اگرچه ممکن است عفونت ناف، ناراحتکننده و ناخوشایند به نظر برسد، اما معمولاً عفونتی خفیف است که بهسرعت درمان میشود. محیط گرم و تاریک ناف شما، فضایی مناسب برای رشد باکتریها و قارچهاست که گاهی اوقات منجر به عفونت میشود. پیرسینگ (زیورآلات) ناف میتواند احتمال ابتلا به عفونت را بالا ببرد. بهتر است هرچه سریعتر عفونتها را تشخیص دهید، زیرا میتوانند دردناک شوند. خوشبختانه، معمولاً اینگونه عفونتها را میتوان با مصرف آنتیبیوتیکها یا تغییر در شیوه بهداشت شخصی، درمان کرد.
تشخیص عفونت ناف
به هرگونه ترشحات خارجشده از ناف خود، توجه کنید. عفونتهای باکتریایی ناف، با ترشحات مایعی که از داخل یا اطراف ناف خارج میشود، همراه هستند. در اکثر موارد، این ترشحات کمی زردرنگ هستند. ناف عفونیشده شما ممکن است ورمکرده و دردناک شود.
اگرچه این عارضه ممکن است ناراحتکننده و ناخوشایند باشد، اما درمان آن با کرمهای دارویی، نسبتاً آسان است.
به هرگونه علائم قرمزی و پوستهپوسته شدن در اطراف ناف خود توجه کنید. این علائم، نشانه رایج عفونتهای قارچی ناف است. پوست عفونی قرمز شده، خارشآور و گاه دردناک خواهد بود. سعی کنید در برابر خاراندن بافت قرمز شده و ملتهب ناف خود مقاومت کنید، زیرا میتواند منجر به پخش شدن و شدیدتر شدن عفونت شود.
پدیدار شدن رگههای قرمزرنگی که از سمت ناف تا پوست شکم کشیده شده است، نشاندهنده عفونت شدید بوده و باید سریعاً با پزشک خود تماس بگیرید.
به بثورات خشک اطراف ناف خود توجه کنید. عفونتهای قارچی و مخمری داخل نافتان، اغلب بثورات برجستهای، ایجاد میکند. بثورات بهتنهایی ممکن است دارای جوش بوده و دردناک باشند و یا ممکن است هیچکدام از این علائم را نداشته باشند.
بثورات ممکن است اشکال منظمی نداشته و احتمالاً بهصورت ۲ یا ۳ لکه مجزا در نواحی مختلف اطراف نافتان دیده شوند. لمس کردن و خاراندن بثورات با دستانتان، منجر به پخش شدن آنها در اطراف ناف شما شده که نتیجه آن پدیدار شدن بثورات متعددی در ناحیه شکمتان خواهد بود.
دمای بدنتان را بسنجید تا ببینید آیا تبدارید یا خیر؟ با شدیدتر شدن عفونت ناف، احتمالاً تب خواهید کرد. اگرچه، تب کردن بهتنهایی نشاندهنده این نیست که ناف شما عفونت کرده است، اما اگر همراه تب علائم دیگری (مانند بثورات و خارج شدن ترشحات از ناف) دارید، احتمالاً مبتلابه عفونت شدهاید.
تب علاوه برافزایش دمای بدن علائم دیگری نیز دارد که عبارتاند از: لرز، احساس سرما کردن، بیحالی، حساس و شکننده شدن پوست.
شما میتوانید از داروخانههای بزرگ یا فروشگاههای محصولات دارویی، یک تبسنج دهانی یا زیر بغلی خریداری کنید.
درمان عفونت ناف
اگر مشکوک به ابتلا به عفونت ناف هستید، به پزشک خود مراجعه کنید. اگر تب نکردهاید و درد عفونتتان شدید نیست، میتوانید ۲ تا ۳ روز صبر کرده تا عفونت بهخودیخود بهبود یابد. در صورت عدم بهبودی یا شدید شدن علائم عفونت، نزد پزشکتان بروید. علائم عفونت خود را برای پزشک شرح داده و زمان شروع ابتلا به آن را اعلام کنید.
در برخی از موارد، پزشک عمومیتان شمارا به یک متخصص پوست، ارجاع خواهد داد.
از پماد یا کرم آنتیبیوتیک تهیهشده توسط پزشکتان، استفاده کنید. اگر عفونت ناف شما باکتریایی باشید، پزشکتان بایستی یک کرم آنتیبیوتیک برای شما تجویز کند. معمولاً این کرمها را باید تا یک هفته و ۲ تا ۳ بار در روز بر روی ناحیه عفونیشده استعمال کرد. در طول مدتزمان استفاده از این کرم، عفونت و درد مرتبط با آن بایستی بهبود یابد.
از پزشک خود در مورد مقدار و تعداد دفعات استفاده از این کرمها یا پمادها پرسوجو کنید.
هنگام استفاده از پماد از دستکش استفاده کرده و پس از تماس با عفونت و استعمال داروها، دستان خود را با آب گرم و صابون بشویید. این کار، از پخش شدن عفونت جلوگیری خواهد کرد.
اگر مبتلابه عفونت قارچی ناف شدهاید، از کرمهای ضد قارچی استفاده کنید. در صورت ابتلا به عفونت قارچی ناف، پزشکتان کرم یا پماد ضد قارچی تجویز خواهد کرد. آنها را بهطور مستقیم بر روی ناحیه قرمز و پوستهپوستهشده اطراف نافتان بمالید.
هنگام استفاده از پماد، از دستکش استفاده کرده و پسازآن دستان خود را با آب گرم و صابون بشویید.
