یکی از شایعترین مشکلات پوستی خارش است که گاهی آنقدر شدید است که خواب را هم از فرد میگیرد . اگر خارش چند هفته تا چند ماه طول کشید باید به پزشک مراجعه کنید تا درمانهای لازم روی شما صورت گیرد بااینحال اگر خارش قابلتحمل باشد و همراه با علائم دیگر نباشد شما بهراحتی میتوانید با درمانهای مختلف خانگی درمان کنید .
علتهای اصلی خارش :
- نیش حشرات
- آلرژی
- آفتابسوختگی
- عفونت پوستی
- خشکی و سردی هوا
- داروهای مصرفی
- مشکلات پزشکی
- بارداری
- سن
درمان خندهدار خارش :
برای درمان خارش ، اگر سمت چپ بدنتان میخارد در مقابل آینه بایستید و سمت راست بدن را بخارانید و برعکس 🙂 . انجام دادن این روش ضرری ندارد و ارزش امتحان کردن دارد .
درمانهای فوری خارش
دوش آب سرد بگیرید . دانشمندان مکانیزم دقیق به وجود آمدن خارش را نمیدانند اما با انجام کارهایی مانند خاراندن برطرف میشود . دوش یا حمام آب سرد میتواند بهراحتی خارش پوست را درمان کند .
دوش آب سرد و حمام سرد مؤثر است اما بهتر است درصورتیکه وان حمام دارید از وان به همراه ۲ تا ۳ قطره از روغنهای زیر استفاده کنید :
- اسطوخودوس
- کالندولا
- بابونه رومی
- صمغ کندر
از کمپرس سرد کمک بگیرید . حوله یا پارچهای را با آب سرد خیس کنید سپس روی محلی که خارش دارد بگذارید تا زمانی که خارش تسکین پیدا کند . به مدت ۳۰ دقیقه این کار را انجام دهید .
این تسکین به دلیل این اتفاق میافتد که پارچه باعث خیس و نرم کردن پوست تحریکشده میشود و به حذف پوست مرده کمک میکند .
همچنین میتوانید مقداری یخ یا سبزی منجمد را در یک حوله بپیچید و روی پوست قرار دهید . یخ و سبزی یخزده را بین ۱۰ تا ۱۲ دقیقه روی پوست بگذارید اما این زمان را افزایش ندهید .
استفاده از آب داغ و کمپرس گرم میتواند باعث تحریک بیشتر پوست بشود .
منطقه دارای خارش را در محلول جوششیرین قرار دهید . جوششیرین یک ضد خارش طبیعی است و میتواند در درمان تمامی انواع خارش مورد استفاده قرار بگیرد . اگرچه در کاهش خارش ناشی از نیش زنبورها و نیش حشرات خیلی مؤثر است .
درون مقداری آب ، جوششیرین بریزید و پوست دارای خارش را داخل آن خیس کنید .
همچنین میتوانید ۱ پیمانه جوششیرین را در وان حمام بریزید و با آب سرد آن را پرکنید و به مدت ۳۰ دقیقه تا ۱ ساعت داخل آن بخوابید .
از جو یا بلغور جو دوسر ( جو دوسر پرک ) استفاده کنید . بلغور جو دوسر دارای ترکیباتی است که بهعنوان آنتیاکسیدان عمل میکنند و باعث تسکین پوست و از بین بردن تحریکات آن میشود . از آرد جو فرآوری نشده نیز میتوانید استفاده کنید . با استفاده از مخلوطکن میتوانید جو را پودر کنید .
۲ پیمانه آرد جو یا بلغور جو دوسر را در وان حمام ریخته و با آب سرد یا ولرم وان را پرکنید . به مدت ۱ ساعت در آب خیس بخورید تا خارش از بین برود . از آب گرم استفاده نکنید زیرا میتواند آسیب بیشتری به پوست برساند .
همچنین میتوانید مقداری آرد جو یا بلغور جو دوسر را با مقداری آب مخلوطکنید تا خمیری به دست بی آید . خمیر را روی محلی که خارش دارد بزنید و بگذارد ۲۰ تا ۳۰ دقیقه بماند .
