علت خارش نیش پشه ؟
علت خارش نیش پشه این است که در هنگام خوردن خون مقداری از بزاق پشه نیز به بدن منتقل میشود . پروتئین موجود در نیش پشه باعث ایجاد واکنش آلرژیک شده که خارش و قرمزی را ایجاد میکند .
علت نیش پشه چیست و چرا بعضیها را بیشتر نیش میزنند ؟
دلیل علاقه پشهها به بعضی از افراد ، مواد شیمایی موجود در پوست آنها است . پژوهشها نشان دادهاند بویی که از دستهای انسان بلند میشود دارای ۳۴۶ ترکیب شیمیایی مختلف است که ۲۷۷ مورد از این ترکیبات موجب جذب پشهها میشوند و مهمترین این ترکیبات اسید لاکتیک ال است .
جالب است بدانید که اگر این ماده را به پوست کسانیکه پشهها با آنها کاری ندارند اضافه شود ، پشهها جذب آنها میشوند . البته پشه مالاریا از بوی کف پای انسان خوشش میاید .
نیش پشه باعث قرمزی ، تورم و متأسفانه خارش میشود ، نیش پشه دارای فواید خاصی نیست .
بسیاری از روشها وجود دارند که شما میتوانید از نیش پشه جلوگیری کنید و همچنین در صورت نیش زدن خارش و تورم آن را از بین ببرید که به همگی آنها اشاره خواهیم کرد ، با مجله کوروک همراه باشید !!!
درمانهای خانگی
نیش پشه را حرارت دهید . گرما باعث تغییر در پروتئینهای محل گزیدگی پشه میشود ، که از گسترش یافتن التهاب به دیگر نقاط جلوگیری میکند . این کار باعث کاهش خارش شده و یک درمان دائم نیش پشه بوده و موقتی نیست .
روش انجام :
۱ – قاشقی را در آب داغ بگذارید . آب باید خیلی داغ باشد ، البته نه آنقدر که باعث سوختن شما شود .
۲ – پشت قاشق را روی محل گزیدگی قرار دهید و بهآرامی فشار دهید . به مدت ۱۵ ثانیه قاشق را نگهداشته تا گرما پروتئین محل گزیدگی را بشکند ( تجزیه کند ) . ممکن است یکبار انجام این کار کافی باشد .
۳ – حواستان باشد تا خودتان را نسوزانید و اوضاع را بدتر نکنید . اگر احساس کردید قاشق خیلی داغ است ، مقداری صبر کنید تا حرارت آن کم شود .
نیش را با یخ بیحس کنید . سرما باعث کاهش ورم و بیحس کردن عصب میشود .
روش انجام :
۱ – میتوانید از سبزیجات یخزده داخل فریزر استفاده کنید یا مقداری یخ را داخل کیسه فریزر ریخته و روی آن حوله نازکی بکشید ، سپس استفاده کنید . حواستان باشد که نباید بهصورت مستقیم یخ را روی پوست قرار دهید .
۲ – به مدت ۱۵ تا ۲۰ دقیقه یخ را روی محل گزیدگی پشه و دارای خارش نگهدارید ، سپس بگذارید تا پوستتان گرم شود .
روی نیش پشه را آلوئه ورا بزنید . اگر به دلیل خاراندن نیش پشه ، پوستتان گرم است و میخارد ، آلوئه ورا میتواند آن را خنک کرده و تسکین دهد .
بهتر است که از ژل آلوئه ورای خالص ۱۰۰% استفاده کنید ، اما از کرمها و دیگر محصولات نیز میتوانید استفاده کنید .
همچنین میتوانید درصورتیکه برگ آلوئه ورا در خانهدارید ، آن را برش داده و ژل آن را مستقیماً روی نیش پشه بزنید .
از عصاره و اسانسهای گیاهی استفاده کنید . این روش بهصورت علمی آزمایش نشده است ، اما با توجه به مدارک بهدستآمده میتواند باعث تسکین دادن خارش شود .
روغن درخت چای دارای خواص آنتی باکتریال است که میتواند به جلوگیری از عفونت کمک کند ، خارش را تسکین دهد و تورم و درد را بهبود بخشد . ۱ قسمت روغن درخت چای را با ۵ قسمت آب رقیق کنید ، بهوسیله دست یا پنبه مقدار کمی از آن را روی محل نیش پشه زده و مقداری بمالید .
روغن اسطوخودوس و نارگیل را هم میتوانید امتحان کنید . آنها بوی خوبی دارند و میتوانند به از بین بردن خارش کمک کنند .
آبمیوه اسیدی یا سرکه روی نیش پشه بزنید . برای از بین بردن باکتریها و جلوگیری از عفونت ، روی جای نیش پشه از مواد گفتهشده استفاده کنید ، این کار به بهبودی سریعتر آن نیز کمک میکند . آبلیمو و سرکه گزینههای خوبی هستند ، زیرا دارای اسید بالایی میباشند .
از یک گوله پنبه استریل برای زدن سرکه یا آبلیمو روی نیش پشه استفاده کنید .