برای جلوگیری از ابتلا مجدد به عفونت ناف، روزانه دوش بگیرید. به همان اندازه که ضروری به نظر میرسد، دوش گرفتن بهترین راه برای تمیز نگهداشتن ناف و حفاظت از آن در برابر رشد باکتریها و قارچهاست. از یک صابون ملایم، یک حوله نرم و آب گرم برای شستشوی شکم و نافتان، استفاده کنید.
پس از دوش گرفتن، بلافاصله به نافتان لوسین نمالید (حتی اگر به نواحی دیگر بدنتان لوسیون مالیدهاید). لوسیون، ناف شمارا مرطوب نگهداشته و موجب رشد باکتریها میشود.
برای جلوگیری از انتشار عفونت، حوله و لباسهای آلوده خود را از لباسهای دیگران حتی همسرتان جدا کنید.
پس از دوش گرفتن، حمام و وان را با محلول حاوی ۱۲۰ میلیلیتر مایع سفیدکننده در ۳٫۸ لیتر آب، ضدعفونی کنید.
اگر ناف عمیقی دارید، آن را با آبنمک ماساژ دهید. اگر نافتان از نوع داخلی و عمیق است، برای جلوگیری از ابتلا به عفونت دیگر، آن را با آبنمک تمیز کنید. یک قاشق پر نمک خوراکی را در یک استکان (۲۴۰ میلیلیتر) آب گرم حل کنید. سپس، انگشت خود را به داخل آبنمک ببرید. با کمک انگشت خود، نواحی عمقی ناف خود را با آبنمک ماساژ دهید. این کار را روزی یکبار انجام داده تا زمانی که عفونتتان برطرف گردد. با این عمل بایستی، هرگونه باکتری یا قارچی که به مدت طولانی در آنجا ماندهاند، پاکسازی شود.
اگر ترجیح میدهید که از انگشت خود برای تمیز کردن نافتان استفاده نکنید، بهجای آن این کار را با کمک یک حوله تمیز و مرطوب انجام دهید.
برای جلوگیری از انتشار یا عود عفونت، بهداشت صحیحی داشته باشید. برخی از عفونتهای ناف، مسری بوده و میتوانند به افراد دیگر یا نواحی دیگر بدنتان سرایت کنند. عفونتهای قارچی بهراحتی پخش میشوند. سعی کنید از دست زدن یا خاراندن ناف زمانی که عفونی است، خودداری کرده و همیشه پس از تماس یا استعمال لوسین، دستان خود را بشویید. لباسها و ملحفه خود را مرتباً بشویید.
اگر با افراد دیگری زندگی میکنید، هرگز وسایل شخصی و ملحفههای خود را با آنها شریک نشوید. دیگران را تشویق کنید که مرتباً دستان خود را بشویند.
درمان عفونت ناشی از پیرسینگ ناف
به هرگونه علائمی از رگههای قرمزرنگ و درد شدید در اطراف پیرسینگ توجه کنید. پس از پیرسینگ ناف، چند روزی طول خواهید کشید تا علائم عفونت پدیدار شوند. به ناحیه پیرسینگ شده توجه کنید و مراقب هرگونه قرمز شدگی پوست و ترشحات مرطوب خارجشده از این ناحیه باشید. اگر بهتازگی پیرسینگ انجام داده و شاهد اینگونه علائم بودهاید، احتمالاً مبتلابه عفونت شدهاید.
اگر پیرسینگ خود را توسط یک متخصص در این زمینه انجام دادهاید، آنها بایستی به شما دستورالعملهایی جهت تمیز نگهداشتن پیرسینگ و جلوگیری از عفونت، داده باشند. این دستورالعملها را برای جلوگیری از ابتلا به عفونت، انجام دهید.
در صورت عدم بهبودی علائم عفونت پس از ۳ تا ۴ روز، به پزشک خود مراجعه کنید. عفونتهای خفیفی که در اثر انجام پیرسینگ ایجاد میشوند تا زمانی که تمیز نگهداشته شوند، خودبهخود بهبود مییابند. اگر با گذشت ۴ روز شما همچنان احساس درد میکنید و این ناحیه قرمزرنگ باقیمانده است، نزد پزشک خود بروید. آنها میتوانند دارویی جهت درمان عفونت تجویز کنند.
درصورتیکه همراه با عفونت دچار تب شدهاید یا عفونتتان بهطور مداوم دردناک است، سریعاً به پزشک خود مراجعه کنید.
پیرسینگ خود را داخل ناف نگهداشته و بهمحض برطرف شدن عفونت، آن را تمیز کنید. اگر با پیرسینگ خود بازی کرده یا آن را برداشته و مجدداً وصل کنید، احتمالاً آلوده شدن آن به باکتریها را افزایشخواهید داد؛ بنابراین، پیرسینگ را تا ۲ ماه برندارید (یا هر مدتزمانی که متخصص پیرسینگ به شما توصیه کند). پیرسینگ خود را روزانه با آب و صابون بشویید تا از هرگونه باکتری ایجادکننده عفونت پاک شود.
اگر از ابتلا مجدد به عفونت نگران هستید، لباسهای آزاد و گشاد بپوشید. لباسهای تنگ، مانع از خشک شدن ناف شده و باکتریها را در آن به دام میاندازند که هردو اتفاق موجب ایجاد عفونت مجدد میشود.
نکات
۱ – همه افراد میتوانند به عفونت ناف مبتلا شود، اما برخی نسبت به دیگران، بیشتر مستعد آن هستند. افرادی که زیاد عرق میکنند مانند: ورزشکاران یا افرادی که در آبوهوای گرم و مرطوب زندگی میکنند، بیشتر در معرض ابتلا به عفونت ناف قرار میگیرند.
۲ – شایعترین قارچی که باعث ایجاد عفونت ناف میشود، کاندیدا آلبیکنز نام دارد.
بدون دیدگاه