از آلوئه ورا کمک بگیرید . آلوئه ورا دارای خواص ضدقارچ ، ضدباکتری و ضدالتهاب است . همچنین دارای مقدار زیادی ویتامین E بوده که در درمان سوزش ، کاهش التهاب و خارش مؤثر است .
آلوئه ورای تازه کلید درمان !!! درصورتیکه آلوئه واری تازه دارید ژله آن را درآورده و روی مناطقی از پوست که میخارد بزنید و بگذارید بماند . اگر از آلوئه ورای غیر تازه استفاده میکنید حتماً مطمئن شوید که ۱۰۰% طبیعی و تهیه شده از ژل آلوئه ورا باشد .
از آلوئه ورا روی زخمهای باز ، پوست تحریکشده یا پوست قرمز استفاده نکنید .
نعنای تازه استفاده کنید . نعنا دارای خواص ضدالتهابی و بیحسکنندگی است که میتواند به کاهش و درمان خارش کمک کند . تحقیقات حاکی از آن است که حمام کردن با آب مخلوط شده با نعناع خیسخورده و روغن نعناع برای درمان خارش پوست مفید است .
برگ نعنای دم شده حتی قویتر است برگ معمولی است زیرا خیس خوردن در آب باعث آزاد کردن روغن نعنای موجود در برگ نعنا میشود . قبل از استفاده از دم کرده نعنا مطمئن شوید که خنک شده است و آن را با استفاده از پارچه به محل خارش بزنید .
همچنین میتوانید روغن نعناع فلفلی را مستقیم روی پوست دارای خارش با استفاده از پنبه استفاده کنید .
آبرسانی و لایهبرداری پوست
بدن خود را پرآب نگهدارید . شایعترین علت خارش پوست ؛ خشکی پوست است . با نوشیدن آب بیشتر ؛ آب بیشتری را پوست به خود جذب میکند . روزانه ۶ تا ۸ لیوان آب بنوشید .
اگر زیاد عرق میکنید شما نیاز به نوشیدن آب بیشتری دارید .
بیشتر از روزی ۱بار دوش نگیرید . از آب ولرم یا خنک استفاده کنید و بعد از حمام تمامی پوست را مرطوب ( مثلا با کرم مرطوب کننده ) کنید . بیشتر از ۳۰ دقیقه دوش نگیرید یا حمام نکنید .
بسیاری از مردم متوجه خشک شدن پوست بعد از حمام نمیشوند . از شوینده قوی ، معطر و دارای الکل استفاده نکنید .
آب ولرم پیشنهاد میشود زیرا آب خیلی داغ میتواند به پوست آسیب بزند و چربی محافظ پوست که باعث مرطوب نگهداشتن پوست میشود را از بین ببرد .
از کرم مرطوبکننده باکیفیت بالا استفاده کنید . مرطوبکنندهای را انتخاب کنید که کمترین مواد شیمیایی را داشته باشد زیرا ممکن است پوست شما به مواد شیمیایی حساسیت داشته باشد و خارش بدتر شود .
از محصولاتی که حاوی الکل و عطر هستند استفاده نکنید . الکل میتواند باعث خشکی پوست بشود که خارش را بدتر میکند . عطر را نیز عموماً در الکل حل میکنند و میتواند مشکل مشابهی را به وجود بی آورد .
وازلین بدون عطر است و اغلب خیلی خوب رطوبت را نگه میدارد .
مطالعات نشان داده است که کرمهای حاوی امگا۳ میتوانند علائم اگزما که باعث خارش شدید میشود را بهتر کنند .
برای درمان خارش مرطوبکننده خانگی بسازید . شما میتوانید کرم مرطوبکننده را خودتان بسازید . هر یک از کرمهایی که در زیر گفتهشده است را میتوانید بهصورت ، دست و بدن بزنید . بعد از زدن کرم بگذارید تا چند دقیقه خوب جذب شود سپس اضافی آن را پاککنید .
