در هنگام بارداری میزان استروژن در بدن افزایش پیدا میکند تا به بدن در ساخت بافت برای مادر و جنین کمک کند . این افزایش ناگهانی استروژن باعث تولید بیشازحد ملانین شده و باعث لکهای پوستی بارداری میشود . ملانین رنگدانه پوست است و به پوست رنگ میدهد که تولید بیشازحد آن باعث لکهای پوستی در دوران حاملگی میشود . این لکها در صورت ، گردن ، شکم و زیربغل ظاهر میشوند .
جلوگیری از لک بارداری
تا جایی که میتوانید در خانه بمانید . ماندن در خانه مخصوصاً در روزهای آفتابی میتواند به جلوگیری از لکهای پوستی در بارداری کمک کند . اشعههای آفتاب میتواند برای پوست مضر باشند . ملانین ( رنگدانه ای که رنگ پوست را تعیین میکند ) توسط پوست تولید میشود که بهعنوان سیستم دفاعی پوست در برابر خورشید است .برای اینکه پوست بهطور مؤثر از خود دفاع کند ملانین بیشتری تولید میکند . بنابراین اگر شما در معرض نور خورشید قرار بگیرید پوست به دلیل افزایش تولید ملانین تیرهتر میشود .
درزمانی که آفتاب داغ است که معمولاً بین ساعت ۱۱ صبح تا ۳ بعدازظهر است ، از قرار گرفتن در مقابل نور خورشید اجتناب کنید زیرا پوست شما بیشتر مستعد تغییر رنگ است .
از پنجره دور بمانید . حتی اگر در خانه باشید باید از نشستن در کنار پنجره برای مدت زیاد اجتناب کنید زیرا اشعههای خورشید میتوانند از پنجره رد شده و رنگ پوست را تغییر دهند که منجر به بدتر شدن لک های بارداری میشود .
همچنین هنگامیکه سوار ماشین هستید نیز حواستان باشد تا پرتوهای خورشید روی پوستتان نخورد .
کرم ضد آفتاب استفاده کنید . از کرم ضد آفتاب با حداقل فاکتور محافظتی ( SPF ) 30 استفاده کنید . درصورتیکه بیرون از منزل میروید باید بهصورت روزانه از کرم ضد آفتاب استفاده کنید و ارتباطی با آبوهوا و فصل ندارد . حتی در روزهای ابری اشعه UV آفتاب میتواند روی پوست و تولید ملانین تأثیر بگذارد که درنهایت روی لک بارداری تاثیر منفی دارد .
فاکتور محافظتی ( SPF ) نشاندهنده مقدار محافظت پوست در مقابل آفتاب است . آفتاب میتواند باعث تغییر رنگ پوست ، آفتابسوختگی ، صدمه به چشم ، پیر شدن پوست و حتی سرطان پوست بشود .
عموماً فاکتور محافظتی ۱۵ میتواند به مدت ۲ ساعت ، فاکتور محافظتی ۳۰ به مدت ۴ ساعت و فاکتور محافظتی ۶۰ میتواند ۸ ساعت از پوست محافظت کند .
از لوازم و لباسهای محافظتی استفاده کنید . برای محافظت پوست از شر اشعههای مضر آفتاب وسایل زیر میتواند کمککننده باشد :
- چتر
- لباسهای پوشیده
- پیراهن آستینبلند
- عینک آفتابی
- کلاه آفتابگیر
لباسهایی با رنگ روشن بپوشید زیرا رنگ تیره بیشتر اشعههای آفتاب را جذب میکند و پوست را بیشتر مستعد تغییر رنگ میکند .
چتر فقط در روزهای بارانی کاربرد ندارد و میتواند محافظ خوبی در روزهای گرم در مقابل آفتاب باشد .
لباسی انتخاب کنید که گشاد و راحت باشد . یکی دیگر از مواردی که میتواند باعث ایجاد تغییر رنگ در پوست را تشدید کند ؛ اصطکاک است . اگر لباس تنگ میپوشید اصطکاک میتواند منجر به تغییر رنگ پوست بشود .
بنابراین اصطکاک و نور آفتاب تاثیر منفی روی لک های بارداری دارند .
تغییر رژیم غذایی و سبک زندگی
چگونه رژیم غذایی و سبک زندگی روی لکهای بارداری تأثیر دارد ؟ شما باید رژیم غذایی و سبک زندگی خاصی در هنگام بارداری داشته باشید که باعث کاهش هورمون استروژن بشود زیرا استروژن باعث تحریک تولید ملانین خواهد شد .
