درباره ویروس ها چه میدانید ؟
گرچه در دنیای علمی و پزشکی در مورد اینکه آیا ویروسها موجودات زنده هستند یا خیر، بحث و جدال وجود دارد، اما هیچ شکی وجود ندارد که عفونتهای ویروسی عامل طیف گستردهای از بیماریها مانند بیماریهای مزمن، سرطان، بیماریهای طولانیمدت، رنج و مرگ میشوند. همچنین در مورد اینکه آیا برخی از عفونتهای ویروسی بهبود مییابند، اختلافنظر وجود دارد.
بسیاری از ویروسها، در سلولهای انسانی به مدت طولانی زنده باقی میمانند و موجب بیماریهای مزمن میشوند و همچنین درمان بسیاری از ویروسها دشوار است چراکه توسط سلول میزبان خود محافظت میشوند. عفونتهای ویروسی میتوانند حاد (کوتاهمدت، با شدت مختلف)، مزمن (طولانیمدت، با شدت مختلف) یا نهفته باشند که در این صورت مدتی در حالت کمون باقیمانده تا زمانی یک محرک منجر به تکثیر آنها شود.
بیماریهای ویروسی ناراحتکننده بوده و میتوانند شما را به مدت چند روز از فعالیتهای خود عقب بیندازند، اما آنها عموماً بهصورت خانگی قابلدرمان هستند. استفاده از داروهای گیاهی، رساندن مواد مغذی کافی به بدن و استراحت، ازجمله راهکارهای درمانی عفونتهای ویروسی هستند.
کاهش تب بدون استفاده از دارو
اجازه دهید تب کار خود را انجام دهد. اگرچه این موضوع مورد استقبال خیلی از افراد قرار نمیگیرد، اما تب یکی از راهکارهای دفاعی بدن در برابر عفونتهاست. بگذارید تب تا جایی که ممکن است بدون آنکه موجب ناراحتی زیاد شما شود، ادامه یابد.
تب، یکی از علائم شایع عفونت است، اما میتواند در اثر التهاب، بیماریهای تیروئیدی، سرطان، واکسنها و برخی از داروها نیز به وجود آید. دمای بدن توسط غده کوچکی به نام هیپوتالاموس که در وسط مغز قرار دارد، تنظیم میشود. غده تیروئید در دمای بدن نیز نقش دارد. دمای بدن میتواند در طول روز تغییر کند، اما دمای طبیعی حدود ۳۷ درجه سانتیگراد است.
هنگام عفونت، عوامل بیماریزا (باکتریها و ویروسها) ترکیباتی به نام پیروژن تولید میکنند که موجب افزایش دمای بدن میشوند. برخی از پیروژن ها نیز توسط سیستم ایمنی بدن القا میشوند. این پیروژن ها به هیپوتالاموس دستور میدهند که دمای بدن را افزایش دهد. این کار بهنوبه خود، سیستم ایمنی بدن را تحریک میکند تا در مبارزه با عفونت مؤثرتر عمل کند. اعتقاد بر این است که دمای بالای بدن، عوامل عفونی را از بین میبرد.
تب معمولاً خطری برای افراد بزرگسال ایجاد نمیکند و آنها میتوانند اجازه دهند تب دوره خود را تمام کند. اگر تب، پس از ۱۲ تا ۲۴ ساعت بیشتر از ۳۹٫۴ درجه سانتیگراد یا بالاتر پایدار باقی بماند، باید با یک پزشک تماس گرفته شود.
مراقب درجات بالای تب باشید. اگرچه میتوانید منتظر باشید تا تب خودبهخود کاهش یابد، اما نباید اجازه دهید دمای بدن بسیار بالا رود.
اگر دمای رکتوم (مقعد) نوزادان کمتر از ۴ ماه، به ۳۸ درجه سانتیگراد یا بالاتر برسد، سریعاً باید به پزشک مراجعه شود.
برای کودکان در هر سنی، اگر دمای رکتوم به ۴۰ درجه سانتیگراد یا بالاتر رسیده باشد، سریعاً باید با پزشک تماس گرفته شود.
اگر دمای پیشانی، گوش یا زیر بغل کودک ششماهه یا بزرگتر به ۳۹٫۴ درجه سانتیگراد یا بیشتر برسد، بایستی به پزشک مراجعه شود.
