چگونه خود را برای فصل حساسیت آماده کنیم؟؟
ماههای گرم سال، زمان خوبی برای سپری کردن اوقات در خارج از خانه است، اما برای بسیاری از افراد، ماههای گرم با شروع علائم حساسیت همراه است. برای آمادگی در برابر حساسیتهای فصلی، بایستی با پزشک خود مشورت کرده تا راهحلی برای رفع این مشکل پیدا کنید. پزشک میتواند با انجام یک تست پوستی، مادهای را که به آن حساسیت دارید تشخیص داده و متناسب با آن راهکارهایی را توصیه کند. شما همچنین میتوانید خانه خود را از مواد حساسیتزا پاکسازی کرده، راهکارهایی برای کاهش تماس با آنها در نظر بگیرید و رژیم غذایی و سبک زندگی خود را متعادل سازید. با انجام اقداماتی جهت آماده ساختن خود، حساسیتهای فصلی استرس کمتری برای شما به همراه خواهند داشت.
درمان حساسیت فصلی
با پزشک خود در مورد داروهای حساسیت صحبت کنید. اگر نسبت به واکنشهای بدنتان به مواد حساسیتزا نگران بوده یا در حال دستوپنجه نرم کردن با علائم حساسیتهای خود هستید، در اولین فرصت به پزشک مراجعه کنید. پزشکتان داروهایی برای تسکین حساسیتهای فصلی در پیش رو، تجویز خواهد کرد.
داروهای بدون نسخه بسیاری برای درمان حساسیتها وجود دارند، اما بهتر است در مورد علائم خود با پزشک خود مشورت کنید. پزشکتان میتواند توصیههایی در مورد داروهای بدون نسخه به شما ارائه داده یا داروی ضد حساسیت قویتری را برای شما تجویز کند.
پزشک احتمالاً به شما توصیه خواهد کرد که با یک متخصص آلرژی صحبت کرده و آمپولهای حساسیت تزریق کنید تا حساسیت شما را نسبت به مواد آلرژیزا در طول سال کاهش دهد. طول دوره این درمان طولانی خواهد بود.
تست پوستی انجام دهید. مواد آلرژیزای بیشماری وجود دارند که ممکن است شما نسبت به آنها علائم حساسیت نشان دهید. اگر نسبت به آنچه حساسیت دارید مطمئن نیستید، انجام تست پوستی مفید خواهد بود. در مورد انجام تست پوستی با پزشک خود صحبت کنید تا مادهای را که نسبت به آن حساسیت دارید، شناسایی کنید.
از پزشک خود در مورد اسپریهای بینی کورتیکواستروئید سؤال کنید. اگر باوجود استفاده از اسپریهای بینی بدون نسخه، گرفتگی بینی ناشی از حساسیتهای فصلی شما بهبود نمییابد، از پزشک خود بخواهید که اسپریهای بینی کورتیکواستروئیدی تجویز کند. این نوع اسپریهای بینی بسیار قویتر بوده و درصورتیکه سایر داروها مؤثر واقع نگردند، به رفع گرفتگی بینی شما کمک خواهد کرد.
برای درمان حساسیتهای خود، از طب سوزنی استفاده کنید. اگر استفاده از داروها در بهبودی شما مؤثر نبوده یا شما تمایلی به استفاده از آنها ندارید، طب سوزنی را امتحان کنید. مطالعات بسیاری نشان دادهاند که طب سوزنی در درمان حساسیتها مؤثرند.
پاکسازی منزل ازمواد حساسیت زا
هنگام نظافت، ماسک بزنید. اگر شما به گردوغبار نیز حساسیت دارید، برای جلوگیری از تنفس گردوغبار و سایر مواد هنگام نظافت، از ماسک جراحی استفاده کنید. شما میتوانید ماسکهای جراحی را از بسیاری از داروخانهها و فروشگاههای بزرگ خریداری کنید.