برای کاهش خارش از پودر نرمکننده گوشت استفاده کنید . این کار به کاهش خارش کمک میکند ، که علت آن تجزیه پروتئینهایی است که از بزاق دهان پشه وارد پوست شما شدهاند .
روش استفاده :
مقدار کمی آب را با نرمکننده گوشت مخلوطکنید ، فقط مقدار کمی آب بریزید که فقط نرمکننده گوشت بتواند در آن حل شود .
از گوله پنبه استریل استفاده کنید و بهآرامی محلول را روی محل گزش پشه بزنید .
بعد از چند ثانیه شما باید احساس تسکین پیدا کردن محل گزش را داشته باشید .
عسل خام را امتحان کنید . عسل دارای خواص ضدالتهابی است و خاصیت چسبندگی آن باعث میشود که محل را نخارانید .
مقداری عسل روی نیش پشه بزنید و بگذارید بماند ، سپس روی آن را چسب زخم بزنید تا کثیفیها را جذب نکند و داخل محل گزش فرو نبرد .
از خمیردندان یا جوششیرین کمک بگیرید . با استفاده از این مواد میتوانید مایعات و سمومی که در زیرپوست جمع شده و باعث ورم میشوند را بیرون بکشید . این کار باعث کاهش تحریکات شده و به بهبودی نیش پشه کمک میکند .
جوششیرین : با استفاده از ۲ قسمت جوششیرین و ۱ قسمت آب خمیری درست کنید ، خمیر باید مرطوب باشد نه اینکه خیلی شل و آبکی باشد . مقداری خمیر را روی نیش پشه زده و بگذارید تا خشک شود . همانطور که جوششیرین خشک میشود ، سموم را از جای نیش پشه بیرون میکشد .
خمیردندان : روی نیش پشه را با خمیردندان بپوشانید و مانند جوششیرین بگذارید تا خشک شود . زمانی که بتوان با دست بهراحتی خمیردندان خشکشده را کند ، زمان برداشتن خمیر است . ضدعفونیکنندگی خمیردندان میتواند باعث بیرون کشیدن مایعات زیرپوست شده و قرمزی ، خارش و التهاب آن را کاهش دهد .
برای جلوگیری از التهاب شدید ، محل نیش را بالاتر از قلب خود قرار دهید . اگر گزیدگی در دست یا پای شما قرار دارد ، آن را بالاتر از قلب خود قرار دهید تا به درمان آن کمک کنید .
به مدت ۳۰ دقیقه این حالت را حفظ کنید ، تا زمان لازم جهت کاهش تورم را به محل نیش پشه داده باشید .
استفاده از دارو
از آنتیهیستامین استفاده کنید . استفاده از آنتیهیستامین میتواند باعث کاهش واکنش آلرژیک بدن نسبت به نیش پشه شود . درزمانی که پشه شمارا میگزد ، مقدار کمی از بزاق آن وارد پوستتان میشود . این بزاق دارای موادی است که از انعقاد خون جلوگیری میکند تا پشه بتواند خون را بمکد . خارش به دلیل واکنش خود ایمنی بدن نسبت به این ضد انعقاد کننده خون است .
مقداری کرم آنتیهیستامین روی محل گزیدگی بمالید .
نشان دادهشده است که آنتیهیستامین ستیریزین میتواند باعث جلوگیری از خارش نیش پشه شود .
از کرم هیدروکورتیزون استفاده کنید . کرم را روی محلی که خارش دارد ، قرمز شده و پفکرده است بزنید . باید بدانید که چند دقیقه طول میکشد تا این کرم تأثیر کند .
کرم هیدروکورتیزون ۱% را میتوان بدون نسخه پزشک تهیه کرد .
به دلیل اینکه این کرم تنوعی استروئید است ، قبل از استفاده آن روی کودکان با پزشک مشورت کنید .
از لوسیون کالامین دی کمک بگیرید . این لوسیون به بیرون کشیدن مایعات داخل نیش و اطراف آن کمک میکند و باعث کاهش تورم آن میشود .
تا زمانی که نیاز است ، این لوسیون را دوباره بزنید ، اما حواستان باشد که از میزان توصیهشده و نوشتهشده روی بسته آن بیشتر استفاده نکنید . این لوسیون باعث خشککردن نیش میشود که مواد شیمیایی بزاق پشه ( علت خارش ) نیز جزوی از آن است .
در صورت نیاز از مسکن نیز میتوانید استفاده کنید . عموماً برای نیش پشه مسکن لازم نیست ، اما اگر آن را خراش داده باشید و بازشده باشد ، ممکن است دارای سوزش بوده و دردناک شده باشد .
بیحسکنندههای موضعی معمولاً باعث تسکین درد میشوند ، به این منظور میتوانید از لیدوکائین ۲% استفاده کنید .
درصورتیکه لیدوکائین مؤثر واقع نشد ، میتوانید از مسکنهای خوراکی مانند ایبوپروفن یا استامینوفن استفاده کنید . بههرحال باید بدانید که درد گرفتن نیش پشه عادی نیست ، اگر درد داشتید به پزشک مراجعه کنید تا آن را چک کند .
