فرقی نمیکند که از سرخکن در خانه یا رستوران استفاده میکنید ، حجم زیاد روغن و جرم غذاهای باقی مانده میتواند کار تمیز کردن سرخکن را بسیار سخت کند .
تمیز کردن سرخکن بیشتر از دیگر ظروف وقت میبرد ، اما انجام آن قبل از اینکه جرمهای سرسخت تشکیل شوند ، میتواند کار شمارا بهطور قابلملاحظهای راحت کند .
تمیز کردن سرخکن
هرچند وقت یکبار سرخکن را تمیز کنیم ؟
اگر از سرخکن مرتباً استفاده میکنید ، روغن آن را هرچند روز یکبار عوض کرده و اقدام به تمیز کردن آن کنید ، تا از ایجاد جرمهایی که بهسختی از بین میروند جلوگیری کنید .
اگر از سرخکن چند روز در هفته یا کمتر استفاده میکنید ، بعد از هر بار مصرف آن را تمیز کنید .
سرخکن خود را درون سینک ظرفشویی یا ماشین ظرفشویی نگذارید . غوطهور شدن در آب میتواند باعث آسیب زدن به آن شود .
سیم سرخکن را از برق درآورده و بگذارید تا کاملاً خنک شود . هیچوقت زمانی که سرخکن داخل برق است آن را تمیز نکنید . همچنین بگذارید تا کاملاً خنک شود تا از سوختگی جلوگیری کنید . هیچگاه آب را به محفظه روغن داغ نریزید ، زیرا ممکن است باعث آتش گرفتن آن شود .
روغن دستگاه سرخکن را خالی کنید . اگر میخواهید دوباره روغن را مصرف کنید ، روغن را در محفظهای تمیز و دربسته و در جای خنک قرار دهید . فقط حواستان باشد که روغنی که میخواهید دور بریزید را داخل سینک ظرفشویی نریزید ، زیرا میتواند باعث گرفتن سینک شود .
سبد سرخکن را داخل سینک ظرفشویی بگذارید . سبد را به ۲ تا ۳ قطره مایع ظرفشویی آغشته کرده و بگذارید بماند تا بعداً شستشو داده شود .
روغن روی سینی و درپوش را بگیرید . بهوسیله دستمال یا اسفنج مرطوب باقیمانده روغن و مواد غذایی داخل سینی را پاککنید . اگر روغن چسبیده بود ، بهوسیله کاردک یا لیسک آن را بکنید ، فقط حواستان باشد تا به روکش سرخ کن آسیب نرسد .
وسایل پلاستیکی سفت آشپزخانه ( کفکیر پلاستیکی و … ) میتوانند بدون اینکه آسیبی به سرخکن برسانند ، مواد چسبیده به آن را بکنند .
درصورت نیاز ، المنتهای حرارتی را تمیز کنید . بیشتر سرخکنها دارای ۱ جفت شاخه آهنی ( المنت حرارتی ) هستند . اگر این المنتها با فضولات روغن پوشیده شده بود ، آنها را با دستمالکاغذی تمیز کنید ، فقط حواستان باشد تا به خمیدگیهای آن و دیگر قسمتها آسیبی وارد نکنید ، مخصوصاً اگر المنتها نازک هستند .
بعضی از مدلهای سرخکن دارای المنتهای جداشونده هستند ، یا به لولایی وصل هستند که میتواند آنها را به سطح سرخکن نزدیکتر کنند . سرخکن خود را چک کنید و ببینید چنین ویژگیای دارد یا خیر ؟
از اسفنج نرم و مایع ظرفشویی استفاده کنید . با ۴ قطره مایع ظرفشویی داخل سرخکن و با ۴ قطره مایع ظرفشویی خارج سرخکن را پوشش دهید . اول شروع به تمیز کردن کف با حرکات چرخشی کنید تا کف تولید شود ، سپس با حرکات چرخشی اطراف را نیز تمیز کنید .
داخل سرخکن را با آب داغ پرکنید . به همان اندازه که روغن در داخل دستگاه سرخکن میزید ، آب داغ داخل آن بریزید . این کار را بهوسیله پارچ یا وسایل دیگر انجام دهید و دستگاه را داخل سینک نگذارید . به مدت ۳ دقیقه بگذارید تا آب داخل دستگاه بماند . در طول این مدت میتوانید مرحله بعدی را انجام دهید .