در صورت بروز تب با علائم شدید، سریعاً به دنبال مراقبتهای پزشکی باشید. اگر کودک شما به همراه تب، علائم زیر را نشان دهد، هرچه سریعتر با پزشک یا اورژانس تماس بگیرید:
۱ – حالت مسمومیت دارد یا میلی به غذا ندارد
۲ – بیقرار است
۳ – خوابآلود است
۴ – علائم مختلف عفونت را نشان میدهد (چرک، ترشحات، بثورات رگه مانند)
۵ – تشنج دارد
۶ – گلودرد، بثورات پوستی، سردرد، گرفتگی گردن و گوشدرد دارد
۷ – در نوزادان بسیار کم سن، اگر ناحیه نرم بالای جمجمه کودک برآمده شود
استحمام ولرم کنید. با یک حمام ولرم شروع کنید. با کاهش تدریجی دمای آب، تب شما بهآرامی فروکش میکند. به دلیل اینکه دمای آب بهآرامی کاهش مییابد، دمای بدن بیمار نیز بهآرامی پایین میآید. برای اینکه دمای بدنتان سریع پایین نیاید، از آبخنک استفاده نکنید.
جوراب مرطوب بپوشید. این روش، یکی از درمانهای سنتی و طبیعی است. تئوری این روش این است که سرد شدن پاها، جریان خون را افزایش میدهد و درنتیجه سیستم ایمنی بدن واکنش بیشتری نشان میدهد. درنهایت دمای بدن بالا میرود و باعث خشک شدن جورابها و خنک شدن بدن میشود. این روش درمانی میتواند گرفتگی قفسه سینه را نیز برطرف کند. بههرحال، جورابهای پشمی بهعنوان عایق عمل میکنند. انجام این روش در طول شب بهتر نتیجه میدهد.
جورابهایی از جنس پنبه بپوشید که تا مچ پاهایتان را بپوشاند. آنها باید از جنس پنبه خالص باشند، زیرا پنبه آب زیادی را جذب میکند.
جورابها را با آب سرد کاملاً خیس کنید.
آب اضافی جورابها را بگیرید و آنها را بپوشید.
بر روی این جورابها، جورابهای پشمی بپوشید. آنها باید از جنس پشم خالص باشند، زیرا در این صورت عایق بهتری خواهند بود.
بر روی شخصی که این جورابها را پوشیده است، باید پتو انداخته شود و در طول شب استراحت کند. اکثر کودکان با این روش کنار میآیند، زیرا باید به مدت چند دقیقه احساس خنکی کنند.
سر، گردن، مچ دستوپاهای خود را خنککنید. یک یا دو حوله دستی بردارید و آن را از طول تا کنید. حولهها را با آب سرد یا در صورت تمایل با آب یخ، خیس کنید. آب اضافی آنها را بگیرد و دور سر، گردن و مچ دستوپاهایتان، ببندید.
حولهها را فقط در دو ناحیه از بدن خود قرار دهید. برای مثال، حولهها را دور سر و مچ دستان ببندید یا دور گردن و مچ پاها. در غیر این صورت، دمای بدنتان بهشدت پایین میآید. حولههای خنک یا سرد، حرارت را به خود گرفته و بدن را خنک میکنند.
در صورت خشک شدن یا خنک نبودن حولهها، مراحل بالا را تکرار کنید تا تسکین یابید. این کار را به دفعاتی که موردنیاز است انجام دهید.
تامین انرژی کافی برای بدن
بهاندازه کافی استراحت کنید. اگرچه همیشه آسان نیست، استراحت کردن به میزان کافی، در عفونتهای ویروسی بسیار ضروری است. سیستم ایمنی بدن شما سعی دارد کارهای لازم را انجام دهد، اما اگر شما انرژی خود را صرف کار، مدرسه یا مراقبت از شخص دیگری کنید، نمیتواند کار خود را با موفقیت انجام دهد؛ بنابراین، مرخصی بگیرید، کودکان را به مدرسه نفرستید و فعالیتهای خود را تاجایی که میتوانید کاهش دهید.
