وقتیکه نیاز به شامپو ضد شورهدارید محصولات بسیار زیادی هستند که میتوانید آنها را تهیه کنید اما نمیدانید کدامیک مناسب شما هستند و بیشترین تأثیر رادارند . بیشتر شامپوهای ضد شوره حاوی ۱ تا ۵ ماده تأثیرگذار روی شوره هستند که شما باید آنها را بدانید تا بتوانید بهترین نوع شامپو را انتخاب و مصرف کنید . پیشنهاد میشود در کنار شامپو ضد شوره از روش های طبیعی و خانگی نیز استفاده نمایید که در مقاله درمان خانگی شوره میتوانید تمامی آنها را مطالعه بفرمایید .
انواع ترکیبات شامپوهای ضد شوره
شامپوی حاوی پیریتیون روی ( zinc pyrithione ) : پیریتیون زینک آنتی باکتریال و ضد قارچ است . شامپوهای ضد شوره حاوی این ماده مخصوصاً در درمان شوره سر و درماتیت سبوره ای به دلیل قارچ malassezia مؤثر است .
شامپو بر پایه تار ( tar-based ) : شامپوهای حاوی تار یا همان قطران زغالسنگ باعث کاهش نرخ مرگ سلولهای پوست و از بردن پوستهپوستهها میشود که به همین دلیل تأثیر مثبتی در مقابل شوره ، درماتیت سبوره ای و پسوریازیس دارد .
بعضی از شامپوهای حاوی تار میتوانند رنگ موهای بلوند و سفید را عوض کنند بنابراین اگر موهای روشنی دارید مصرف این شامپوها پیشنهاد نمیشود .
شامپوها حاوی تار همچنین میتوانند پوست سر را در مقابل آفتاب بسیار حساس کنند بنابراین اگر از این نوع شامپو استفاده میکنید در هنگام بیرون رفتن از کلاه استفاده کنید و از سایه حرکت کنید .
شامپوهای حاوی سلنیوم دی سولفید (selenium sulfide ) : شامپوی دارای سلنیوم دی سولفید میتوانند نرخ مرگ سلولهای مرده پوست را پایین بی آورند . همچنین سلنیوم دی سولفید میتواند قارچ malassezia را کاهش دهد .
شامپو ضد شوره حاوی سلنیوم دی سولفید میتواند باعث تغییر رنگ در موهای بلوند ، جوگندمی و سفید یا رنگشده بشود . بنابراین اگر موهای گفتهشده رادارید استفاده از این شامپو برای شما پیشنهاد نمیشود .
شامپوهای حاوی اسید سالیسیلیک (salicylic acid ) : اسید سالیسیلیک اسیدی نسبتاً ملایم است که میتواند سلولهای پوست را نرم و سلولهای مرده پوست را جدا کند . نتایج بهدستآمده با این شامپو ممکن است متفاوت باشد ؛ برای بعضی از افراد شامپو اسید سالیسیلیک میتواند باعث خشکی بیشتر شده و شوره را افزایش دهد .
اگر بعد از مصرف دچار خشکی پوست و ایجاد شوره بیشتر شدید بعد از شامپو کردن مو از یک نرمکننده مو استفاده کنید .
شامپو کتوکونازول (ketoconazole ) : کتوکونازول یک ضد قارچ است که روی انواع زیادی از قارچها تأثیر دارد . از این شامپو اصولاً بعد از تأثیرگذار نبودن بقیه شامپوها استفاده میشود .
شامپوهای حاوی کتوکونازول عموماً با نسخه پزشک قابل تهیه هستند اما انواع نسخه آزاد آن نیز وجود دارد .
استفاده از شامپو ضد شوره
کدام شامپو مناسب من است ؟ هیچ شورهای مثل دیگری نیست یعنی بهترین شامپو برای شخصی ممکن است تأثیر خوبی روی شوره افراد دیگر نگذارد . بنابراین باید قبل از انتخاب بهترین شامپوی ممکن ؛ چند عدد از شامپوها را امتحان کنید .
- پیریتیون روی ( zinc pyrithione ) : کمترین عوارض جانبی دارد و بهطورکلی بدن مصرفکننده آن را خوب تحمل میکند . به همین دلیل اولین گزینه برای درمان شوره است .
- سلنیوم دی سولفید ( selenium sulfide ) و شامپو بر پایه تار ( tar-based ) : اگر موهایی تیره دارید این ۲ شامپو گزینههای خوبی برای شما میباشند تا زمانی که مانند روش و مقدار مصرف نوشتهشده روی آن مصرف کنید .
- اسید سالیسیلیک ( salicylic acid ) : به دلیل ایجاد خشکی عموماً طرفدار زیادی ندارد اما برای بعضی از افراد مناسب است .