چه موادغذایی را نباید مصرف کنیم ؟ موادغذایی که میتوانند سطح استروژن را افزایش دهند را نباید مصرف کنید . در هنگام بارداری سطح هورمون استروژن در بدن خانمها بالا میرود که باعث کمک به بدن مادر و جنین برای ساخت بافتهای بدن است میشود .
سعی کنید موادغذایی زیر را مصرف نکنید :
سطح پروژسترون را افزایش دهید . ۲ هورمون اصل که توسط بدن خانمها تولید میشود استروژن و پروژسترون است . پروژسترون بهعنوان ضد استروژن است به این معنا که اگر این هورمون افزایش پیدا کند سطح هورمون دیگر کاهش پیدا میکند و برعکس .
افزایش سطح پروژسترون میتواند به کاهش تولید اضافه استروژن در هنگام بارداری کمک کند و درنتیجه تولید ملانین نیز کاهش پیدا میکند و از لکهای بارداری جلوگیری میشود .
مصرف ویتامین B6 را افزایش دهید . سطح ایده آل پروژسترون میتواند با مصرف کافی از ویتامین B6 تأمین شود . همچنین B6 باعث تجزیه شدن ( شکستن ) سطح استروژن در کبد میشود تا سطح هورمونی متعادلی ایجاد شود . دوز پیشنهادشده ویتامین B6 بهصورت ۲ میلیگرم در روز است .
منابع ویتامین بی ۶ :
- غلات کامل
- گردو
- گوشت قرمز بدون چربی
- غذاهای دریایی
- موز
- سیبزمینی
- لوبیا
- اسفناج
- غلات ( صبحانه ) غنیشده با ویتامین B6
مصرف منیزیم خود را افزایش دهید . منیزیم باعث نگهداشتن تعادل میان هورمونها و افزایش سطح پروژسترون بهوسیله تجزیه استروژن اضافی میشود . پیشنهاد میشود خانمهای باردار روزانه ۳۶۰ تا ۴۰۰ میلیگرم منیزیم مصرف کنند .
منابع منیزیم :
- موز سبز
- غلات صبحانه کامل ( سبوسدار )
- لوبیای سیاه
- اسفناج
- لوزی ماهی
- آجیل
- بامیه
- کدوتنبل
- تخم کدو
موادغذایی غنی از ویتامین C مصرف کنید . ویتامین C یک مهارکننده تیروزیناز محسوب میشود . تیروزیناز آنزیمی است که مسئول تولید ملانین است . اگر تولید ملانین در دوران بارداری سرکوب شود ، میتواند از لکهای بارداری جلوگیری کرد .
خوردن حداقل یک وعده از موادغذایی غنی از ویتامین C در هر وعده اصلی غذا مهم است . دوز توصیهشده روزانه ویتامین C برای خانمها ۷۵ میلیگرم است .
موادغذایی حاوی ویتامین C :
- تمشک
- کلم بروکلی
- گلکلم
- گریپفروت
- لیمو
- انبه
- پرتقال
- خربزه
- آناناس
- سیبزمینی
- اسفناج
- توتفرنگی
- نارنگی
- گوجه
موادغذایی با فیبر زیاد مصرف کنید . اسیدهای صفراوی ( اسیدهایی که ضایعات را از کبد دفع میکنند ) توسط کبد ترشح میشوند و از طریق روده ( در طول روند هضم ) عبور میکنند . فیبر به حذف استروژن از طریق اتصال به اسیدهای صفراوی کمک میکند . بهاینترتیب تولید بیشازحد ملانین میتواند کاهش پیدا کند . مصرف ایده آل فیبر بهصورت روزانه ۲۱ گرم است .
موادغذایی غنی از فیبر عبارتاند از :
- سیب
- انجیر
- کیوی
- حبوبات
- لوبیا
- انواع توتها
- نخودفرنگی
- آلو
- انبه
- هلو
سطح فولات بدن را افزایش دهید . مطالعات نشان میدهند که ویتامین B9 یا فولیک اسید به جلوگیری از لکهای پوستی کمک میکند . بااینحال مکانیزم دقیق آن ناشناخته است و معلوم نیست که چگونه این کار انجام میپذیرد .
یک تئوری توضیح میدهد که ویتامین B9 یا اسیدفولیک آنتیاکسیدان هستند . آنتیاکسیدان با رادیکالهای آزاد در بدن میجنگند . این رادیکالهای آزاد میتوانند به DNA سلولهای پوست آسیب برسانند و منجر به لکهای پوستی بشوند . با افزایش سطح اسیدفولیک این رادیکالهای آزاد سرکوب میشوند و منجرمیشود که پوستی سالمتر و بدون لک داشته باشید .