روبالشی و ملحفههای خود را مرتباً تعویض کنید. برای کاهش تعداد مایت های موجود بر روی ملحفههای خود، آنها را هفتهای یکبار تعویض کرده و بشویید. روبالشی و ملحفههای خود را در آب داغ با دمای ۵۴ درجه سانتیگراد یا بالاتر، بشویید. اگر ملحفهها از جنس پارچههای کرکی یا پشمی هستند، برای کاهش مواد حساسیتزا، از ملحفههای جنس الیاف مصنوعی استفاده کنید.
اتاقها را هفتهای یکبار جاروبرقی بکشید. از یک جاروبرقی با فیلتر هوای HEPA، برای تمیز کردن زمین، فرشها و قالیچهها استفاده کنید. جاروبرقیهایی که فیلتر HEPA دارند قادر به پاکسازی انواع مختلف مواد حساسیتزا هستند که این امر میتواند علائم حساسیت شما را بهبود بخشد. شما ممکن است نیاز داشته باشید که فرشها و قالیچهها با بخارشوی تمیز کنید، خصوصاً زمانی که حیوان خانگی داشته باشید.
فراموش نکنید زمانی که در حال جارو کردن هستید مبلمان را کنار بکشید تا همهجا را پاکسازی کنید.
تمامی پنجرهها و توریها را شسته و آب بکشید. گردوغبار و سایر مواد حساسیتزا در توریها جمع میشوند. شما همچنین بایستی تمامی کپکها و کثافاتی که در آستانه پنجرهها جمع شدهاند را تمیز کنید. در طول فصل حساسیت، تمامی دربها و پنجرهها را ببندید تا از ورود مواد حساسیتزا به داخل خانه جلوگیری شود. برای خنک کردن خانه از تهویه کنندههای هوا استفاده کنید.
از تصفیهکننده هوایی استفاده کنید که قابلیت یونیزه کردن داشته باشند. گاز اوزون به میزان زیادی قادر است انواع کپکها، قارچها و باکتریهایی که میتوانند سمی باشند را از بین ببرد. ازآنجاییکه شما نمیتوانید مانع از ورود هوا شوید، تصفیهکننده هوایی که ذرات دارای یون منفی را جذب میکند (اکثر آلرژن ها)، بهتر از گاز اوزون عمل خواهد کرد.
برخی از تصفیهکنندههای هوا دارای لامپ UV هستند که در از بین بردن کپکها و قارچها مؤثر است.
محیطهای مرطوبی را که در آنها قارچها و کپکها قادر به رشد هستند، پاکسازی کنید. قسمتهایی از حمام یا آشپزخانه را که مستعد رشد کپکها و قارچها هستند، تمیز کنید. راهکارهای بسیاری در این زمینه وجود دارد که میتوانید انجام دهید. بدین منظور میتوانید از تمیزکنندههای زیر استفاده کنید:
سرکه سفید خالص: سرکه سفید را داخل یک ظرف اسپری ریخته و به تمام قسمتهایی که کپکها و قارچها میتوانند رشد کنند بپاشید_ هر قسمتی که مرطوب، گرم و تاریک باشد. به مدت ۱۵ تا ۳۰ دقیقه صبر کرده سپس آنجا را تمیز کنید.
محلولی با نسبت یک به نه از سفیدکننده و آب. این محلول را به قسمتی که کپکها رشد کردهاند اسپری کرده، پس از ۱۵ تا ۳۰ دقیقه، آنجا را تمیز کنید.
ترکیب روغن درخت چای و آب. مقدار ۳۰ میلیلیتر از روغن درخت چای را با دو استکان آب گرم مخلوطکنید. آن را بهخوبی هم بزنید. محلول را به ناحیه موردنظر اسپری کرده و پس از ۱۵ تا ۳۰ دقیقه، آنجا را تمیز کنید. شما همچنین میتوانید روغن درخت چای را با محلولهای شامپو فرش ترکیب کنید. به ازای هر قوطی شامپو فرش، ۳۰ میلیلیتر روغن درخت چای اضافه کنید.