بدن خود را با خوردن غذاهای سبک تغذیه کنید. احتمالاً این جمله را شنیدهاید: “سرما بخور، تب را گرسنه کن”که اخیراً در مقالات نشریات علمی آمریکا آمده است؛ اگرچه شما نمیخواهید به خاطر تب بسیار گرسنه شوید، اما انرژیای که باید صرف کنترل عفونت شود نباید برای هضم غذا بکار گرفته شود.
سعی کنید از آب مرغ یا سوپ جوجه به همراه کمی برنج و سبزیجات استفاده کنید.
از میوهجات تازه غنی از ویتامین C استفاده کنید. بهاندازه کافی میوهجات تازه مانند انواع توتها، هندوانه، مرکبات و طالبی مصرف کنید. این میوهها غنی از ویتامین C بوده که به درمان عفونت کمک میکند و تب را کاهش میدهد.
ماست بخورید. ماست ساده یا طعم داری را مصرف کنید که دارای باکتریهای مفید فعال و زنده باشد. نشان دادهشده است که اینگونه باکتریهای رودهای برای فعالیتهای سیستم ایمنی ضروری هستند.
پروتئین را به غذاهای خود اضافه کنید. حتماً از مواد غذایی دارای پروتئینهای خوب و قابلهضم مانند تخممرغ هم زده و جوجه استفاده کنید. بهعنوانمثال، میتوانید چندتکه گوشت به آب مرغ خود اضافه کنید.
از خوردن غذاهای سنگین و سرخکرده خودداری کنید. از مصرف غذاهای چرب و سنگین مانند کباب و سرخکردنیها بپرهیزید. غذاهای تند مانند بال مرغ سوخاری، پپرونی و سوسیس نیز نخورید. خوردن این غذاها در زمان بیماری، به سیستم ایمنی آسیب میرسانند.
رژیم BRAT بگیرید. رژیم BRAT خصوصاً بعد از ابتلا به عفونتهای گوارشی ویروسی، توصیه میشود. این رژیم دارای غذاهای ملایم و قابلهضم مانند موارد زیر است:
۱ – موز (Banana)
۲ – برنج (Rice)
۳ – پوره سیب (Applesauce)
۴ – نان (غلات کامل) (Toast)
غذاهای غنی از زینک بخورید. نشان دادهشده است که زینک، دوره سرماخوردگی را کاهش میدهد. غذاهای غنی از زینک شامل غذاهای دریایی (صدف، خرچنگ، لابستر)، گوشت گاو و جوجه (گوشت قرمز)، ماست، لوبیاها و آجیلها (بادام و بادامهندی).
حفظ کردن آب بدن
آب کافی بنوشید. تب، آب بدن را کاهش میدهد و شما بایستی از این اتفاق جلوگیری کنید. کمآبی حال شما را بدتر میکند. شما یا کودکان ممکن است به بستنی یخی علاقه داشته باشید، اما باید مراقب مصرف بیشازحد شکر باشید. سعی کنید با استفاده از چایهای گیاهی مانند بابونه و شاتوت بستنی درست کنید. بستنیهای یخی، ماست یا شربت میتوانند گزینههای خوبی باشند، اما از نوشیدن آب ساده غافل نشوید.
از محلولهای آبرسان خوراکی پدیالیت یا سرالیت استفاده کنید. کودکان کم سن و سال ممکن است نیاز به محلولهای آبرسان خوراکی پدیالیت یا سرالیت پیدا کنند. قبل از دادن این محلولها به کودکان با پزشک مشورت کرده و نظر او را جویا شوید.
لیستی از علائم بیماری، مقدار غذا خوردن، نوشیدن و درجه تب فرزند خود داشته باشید.
همچنین حواستان باشد که چند بار پوشک او را عوض کردهاید یا کودک بزرگترتان چند بار ادرار کرده است.
به شیردهی فرزند خود ادامه دهید. اگر کودکتان مبتلابه عفونت ویروسیشده است، بهتر است تا حد امکان او را با شیر خود تغذیه کنید. شیر مادر مواد مغذی و آب بدن کودک را تأمین کرده و به او احساس راحتی میدهد.
