ورم در اثر تجمع مایعات در بافتهای بدن ایجادشده و باعث تورم در آن ناحیه میشود. ورم معمولاً دستها و پاها (انگشتان، کف پا و ساق پا) را درگیر میکند، اما ممکن است این عارضه را در سایر نقاط بدنتان نیز تجربه کرده باشید.
ورم ناشی از جراحت و بارداری موقتی است، اما اگر ناشی از مسائل جدیتری باشد بهبودی آن به طول میانجامد. درحالیکه ورم میتواند تحریککننده و دردناک باشد، شما میتوانید بدون نیاز به دارو با انجام چند روش ساده، ورم خود را درمان کنید. بااینحال اگر ورم بهبود نیافت و یا از درد آن کاسته نشد حتماً به پزشک خود مراجعه کرده تا این مسئله را موردبررسی قرار دهد.
کاهش سریع ورم
هر ۱ ساعت، به مدت چند دقیقه راه بروید. از نشستن یا ایستادن در یک مکان به مدت طولانی خودداری کنید، زیرا باعث تجمع مایعات و درنتیجه افزایش تورم بدنتان میشود. بایستید تا باعث ایجاد کشش در پاهایتان شوید و در صورت امکان هر ساعت به مدت ۳ تا ۴ دقیقه پیادهروی کنید. مادامیکه مرتباً راه میروید، از (التهاب) ورم بدنتان کاسته شده و احساس درد کمتری خواهید کرد.
هنگام نشستن پاهای خود را جمع نکنید، زیرا این کار مانع از جریان خون شده و ورم بدنتان را تشدید میکند.
نکته: درصورتیکه در سفر هستید و نمیتوانید بایستید، عضلات پاهای خود را خم کرده و بهطور مکرر نحوه نشستن خود را تغییر دهید.
ناحیه ورمکرده را در جهت قلبتان ماساژ دهید. دست خود را بر قسمتی از ناحیه ورمکرده قرار دهید که بیشترین فاصله را با قلبتان داشته باشد. بدون آنکه به خودتان آسیبی وارد کنید، با فشار ماساژ دهید. دست خود را روی ناحیه متورم حرکت داده و به سمت قلبتان مالش دهید تا مایعات بدنتان بهخوبی به جریان بیافتند.
به عنوان مثال : اگر انگشتان و کف پایتان ورمکرده است، از انگشتان به سمت مچ پایتان ماساژ دهید.
هر زمانی توانستید به مدت ۳۰ دقیقه ناحیه ورمکرده را بالاتر از سطح قلبتان نگهدارید. برای راحتتر بالا نگهداشتن ناحیه متورم از سطح قلبتان بهتر است به پشت دراز بکشید. نواحی ورمکرده را روی بالش یا کوسن قرار دهید تا مایعات اضافی از آن قسمت خارج شوند. در صورت امکان، روزانه ۳ تا ۴ مرتبه به مدت ۳۰ دقیقه اندامهای ورمکرده بدنتان را بالا نگهدارید.
اگر دستان و بازوان شما ورمکرده است، هر زمان به مدت ۱ تا ۲ دقیقه دستان خود را بهطور مستقیم بالای سرتان نگهدارید تا مایعات اضافی خارج گردند. برای بهبودی بیشتر ساعتی یکبار این کار را انجام دهید.
برای جلوگیری از تشدید ورم از لباسهای واریس استفاده کنید. از لباسهای مخصوص واریس مانند آستینها، جورابهای ساق بلند و دستکش استفاده کنید که هنگام پوشیدن فشار متوسطی به نواحی متورم وارد میکنند. بهمحض آنکه صبح از خواب بیدار شدید این لباسها بپوشید و تا زمانی که قادر به تحمل فشار آنها هستید، آنها را از تنتان خارج نکنید، این مدتزمان میتواند از چند ساعت تا تمامروز باشد. شما میتوانید روزانه جهت کنترل و جلوگیری از ورم کردن، لباسهای مخصوص واریس را بپوشید.
از پوشیدن لباسهای واریس بسیار تنگ خودداری کنید، زیرا باعث تحریک پوست بدنتان میشود.
لباسهای واریس همچنین با فشاری که بر روی نواحی متورم وارد میکنند، از تجمع مجدد مایعات نیز جلوگیری خواهند کرد.