کرم آلوئه ورا ، روغن بادام و بابونه : ¼ پیمانه روغن بادام و ½ پیمانه چای بابونه را داخل مخلوطکن بریزید و روی درجه کم قرار دهید سپس ژل آلوئه ورا را اضافه کنید . با کفگیر یا قاشق آن را بهصورت دستی هم بزنید تا کاملاً مخلوط شوند . قبل از مخلوط کردن حواستان باشد که تمامی ترکیبات باید همدمای اتاق باشند . کرم را داخل یک ظرف شیشه دربسته بریزید و در یخچال نگهداری کنید .
نکته : برای تهیه چای بابونه ۲ عدد چای کیسه ای را در نصف پیمانه آب جوش به مدت ۵ دقیقه بگذارید سپس صبر کنید تا خنک شود سپس در کرم بالا استفاده کنید .
روغن نارگیل : روغن نارگیل نیز میتواند باعث بهبود توانایی پوست شما برای حفظ رطوبت بشود . روغن نارگیل را بهصورت مستقیم روی پوست تحریکشده و دارای خارش بمالید .
پوست را ( بااحتیاط ) لایهبرداری کنید . آکادمی پوست آمریکا پیشنهاد کرده است که قبل از لایهبرداری به متخصص پوست مراجعه کنید زیرا تمامی انواع لایهبرداری پوست روی تمامی انواع پوست جواب نمیدهد . استفاده نامناسب یا غیراصولی از لایهبرداری میتواند به پوست آسیب بزند و باعث افزایش التهاب و خارش پوست بشود .
بههرحال روشهای زیر را میتوانید امتحان کنید :
شانه کشیدن خشک : این روش در طب سنتی چین مورداستفاده قرار میگرفته است و میتواند لایه مرده پوست را بردارد و گردش خون در پوست را افزایش دهد . از شانه ساختهشده با مواد طبیعی و دارای دسته استفاده کنید . هر ناحیه خارش را ۳ تا ۴ بار شانه بکشید سپس دوش گرفته و مرطوبکننده بزنید .
لایهبرداری با پارچه : این پارچهها در انواع مختلفی قابل تهیه میباشند . پارچه را بهصورت ملایم روی تمامی بدن بکشید سپس دوش گرفته و مرطوبکننده بزنید .
نکته : از کرم های لایه بردار و دیگر روش های لایه برداری استفاده نکنید .
تغییر سبک زندگی برای کاهش خارش
پوست را نخارانید . گفتن این جمله آسان است اما عمل کردن به آن خیلی سخت است !! تا جایی که امکان دارد از خاراندن پوست اجتناب کنید زیرا باعث تحریک بیشتر پوست با آزادسازی موادی مانند هیستامین و دیگر سیتوکین ها میشود که باعث افزایش و گسترش پیدا کردن خارش میشود .
با خاراندن ، مغز پیامرسان شیمیایی را که خارش را شدیدتر میکند آزاد خواهد کرد . همچنین اگر پوست به دلیل خارش زخم شود ممکن است عفونت کرده و پوست بیشتری را درگیر کند و در آخر عوارض بلندمدت خاراندن شامل تغییر ساختار پوست ، زخم ، تغییر ضخامت و رنگ پوست است .
درصورتیکه که خارش شروع شد یکی از درمانهای سریع خارش که در بالا گفته شد را استفاده کنید .
ناخنهای خود را کوتاه کنید و اگر در شب خود را میخارانید از دستکش استفاده کنید .
از مواد شوینده قوی استفاده نکنید . فقط از شویندههای بدون عطر استفاده کنید ؛ حتی بعضی از برندها شوینده مخصوص پوستهای حساس نیز دارند . همچنین تمامی لباسها را یکبار دیگر با تنظیم آبکشی بیشتر (extra-rinse ) آبکشی نمایید تا شوینده کاملاً پاک شود .
بهترین راه استفاده از مواد طبیعی و ارگانیک است که کمترین مقدار مواد شیمایی را دارا میباشند .