- کتوکونازول ( ketoconazole ) : عموماً اگر دیگر شامپوها تأثیر نداشته باشند یا تأثیر خود را از دست بدهند استفاده میشود .
شامپو را روی پوست سر ماساژ دهید . همیشه طبق روش گفته شدن روی شامپو آن را استفاده کنید اما عموماً باید شامپو به موی خیس زده شود و پوست سر با آن ماساژ داده شود . عموماً پیشنهاد میشود به مدت ۵ دقیقه روی سر بمانند مگر آنکه حاوی سلنیوم دی سولفید باشد که در این صورت باید سریعاً آبکشی شود .
موهای خود را مرتباً شامپو کنید . برای به کنترل درآوردن شوره شدید سر بهطورمعمول باید هرروز یا یک روز درمیان از شامپو ضد شوره استفاده کنید . فقط مصرف شامپو کتوکونازول است که متفاوت بوده و باید ۲ بار در هفته مصرف شود .
بعد از کاهش یا درمان شوره میتوانید مصرف شامپو ضد شوره را به ۲ الی ۱ بار در هفته کاهش دهید .
اگر لازم است ۲ نوع شامپو ضد شوره مصرف کنید . ممکن است یک شامپو برای مدتی خوب عمل کند اما بعدازآن تأثیر آن کاهش پیدا کند . اگر این اتفاق افتاد یک نوع شامپوی ضد شوره دیگر با ترکیبات متفاوت تهیه و از هردوی آنها حداقل هفتهای یکبارمصرف کنید .
ممکن است ترجیح دهید که کلاً یک نوع شامپو ضد شوره دیگر بهجای استفاده از ۲ نوع شامپو استفاده کنید اما باید بدانید که ثابتشده است تأثیر آن کمتر است .
افزایش تأثیر ضد شورهها
نوع موهای خود را در نظر داشته باشید . بیشتر شامپوهای ضد شوره دارای یک نوع شامپو هستند اما بعضی از آنها محصولاتی نسبت به نوع مو ( چرب و خشک ) چند نوع شامپوی مختلف تولید میکنند . اولازهمه به دنبال شامپو خوب ضد شوره باشید سپس درصورتیکه مشکلاتی از قبیل خشکی ، شکنندگی و دیگر مشکلات به وجود آمد به دنبال شامپویی با نوع موهای خود بگردید .
بعضی از شامپوهای ضد شوره با رایحههای مختلفی ارائه میشوند که انتخاب رایحه اولویت آخر در انتخاب شامپو است .
از نرمکننده های ضد شوره استفاده کنید . نرمکننده به درمان شوره کمک نمیکند اما مهم است که نرمکنندهای مصرف کنید که ترکیبات ضد شوره شامپو را از بین نبرد . بهترین انتخاب شما انتخاب نرمکننده پیشنهادشده از طرف کارخانه سازنده است .
اگر نتوانستید نرمکننده مناسب برای شامپوی خود پیدا کنید به دنبال نرمکننده با ترکیبات طبیعی باشید .
از شامپوهای قوی استفاده نکنید . اگر قصد استفاده از شامپوهای معمولی دارید و میخواهید به برنامه گذشته برگردید از شامپوهای دارای : آمونیوم لوریل سولفات ( ammonium lauryl sulfate ) که باعث خشکی پوست سر و بدتر شدن مشکل میشوند ؛ خودداری کنید . از شامپوهای بدون سولفات استفاده کنید .
شستن زیاد و نشستن کافی مو میتوانند باعث ایجاد شوره کند . بعد از به کنترل درآمدن شوره بهصورت یک روز در میان سرخود را بشورید یا حداقل ۲ الی ۳ بار در هفته سر را شستشو دهید .
در صورت لزوم به متخصص پوست مراجعه کنید . اگر نتوانستید شوره سرخود را درمان کنید با پزشک خود مشورت کنید ممکن است که به شامپوهای تجویزی یا لوسیون های استروئیدی نیاز داشته باشید .
شوره سر عموماً به دلیل خشکی پوست ایجاد میشود اما ممکن است به دلایلی مانند : درماتیت سبوره ای ، پسوریازیس ، اگزما یا عفونت قارچی به وجود آمده باشد . پزشک شما قادر به تشخیص و درمان شوره خواهد بود .
نکات مهم
اگر باردار یا شیرده هستید ممکن است بعضی از شامپوها برای شما مناسب نباشند بنابراین قبل از مصرف با پزشک خود مشورت کنید .
اگر بعد از مصرف شامپو دچار خارش و دیگر ناراحتیها شدید ؛ سریعاً شامپو را آبکشی نمایید و از مصرف آن شامپو و دیگر شامپوها با ترکیبات مشابه خودداری کنید .
اگر دچار آلرژی مانند تنگی نفس شدید سریعاً به پزشک مراجعه کنید .
بدون دیدگاه