مقابله با ریزش موی ناشی از بیماری خودایمنی آلوپسی، بسیار خستهکننده است؛ ریزش موی شما میتواند خواه بهصورت سکهای بوده (آلوپسی آره آتا) یا تمام موهای سرتان بریزد (آلوپسی توتالیس) و یا اینکه موهای سراسر بدنتان شروع به ریختن کنند (آلوپسی یونیورسالیس).
اگر ریزش موی خفیفی دارید، میتوانید با مراقبت از فولیکولهای مو، رشد مجدد موهایتان را تقویت کنید. در صورت مواجهشدن با ریزش موی شدید یا مقاوم، با پزشک یا متخصص پوست مشورت کنید تا دارویی جهت تحریک رشد موهایتان تجویز کنند.
درمانهای پزشکی
هر ۴ تا ۶ هفته یکبار، داروهای کورتیکواستروئیدی تزریق کنید. اگر مبتلا به ریزش موی سکهای (آلوپسی آره آتا) هستید، متخصص پوست داروهای کورتیکواستروئیدی را مستقیماً به ناحیهای که موها ریزش کردهاند، تزریق خواهد کرد. داروهای کورتیکواستروئیدی، مانع از حمله سیستم ایمنی به فولیکولهای مو میشوند و ۴ هفته پس از آخرین تزریق، میتوانید شاهد رشد مجدد موهای خود باشید.
کورتیکواستروئیدها، بهصورت داروهای موضعی نیز در دسترس هستند که استفاده از آن را برای کودکان مبتلا به ریزش موی سکهای راحت کرده است.
بهطور روزانه، یک یا دو مرتبه از ماینوکسیدیل استفاده کنید. آلوپسی خفیف را میتوان در عرض سه ماه با مالیدن ماینوکسیدیل به پوست، درمان کرد. اگر آلوپسی شما شدید است و بهتنهایی با ماینوکسیدیل درمان نمیشود، از پزشک خود بخواهید در کنار آن داروی دیگری برای درمان این بیماری نیز تجویز کند.
اغلب اوقات، در کنار ماینوکسیدیل از کورتیکواستروئیدهای موضعی نیز استفاده میشود.
آنترالین، داروی موضعی دیگری است که ممکن است برای شما تجویز شود. ۳۰ تا ۶۰ دقیقه پس از استعمال این کرم یا لوسیون، پوست خود را بشویید. موهایتان در عرض ۸ تا ۱۲ هفته بعد، رشد خواهند کرد.
دارو را به قسمت طاسی پوستتان بمالید تا واکنشهای آلرژیک اتفاق بیفتد. اگر مبتلا به آلوپسی التهابی و گسترده هستید، پزشکتان داروی دیفن سیپرون (DPCP) را تجویز خواهد کرد که میتواند سیستم ایمنی بدن شما را فریب داده و رشد موهای جدیدتان از سر گرفته شود. متخصص، غلظت بالایی از DPCP را به پوست شما خواهد مالید که بایستی آن را برای ۲ تا ۳ روز بر روی پوست خود نگهدارید. بهمحض ایجاد واکنش، متخصص محلول ضعیفتری را هر هفته یکبار بر روی پوستتان خواهد مالید.
برای رشد مجدد موهایتان، نیاز دارید که به مدت ۳ ماه از DPCP استفاده کنید.
در صورت ابتلا به فرمهای شدید آلوپسی آره آتا، توتالیس یا یونیورسالیس، کورتیکواستروئید های خوراکی مصرف کنید. کورتیکواستروئید های خوراکی، با سرکوب سیستم ایمنی شما، بیماریتان را بهبود میبخشند. به دلیل داشتن عوارض جانبی، پزشکان مصرف این داروها را فقط برای مدت کوتاهی توصیه میکنند.
عوارض جانبی این داروها عبارتاند از: گلوکوما، ورم پاها، فشارخون بالا، مشکلات رفتاری و افزایش وزن.
افراد جوان با مصرف کوتاهمدت کورتیکواستروئید های خوراکی، کمتر عوارض جانبی این داروها را تجربه خواهند کرد.