لباس گشاد ساختهشده از الیاف طبیعی بپوشید . بهعنوانمثال سعی کنید از لباسهای ۱۰۰% پنبه استفاده کنید مخصوصاً برای لباسزیر و زیرپوش . پنبه گرایش کمتری به ایجاد حساسیت دارد زیرا دارای فیبر طبیعی و بدون افزودنی شیمیایی است ، بنابراین احتمال واکنشهای پوستی و تحریک را کاهش میدهد .
همچنین پنبه و کتان اجازه میدهند پوست شما نفس بکشد ، عرق تبخیر شود و هوا در جریان باشد . همچنین پنبه راحتتر شسته شده و خشککردن و نگهداری آسانتری نسبت به بقیه پارچهها دارد .
دیگر پارچههای ساختهشده از الیاف طبیعی شامل : کتان ، کنف و ابریشم میشود . مراقب پارچههای پشمی باشید زیرا بسیاری از مردم آن را تحریککننده پوست میدانند تا تسکیندهنده .
از محصولات مراقبت شخصی معطر استفاده نکنید . از عطر ، صابون ، لوسیون ، شامپو و دیگر محصولات بهداشتی معطر حاوی مواد شیمیایی استفاده نکنید . در بسیاری از افراد این محصولات باعث تحریک پوست و بدتر شدن خارش میشوند .
از صابونهای ملایم دارای گلیسیرین استفاده کنید . این صابونها پوست را تحریک یا خشک نمیکنند . صابون گلیسیرینه بدون بو ، رنگ و سم میباشد که برای قرنها برای مرطوب و تمیز کردن پوست استفاده میشده است .
همیشه مطمئن شوید که صابون را کاملاً آبکشی نموده و از بدن پاککنید . همیشه پوست را بعد از شستشو مرطوب کنید .
هوا را مرطوب کنید . دستگاه بخور میتواند از خشک شدن بیشازحد هوا جلوگیری و خارش را کم کند زیرا پوست خشک میتواند ایجاد خارش کند .
درصورتیکه دستگاه بخور ندارید نگران نباشید !!
یککاسه را پر از آب کنید و در فصول سرد سال در کنار منبع گرمایی و در فصول گرم سال کنار پنجره ( در مقابل آفتاب ) قرار دهید . کاسه را دور از دسترس کودکان بگذارید .
نکته : بهطور منظم دستگاه بخور را باید تمیز کرد زیرا رطوبت باعث رشد باکتری و کپک میشود .
مکمل غذایی مصرف کنید . درست است که مکملهای حاوی ویتامین و مواد معدنی عموماً ایمن هستند اما قبل از مصرف مکمل با پزشک خود مشورت کنید تا عوارض ناخواستهای به وجود نیاید .
مواد غذایی زیر را بهصورت مکمل یا غذا به رژیم غذایی خود اضافه کنید :
فلاونوئید (Flavonoid ) : فلاونوئیدها مانند کوئرستین و روتن ، آنتی هیستامینهای طبیعی هستند و به محافظت از آسیب رسیدن به DNA کمک میکنند . دز پیشنهادی برای کوئرستین ۲۵۰-۵۰۰ میلیگرم و ۵۰۰-۱۰۰۰ میلیگرم برای روتن است .
ویتامین A : ویتامین A برای داشتن پوست سالم موردنیاز است که در مواد غذایی مانند : سیبزمینی شیرین ، جگر گوساله ، اسفناج ، ماهی ، شیر ، تخممرغ و هویج یافت میشود . بیشتر مردم عموماً نمیتوانند این ویتامین را بهصورت طبیعی به دست بی آورند بنابراین ممکن است به مکمل آن نیاز داشته باشید .
ویتامین B : ویتامینهای B برای داشتنی پوستی سالم ضروری هستند . راحتترین راه برای تأمین ویتامین B استفاده از قرصهای ب کمپلکس است اما میتوانید از مواد غذایی مانند ماهی ، طیور و نخود نیز این ویتامین را تأمین کنید .
امگا ۳ : اسید چرب امگا ۳ برای نگهداشتن رطوبت در پوست و کاهش التهاب خیلی مهم است . مکمل امگا ۳ و ویتامینها را میتوانید بدون نسخه از داروخانهها تهیه کنید . سبزیهای برگدار ، آجیل و ماهیهای چرب ( مانند آزاد و خالخالی ) منابع خوبی از امگا ۳ هستند .