علائم کمآبی بدن را کنترل کنید. اگر حتی علائم خفیفی از کمآبی در بدنتان مشاهده میکنید، خصوصاً در رابطه با کودکان، با پزشک خود تماس بگیرید تا شما را راهنمایی کند. این اتفاق میتواند سریعاً منجر به کمآبی شدید شود. برخی از علائم کمآبی خفیف عبارتاند از:
دهان خشک و چسبناک میشود. مراقب خشکی لبها، اطراف دهان و چشمها در کودک خود، باشید. همچنین مراقب حرکاتی مانند لب زدن باشید.
بیشتر از معمول خوابآلودتر، نق نقی تر و خستهتر میشوند.
تشنگی: نوزاد بهسختی میتواند شما را متوجه آن سازد، اما انجام حرکات لب زدن یا حالت شیر خوردن و مکیدن میتواند نشانه آن باشد.
کاهش دفع ادرار: پوشک نوزاد خود را بررسی کنید. پوشک را باید هر سه ساعت یکبار عوض کرد. درصورتیکه پوشک پس از ۳ ساعت خشک بود، میتواند نشانه کمبود آب باشد. به دادن مایعات ادامه دهید و پوشک را یک ساعت دیگر چک کنید. اگر پوشک همچنان خشک بود، با پزشک تماس بگیرید.
رنگ ادرار را چک کنید. هرچه رنگ ادرار تیرهتر باشد، بدان معناست که نوزاد یا کودک شما دچار کمآبی شده است.
هنگام گریه کردن اشکهای او کم باشد یا اصلاً اشکی نیاید.
خشکی پوست: پشت دست کودک خود را بهآرامی نیشگون بگیرید، فقط پوست شل را نیشگون بگیرید. اگر کودکتان دچار کمآبی نشده باشد، پوستش بلافاصله به حالت اول برمیگردد.
سرگیجه یا گیج بودن
مصرف مکملها
سیستم ایمنی خود را با مصرف بالای ویتامین C تقویت کنید. علم پزشکی مولکولی نشان داده است که ویتامین C در تحریک سیستم ایمنی بسیار اهمیت دارد. در یک مطالعه، بزرگسالان بدون علامت، مبتلابه آنفولانزا شدند. به آنها بهصورت ساعتی ۱۰۰۰ میلیگرم ویتامین C برای شش دوز متوالی داده شد. سپس، به آنها تا زمانی که علامتدار بودند، سه بار در روز ۱۰۰۰ میلیگرم ویتامین C داده شد. آنفولانزا و علائم سرماخوردگی آنها نسبت به افرادی که برای آنها دارونما تجویز شده بود، ۸۵% کاهش یافت.
به مدت ۶ ساعت، هر ساعت یکبار ۱۰۰۰ میلیگرم ویتامین C مصرف کنید. سپس، سه بار در روز ۱۰۰۰ میلیگرم از این ویتامین مصرف کنید تا زمانی که علائم بیماری را احساس نکنید.
مصرف ویتامین D3 را افزایش دهید. ویتامین D3 یکی از مهمترین ویتامینهایی است که سیستم ایمنی بدن را تحریک میکند. اگر از قبل، مرتباً این ویتامین را مصرف نکردهاید، بهاحتمالزیاد دچار کمبود ویتامین D هستید. برای تشخیص کمبود آن، سطح ۲۵-هیدروکسی ویتامین D خونتان مورد آزمایش قرار میگیرد؛ اما زمانی که سرما میخورید فرصتی برای انجام آن نخواهید داشت.
برای بزرگسالان: روز اولی که احساس بیماری میکنید، مقدار ۵۰۰۰۰ IU ویتامین D3 مصرف کنید. سپس همان مقدار را تا سه روز دیگر هرروز مصرف کنید. طی روزهای بعد، مصرف آن را به ۵۰۰۰ IU در روز کاهش دهید.
در میان دانش آموزان، یک مطالعه تحقیقاتی نشان داد شیوع آنفولانزا در کودکانی که ۱۲۰۰ IU ویتامین D3 مصرف کرده بودند نسبت به گروه دیگری که از مکملهای این ویتامین استفاده نکرده بودند، ۶۷% کاهش داشت.