کاهش درد ورم
اگر در اثر جراحت قسمتی از بدنتان ورمکرده است، بر روی آن کمپرس سرد قرار دهید. شما میتوانید از یکپارچه مرطوب یا یک کیسه یخ بهعنوان کمپرس سرد استفاده کنید. کمپرس سرد را بر روی ناحیه متورم قرار داده و محکم فشار دهید تا فروکش کند. هر زمان که احساس درد کرده یا نیاز به تسکین فوری داشتید، این کمپرس را به مدت ۲۰ دقیقه بر روی پوستتان قرار دهید. شما میتوانید ساعتی یکبار از کمپرس سرد استفاده کنید.
برای جلوگیری از عوارض سرمازدگی، یخ را بیش از ۲۰ دقیقه بر روی پوست خود قرار ندهید.
کمپرسهای سرد، التهاب را کاهش داده، بنابراین دردِ ورم شما تسکین مییابد.
برای کاهش فشار بر روی نواحی متورم، لباسهای گشاد بپوشید. از پوشیدن لباسهای تنگی که به پوست بدنتان میچسبند خودداری کنید، زیرا میتوانند به ناحیه متورم فشار وارد کرده و آن را دردناک سازند. لباسهایی را انتخاب کنید که راحت بوده و مانع از حرکت کردن شما نشوند مانند سویی شرت های جیبدار و شلوارهای ورزشی. اگر پاهایتان ورمکردهاند کفشهای گشاد پوشیده و بندهای آنها را محکم نبندید تا موجب درد گرفتن پاهایتان نشوند.
استفاده طولانیمدت از لباسهای تنگی که به اندامهای متورم میچسبند، باعث تحریک بیشتر آنها میشوند.
برای کاهش درد، ناحیه متورم را به درون وان آبنمک (نمک مخصوص حمام)فروببرید. وان حمام را با آب گرم پرکرده و مقدار ۲ فنجان معادل ۲۰۰ گرم نمک حمام ( نمک دریا ) به داخل آن بریزید. قبل از ورود به وان صبر کنید تا نمک حمام کاملاً در آب حل شود. ناحیه آسیبدیده را به مدت ۱۵ تا ۲۰ دقیقه به درون آبنمک فروببرید تا از احساس هرگونه دردی رهایی یابید.
شما میتوانید نمک حمام را بهصورت آنلاین یا از داروخانههای محلی خود خریداری کنید.
نمک حمام پس از حل شدن در آب، به منیزیم و سولفات تجزیهشده که جذب پوست میشوند و درد را تسکین میدهند.
برای کنترل درد و تجمع آب در بدن، از مکملهای منیزیم استفاده کنید. برای گرفتن نتیجه بهتر از مکملی استفاده کنید که حاوی حدود ۲۰۰ تا ۴۰۰ میلیگرم منیزیم باشد. مکمل خود را هرروز صبح مصرف کنید، زیرا باعث کاهش درد و جلوگیری از احتباس آبشده و به کمتر شدن ورم بدنتان کمک میکند.
همیشه قبل از شروع به استفاده از مکمل جدید با پزشک خود مشورت کنید تا مطمئن شوید که با داروهایی که مصرف میکنید، تداخلی ندارد.
منیزیم موجب کاهش دردهای عصبی میشود، بنابراین احتمالاً در بهبودی ورم بدنتان مؤثر است.
هشدار: اگر مشکلات قلبی و کلیوی دارید، از مصرف مکملهای منیزیم خودداری کنید.
از روغن اسانس اسطوخودوس که یک ضدالتهاب طبیعی است استفاده کنید.۲ تا ۳ قطره از روغن اسطوخودوس را با یک قاشق سوپخوری ( معادل ۱۵ میلیگرم) از یک روغن حامل مانند: روغنزیتون، آووکادو یا بادام مخلوطکنید. روغن را بهآرامی بر روی پوست ناحیه متورم بمالید تا جذب بدنتان شود. روزانه یک یا دومرتبه روغن را استعمال کنید تا ورمتان فروکش کرده و دردتان تسکین یابد.
اسطوخودوس یک آنتیاکسیدان است که در بهبودی ورم و جلوگیری از به وجود آمدن آن مؤثر است.
