی است .
استفاده از دارو و مکمل
داروهای آرامبخش را کنار بگذارید . آرامبخشها باعث آرام کردن سیستم عصبی بدن شده که ممکن است از ارسال سیگنال توسط مغز جلوگیری کند . اگر اغلب برای خوابیدن از قرص خواب استفاده میکنید با پزشک خود صحبت کرده و آن را ترک کنید . جایگزینهای بهتری مانند ملاتونین و سنب الطیب نیز مناسب هستند .
برای ترک قرص خواب مطالعه مقاله ” ترک سریع قرص خواب ” پیشنهاد میشود .
قبل از خواب داروی ضد حساسیت بخورید . اگر مجرای تنفسی شما به دلیل داشتن آلرژی بستهشده باشد ، مصرف ضد حساسیت یا اسپری بینی در زمان خواب میتواند به باز شدن آن و تنفس راحتتر کمک کند . حتماً قبل از استفاده از این داروها با پزشک خود مشورت کنید .
با پزشک خود درباره مدافینیل صحبت کنید . FDA تأیید کرده است که مصرف مدافینیل ممکن است در مبارزه با خستگی روزانه ناشی از آپنه خواب کمککننده باشد . حواستان باشد که این قرص ممکن است باعث افزایش وزن شود . مدافینیل فقط جزئی از درمان آپنه خواب بوده و با موارد دیگر درمانی مانند CPAP و غیره عموماً همراه میشود . این دارو بعدازاینکه بیمار مدام از CPAP استفاده کرد و نتیجه نگرفت استفاده میشود .
با پزشک خود درباره دیگر وضعیتها صحبت کنید . درحالیکه آپنه خواب ، علت عمده خوابآلودگی روزانه است ، بعضی دیگر از داروها میتوانند باعث ایجاد خستگی روزانه و خوابآلودگی شوند که اغلب علائمی مانند آپنه دارند . دیگر علتهایی که باعث خواب آلودگی روزانه میشوند ، شامل : کمکاری تیروئید ، اختلالات خواب ، افسردگی و بعضی دیگر هستند .
ویتامین C مصرف کنید . در یک مطالعه کوچک نشان داده شد که ، تزریق ویتامین C روی کاهش سلولهای آسیبدیده مرتبط با آپنه خواب تأثیر دارد . مدارک کافی برای تأثیر ویتامین C در درمان آپنه وجود ندارد ، اما ممکن است بخواهید در مورد تجویز ویتامین C با پزشک خود مشورت کنید .
مصرف روزانه ۵۰۰ میلیگرم ویتامین C را در برنامه غذایی روزانه خود بگنجانید .
تقویت عضلات تنفسی
روزی یک آهنگ بخوانید . خواندن میتواند به بهبود کنترل گلو و بافت نرم آن به شما کمک کند . آهنگ خواندن با این عضلات میتواند به کاهش آپنه خواب کمک کند .
سعی کنید هرروز آهنگ موردعلاقه خود را یکبار یا بیشتر بخوانید تا این عضلات را ورزش دهید .
مدادی را بین دندانهای خود نگهدارید . عضلات فک نیز میتواند در آپنه خواب نقش داشته باشد ، بنابراین مهم است که آنها را نیز تقویت کنید . برای تقویت عضلات فک ؛ روزی ۵ تا ۱۰ دقیقه مدادی را بین دندانهای خون نگهدارید .
لبهای خود را جمع کنید . عضلات داخل و اطراف لب در تنفس نقش مهمی ایفا میکنند ، بنابراین تقویت این عضلات ممکن است به کاهش آپنه خواب کمک کند .
سعی کنید لبهای خود را جمع کنید ، مانند زمانی که میخواهید کسی را ببوسید . سپس لبها را در این حالت ۳۰ تا ۶۰ ثانیه نگهدارید و ولکنید . این تمرین را چند بار در روز انجام دهید .
بادکنک باد کنید . باد کردن بادکنک میتواند باعث بهبود ظرفیت ششها شده و همچنین باعث میشود عضلات دهان و گلو نیز بهخوبی کار کنند . سعی روزی چند عدد بادکنک باد کنید .
دویدن ، آهسته دویدن و شنا باعث کاهش آپنه خواب میشود . شواهدی وجود دارد که نشاندهنده تأثیر ورزش در کاهش آپنه خواب است . حتی اگر شما به دنبال کاهش وزن نیستید ، ممکن است با ورزش کردن وضعیت بیماری شما بهتر شود .
مقداری آب قرقره کنید . قرقره کردن آب میتواند به ورزیده کردن عضلات پشت گلو کمک کند . سعی کنید روزی چند بار آب قرقره کنید تا ماهیچههای گلو را بسازید .
همچنین میتوانید بعد از مسواک زدن از دهانشویه نیز برای این کار در صبح و شب استفاده کنید .
البته باید بدانید که تاثیرگذاری این مورد ثابت نشده است ، اما میتواند ارزش امتحان کردن را داشته باشد .
بدون دیدگاه