بیماری کبد چرب در موقعی که حجم چربی کبد بین ۵ تا ۱۰ درصد باشد اتفاق میافتد . کبد چرب میتواند به دلیل الکل باشد یا اینکه کبد چرب غیر الکی رخ دهد ، اما بههرحال یک مشکل جدی است .
خوشبختانه کبد چرب قابلبرگشت و درمانپذیر است ، با سایت کوروک همراه باشد !!!
تغییر رژیم غذایی و سبک زندگی
وزن خود را کاهش دهید . اگر دچار بیماری کبد چرب هستید ، اضافهوزن یا دیابت دارید ، کاهش وزن تدریجی میتواند به بازگشت بعضی از آسیبهای کبدی به شما کمک کند .
به دنبال کاهش وزن تدریجی باشید . ۴۵۰ تا ۹۰۰ گرم در هفته مناسب است . کاهش وزن بیشتر از این مقدار میتواند عوارضی برای شما به همراه داشته باشد .
مطالعات نشان دادهاند ، اگر حداقل ۹ درصد از اضافهوزن را طی چند ماه کم کنید ، میتواند باعث بهبودی قابل توجهی در کبد چرب شما شود .
کاهش وزن کمتر از این مقدار ممکن است باعث بازگشت کبد به حالت عادی نشود ، اما میتواند باعث شل شدن چربیهای فعلی و چربیهای تولیدشده در کبد ( در آینده ) شود .
شما میتوانید با رژیم غذایی درست و داشتن فعالیت فیزیکی مناسب ، کاهش و نگهداری وزن مناسب خود را حفظ کنید . از مکملهای غذایی لاغری ( قرص و غیره ) یا رژیم غذایی سرسختانه دوریکنید .
ورزش کنید . داشتن فعالیت ورزشی و فعال بودن میتواند به کاهش وزن و نگهداشتن وزن سالم کمک کند . همچنین ورزش میتواند به گردش خون کمک کند ، گردش خون باعث بهبود قابلیت پراکنده کردن چربی در بدن میشود و همچنین بدن را به استفاده از کربوهیدرات برای تولید انرژی مجبور میسازد بهجای آنکه آن را به چربی اضافی تبدیل کند .
ورزش سبک و متوسط بهتر از هیچی است . اگر به ورزش کردن عادت ندارید ، با پیادهروی بهصورت ۳ تا ۵ بار در هفته شروع کنید ، سپس بهصورت تدریجی آن را به هرروز برسانید .
ورزشهای هوازی ( ورزشهایی که باعث بالا رفتن ضربان قلب میشوند ) مانند : پیادهروی ، دوچرخهسواری ، شنا و دویدن نسبت به ورزشهای استقامتی که عضله ساز هستند ترجیح داده میشوند .
مصرف قند و کربوهیدرات ساده را محدود کنید . انسولین هورمونی است که چربی را نگه میدارد ، درنتیجه برای درمان کبد چرب شما باید انسولین بدن را پایین نگهدارید . قندهای ساده و کربوهیدراتهای فرآوری شده باعث بالا رفتن انسولین در بدن شما میشوند ، بنابراین شما نباید از آنها استفاده کنید .
بدن کربوهیدراتهای ساده را سریعاً هضم میکند ، درنتیجه باعث بالا رفتن سریع قند خون خواهد شد . کربوهیدراتهای کامل سالمتر از نوع معمولی و ساده آنها هستند ، زیرا تجزیه آنها در بدن طول میکشد و درنتیجه نمیتوانند باعث بالا رفتن یکدفعهای قند خون در شما شوند .
مخصوصاً غذاهایی که از آرد سفید درست میشوند دارای مقدار زیادی قند هستند . شما باید مصرف اینگونه مواد غذایی را قطع کرده یا کاهش دهید و بهجای از غلات کامل ( سبوسدار ) استفاده نمایید ، هرچند مصرف اینگونه مواد غذایی را نیز در کل باید کاهش دهید .