شما همچنین میتوانید از روغنهای نعناع فلفلی، اکالیپتوس و بابونه نیز استفاده کنید.
درمان گیاهی و خانگی ورم
برای کنترل احتباس مایعات بدن خود به رژیم غذایی کمنمک روی بیاورید. ازآنجاییکه نمک باعث میشود مایعات در بدن باقی بمانند و درنتیجه ورم تشدید شود، از خوردن غذاها، گوشتها و سوپهای فرآوری شده و غذاهای میان وعدهای (اسنکها) خودداری کنید. در مقابل از غلات سبوسدار، میان وعدههای بدون نمک، میوهجات، سبزیها و گوشتهای تازه استفاده کنید. برچسب تغذیهای موادغذایی را بررسی کرده و بهاندازهای که برای شما توصیهشده است غذا میل کنید. در صورت امکان، مواد غذایی کمنمک را انتخاب کرده تا به میزان زیاد نمک مصرف نکنید.
بهجای استفاده از نمک برای مزه دار کردن غذایتان، از سبزیجات و ادویهجات مختلف یا حتی آبلیمو استفاده کرده تا طعم جدیدی به وعدههای غذایی خود اضافه کنید.
اگر میخواهید خارج از خانه غذا میل کنید، بخواهید که غذایتان بدون نمک تهیهشده و به جای آن چاشنیها در کنار آن قرار داده شوند.
هشدار: برخی از داروها نیز حاوی نمک هستند، بنابراین قبل از مصرف، برچسبشان را بررسی کنید. اگر نسخه دارید، در مورد اینکه آیا داروی جایگزین دیگری وجود دارد با پزشک خود مشورت کنید.
در طول روز آب بنوشید و بدن خود را هیدراته نگهدارید. باوجوداینکه ورم در اثر احتباس مایعات به وجود میآید، آب به نواحی آسیبدیده فشار وارد کرده و به دفع مایعات اضافی کمک میکند. در طول روز سعی کنید ۸ لیوان آب (هر لیوان معادل ۲۴۰ میلیلیتر) بنوشید. تا جایی که میتوانید از مصرف نوشیدنیهای حاوی کافئین و شکر که باعث کم آب شدن بدن شما میشوند، خودداری کنید.
بسیاری از نوشیدنیهای ورزشی از سدیم( نمک ) بالایی برخوردارند ، بنابراین از مصرف آنها بپرهیزید.
زمانی که بدنتان ورمکرده است از مصرف نوشیدنیهای الکلی و کشیدن سیگار خودداری کنید. مصرف نوشیدنیهای الکلی، سیگار کشیدن و سایر موارد مشابه را مصرف نکنید ، زیرا باعث وارد آمدن استرس به بدنتان شده و شما احساس کمبود آب خواهید کرد. تا زمان فروکش کردن و بهبودی کامل ورم بدنتان از سیگار کشیدن بپرهیزید ، در غیر این صورت این عارضه تشدید شده و احساس درد بیشتری خواهید کرد.
نوشیدنیهای الکلی و سیگار مانع از جذب مواد غذایی به ناحیه متورم شده و ممکن است وضعیت آن را بدتر کنند.
برای بهتر شدن جریان خون، ورزشهای سبک را در برنامه روزانه خود قرار دهید. بهطور هدفمند، در هفته ۴ تا ۵ روز و هر بار به مدت ۳۰ دقیقه فعالیت داشته باشید. سعی کنید فعالیتهایی مانند پیادهروی، دویدن آرام، شنا کردن یا بلند کردن وزنههای سبک را در برنامه ورزشی خود قرار دهید، زیرا فشار زیادی به بدن شما وارد نمیسازند. همچنان که با ورزشهای سبک احساس راحتی میکنید، سعی کنید شدت حرکات یا وزن وزنهها را افزایش داده تا حتی درد خود را بیشتر تسکین دهید.
ورزشهای سبک موجب اکسیژنرسانی و تغذیه نواحی آسیبدیده شده ، درنتیجه به بهبودی آنها سرعت میبخشند.
اگر ناحیه متورم بدنتان شدیداً درد میکند، در مورد انتخاب مناسبترین حرکات ورزشی با پزشک خود مشورت کنید.