استرس خود را کاهش دهید . به دلیل تأثیر روی هورمونها ، استرس میتواند باعث بدتر شدن خارش بشود . کاهش استرس و مدیریت آن با یوگا ، مدیتیشن و ورزش میتواند به شما کمک کند .
درمان خارش نیش پشه
از لوسیون کالامین دی استفاده کنید . لوسیون کالامین دی حاوی زینک اکساید است که خارش را به دلایل مختلف ازجمله : آفتابسوختگی و گزیدگی حشرات را درمان میکند . کالامین دی ارزان بوده و از داروخانهها قابل تهیه است .
ضماد بلغور جو دوسر درست کنید . این ضماد نرم و مرطوب است که باید روی محل خارش بهصورت مستقیم استفاده شود . ۱ پیمانه بلغور جو دوسر را داخل مخلوطکن بریزید و پودر کنید سپ مقدار کمی آب گرم روی آن بریزید تا حالت خمیری پیدا کند . خمیر را روی محل خارش بزنید و روی آن را با پنبه بپوشانید و ببندید . تا زمانی که راحت هستید بگذارید بماند . بدون پودر کردن نیز میتوانید از بلغور جو دوسر استفاده کنید اما پخش کردن آن روی پوست مقداری سخت است .
مرهم جوششیرین درست کنید . نصف پیمانه جوششیرین را با مقدار کمی آب مخلوطکنید تا حالت خمیری به خود بگیرد سپس روی محل خارش و نیش پشه بزنید . تا زمانی که احساس راحتی میکنید بگذارید بماند سپس با آب گرم آبکشی نمایید .
همچنین میتوانید بعد از زدن جوش شیرین روی پوست محل موردنظر را با یکپارچه تمیز یا باند ببندید .
بررسی کامل علت خارش پوست
چرا پوست میخارد ؟
اعصاب مخصوصی وجود دارد که اطلاعاتی در مورد احساسات مختلف بدن ( مانند خارش ) را به مغز انتقال میدهند . هنگامیکه این اعصاب تحریک میشوند ، آنها پیامهای مختلف شیمیایی را به نام سیتوکین ها که اعصاب نزدیک را فعال میکنند آزاد میکنند . هیستامین نمونهای از سیتوکین است که مسئول خارش در واکنشهای آلرژیک است . هنگامیکه اعصاب بیشتر و بیشتر تحریک میشود ، پیامها مغز را بمباران میکنند و مغز با خاراندن پاسخ میدهد .
خارش میتواند با قرمز شدن ، برآمدگی و بثورات همراه باشد اما ممکن است بدون هیچ تغییری در پوست ایجاد شود .
علت خارش چیست ؟ علت خارش را پیدا کنید !!!
خارش میتواند علتهای مختلفی داشته باشد که از نیش حشرات گرفته تا بیماریهای جدی مانند پسوریازیس و اگزما را شامل میشود . حتی مشکلات کبدی و کلیهای نیز میتوانند ایجاد خارش بکنند .
علتهای عمده خارش :
خشکی پوست : یکی از علتهای اصلی خارش پوست خشکی پوست است . که میتواند به دلایل محیطی مانند سردی و گرمی ، رطوبت پایین هوا ، استحمام و شستشوی زیاد اتفاق بی افتد .
مشکلات پوستی : اگزما و پسوریازیس بیماریهای شایع پوستی هستند که معمولاً با خارش ، قرمزی و تحریکات پوستی ، تاول و برآمدگی پوست همراه هستند . آفتابسوختگی نیز میتواند خارش ایجاد کند .
عفونتهای ویروسی و قارچی : عفونتیهایی مانند آبلهمرغان ، سرخک ، زونا و تبخال میتواند در بدن احساس خارش کنند .
شپش : شپشها میتوانند در سر و بدن ایجاد خارش کنند .
انگل : شپشها میتوانند در سر و بدن ایجاد خارش کنند .