مواد غذایی که از آرد سفید تولید میشوند ، مانند لیست زیر را محدود کنید :
- نان
- ماکارونی
- غلات
- کیک
- میان وعدههای تولیدی با آرد معمولی
سبزیجاتِ بیشتری مصرف کنید . سبزیجات سالم بوده و نیاز به مصرف کمتری نسبت به غلات کامل دارند ، بنابراین تأثیر بسیار کمی روی انسولین و قند خون خواهند داشت . آنها ممکن است حتی به پاکسازی چربی از کبد و بازگشت قابلیت تصفیه کردن این عضو بدن به شما کمک کنند .
شما میتوانید سبزیجات را خام یا پخته مصرف کنید ، اما از اضافه کردن سس سالاد روی آنها خودداری کنید ، زیرا آنها دارای چربیهای ناسالم هستند .
برای تقویت سلامت ، ۲ تا ۳ لیوان آب سبزیجات خام در هفته بنوشید . ۹۰ تا ۹۵ درصد آب سبزیجات و بقیه آن را میتوانید آبمیوه به آن اضافه کنید . از اضافه کردن قند و شکر به آن خودداری کنید .
میوهجات تازه نیز به پاکسازی کبد کمک میکنند ، اما باید حواستان به قند آنها نیز باشد ، زیرا با بالا بردن انسولین خون میتوانند مشکلساز شوند .
پروتئین بیشتری مصرف کنید . پروتئین هیچ تأثیر بدی روی قند خون و سطح انسولین ندارد . البته پروتئین میتواند به ثابت نگهداشتن قند خون کمک نیز بکند . همچنین پروتئین گرسنگی را کاهش داده و کم خوری و کاهش وزن را برای شما راحتتر میکند .
چربیهای سالم مصرف کنید . احتمالاً شما فکر میکنید که داشتن رژیم غذایی کمچرب به درمان کبد چرب کمک میکند ، اما باید بدانید که این مورد ، تااندازهای درست است . شما باید از مصرف چربیهای مضر موجود در هله هوله ها و غذاهای ناسالم مانند پیتزا و چیپس دوریکنید ، اما شما نیاز دارید تا چربیهای سالم را در رژیم غذایی خود بگنجانید تا بدن را کاملاً تغذیه کنید .
به دنبال چربیهای سالم در منابع غذاییای مانند : روغنزیتون ، روغن مغزها ، کره مغزها ، آجیل ، مغزها و تخممرغ باشید .
الکل مصرف نکنید . یکی از علتهای اصلی کبد چرب الکل است . حتی اگر بیماری کبد چرب غیرالکلی دارید ، شما نباید بههیچعنوان الکل مصرف کنید .
الکل باعث التهاب و آسیب به سلولهای کبد میشود . درنتیجه کبد در مقابل سلولهای چربی ضعیف شده و باعث اجازه به تشکیل سلولهای چربی در کبد میشود .
داروهای غیرضروری را مصرف نکنید . کبد شما بهعنوان یک فیلتر عمل میکند . البته بسیاری از داروها تأثیری روی کبد ندارند ، اما بسیاری دیگر نیز باعث آسیب و ضعیف کردن کبد شما میشوند .
به پزشک خود بگویید که کبد چرب دارید تا او بتواند داروهایی که کمترین تأثیر را روی کبد دارند را برای شما تجویز کند .
داروهای بدون نیاز به نسخه که روی کبد تأثیر دارند شامل مسکنها ( مانند استامینوفن ) یا داروی گیاهی مانند کاوا هستند .
درمان با داروهای طبیعی
ویتامین E مصرف کنید . روزانه ۸۰۰ IU ویتامین E مصرف کنید . حواستان باشد که بیشتر از این مقدار مصرف نکنید ، زیرا زیادی این ویتامین میتواند برای بدن مضر باشد .
بر طبق مطالعهای که در دانشگاه ویرجینیای آمریکا انجام شد ، نشان داده شد که ویتامین E میتواند باعث کاهش آنزیمهای کبدی ( که میتوانند باعث گسترش بیماریهای کبد شوند ) بشود . حتی این ویتامین میتواند باعث التیام بعضی از زخم های کبد نیز بشود .
کپسول روغن ماهی ( امگا۳ ) مصرف کنید . روزی ۱۰۰۰ میلیگرم امگا۳ مصرف کنید . امگا۳ را میتوانید با مصرف کپسولهای روغن ماهی به دست بیاورید .