تمامی قفسهها و کمدهای لباس خود را تمیز کنید. کمدها و قفسههای لباس جای مناسبی برای مخفی شدن کپکها و قارچها هستند. زیر سینکها را ازنظر هرگونه نشتی و رشد کپکها بررسی کنید.
تمامی لباسهای موجود در کمد خود را بشویید. برای خشککردن لباسها، بهجای آویزان کردن آنها از خشککن استفاده کنید.
از یک دستمالکاغذی مرطوب برای تمیز کردن کفشهای خود استفاده کنید.
کاهش تماس با مواد حساسیتزای فصلی
برای ایمیلهای هشداردهنده حساسیتها ثبتنام کنید و گردههایی که در محل شما میتوانند حساسیتزا باشند جستجو کنید. میتوانید از ایمیلهای هشداردهنده آلرژی و جستجوهای محلی برای شمارش گرده گل استفاده کنید تا بفهمید چه زمانی باید از بیرون رفتن اجتناب کنید. انجام این کار همچنین ممکن است به شما کمک کند بهترین روزها را برای برنامهریزی فعالیتهای خود در فضای باز مشخص کنید.
بین ساعات ۵ تا ۱۰ صبح، در خانه بمانید. در این ساعات مقدار گردههای موجود در هوا افزایش مییابد. ازآنجاییکه گردهها موجب حساسیتهای مختلف میشوند، با بیرون نرفتن بین ساعات ۵ تا ۱۰ صبح، میتوانید به کاهش علائم حساسیتهای فصلی خود کمک کنید.
همچنین در صبحهای گرم و خشک و روزهای بارانی نیز در خانه بمانید. گردهها در این شرایط نیز افزایش مییابند.
پس از بارش باران، بیرون بروید. بهترین زمان برای بیرون رفتن، بعد از بارش باران است. باران گردهها را میشوید، بنابراین احتمال کمتری دارد که در این شرایط با علائم حساسیت فصلی درگیر شوید.
زمانی که مجبورید به بیرون از خانه بروید، مراقب باشید تا کمتر در معرض عوامل حساسیتزا قرار بگیرید. در بعضی از شرایط، شما مجبور خواهید بود که در طول فصل حساسیت، زمانی را در بیرون از خانه سپری کنید. زمانی که بیرون هستید، میتوانید با استفاده از راهکارهایی، کمتر در معرض عوامل حساسیتزا قرار بگیرید.
اگر حساسیت فصلی شما شدید است، برای جلوگیری از تنفس گردهها، ماسک جراحی بزنید.
برای محافظت از چشمان خود در برابر گردهها، از عینک استفاده کنید.
کلاه بپوشید تا مانع از گیر افتادن گردهها در لابهلای موهای خود شوید.
قبل از ورود به خانه، لباسهای خود را عوض کنید. پس از سپری کردن اوقات خود در خارج از خانه، برای جلوگیری از انتشار گرده به داخل خانه، بلافاصله بعد از ورود، لباسهای خود را تعویض کنید. زمانی که به داخل خانه میروید، لباسهای خود را از تن درآورده و سریعاً بشویید. سپس، دوش گرفته یا حمام کنید و لباسهای تازه و تمیز بپوشید.