بیماری : بیماریهای کبدی اغلب با خارش متوسط تا شدید همراه هستند . سایر شرایطی که ایجاد خارش میکنند مانند اختلالات خونی ( کمخونی فقر آهن ، پلی سیتمی ورا و غیره ) ، سرطان و مشکلات تیروئید است .
واکنش حساسیتی : واکنشهای حساسیتی به نیش حشرات ، گرده ، سموم گیاهی ، لوازمآرایشی ، محصولات شخصی و غذا میتواند خارش متوسط تا شدید ایجاد کنند . بثورات ( دانهها ) ناشی از درماتیت تماسی ( بثورات ناشی از تماس پوست با یک ماده که باعث حساسیت میشود ) میتواند خارش شدید ایجاد کند .
واکنشهای جانبی داروها : خارش پوست متوسط تا شدید میتواند حاصل از عوارض جانبی داروهای مصرفی باشد ، داروهایی مانند آنتیبیوتیک ، ضد قارچ و بعضی از مسکنها از این جمله هستند .
اختلالات عصبی : شرایطی نظیر دیابت و اماس بر اعصاب تأثیر میگذارند و میتوانند موجب احساس خارش کنند .
بارداری : خارش اغلب از عوارض جانبی بارداری است . مناطق خارش معمولاً در شکم ، سینه ، ران و بازوها قرار دارند .
علائم را ارزیابی کنید تا راحت خارش را درمان کنید . خیلی مهم است با توجه به علائم بتوانید علت خارش را پیدا کنید زیرا درمان آن بسیار راحت میشود .
خشکی پوست : خشکی پوست عموماً در پایین پا ، معده ، دستان و ران اتفاق میافتد و با پوستهپوسته شدن ، خارش و ترک خوردن پوست مشخص میشود . اگر خشکی پوست بیشازحد معمول بود و با بثورات و کهیر همراه بود به پزشک مراجعه کنید .
بثورات ( دانههای پوستی ) : با برآمدگی روی پوست ، تغییر رنگ پوست ، پوستهپوسته شدن و تاول مشخص میشود . بثورات غیر عفونی عموماً با کرمهای نسخه آزاد هیدروکورتیزون قابلدرمان هستند هرچند مصرف آنتی هیستامین خوراکی نیز میتواند به کاهش خارش کمک کند . اگر بثورات جدید و تبدارید یا بثورات بیشتر از چند روز باقی ماند به پزشک مراجعه کنید .
کهیر : بهصورت نقاط کوچک یا ورمکرده صورتی یا قرمز شناسایی میشود که میتواند بهصورت تکی یا گروهی باشد . کهیر عموماً به دلیل داشتن حساسیت به مواد غذایی ، دارو ، نیش حشرات و گرده است . علت دیگر کهیر شامل عفونت باکتریایی یا قارچی ، استرس ، تماس با مواد شیمیایی ، نور خورشید ، سرما ( کهیر سرمایی ) ، گرما ، آب و دیگر چیزها میتواند باشد . برای بیشتر افراد کهیر خطرناک نیست اما پزشک شما میتواند با انجام آزمایش تست حساسیت علت آن را پیدا کند و دارو برای شما تجویز کند که عموماً شامل داروهای ضد حساسیت است .
اخطار : اگر کهیر دارید و نمیتوانید بهدرستی نفس بکشید با فوریتهای پزشکی تماس بگیرید زیرا این حساسیت شدید بوده و میتواند مرگبار است .
چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد ؟
اگر خارش گسترده است و علت شناختهشدهای ندارد همچنین بعد از ۲ الی ۳ روز انجام دادن درمانهای گفتهشده در بالا بهبود پیدا نکرده است به پزشک مراجعه کنید . تشخیص با معاینه فیزیکی ، سابقه پزشکی ، انواع آزمایش ، تصویربرداری انجام میگیرد ؛ حتی در بعضی از موارد ممکن است پزشک از پوست شما نمونهبرداری کرده و با میکروسکوپ آن را بررسی کند .
بدون دیدگاه