از ناحیه متورم شده مراقبت کرده و آن را مرطوب نگهدارید تا زخم نشود. برای جلوگیری از خشک شدن پوست اندام متورم، روزانه ۲ تا ۳ مرتبه از کرمها و لوسیون های مرطوبکننده استفاده کنید. مراقب فعالیتهایی که انجام میدهید باشید تا به خودتان آسیب وارد نکرده و موجب زخمی شدن ناحیه ورمکرده نشوید. در صورت امکان سعی کنید که آن را با یک تکه پارچه بپوشانید تا احتمال خراشیده شدن آن پایین بیاورید .
اگر پوست خشکی دارید بیشتر در معرض آسیب خواهید بود و بهبودیتان به طول خواهد انجامید.
درمان تخصصی ورم
اگر ورم بدنتان شدید است با پزشک خود صحبت کنید. ورم شدید میتواند نشانه بیماری جدیتری باشد. اگر یکی از اندامهای شما بهشدت ورمکرده است، حتماً نزد پزشک خود بروید. آنها میتوانند در تشخیص علت اصلی این مشکل به شما کمک کرده و آن را بهخوبی درمان کنند. مواردی که شما باید در صورت مواجهه با آنها، به سراغ مراقبتهای پزشکی بروید عبارتاند از:
۱ – زمانی که پوست شما دچار ورم و کشیدگی شده و ظاهر براقی دارد.
۲ – زمان که پوست خود را فشار میدهید؛ آن ناحیه مدتی فرورفته و متراکم باقی میماند.
۳ – زمانی که باردار هستید و بهطور ناگهانی دستان و صورتتان ورم میکنند.
اگر پایتان ورمکرده و درد میکند سریعاً با پزشک خود تماس بگیرید. اگر بهطور مداوم پس از نشستن به مدت طولانی پایتان ورمکرده و دردناک میشود احتمال دارد خونتان لخته شده باشد. این عارضه چنانچه درمان نشود میتواند خطرناک باشد. اگر علائمی از لخته خون در پای خود مشاهده میکنید فوراً با پزشک خود تماس گرفته یا به بخش اورژانس مراجعه کنید.
قسمت آسیبدیده پای شما نیز ممکن است قرمز باشد و هنگام تماس احساس کنید که گرم شده است.
هشدار: لخته خونی میتواند نرم شده و به درون ریههای شما برود و موجب پیش آمدن وضعیت خطرناکی به نام آمبولی ریوی شده که میتواند زندگی شمارا به خطر بیندازد. درصورتیکه بهطور ناگهانی با تنگی نفس، درد سینه هنگام تنفس، سرگیجه، افزایش ضربان قلب یا سرفههای خونی مواجه شدید، سریعاً به بخش اورژانس مراجعه کرده یا با آنها تماس بگیرید.
در صورت بروز علائم ورم ریوی به سراغ فوریتهای پزشکی بروید. تورم ریوی نوعی ورم است که در اثر تجمع مایعات در ریهها به وجود میآید. این عارضه مخصوصاً زمانی که بهطور ناگهانی اتفاق بیفتد میتواند زندگی شما به خطر بیندازد. درصورتیکه با اینگونه از علائم ریوی مواجه شدید، با خدمات اورژانس تماس گرفته یا از کسی بخواهید که شمارا به بخش اورژانس برساند:
- خسخس سینه، مشکل در تنفس یا تنگی نفس ناگهانی
- سرفه همراه با خلط کفآلود یا صورتیرنگ
- تعریق شدید
- تغییر رنگ پوست به خاکستری یا آبی
- گیجی، از حال رفتن و سرگیجه
هشدارها:
۱ – اگر ورم بدنتان بیش از دو هفته به طول انجامید، برای یافتن علت اصلی آن با کارشناس کمکهای اولیه تماس بگیرید.
۲ – همیشه قبل از اینکه شروع به استفاده از درمانهای طبیعی و مکملها بکنید، برای اطمینان از نداشتن عوارض منفی با پزشک خود مشورت کنید.
۳ – درصورتیکه با سردرد، گیجی،گردن درد و تاری دید مواجه هستید، احتمال میرود که دچار ورم مغزی شدهاید. در این مواقع شما باید نزد پزشک رفته و برای کاهش تورم از داروهای لازم استفاده کنید.
بدون دیدگاه