برای آلوپسی های شدید، توتالیس یا یونیورسالیس، از ایمونوتراپی موضعی استفاده کنید. متخصص پوست، دارو را بهطور مستقیم بر روی ناحیه طاس شده میمالد. سیستم ایمنی شما، گلبولهای سفید خون را به سمت این ناحیه ارسال میکند که این اتفاق موجب رشد مجدد موها میشود.
قرمزی، خارش و پیدایش بثورات، ازجمله عوارض جانبی ناشی از واکنش سیستم ایمنی با ایمونوتراپی های موضعی خواهند بود.
کنترل بیماری آلوپسی
پوست سر خود را روزانه به مدت ۴ دقیقه ماساژ دهید. مطالعات نشان دادهاند که ماساژ جزئی پوست سر بهطور روزانه، موجب ضخیمتر شدن موها میشود. اگرچه، با ماساژ دادن رشد موهایتان سریعتر نخواهد شد، اما ظاهر موهایتان را حجیمتر خواهد کرد. برای ماساژ پایهای پوست سرتان، با کمک انگشتان خود تمام پوست سرتان را بهصورت دورانی ماساژ دهید.
برای اینکه یادتان نرود هرروز پوست سرتان را ماساژ دهید، این کار را بعد از شامپو یا نرمکننده زدن انجام دهید.
از پزشک خود در مورد ماساژ دادن با اسانسهای روغنی سؤال کنید. شما میتوانید اسانسهای روغنی آویشن، رزماری یا چوب سرو را با یک روغن حامل مانند روغن جوجوبا مخلوط کنید.
رژیم غذایی سازگار با سیستم ایمنی خود داشته باشید. شما میتوانید با ایجاد چند تغییر کوچک در رژیم غذایی خود، علائم و شدت بیماری آلوپسی را کاهش دهید. به دلیل اینکه آلوپسی یک بیماری خودایمنی است، باید از خوردن غذاهایی که واکنشهای خودایمنی را تشدید میکنند، بپرهیزید.
لبنیات و گلوتن را از رژیم غذایی خود حذف کنید.
از گوشت سایر اندامها مانند جگر و قلب استفاده کنید تا ویتامینهای و مواد معدنی بیشتری دریافت کنید.
غذاهای پروبیوتیک را به رژیم غذایی خود اضافه کنید مانند کفیر، ساور کراوت (کلم ترش، کلم رنده شده و آب پز با سرکه) و ماست.
در رژیم غذایی خود، آهن، بیوتین و زینک بیشتری داشته باشید. اگر به علت کمبود مواد مغذی، مبتلا به بیماری آلوپسی شدهاید، به رژیم غذایی خود سبزیجات برگی سبز، لوبیا، گوشت کمچربی و توفو اضافه کنید. این مواد غذایی حاوی آهن، بیوتین و زینک بوده که به نظر میرسد در تقویت موها و کاهش ریزش آنها نقش دارند.
بهترین سبزیجات برای شما اسفناج، کلم پیچ و برگ چغندر هستند.
اگر ریزش موی سکهای دارید، با پزشک خود در مورد دریافت اینگونه مواد مغذی از طریق مکملهای کوئرستین، مشورت کنید.
کوئرستین (Quercetin) : یک رنگدانه گیاهی زردرنگ و یک فلانوئید است. فلانوئیدها، ازجمله مواد فعال گیاهی هستند که بهطور طبیعی در گیاهان برای مقابله با حشرات، بیماریها و عفونتها تولید میشوند و طیف گستردهای از منافع سلامتی را برای انسان دارند.
هنگام برس کشیدن و مدل دادن، مراقب موهای خود باشید. برسی را انتخاب کنید که دندانههای آن فلزی یا پلاستیکی نبوده و بهجای آن از مواد طبیعی یا انعطافپذیر ساختهشده باشد، در غیر این صورت به موهایتان آسیب خواهد رسید. برای جلوگیری از آسیب بیشتر به موهایتان، از سشوار داغ استفاده نکنید. اگر موهای خود را با سشوار خشک میکنید، آن را بر روی درجات ملایمتر تنظیم کنید و یا اینکه قبل از مدل دادن، اجازه دهید موهایتان در هوا اتاق خشک شوند.
