خروپف ( به انگلیسی : Snoring ) میتواند آرامش دیگر افراد خانه را مختل کند و باعث شود که در صبح بعد از بیدار شدن از خواب ، احساس خستگی کنید . اگر میخواهید خروپف را متوقف کنید ، میتوانید با تغییراتی راحت در سبک زندگی و باز نگهداشتن مجرای تنفسی مشکل حل کنید .
بهتر است با پزشک خود نیز درباره خروپف خود صحبت کنید ، ممکن است که درمانهای پزشکی ضروری باشند .
تغییر سبک زندگی
وزن مناسب و سالمی داشته باشید . اضافهوزن میتواند باعث بدتر کردن خروپف شود . داشتن رژیم غذایی سالم و بالانس ، و همچنین ورزش کردن میتواند به کاهش علائم خروپف کمک کند .
قبل از شروع به ورزش کردن با پزشک خود مشورت کنید . ممکن است بعضی از ورزشها برای شما مناسب نباشند و به شما آسیب بزنند .
افرادی که در وزن سالمی هستند نیز ممکن است خروپف کنند ، مخصوصاً اگر دچار بیماریای مانند آپنه ( توقف تنفس ) باشند .
الکل مصرف نکنید ، مخصوصاً قبل از خواب !!!
الکل باعث ریلکس شدن بدن میشود که درواقع ریسک خروپف کردن را افزایش میدهد . این اتفاق به دلیل این میافتد که عضلات گلو ریلکس شده و باعث میشود که مقدار کمی سقوط ( فروریختگی ) کند که باعث خروپف میشود . اگر در از بین بردن خروپف مصر هستید ، باید الکل را کنار بگذارید .
به پهلو بخوابید . به پشت خوابیدن باعث میشود که بافت پشت گلو رها شود و مسیر عبور هوا را تنگ کند . به پهلو خوابیدن این مشکل را التیام میبخشد و ریسک خروپف را کاهش میدهد .
اگر میخواهید به پشت بخوابید ، ۱۰ سانتیمتر تشک را بالا ببرید . شما میتوانید قسمت بالای تشک خود را مقداری شیب داده و به پشت بخواب ، البته اگر نمیتوانید در موقعیت دیگری بخوابید . این کار تنگ شدن پشت گلو را کاهش داده و باعث میشود کمتر تمایل به خروپف کردن داشته باشید .
از بالشت ضد خروپف استفاده کنید . بعضی از افراد اظهار داشتهاند که با استفاده از بالشت ضد خروپف بهتر میخوابند . انواع مختلفی از این نوع بالشتها در بازار موجود است که بنا بر سلیقه خودتان میتوانید یکی از آنها انتخاب کرده و استفاده کنید . حواستان باشد که این نوع بالشتها برای تمامی افراد ممکن است کار نکند .
سیگار را ترک کنید . سیگار کشیدن ریسک خروپف کردن را افزایش داده و آن را بدتر میکند . همچنین ترک سیگار میتواند باعث کمک به بهبود تنفس در شما شود . اگر در ترک کردن سیگار مشکل دارید ، با پزشک خود درباره کمککنندههایی مانند : برچسب ، آدامس و دارو صحبت کنید . البته مقاله ” ترک سریع سیگار ” نیز میتواند به شما کمک زیادی کند .
مصرف آرامبخشها را محدود کنید . آرامبخشها سیستم اعصاب مرکزی را ریلکس کرده که عضلات گلو را نیز شامل میشود . ریلکس شدن عضلات گلو باعث افزایش ریسک خروپف خواهد شد ، بنابراین مصرف نکردن آنها میتواند به کاهش خروپف کمک کند .
هشدار : قبل از کنار گذاشتن قرصهای آرامبخش حتماً با پزشک خود مشورت کنید .
اگر در به خواب رفتن مشکلدارید ، مطالعه مقاله ” خوابیدن سریع ” پیشنهاد میشود .
روزی ۲۰ دقیقه آواز بخوانید . این کار به سفت کردن عضلات گلو کمک میکند . با توجه به اینکه عضلات شل گلو میتواند باعث خروپف کردن شود ، سفت کردن آنها میتواند به حذف علائم کمک کند . البته میتوانید بهجای آواز خواندن ، سازهای بادی نیز بنوازید .
باز نگهداشتن مسیر هوا
از چسب بینی یا گشادکننده بینی استفاده کنید . چسبهای بینی بدون نیاز به نسخه بوده ، ارزان است و کار کردن با آن نیز راحت میباشد . این چسبها روی خارج بینی چسبانده میشوند و سوراخهای بینی شمارا باز نگه میدارند . گشادکنندههای بینی نیز تأثیر مشابهی داشته و قابلاستفاده مجدد هستند و میتوانند سوراخهای بینی را باز نگهدارند .
چسب و گشادکننده بینی را میتوانید از داروخانهها تهیه کنید .
این مورد برای تمامی افراد کارساز نیست ، مخصوصاً اگر مشکلاتی مانند آپنه داشته باشید .
سینوسها را شسته یا از ضد احتقان استفاده کنید . اگر دچار احتقان سینوس هستید ، این امر ممکن است که باعث ایجاد خروپف در شما شود . ضد احتقان های بدون نیاز به نسخه میتوانند به کاهش این احتقان کمک کنند . دیگر گزینه پیش و روی شما شستن سینوسها است .
اگر آلرژی دارید ، ایده خوبی است که ضد حساسیت مصرف کنید ، زیرا آلرژی میتواند باعث احتقان سینوسهای شما شود .
شستن سینوسها راحت نیست و نیاز به آموزش دارد که میتوانید از مقاله ” شستن اصولی سینوسها ” استفاده کنید .