روغن نارگیل را امتحان کنید. روغن نارگیل، دارای زنجیرههای متوسط اسید چرب است که بدون آنکه عوارض جانبی داشته باشد، دارای خواص ضدویروسی، ضد باکتریایی، ضد قارچی و ضد انگلی است. ترکیب اصلی روغن نارگیل، لوریک اسید است که یک اسید چرب اشباعشده با زنجیره متوسط است. این ترکیب، به غشای خارجی ویروس نفوذ کرده و بدون آنکه ضرری برای میزبان انسانی داشته باشد باعث شکافته شدن و از بین رفتن ویروس آنفولانزا میشود.
سه بار در روز، یک تا دو قاشق غذاخوری روغن نارگیل مصرف کنید. آن را در آبپرتقال گرم حل کرده یا همراه با غذا میل کنید. معمولاً در طی یک تا دو روز، ویروس از بین خواهد رفت. علائم اغلب بعد از یک روز برطرف میشوند، درصورتیکه بهبودی آنفلوانزا بهطورمعمول بین پنج تا هفت روز طول میکشد.
درمانهای گیاهی
چایهای گیاهی بنوشید. گیاهان نیز مبتلابه ویروس میشوند، بنابراین توانستهاند در طی تکامل ترکیبات ضدویروسی تولید کنند. شما میتوانید این گیاهان را بهصورت تیبگ تهیه کنید. اگر به خود این گیاهان دسترسی دارید، به ازای هر استکان آب، یک قاشق چایخوری از گیاه خشک موردنظر را اضافه کنید. برای کودکان، از نصف قاشق چایخوری استفاده کنید. اجازه دهید به مدت ۵ دقیقه در آب جوش دم بکشد، سپس مطابق با میلتان آن را با عسل یا لیمو مزه دار کنید. حتماً صبر کنید تا چای کمی خنک شود. از افزودن شیر خودداری کنید، مصرف لبنیات موجب افزایش احتقان میشود.
از این چایها به نوزادان ندهید، مگر اینکه پزشک تجویز کرده باشد.
سعی کنید با استفاده گیاهان زیر، چای درست کنید:
بابونه: بابونه برای کودکان بیضرر بوده و خواص ضدویروسی دارد.
پونه کوهی: پونه کوهی برای کودکان نیز بیضرر بوده (درصورتیکه چای رقیق باشد) و دارای خاصیت ضدویروسی است.
آویشن: آویشن نیز برای کودکان بیضرر بوده (چای رقیق) و خاصیت ضدویروسی دارد.
برگ زیتون: این چای در صورت رقیق بودن برای کودکان بیضرر بوده و خاصیت ضدویروسی دارد.
اقطی: اقطی برای کودکان بیضرر بوده (چای یا عصاره آن) و دارای خاصیت ضدویروسی است.
برگ شیرینبیان: برگ شیرینبیان برای کودکان بیضرر بوده (چای رقیق) و دارای خاصیت ضدویروسی است.
سرخارگل: سرخارگل برای کودکان بیضرر بوده (چای رقیق) و خاصیت ضدویروسی دارد.
از نتی پات استفاده کنید. برای باز شدن گرفتگی بینی، میتوانید از نتی پات استفاده کنید. نتی پات، وسیلهای شبیه قوری چای است. با این وسیله میتوانید آب را به داخل بینی خود ریخته و مجاری بینی را شستشو دهید.
اسانس روغنی دلخواهتان را انتخاب کنید. گیاهانی که میتوان از آنها برای تهیه چای استفاده کرد نیز گزینههای خوبی برای درمان اسانسهای روغنی هستند. این گیاهان شامل بابونه، شاهتوت، ریشه شیرینبیان، سرخارگل، ریشه زیتون، آویشن و پونه کوهی هستند. تعداد مساوی قطره روغنهای انتخابی خود را ترکیب کنید. مجموع قطرات در بیشترین حالت بایستی بین ۹ تا ۱۰ قطره باشد.
در یک کاسه دیگر، مقدار یک استکان و نصفی آب مقطر گرم بریزید. از آب داغ استفاده نکنید، زیرا باعث سوختگی بافت حساس درون بینیتان خواهد شد.
شش قاشق غذاخوری نمک دریایی فرآوری نشده و ریز آسیاب شده اضافه کنید. آن را هم بزنید تا حل شود. از نمک برای محافظت از بافت بینی استفاده میشود.