اگر آب شیر ( آبگرمکن ) زیاد داغ نیست ، از آب داغ کتری یا سماور استفاده کنید .
روی سبد آب گرم بگیرید و با حرکات رفت و برگشتی آن را تمیز کنید . بهوسیله وسایل فرچهای ( مثلاً مسواک ) هرگونه جرم را بکنید . بعد از تمیز شدن ، بهخوبی سبد را آبکشی کنید تا کفی باقی نماند ، سپس با دستمال آب اضافی آن را گرفته و بگذارید روی آبچکان خشک شود .
فیلتر در را تمیز یا تعویض کنید . با توجه به مدل دستگاه این فیلتر میتواند جداشونده بوده و قابلیت تمیز کردن داشته باشد ، که باید آن را از دفترچه دستگاه چک کنید .
فوم فیلتر روغن را میتوان با آب داغ و مایع ظرفشویی تمیز کرد ، فیلتر بوگیر زغالی قابلیت شستشو نداشته و درزمانی که جرم بگیرد نیاز به تعویض دارد .
درصورتیکه فیلترها قابلیت جداشوندگی ندارند ، شما نمیتوانید درِ سرخ کن را در آب غوطهور کنید . بهجای این کار ، بهوسیله دستمال مرطوب و مقدار کمی مایع ظرفشویی آن را تمیز کرده و با دستمال خشک ، روغن و مایع ظرفشویی را پاککنید .
سراغ سینی رفته و برای آخرین بار آن را تمیز کنید . بعدازاینکه ۳۰ دقیقه از خیس کردن سینی گذشت ، نصف آبی که داخل سینی است را خالی کنید . بهوسیله اسفنج یا دستمال کف و کنارههای سینی را با آب باقیمانده تمیز کنید ، سپس آن را در سینک خالی کنید .
اگر میزان روغن زیاد است ، ممکن است جهت جلوگیری از گرفتن سینک بخواهید آن را در جای دیگری خالی کنید .
در صورت باقی ماندن روغن یا جرم ، از جوششیرین استفاده کنید . اگر جرم یا لایه چسبدهای از روغن هنوز هم روی سینی باقیمانده است از ترکیب مقدار کمی جوششیرین و آب گرم برای تولید خمیر غلیظی استفاده کنید تا آن را از بین ببرید . بهوسیله اسفنج و حرکات چرخشی منطقه موردنظر را مقداری بسابید تا جرم از بین برود .
از مواد پاککننده شیمیایی بهعنوان آخرین راه برای تمیز کردن استفاده کنید . اگر از گاز پاککن یا دیگر محصولات پاککننده شیمیایی استفاده میکنید، بعدازآن حتما یکمرتبه با آب و مایع ظرفشویی سینی را شستشو داده و چند بار آبکشی نمایید تا اثری از مواد شیمیایی باقی نماند .
سینی را آبکشی نمایید . آب تمیز داخل سینی بریزید و آن را بچرخانید تا تمامی کفهای موجود را خارج کنید . این کار را چند مرتبه انجام دهید تا تمامی کف و مایع ظرفشویی باقیمانده از سینی خارج شود .
روی سطح سینی دست بکشید و اگر بازهم لایه روغن سمج یا نقاط چسبندهای وجود داشت ، بهوسیله سرکه رقیقشده سینی را آبکشی نمایید . ۱ قسمت سرکه را با ۱۰ قسمت آب ترکیب کنید ، یا ½ پیمانه سرکه به ازای هر لیتر آب به آن اضافه کنید و سینی را با آن آبکشی نمایید .
بگذارید تا سرخکن کاملاً خشک شود . خشککردن سرخکن با دستمال میتواند پروسه خشک شدن را سرعت ببخشد . سطح خارجی سرخکن را با دستمال تمیز کنید اما سطح داخلی را دست نزنید و بگذارید تا کاملاً با هوا خشک شود . این کار باعث میشود که اگر آب بهصورت تصادفی به قسمتهای الکترونیکی سرخکن واردشده باشد فرصت بیرون آمدن را داشته باشد .
نگهداری سرخکن
بهطور منظم سرخکن را تمیز کنید . مطابق دفترچه محصول ، اقدام به تمیز کردن سرخکن بهصورت مرتب کنید . میزان تمیز کردن سرخکن بستگی به میزان مصرف شما از سرخکن و چیزی که داخل آن سرخ میکنید دارد ، اما هرچقدر زودبهزود آن را تمیز کنید ، پاک کردن جرمها راحتتر میشود .
