زمانی که دچار آفتابسوختگی شدیدی میشوید، بهاحتمالزیاد حاضر خواهید شد هر چیزی را امتحان کنید تا تسکین یابد. خارش پوست، قرمزی و پوستهپوسته شدن آن میتواند یک تجربه آزاردهنده و بسیار دردناک باشد.
خوشبختانه، درمانهای طبیعی متعددی برای آفتابسوختگی وجود دارند که میتوان در خانه انجام داد. درصورتیکه باکمآبی پوست یا عدم بهبودی آفتابسوختگی پس از یک هفته مواجه شدید، به دنبال مراقبتهای پزشکی باشید.
درمانهای موضعی
بر روی آفتابسوختگی خود آلوئه ورا بمالید. آلوئه ورا یک ماده طبیعی تسکیندهنده بوده که در جلوگیری از آفتابسوختگی و درمان آن مؤثر است. ژل آلوئه ورا خالص یا لوسیون حاوی آلوئه ورا تهیه کنید و آن را بر روی ناحیه آسیبدیده بمالید. همچنین یک برگ آلوئه ورا را از پایه گیاه بریده و از وسط برش دهید تا ژل آن نمایان شود، سپس ژل را بر روی قسمت آفتابسوخته بمالید.
شما میتوانید این محصولات را از بیشتر داروخانهها خریداری کنید.
ژل آلوئه ورا را در طول روز هر زمان که محل آفتابسوختگی دردناک شد، بمالید.
میتوانید چند برگ آلوئه ورا را در یخچال نگهداشته تا اثر خنککنندگی بیشتری داشته باشد.
شما همچنین میتوانید از روغنهای اسطوخودوس ، کندر یا نعناع فلفلی برای تسکین پوست تحریکشده و ملتهب استفاده کنید.
پوست خود را با استفاده از یک حوله سرد یا با دوش گرفتن، خنککنید. یک حوله را زیر شیر آب سرد گرفته، سپس آب اضافه آن را بگیرید. حوله را بهآرامی روی پوست خود قرار داده تا درد و سوختگی را تسکین دهد و یا با آبی که کمی خنکتر از ولرم است دوش بگیرید تا دمای بدنتان کاهش یابد.
اگر پاشیده شدن قطرات آب موجب دردناک شدن پوست آسیبدیدهتان میشود، بهجای آن به درون وان آبخنک بروید.
هرگز از آب یخ استفاده نکنید، زیرابه بدن شما آسیب میرساند. سعی کنید بهجای آن از آبخنک استفاده کنید.
از چایهای کیسهای جهت تسکین سوختگیتان تهیه کنید. یک فنجان چای بابونه را دمکرده و اجازه دهید تا چای کیسهای به همین صورت خنک شود. هر زمان آنقدر خنک شد که پوست را نمیسوزاند، چای کیسهای مرطوب را روی نواحی آفتابسوخته خود قرار داده تا تسکین یابد.
از مصرف محصولات بنزوکائین خودداری کنید، زیرا باعث واکنشهای آلرژیک میشوند. بنزوکائین یک داروی بیحسکننده است که بهصورت موضعی استعمال میشود. اگرچه محصولات حاوی بنزوکائین معمولاً بهعنوان تسکیندهنده آفتابسوختگی معرفی میشوند، اما میتوانند پوست شمارا تحریک کرده و موجب واکنشهای آلرژیک شوند. برای تسکین و درمان طبیعی آفتابسوختگی، از مصرف محصولات حاوی آلوئه ورا و کالامین غافل نشوید.
هشدار: در موارد نادر، بنزوکائین با کاهش اکسیژن خون شده و شرایط مرگآوری ایجاد میکند.
درمان سریع آفتابسوختگی
در صورت امکان در معرض آفتاب قرار نگیرید. بسیار واضح است که اگر در معرض تابش خورشید قرار نگیرید، آفتابسوختگی شما سریعتر بهبود مییابد. تا جایی که امکان دارد در مکانهای بسته یا زیر سایه بان بمانید تا آفتابسوختگی شما درمان شود.