اسانسهای روغنی را اضافه کرده و کاملاً مخلوطکنید.
مایع را درون نتی پات بریزید.
در بالای سینک دستشویی خم شوید و سر خود را به یک سمت متمایل کنید. محلول را بهآرامی به درون حفرات بینی ریخته و شستشو دهید.
از یک پخشکننده استفاده کنید. این روش میتواند بسیار مؤثر باشد، خصوصاً زمانی که افراد بیشتری در خانواده شما مبتلابه عفونت سینوسی یا تنفسی باشند. اسانسهای روغنی خود را از بین بابونه، شاهتوت، ریشه شیرینبیان، سرخارگل، ریشه زیتون، آویشن و پونه کوهی انتخاب کنید. در غیر این صورت، میتوانید مخلوط اسانسی منحصربهفرد خود را درست کنید.
هنگام استفاده از پخشکننده، به دستورالعملهای شرکت سازنده توجه کنید. حداکثر نصف استکان آب را با ۳ تا ۵ قطره از اسانسهای روغنی مخلوطکنید.
فردی که مبتلابه عفونت سینوسی است، باید تا حد امکان در نزدیکی پخشکننده بنشیند.
به شیوه قدیمی، بخور دهید. در این روش، تمام مواردی که بدان نیاز دارید، آب و اسانسهای روغنی موردنظرتان است. آب را بجوشانید که بخار کند تا بتوانید از طریق بینی آن را تنفس کنید.
آب را درون ظرف بریزید تا جایی که عمق آن به دو سانتیمتر برسد (آب مقطر بهتر است، اما از آب معمولی هم میتوانید استفاده کنید).
آب را حرارت دهید تا جوش بیاید، شعله را خاموشکنید و ۸ تا ۱۰ قطره از اسانسهای روغنی را درون آن بریزید، سپس مخلوطکنید.
شما میتوانید ظرف را از روی اجاق بردارید یا بگذارید روی آن باقی بماند. درهرصورت مراقب باشد.
روی سر خود یک حوله بیندازید و بخار را از راه بینی استنشاق کنید. شما همچنین میتوانید از طریق دهان تنفس کنید، خصوصاً زمانی که گلودرد دارید یا مبتلابه عفونت گلو شدهاید.
تا زمانی که بخار بلند میشود این کار را انجام دهید.
در صورت نیاز، آب را مجدداً حرارت دهید. تا زمانی که آب کاملاً تبخیر نشده است، میتوانید از این محلول بار ها و بار ها استفاده کنید.
بخار حاصل از دمکرده گیاهان را تنفس کنید. به روش قدیمی بخور دهید و گیاهانی را به آب اضافه کنید.
درون ظرفی آب بریزید تا جایی که عمق آن به دو سانتیمتر برسد (آب مقطر گزینه بهتری است، اما از آب معمولی هم میتوانید استفاده کنید).
آب را حرارت دهید تا جوش بیاید، شعله را خاموشکنید و دو قاشق چایخوری پونه کوهی و دو قاشق چایخوری ریحان به آن اضافه کنید. در صورت تمایل میتوانید مقداری فلفل هندی نیز به آن بیفزایید. فقط مراقب باشید.
روی سر خود یک حوله بیندازید و با بینی بخار را تنفس کنید. درصورتیکه مبتلابه گلودرد یا عفونتهای گلو هستید، میتوانید از طریق دهان تنفس کنید.
تا زمانی که بخار بلند میشود، این کار را انجام دهید. در صورت نیاز، آب را مجدداً بجوشانید.