رژیم غذایی و سبک زندگی ضد حساسیت
مصرف غذاهای غنی از فلاوونوئید را افزایش دهید. غذاهای غنی از فلاوونوئید دارای خاصیت ضدالتهابی هستند که به بهبود حساسیت فصلی شما کمک میکند. این غذاها همچنین مقادیر بالایی از کوئرستین و روتین دارند. کوئرستین و روتین، آنتیهیستامینهای طبیعی هستند. غذاهای غنی از فلاوونوئید عبارتاند از:
توتها، فلفل قرمز، مرکبات، موز، گلابی، سیب، پیاز، بادام، سبزیجات برگی سبز، روغنزیتون، چای سبز، چایهای گیاهی مانند جعفری، گزنه و مریمگلی
از مکملها برای تقویت سیستم ایمنی خود استفاده کنید. برخی از درمانگران طبیعی معتقدند که سیستم ایمنیِ ضعیف شده، مقاومت شما را در برابر عوامل حساسیتزا، کاهش میدهد. مصرف برخی از مکملهای روزانه را به رژیم غذایی خود اضافه کنید تا سیستم ایمنی شما تقویت شود.
از مکملهای مولتیویتامین استفاده کنید. یک مولتیویتامین قوی تهیهکرده و آن را هرروز با یک لیوان آب همراه غذا میل کنید.
پروبیوتیک ها را به رژیم غذایی خود اضافه کنید. هرروز یک ظرف ماست (حاوی باکتریهای پروبیوتیک زنده) میل کرده یا از مکملهای پروبیوتیک استفاده کنید.
ویتامین C را به لیست مکملهای خود بیفزایید. ویتامین C نوع دیگری از آنتیاکسیدان است که به کاهش واکنشهای بدن در برابر عوامل حساسیتزا کمک میکند.
اسیدهای چرب امگا۳ را به رژیم غذایی خود بیفزایید. اسیدهای چرب امگا۳، ترکیبات ضدالتهابی بوده و میتوانند به کاهش علائم حساسیت کمک کنند.
مصرف گیاهان را بهصورت چای یا مکمل، در نظر بگیرید. گیاهان مختلفی وجود دارند که میتوانند بدن شما را برای حساسیتهای فصلی آماده کنند و با فرارسیدن فصل حساسیت، علائم شما را کاهش دهند. در ابتدا، با یک متخصص سلامتی آگاه صحبت کنید، خصوصاً اگر در حال استفاده از داروهایی مانند آنتیهیستامین هستید. گیاهان میتوانند موجب افزایش یا کاهش اثرات برخی از داروها شوند، بنابراین بسیار اهمیت دارد که در ابتدا پزشک خود را در جریان قرار دهید.
دونگ کوای (گلپر سینِنسیس)
گل عینک که مخصوص واکنشهای حساسیت چشمی است
گیاه گزنه
مصرف مکملهای کوئرستین و روتین را معمولاً میتوان از شش تا هشت هفته قبل از حساسیت فصلی شروع کرد. درصورتیکه مبتلابه بیماریهای کبدی هستید، از مصرف کوئرستین و روتین خودداری کنید.
ورزش متوسط داشته باشید. ثابتشده است که ورزش کردن به مدت ۳۰ دقیقه و سه تا چهار مرتبه در هفته، در کاهش حساسیتهای فصلی مؤثر است. در روزهایی که مقدار گردهها در هوا زیاد است، در محیط بسته ورزش کنید و در روزهایی که در فضای باز ورزش میکنید، مراقب باشید که کمتر در معرض عوامل حساسیتزا قرار بگیرید.
شنا کردن در استخرهای کلردار، علائم حساسیت شما را تشدید میکند.
به بدن خود گوش دهید و به علائم خود توجه کنید. برخی از افراد با ورزش کردن دچار علائم حساسیت و حملههای آسمی میشوند.
نکات
۱ – برای شستشوی حفرههای بینی خود، از نتی پات استفاده کنید. در نتی پات از سرم فیزیولوژی (آبنمک) استفاده شده تا موجب رفع گرفتگی بینی ناشی از حساسیت شود. ( نتی پات وسیلهای است که برای ایجاد یک جریان آب در بینی استفاده میشود تا بتوانید حفره بینی را با یک محلول نمک بشویید. )
۲ – حساسیتهای فصلی در بین کودکان شایع است و معمولاً از زمانی که کودک به سن دوسالگی میرسد، بروز مییابند.
بدون دیدگاه