نکته: درصورتیکه مجبور بودید در فضای باز قرار بگیرید، حتماً از لباسهای محافظتکننده و سبک مانند جنس لینن ، پنبه و کلاههای آفتابی با لبه پهن استفاده کنید. استفاده از لباسهای آستین بلند نیز یادتان نرود .
آب کافی بنوشید تا دچار کمآبی نشوید. زمانی که پوست شما دچار سوختگی میشود، مایعات را بهخوبی در خود نگه نمیدارد. اگر احساس تشنگی کردید، آب بنوشید و از مصرف نوشیدنیهایی که موجب کمآبی بدنتان میشوند مانند قهوه، سودا و نوشیدنیهای الکلی، بپرهیزید.
همراه خود یک بطری آب داشته باشید تا هر زمان که تشنه شدید، بتوانید از آن بنوشید.
در صورت پوستهپوسته شدن، آنها را بهآرامی از پوست خود جدا کنید. پس از چند روز، احتمالاً سطحیترین لایه پوست آفتابسوختهتان شروع به جدا شدن میکند. این اتفاق نشانه خوبی است و به این معنی است که آفتابسوختگی شما در حال بهبودی است. دستان خود را با آب و صابون شسته و بهآرامی با انگشتان خود، پوست ناحیه آسیبدیده را برداشته تا روند بهبودی سریعتر گردد.
جهت کمک به درمان، پس از برداشتن پوستهها، به مرطوب کردن ناحیه آسیبدیده ادامه دهید.
بهمحض بهبودی آفتابسوختگی، مجدداً در معرض خورشید قرار نگیرید. اگر غالباً یک ناحیه از پوست بدنتان دچار آفتابسوختگی میشود، ریسک به وجود آمدن چینوچروکهای نابهنگام، لکههای تیره و حتی برخی از انواع سرطانهای پوست در شما بالا میرود.
پس از بهبودی آفتابسوختگیتان، هرزمانی که در فضای باز قرار گرفتید از ضد آفتابهای با SPF 30 یا حتی بالاتر استفاده کرده تا از وقوع مجدد آن جلوگیری کنید.
باید بدانید که اگر پوست لطیف و روشنی دارید، بیشتر دچار آفتابسوختگی میشوید.
مراقبتهای پزشکی
اگر پوستتان قرمز شده و پس از یک هفته بهبود نیافته است، به پزشک خود مراجعه کنید. قرمز شدن پوست یکی از علائم رایج آفتابسوختگی است. اگر حتی پس از اعمال روشهای درمانی، قرمزی پوست شما از بین نرفت، با پزشک خود مشورت کنید تا مطمئن شوید که مشکل جدیای وجود ندارد. پزشک شما میتواند برای کمک به درمان، داروهایی را نیز تجویز کند.
نازک شدن پوست، خارش و پوستهپوسته شدن علائم رایج آفتابسوختگی هستند که نیاز به مراقبتهای پزشکی ندارند.
در صورت بروز واکنشهای آلرژیک پس از انجام درمانهای طبیعی، از مراقبتهای پزشکی استفاده کنید. حتی ضعیفترین روشهای درمانی طبیعی میتواند موجب واکنشهای آلرژیک در بدن برخی از افراد شود. اگر درمانهای طبیعی برای بهبودی آفتابسوختگی، شمارا دچار سوزش یا واکنشهای آلرژیک میکند، سریعاً درمان را متوقف کرده و به پزشک مراجعه کنید.
در صورت مواجهه با علائم شدید آلرژیک مانند بالا رفتن ضربان قلب، تنگی نفس یا احساس تنگ شدن گلو، حتماً از فوریتهای پزشکی کمک بگیرید.
اگر جوش های دردناکی بر بدنتان ظاهر شد، به بخش اورژانس مراجعه کنید.