مشاهدهشده است که زنان با سطح پایین اسیدفولیک بیشتر از زنان با سطح بالای اسیدفولیک دچار لکهای پوستی میشوند .
موادغذایی غنی از اسیدفولیک مصرف کنید . بدن انسان نمیتواند اسیدفولیک تولید کند بنابراین شما باید آن را از موادغذایی مصرفی تأمین کنید . اگرچه فولات بهعنوان پیشگیری از نقصهای زایمان شناختهشده است اما میتواند برای پوست نیز مفید باشد و از لکهای پوستی جلوگیری کند . هرروز ۲ الی ۳ بار غذای دارای فولات بالا میل کنید .
موادغذایی غنی از فولات یا اسیدفولیک :
- سبزیجات تیرهرنگ مانند اسفناج
- کاهو
- خردل
- کلم بروکلی
- مرکبات
- لوبیا
- عدس
- نخودفرنگی
- هویج
- کرفس
- ذرت
اسیدفولیک بدن را کاهش ندهید . بعضی از کارها هستند که انجام آنها باعث کاهش سطح اسیدفولیک در بدن میشود و شما نباید آنها را انجام دهید ، کارهای مانند :
داروهای مصرفی : بعضی از داروها هستند که میتوانند باعث کاهش سطح اسیدفولیک در بدن بشوند که در صورت مصرف آنها باید با پزشک خود مشورت کنید ، بعضی از این داروها عبارتاند از : متوتروکسات ، تری متوپریم و فنی توئین .
سیگار : سیگار باعث خالی کردن بدن از اسیدفولیک میشود . مواد شیمیایی مضر موجود در سیگار باعث آسیب به سلولهای بدن و کاهش قابلیت آنها برای مصرف اسیدفولیک میشود .
همچنین مصرف سیگار باعث افزایش رادیکالهای آزاد در بدن میشود که برای خنثی کردن آنها بدن به مقدار بیشتری اسیدفولیک نیاز دارد .
تا جاییکه امکان دارد از استرس دوریکنید . غدد فوق کلیوی مسئول تولید هورمون استرس هستند که بانام کورتیزول شناخته میشود . در زمان استرس پروژسترون به کورتیزول تبدیل میشود بنابراین باعث میشود سطح پروژسترون در بدن کاهشیافته و تمایل بیشتری به لک پوستی ( بارداری ) داشته باشید .
پنهان کردن لکهای بارداری
با مقدارD کانسیلر لکهای بارداری را پوشش دهید . استفاده از کانسیلر یکراه ارزان برای پوشاندن لکهای پوستی در هنگام بارداری است . مقدار کمی کانسیلر روی محل لک پوست زده تا کمتر دیده شود .
از کانسیلر نارنجی استفاده کنید . بهترین راه برای مخفی کردن لک حاملگی استفاده از کانسیلر نارنجیرنگ است . کانسیلر را باید قبل از پایه استفاده کرد .
عاقلانه نیست که کانسیلری روشنتر از ۲ درجه نسبت به پوست خود استفاده کنید زیرا لکهای پوستی قهوهای و غیرطبیعی به نظر میآیند .
وسایل آرایشی تاریخ گذشته را مصرف نکنید . همیشه تاریخ انقضای محصولات آرایشی و بهداشتی خود را چک کنید . هرگز از لوازمآرایش تاریخ گذشته مصرف نکنید زیرا ممکن است باعث بدتر شدن لکهای پوستی ( مانند بارداری ) بشوند .
اگر پوستتان تحریک شد استفاده از کانسیلر را قطع کنید . درصورتیکه تحریک پوستی ، قرمزی ، آلرژی ، جوش و دیگر مشکلات پوستی را شاهد بودید از آرایش کردن امتناع کنید .
نکات مهم
بعد از تولد بچه ، رنگدانه پوست بالاخره از بین میرود .
داروهایی که ادعا میکنند در هنگام بارداری لکهای پوست را کاهش میدهند را مصرف نکنید و قبل از مصرف هرگونه دارو در دوران بارداری با پزشک خود مشورت کنید .
درصورتیکه پس از زایمان لکهای پوستی ناشی از بارداری از بین نرفت به پزشک مراجعه کنید ممکن است علت دیگری وجود داشته باشد .
بدون دیدگاه