مراجعه به پزشک
اگر مبتلابه نقص سیستم ایمنی هستید، به پزشک مراجعه کنید. بسیاری از افراد سالم بزرگسالی که به بسیاری از عفونتهای ویروسی شایع مبتلا میشوند، میتوانند بدون نیاز به درمانهای اضافی، بهبود یابند. اگر سیستم ایمنی شخصی دچار نقص باشد، در صورت مواجهه با هرگونه علامت یا عفونت، بایستی در اسرع وقت به پزشک مراجعه کند. نقص سیستم ایمنی میتواند در افراد بسیار جوان، مسن، افراد مبتلابه ایدز، افرادی که پیوند عضو انجام دادهاند و بیماران سرطانی که تحت شیمیدرمانی قرارگرفتهاند، ایجاد شود. علائم شایع عفونتهای ویروسی عبارتاند از:
- تب
- درد مفاصل
- گلودرد
- سردرد
- تهوع، اسهال، استفراغ
- بثورات پوستی
- خستگی
- گرفتگی بینی
در صورت تشدید شدن علائم، فوراً با پزشک تماس بگیرید. در صورت تشدید شدن هرگونه علائم عفونتهای ویروسی، فوراً با پزشک تماس بگیرید. اگر به پزشک دسترسی نداشتید، با اورژانس تماس بگیرید.
در صورت مشاهده علائم شدید، فوراً به دنبال مراقبتهای پزشکی باشید. اگر در هر زمان با هریک از علائم زیر مواجه شدید، به نزدیکترین مرکز اورژانس مراجعه کنید:
۱ – ایجاد شدن هرگونه تغییر در سطح هشیاری شما
۲ – درد قفسه سینه
۳ – سرفههای سینهای عمیق که با ترشحات مایع یا خلط زرد، سبز یا قهوهایرنگ همراه باشد.
۴ – بیحالی یا عدم واکنش به محرکها (صدا، نور، لمس)
۵ – هر نوع حالت تشنج
۶ – هرگونه تنگی نفس، خسخس سینه، یا هرگونه مشکل در تنفس
۷ – گرفتگی یا درد گردن یا سردرد
۸ – زرد شدن پوست یا سفیدی چشم
واکسینه شوید. هر نوع ویروس، درمان اختصاصی خود را دارد. صدها ویروس مختلف وجود دارد که عامل عفونتهای انسانی هستند. با کمک واکسن، از ابتلا به بسیاری از آنها میتوان جلوگیری کرد، مانند آنفولانزا، آبلهمرغان، زونا و غیره.
با پزشک خود در رابطه با واکسینه شدن در مقابل برخی از ویروسها، مشورت کنید.
در صورت عدم بهبودی با درمانهای خانگی، به پزشک مراجعه کنید. اگر شما پس از ۴۸ ساعت استفاده از درمانهای فوق، همچنان با علائم عفونتهای ویروس مواجه هستید، در اولین فرصت به پزشک خود مراجعه کنید. بسیاری از عفونتهای ویروسی مانند سرماخوردگیهای رایج (رینوویروسها)، آنفولانزا (ویروس آنفولانزا)، سرخک (ویروس روبلا) و مونونوکلئوز (ویروس اپشتین بار یا EBV)، در درجه اول نیاز به درمانهای حمایتی دارند. سایر ویروسها، عامل بیماریهای جدی و مرگآوری مانند سرطان و ابولا هستند. برخی از ویروسهای مزمن، بیماریهای درازمدتی را ایجاد میکنند مانند هپاتیت، HSV و واریسلا زوستر (عامل آبلهمرغان و زونا) و ایدز.
در مورد داروهای ضدویروسی پرسوجو کنید. به نسبت، تاکنون، داروی ضدویروسی مؤثری وجود نداشته است. این شرایط، با معرفی داروهای ضدویروسی بیشتر، تغییر کرده است. درمانهای ضدویروسی، برای برخی از عفونتهای ویروسی ضروری هستند، مانند عفونتهای ناشی از ویروس هرپس (HSV)، سیتومگالوویروس (CMV) و ویروس نقص ایمنی انسانی (ایدز).
یکی دیگر از روشهای درمان عفونتهای ویروسی، استفاده از اینترفرون ها است. اینترفرون ها (سیتوکاین)، ترکیبات طبیعی هستند که از سلولهای آلوده ترشح میشوند تا از طرق مختلف از تکثیر ویروسها جلوگیری کنند. استفاده از اینترفرون ها خصوصاً در درمان عفونتهای ویروسی مانند ویروس هپاتیت (B و C)، سارکوماکاپوسی مرتبط با عفونت ایدز و عفونت مقاربتی مانند کندیلوما آکومیناتا که موجب زگیلهای تناسلی میشوند ضروری است.
بدون دیدگاه