چه زمانی به دکتر مراجعه کنیم ؟
اگر بعد از گزیده شدن مریض شدید ، به پزشک مراجعه کنید . بعضی از پشهها بیماریهای جدیای را با خود حمل میکنند . درزمانی که آنها شمارا نیش میزنند ، این ویروسها یا انگلها را با بزاق خود وارد بدن شما میکنند .
در صورت داشتن علائم زیر به پزشک مراجعه کنید :
- تب
- سردرد
- سرگیجه
- درد ماهیچه و مفصل
- استفراغ
اگر در مسافرت گزیده شدهاید ، به پزشک خود بگویید . درصورتیکه بیمار شدید و به پزشک مراجعه کردید ، به پزشک خود بگویید که در مسافرت پشه شما را گزیده است . این کار به پزشک کمک میکند تا بتواند تشخیص دهد که بیماری شما توسط پشه خطرناکی ایجادشده است یا خیر ؟ البته این مورد بیشتر در مورد سفرهای خارجی است ، اما در مورد سفرهای داخلی نیز در مواقعی صدق میکند .
مالاریا و تب زرد عموماً در منطقه گرمسیری ( منطقه حاره ) رخ میدهند که بسیار خطرناک هستند .
درصورتیکه واکنش حساسیتی آلرژیک داشتید ، سریعاً به پزشک مراجعه کنید . اینیک واکنش غیرمعمول نسبت به نیش پشه است ، اما اگر رخ دهد باید سریع به پزشک مراجعه کنید .
علائم :
- بهسختی نفسی کشیدن یا خسخس داشتن
- مشکل در بلع
- سرگیجه
- استفراغ
- تپش و/یا نامنظمی ضربان قلب
- کهیر یا راش پوستی گسترشیافته ( دورتر از نیش )
- خارش و تورم در قسمتهای دیگر بدن که قبلاً گزیده شدهاند
پزشک شما ممکن است برای شما گلوکورتیکوئید خوراکی تجویز کند تا از ایجاد واکنش حساسیتی بزرگ جلوگیری کند .
حواستان به تورم دردناک باشد !!! بعضی وقتها واکنش آلرژیک به پروتئین موجود در بزاق پشه در بدن ما به وجود میآید . این واکنش میتواند باعث خارش ، قرمزی دردناک و تورم شود که به سندرم اسکیتر ( skeeter syndrome ) معروف است .
درصورتیکه مکرراً توسط پشه گزیده شوید ، بیشتر امکان دارد به این سندرم دچار شوید ، زیرا نسبت به بزاق پشه حساس میشوید .
هیچگونه تستی برای این سندرم وجود ندارد . درصورتیکه قرمزی ، خارش و تورم دردناک داشتید ، جهت درمان به پزشک مراجعه کنید .
جلوگیری از نیش پشه
پیراهن و شلوار بلند بپوشید . با این کار شما سطح پوست قابل گزیدن را کاهش میدهید و ممکن است باعث جذابیت کمتری برای پشهها شوید . اگرچه پشهها بالباس هم نیش میزنند ، اما این کار تعداد نیش را کاهش خواهد داد .
از دافع حشرات استفاده کنید . روی پوست و لباس از دافع حشرات استفاده کنید ، مؤثرترین دافع حشرات حاوی DEET ” دیت ” (N, N-diethylmeta-toluamide ) هستند و بهصورت گسترده در دسترس میباشند .
نکات مهم
۱ – چشمان خود را بپوشانید و روی صورت خود اسپری کنید .
۲ – اسپری دافع حشرات را تنفس نکنید .
۳ – روی زخمهای باز اسپری نکنید ، زیرا باعث سوزش میشود .
۴ – در صورتیکه بارداری هستید یا میخواهید روی کودکان استفاده کنید ، قبل از مصرف با پزشک خود مشورت کنید .
۵ – درصورتیکه دیگر به دافع حشرات نیاز ندارید ، دوش بگیرید تا اسپری روی بدن را از بین ببرید .
هشدار : درصورتیکه پمپ انسولین یا دستگاههای پلاستیکی مهمی دارید ، از DEET استفاده نکنید ، زیرا این اسپری میتواند باعث آسیب یا آب شدن پلاستیک شود .
از پشهبند استفاده کنید . اگر روی در و پنجره توری نصب نکردهاید ، بهتر است از پشهبند استفاده کنید تا از گزیده شدن جلوگیری کنید . روی پشهبند را چک کنید تا سوراخ نداشته باشد و در صورت سوراخ بودن آن را تعمیر کنید . پشهبند را زیر تشک بگذارید تا هیچگونه منفذی برای ورود پشهها نماند .
روی لباس ، پشهبند و چادر سفر ، پرمترین استفاده کنید . این محصول تا چند بار شستشو دوام دارد . اگر باردار هستید یا روی کودکان میخواهید از پرمترین استفاده کنید ، با پزشک مشورت کنید .
در نزدیکی خانه آب راکد نداشته باشید . پشهها در آب راکد تولیدمثل میکنند ، بنابراین از بین بردن آنها میتواند باعث کاهش جمعیت پشهها شود . اگر حیوان خانگی هم دارید ، ظرف آب آن را مرتباً عوض کنید .
بدون دیدگاه