از مرطوبکننده هوا استفاده کنید . بعضیاوقات خشکی مجاری تنفسی میتواند باعث خروپف شود ، که شما با مرطوب کردن آنها میتوانید این مشکل را تسکین دهید . استفاده از مرطوبکننده هوا یکی از راحتترین راهها جهت جلوگیری از خشکی است . استفاده از مرطوبکننده هوا در اتاقخواب در هنگام خوابیدن ، میتواند به شما کمک کند .
کمکهای پزشکی و حرفهای
چه زمانی باید به پزشک مراجعه کنیم ؟
بعضی از بیماریها مانند : فشارخون بالا ، مشکلات قلبی ، سکته مغزی ، دیابت و افسردگی میتوانند باعث خروپف کردن شوند که پزشک شما باید آنها را تشخیص دهد .
اگر دچار علائم زیر هستید با پزشک خود مشورت کنید :
۱ – افزایش بیخوابی
۲ – سردرد بعد از بیدار شدن
۳ – مشکل در تمرکز کردن در طول روز
۴ – گلودرد در صبح
۵ – بیقراری
۶ – بیدار شدن از خواب به دلیل خفگی یا نفسنفس زدن
۷ – درد قفسه سینه در شب
۸ – دیگران میگویند که خروپف میکنید
۹ – فشارخون بالا
به پزشک خود اجازه دهید تا برایتان عکس بنویسد . عکسبرداری با اشعه ایکس ، ام آر آی یا سی تی اسکن ممکن است توسط پزشک برای شما تجویز شود که به جهت چک کردن راه سینوسها و مجاری تنفسی است . مواردی مانند باریکی یا انحراف بینی را نیز نشان میدهد . با این کار علت پیداشده ، بنابراین گزینههای درمانی میتواند به شما کمک کند .
اینگونه آزمایشها بدون درد هستند و خطری برای شما ندارد . فقط شاید مقداری ترس یا ناراحتی به دلیل تازگی آنها به شما دست دهد .
مطالعه خواب چیست ؟
پزشک از شما میخواهد تا در کلینیکی حاضر شوید و بهصورت طبیعی و مثل همیشه بخوابید . پشت درب اتاق شما پزشکان حضور دارند و پروسه خواب شمارا در نظر دارند . البته دستگاههای خاصی به شما وصل میشود که دردی ندارند و کمترین ناراحتی را برای شما ایجاد میکنند .
نوع دیگری از این تست نیز وجود دارد که پزشک شما دستگاهی به شما وصل میکند که آن دستگاه اطلاعات خواب شمارا ضبط کرده و به پزشک ارائه میدهد .
اگر بعد از درمان و تغییر سبک زندگی بازهم خروپف داشتید ، ممکن است که مشکل شما پیچیده باشد و به این سادگی نتوان آن را تشخیص داد . در این صورت میتوانید از پرشک بخواهید تا برای شما مطالعه خواب تجویز کنید .
اگر آپنه دارید ، از دستگاه CPAP استفاده کنید . توقف تنفس موقعیت جدیای است که نیازمند درمان پزشکی است . توقف تنفس فقط مزاحم خواب شما نمیشود ، بلکه با دیگر موقعیتهایی که زندگی انسان را تهدید میکنند در ارتباط است .
خیلی مهم است که هر شب از این دستگاه استفاده کنید و به توصیههای پزشک خود نیز گوش دهید .
دستگاه را تمیز نگهدارید . ماسک را هرروز بشورید ، تیوب و محفظه آب را هفتهای یکبار تمیز کنید .
دستگاه CPAP میتواند باعث تنفس راحتتر ، خروپف کمتر و خواب بهتر شود که این کار را با حذف توقف تنفس یا همان آپنه انجام میدهد .
از دندانپزشک کمک بگیرید . دندانپزشک میتواند قطعهای برای شما درست کند تا مقدار کمی فک و زبان شمارا به جلو هل داده تا راه تنفسی اصلی شما بازبماند . درست است که این روش مؤثر است اما مقداری هزینهبردار است .
البته میتوانید از این دهان گیرهای موجود در بازار استفاده کنید ، آنها دقیقاً فیت دهان شما نیستند ، اما میتوانند مؤثر باشند .
جراحی آخرین راهحل !! درصورتیکه هیچکدام از موارد موفقیتآمیز نبود ، با پزشک خود درباره جراحی صحبت کنید .
جراحیهای شایع برای خروپف
۱ – برداشتن گرفتگیهایی مانند : لوزهها یا آدنوئیدهای ملتهب .
۲ – در صورت داشتن آپنه ، پزشک ممکن است آن را سفت کرده یا مقداری از سقف دهان نرم را بردارد .
۳ – ممکن است که پزشک قسمت زیر زبان را سفت کند یا اندازه آن را کاهش دهد تا هوا بتواند بهراحتی در جریان باشد .
نکات مهم
۱ – درست است که تغییر در سبک زندگی میتواند خیلی کمککننده باشد ، اما بهتر است که در صورت خروپف کردن به پزشک مراجعه کنید .
۲ – باید بدانید که خروپف کردن یک مشکل فیزیکی است ، بنابراین اگر احساس بدی در مورد آن دارید ، باید بدانید که این اشتباه شما نبوده و تقصیر شما نیست !!
سلاممن شبها موقع خواب خیلی خروپف میکنم واین ازاردهنده ترین مشکل توزندگیم هست بخاطراین موضوع ترس ازازدواج دارمومیترسم بهم کمک کنیدوبگید برای درمان به چه پزشک ومتخصصی مراجعه کنم درضمن خانم هستم و۳۸سال سن دارم