مجله پزشکی بریتانیا اعلام کرد که امگا۳ میتواند باعث کمک به کبد آسیبدیده شود . همچنین قادر خواهد بود سطح تریگلیسیرید و گلوکز در بدن را پایین بیاورد که پایین آوردن این فاکتورها با کاهش ریسک ابتلا به کبد چرب در ارتباط است .
از قدرت چای سبز کمک بگیرید . روزی ۲ الی ۳ استکان چای سبز بنوشید . اگر با نوشیدن چای سبز مشکلدارید ، میتوانید از قرص آن استفاده کنید . روزانه ۶۰۰ میلیگرم از مکمل چای سبز مصرف کنید .
بهتر است از مکمل چای سبزی استفاده کنید که دارای کاتچین بوده و از چای سبز فاقد کافئین گرفتهشده باشد .
بعضی از تحقیقات نشان دادهاند که چای سبز و کاتچینی که از چای سبز گرفته میشود میتواند جذب چربی و نگهداری آن را کاهش دهد و همچنین آنها میتوانند اسیدهای چرب را اکسید کنند که به بدن در جهت استفاده از اسیدهای چرب برای تولید انرژی کمک میکند .
پروبیوتیک را امتحان کنید . روزی یک عدد کپسول پروبیوتیک استفاده کنید . همچنین میتوانید برای تأمین پروبیوتیک بهصورت طبیعی از ماست پروبیوتیک نیز استفاده کنید .
درست است که نتیجه قطعیای دراینباره وجود ندارد ، اما گفته میشود که مصرف باکتریهای سالم میتواند تأثیر رژیم غذایی نامناسب یا نامتعادل را خنثی کند . با توجه به اینکه بیماری کبد میتواند با رژیم غذایی ناسالم مرتبط باشد ، پروبیوتیک ممکن است با آسیبهای کبدی بجنگد یا کبد را به حالت عادی برگرداند و درمان کند .
درمانهای دارویی و پزشکی
در مورد داروهای دیابت با پزشک خود صحبت کنید . کبد چرب اغلب با دیابت مرتبط است ، و تحقیقات اخیر میگویند که داروهای دیابت ممکن است تأثیر مثبتی روی کبد چرب بگذارند . بهخصوص متفورمین ، rosiglitazone و پیگوگلیتازون تاثیر زیادی دارند .
متفورمین یک داروی خوراکی برای درمان دیابت است که باعث کنترل قند خون میشود .
Rosiglitazone و پیگوگلیتازون باعث مجبور کردن سلولهای بدن برای پاسخ بیشتر نسبت انسولین تولیدی بدن میشوند . درنتیجه بدن شما انسولین کمتری ترشح کرده و قند خون شما پایین میاید .
در مورد ارلیستات چه میدانید ؟
این دارو معمولاً برای کاهش وزن تجویز میشود ، اما برای درمان کبد چرب نیز موردبررسی قرارگرفته است . این دارو با بلوکه کردن جذب چربی مواد غذایی ، باعث میشود که چربی جذب کبد و دیگر اعضای بدن نشود .
بهصورت منظم برای چکاپ به پزشک مراجعه کنید . خیلی بهتر است که به پزشکی که در بیماریهای کبد تخصص دارد مراجعه کنید . شما و پزشک متخصص میتوانید با صحبت و مشورت درمان مناسب و کارهایی که نباید انجام دهید را مدیریت کنید .
دیگر بیماریهای مرتبط با کبد چرب را درمان کنید . افرادی که کبد چرب غیرالکلی دارند ، اغلب دیگر مشکلات مرتبط با انسولین و میزان چربی نگهداری شده در بدنشان را نیز دارند . با پزشک خود صحبت کنید تا بفهمید که این مشکلات را دارید یا خیر .
بیماریهایی که اغلب با کبد چرب مرتبط هستند شامل : دیابت ، فشارخون بالا و کلسترول بالا هستند .
هشدارها
۱ – همیشه قبل از هر درمانی با پزشک خود مشورت کنید .
۲ – اگر آسیب به کبد خیلی شدید باشد ممکن است درمان و برگشت حالت طبیعی به کبد ممکن نباشد .
بدون دیدگاه