مراقبت از ساقه مو، تأثیری در افزایش سرعت رشد موها ندارد، اما آنها را حجیمتر و سالمتر میکند.
از طب سوزنی استفاده کنید. اگرچه مطالعات بیشتری نیاز است تا اثرات مثبت طب سوزنی در رشد موها را تأیید کند، برخی از افراد معتقدند که انجام ۴ تا ۵ جلسه طب سوزنی موجب تحریک رشد موها میشود.
اگر روش طب سوزنی را انتخاب کردید، طی جلسات اول نتایج آن را ارزیابی کنید تا تصمیم بگیرید که این درمان را ادامه دهید یا خیر.
از پوست سر و سایر نواحی بدن خود مراقبت کنید. موهای شما، پوست سرتان را از آفتاب محافظت میکنند، همانطور که مژههایتان از ورود گردوغبار و آلودگیها به درون چشمها مراقبت میکنند. برای محافظت از پوست خود، ضد آفتاب بزنید، از عینک آفتابی استفاده کنید و از ناحیه فوقانی سر خود در برابر آسیبهای محیطی مراقبت کنید. بهتر است برای گرم نگهداشتن و محافظت پوست سرتان از اشعههای ماوراءبنفش، از انواع کلاهها، روسریها و کلاهگیسها استفاده کنید.
اگر موهای درون بینی خود را ازدستدادهاید، با یک پماد ملایم که بر پایه آب است، داخل بینی خود را مرطوب کنید. از پمادهای چرب مانند وازلین یا روغنهای معدنی استفاده نکنید.
انواع بیماری آلوپسی
برای تشخیص ریزش موی سکهای (آلوپسی آره آتا)، به دنبال لکههای خالی از مو بگردید. اگر در بدنتان لکههای دایرهوار خالی از مو ایجاد شده است، شما مبتلا به یکی از شایعترین فرمهای بیماری آلوپسی شدهاید. علائم این بیماری عبارتاند از:
۱ – ریزش و رشد مجدد موها در نواحی مختلف
۲ – ریزش شدید موها طی چند روز یا چند هفته
۳ – ریزش مو در یک نقطه از پوست سر
۴ – ایجاد خطوط فرورفتگی بر روی ناخنها
برای تشخیص بیماری آلوپسی توتالیس، پوست سرتان را بررسی کنید. پوست سرتان را نگاه کنید و حواستان به ریزش تدریجی موهایتان باشد. آلوپسی توتالیس، موجب ریزش سراسری موهای سر میشود که در ابتدا بهصورت علائم ریزش موی سکهای تظاهر میکند. ممکن است موهای سایر نواحی بدنتان ریزش پیدا نکنند.
آلوپسی توتالیس، یک بیماری خود ایمنی است. بااینحال، قابل درمان بوده و ممکن است موها خودبهخود مجدداً شروع به رشد کنند.
سایر نواحی بدن خود را ازنظر ریزش مو و مشکلات پوستی، معاینه کنید. اگر موهای تمام بدنتان را ازدستدادهاید (شامل اطراف چشمها و ناحیه تناسلی)، شما احتمالاً به بیماری آلوپسی یونیورسالیس مبتلا شدهاید. سایر علائم این بیماری عبارتاند از:
۱ – خارش و سوزش پوست
۲ – اختلالات خودایمنی
۳ – اگزما (درماتیت آتوپیک)
۴ – فرورفتگی و گودشدن ناخنها
با پزشک عمومی صحبت کنید. اگر تصور میکنید مبتلا به بیماری آلوپسی شدهاید، از پزشک خود بخواهید تا آن را تأیید کند. پزشک شما را معاینه کرده و تشخیص میدهد که ریزش موی شما در اثر ابتلا به کدام نوع از این بیماری است. اگر پزشکتان مشکوک به آلوپسی یونیورسالیس باشد، از پوست سرتان نمونهبرداری کرده تا موها را دقیقتر بررسی کند.
بر اساس نوع بیماریتان، پزشک شما را به یک متخصص پوست ارجاع خواهد داد.
نکته : اگر هیچکدام از روشهای بالا مؤثر واقع نشدند، میتوانید اثرات بیماری خود را با کمک مواد و وسایل آرایشی بپوشانید.
بدون دیدگاه