با توجه به عمیق بودن سرخکنها ، بهتر است از فرچه مانند مسواک بهجای اسفنج برای تمیز کردن آن استفاده کنید .
روغن را مرتباً فیلتر یا تعویض کنید ، مخصوصاً اگر ماهی یا گوشت در آن سرخ کردهاید . برای استفاده زیاد در رستورانها ، اغلب نیاز است تا روغن روزی ۱ تا ۲ بار فیلتر شود . فیلتر کردن با فیلتر قهوه ، دستمال یا دستگاه انجام میشود . درزمانی که روغن تیرهرنگ شود در دماهای پایینتر دود میکند یا بوی شدیدی میدهد ، در این صورت ممکن است نیاز به تعویض کامل روغن باشد .
روغن درصورتیکه در دمای ۱۹۱ درجه سانتیگراد یا کمتر استفاده شود و نمک مستقیماً داخل آن زده نشود ، عمر بیشتری میکند .
درزمانی که روغن روی المنت ریخت آن را با فرچه تمیز کنید . قبل از استفاده از دستگاه اقدام به تمیز کردن المنت از هرگونه روغن یا ماده غذایی دیگری بکنید . این کار باعث کارکرد بهینه المنت و محدود کردن جرمهای غذا در روغن میشود .
سطح خارجی سرخکن را تمیز نگهدارید . درست است که تمیز کردن سطوح خارجی و لبههای سرخکن به عملکرد طولانیتر سرخکن کمک نمیکند ، اما باعث میشود تا جرمها را گرفته و باعث کاهش چرب شدن سطوح اطراف سرخکن شود .
در پایان هرروز سرخکن را دستمال بکشید و با استفاده از محصولات چربی زدا ، سطوح خارجی سرخکن را از جرم و چربی پاککنید . محصولات چربی زدا را بگذارید ۱۰ دقیقه بمانند ، سپس با دستمال مرطوب آنها را پاککنید . بعدازآن با دستمال خشک سطوح را پاککنید .
هر ۳ تا ۶ ماه از تمیزکننده ” boil out ” استفاده کنید . در مورد در دسترس بودن این محصول در بازار اطلاعی در دسترس نیست ، اما گفتن آن نیز خالی از لطف نیست .
برای تمیز کردن کامل سرخکن شما باید آن را با آب داغ پرکنید و بگذارید تا بهآرامی بجوشد ، سپس محصولات boil out را به آن اضافه کنید و بگذارید ۲۰ دقیقه بجوشد ( حواستان باشد باید این مورد را در دفترچه راهنمای محصول خود چک کنید ) .
دستکش دست کرده و مراقب باشید تا نسوزید و بهوسیله فرچه با دستهبلند اقدام به پاک کردن مواد غذایی کنید . آب داخل سرخکن را خالی کنید و شروع به تمیز کردن و آبکشی بهصورت معمول کنید .
بعدازآن ، ۱ قسمت سرکه را با ۱۰ قسمت آب رقیق کنید و در سرخکن بریزید و آبکشی نمایید تا باعث خنثی کردن و از بین بردن محصولات تمیزکننده شود .
دفترچه راهنمای محصول را خوب مطالعه کنید . تمامی تولیدکنندگان ، دفترچه راهنمای مخصوص سرخکن را به مصرفکننده میدهند . توجه داشته باشید که ممکن است سرخکن شما نیاز به بازدید سالانه یا تعویض فیلتر بهصورت منظم داشته باشد که در این صورت نیاز است تا با خدمات پس از فروش برند سرخکن خود تماس بگیرید .
نکات مهم
۱ – تمیز کردن سرخکن خیلی وابسته به مدل آن است ، بنابراین قبل از اینکه اقدام به تمیز کردن سرخکن کنید ، دفترچه راهنمای سرخکن خود را خوب مطالعه کنید .
۲ – در صورت لزوم ، هنگام تمیز کردن در سرخکن ، هر ۲ فیلتر داخل درِ ، سرخکن را در بی آورید .
۳ – هیچوقت سرخکن را جهت تمیز کردن در آب غوطهور نکنید .
۴ – در هنگامیکه سرخکن داخل برق است ، هیچوقت اقدام به تمیز کردن آن نکنید .
بدون دیدگاه