در صورت تاول زدن بدنتان، با پزشک خود مشورت کنید. آفتابسوختگیهای شدید موجب ایجاد قرمزی و تاولهای کوچک بر سطح پوست میشود. باید بدانید، درصورتیکه در قسمتی از بدنتان تاولهای بزرگی به وجود آید، میتواند منجر به عفونت شدید بشوند.
از ترکاندن و تخلیه کردن تاولها خودداری کنید، زیرا باعث عفونت میشود.
بر روی تاولها کرم نمالید.
اگر پوستتان عفونت کرد از خدمات اورژانس کمک بگیرید. مراقب هرگونه علائم چرک، ورم و رگههای قرمزرنگ ناشی از تاولهای به وجود آمده باشید. هر یک از آنها میتواند علامت عفونت بوده و بسیار خطرناک باشد. جهت درمان اورژانسی سریعاً به بخش یا کلینیکهای خدمات اورژانس مراجعه کنید.
عفونتهای درماننشده منجر به ایجاد خطرات جدی برای سلامتی و حتی مرگ میشوند.
هرگز تاولهای عفونی را تخلیه نکنید.
اگر دچار تب، لرز و کمآبی بدن شدید حتماً به اورژانس مراجعه کنید. قرار گرفتن در معرض آفتاب به مدت طولانی میتواند موجب کم آب شدن بدنتان شود. در صورت مشاهده علائم کمآبی، شما نیاز به مراجعه به کلینیکهای مراقبتهای اورژانسی یا بخش اورژانس خواهید داشت.
درصورتیکه نتوانستید تا بخش اورژانس رانندگی کنید، با آمبولانس تماس بگیرید.
علائم کمآبی بدن عبارتاند از : خشکی دهان، سرگیجه، سردرد، خوابآلودگی، نفسنفس زدن، بالا رفتن ضربان قلب و تیره شدن رنگ ادرار.
در صورت مشاهده جوش های جدید بر روی پوست، به متخصص پوست مراجعه کنید. گاهی اوقات جوش ها میتوانند سرطانی شوند. آفتابسوختگی به پوست شما صدمه زده و میتواند موجب سرطانی شدن سلولهای آن شود. مادامیکه در حال درمان کردن آفتابسوختگیتان هستید مراقب جوش هایتان باشید. اگر جوش های جدیدی زدید یا تغییری در جوش های قبلیتان مشاهده کردید، به متخصص پوست مراجعه کنید.
در صورت بزرگتر شدن جوش ها، تغییر شکل یا برآمده شدن آنها، نزد متخصص پوست بروید.
اگر جوش هایتان دردناک و متورم شدند، سریعاً به پزشک مراجعه کنید.
به رنگ جوش هایتان توجه کنید. اگر هر یک از آنها تیرهتر یا روشنتر شدند، متخصص پوست را در جریان بگذارید.
نکات:
۱ – آفتابسوختگیها اگرچه خارشآور و دردناک هستند، اما پس از یک هفته بهخودیخود بهبود مییابند.
۲ – درمانهای موضعی مانند: روغنهای اسانسی، آرد جو دوسر، جوششیرین و فندق افسونگر معمولاً در جهت درمان آفتابسوختگی مورداستفاده قرار میگیرند، اما ازنظر علمی ثابت نشده و میتوانند موجب تحریک پوست شوند.
فندق افسونگر که نام لاتین آن witch hazel است، نوعی گیاه دارویی محسوب می شود که از یک درخت بومی در آمریکای شمالی بدست می آید، به گونه ای که از پوست و برگ درخت مذکور برای تهیه روغن فندق افسونگر، عصاره فندق افسونگر و نیز دمنوش فندق افسونگر استفاده می کنند.
هشدارها:
در صورت عدم بهبودی علائم آفتابسوختگی پس از یک هفته، به پزشک مراجعه کنید.
بدون دیدگاه