تعریف مدیتیشن چیست ؟
مدیتیشن ( به انگلیسی : Meditation ) تمرینی باستانی است ، اما دانشمندان هنوز هم تمامی مزیتهای آن را پیدا نکردهاند . انجام مدیتیشن بهصورت مرتب میتواند به کنترل احساسات شما ، بهبود تمرکز ، کاهش استرس و حتی ارتباط بیشتر با اطرافیان کمک کند .
با تمرین شما قادر خواهید بود تا به احساس آرامش و صلح برسید ، بدون توجه به اینکه در اطراف شما چه میگذرد .
راههای زیادی برای انجام مدیتیشن وجود دارد ، بنابراین درصورتیکه یکی از روشها برای شما مؤثر نبود از روش دیگری استفاده کنید .
هدف مدیتیشن چیست ؟
هدف مدیتیشن تمرکز و فهم ذهن است تا ما را به سطح بالاتری از هوشیاری و آرامش درونی برساند .
از کجا شروع کنیم ؟
مکان ساکت ، خلوت و مناسبی را انتخاب کنید . مدیتیشن باید در مکانی آرام و صلحآمیز انجام شود . محیط آرام میتواند باعث تمرکز بیشتر شما روی کار اصلی باشد ( تمرکز کردن ) ، بهجای اینکه به حواسپرتیها و محرکها توجه شود . مکانی پیدا کنید که در طول انجام مدیتیشن مزاحمتی برای شما ایجاد نشود و مدیتیشن قطع نشود – فرقی نمیکند که ۵ دقیقه یا ۳۰ دقیقه بخواهید مدیتیشن را انجام دهید .
این مکان لازم نیست بسیار بزرگ باشد – صندلی بیرون از خانه یا صندلی داخل خود اتاق ، درصورتیکه خلوت بوده و مزاحمی نباشد ، خیلی خوب است .
برای افرادی که در مدیتیشن تازهکار هستند ، حواسپرتیهای خارجی میتواند مشکلساز شود ، بنابراین باید تلویزیون ، موبایل و دیگر وسایل را خاموشکنید .
اگر با پخش موسیقی میخواهید مدیتیشن را انجام دهید ، موسیقیِ آرامی انتخاب کنید تا تمرکزتان به هم نخورد . همچنین شما میتوانید از وایت نویز یا صدای طبیعت مانند صدای آب استفاده کنید .
محیط جایی که میخواهید مدیتیشن انجام دهید لازم نیست کاملاً ساکت باشد ، بنابراین شاید نیازی به استفاده از گوشگیر نباشد . صدای ماشین چمنزنی ، بوق ماشین یا پارس سگ نباید روی انجام مدیتیشن شما تأثیر بگذارد . در حقیقت شما نباید بگذارید که اینگونه صداها بتوانند بر افکار شما چیره شوند .
سعی کنید مکانی سرسبز در حیاط یا زیر درخت پیدا کنید و مدیتیشن را آنجا انجام دهید .
لباس راحت بپوشید . یکی از اهداف اصلی مدیتیشن ، آرام کردن ذهن و بلوکه کردن حواسپرتیهای خارجی است . مدیتیشن میتواند به دلیل پوشیدن لباس تنگ یا محدودکننده سخت باشد . سعی کنید در طول تمرین مدیتیشن لباسهای راحت بپوشید و حتماً کفشهای خود را دربیاورید .
لباسی گشاد انتخاب کنید و نسبت به دمای اتاق یا محلی که میخواهید مدیتیشن انجام دهید لباس بپوشید . زیرا سرد بودن یا گرم بودن میتواند تمرکز شمارا به هم بزند .
اگر در مکانی بودید که امکان عوض کردن لباس وجود نداشت ، فقط کفشهای خود را دربیاورید .
زمان مناسب برای مدیتیشن چقدر است ؟
قبل از شروع مدیتیشن شما باید تصمیم بگیرید که چه مقدار میخواهید این کار را انجام دهید . بااینکه مدیتیشنرهای آموزشدیده و باتجربه ۲۰ دقیقه در روز را پیشنهاد میدهند ، اما مبتدیها میتوانند با روزی ۵ دقیقه شروع کنند .
وقتی زمانی را انتخاب کردید ، به همان بچسبید و آن را رها نکنید ، زیرا در این صورت شما احساس خواهید کرد که یک چیزی درست نیست . شما باید زمان و تمرین زیادی بکنید تا به موفقیت در مدیتیشن برسید . در حال حاضر ، مهمترین چیز تمرین کردن و ادامه دادن آن است .
راهی پیدا کنید تا زمان مدیتیشن را بدون اینکه حواستان بهجایی پرت شود اندازهگیری نمایید . مثلاً موبایل خود را روی زمان موردنظر تنظیم کنید تا زنگ بزند .
برای جلوگیری از گرفتگی ، قبل از شروع مدیتیشن تمرینات کششی انجام دهید . معمولاً مدیتیشن با نشستن روی نقطه خاصی انجام میشود ، بنابراین مهم است که هرگونه تنش و سفتی را از قبل آزاد کنید . چند دقیقه به انجام حرکات کششیِ سبک برای مدیتیشن بپردازید . این کار همچنین از تمرکز روی نقاط دردناک بهجای ریلکس کردن جلوگیری میکند .
به یاد داشته باشید که روی گردن ، شانهها و پشت و پایین توجه داشته باشید ، مخصوصاً اگر پشت کامپیوتر مینشینید حرکات کششی انجام را حتما دهید . کشش پاها مخصوصاً با تأکید بر ران داخلی میتواند برای شما مفید باشد .
همچنین میتوانید از تمرینات کششی یوگا قبل از مدیتیشن استفاده کنید .
در حالت راحتی بنشینید . خیلی مهم است که شما در هنگام مدیتیشن راحت باشید ، بنابراین بهترین حالتی که میتواند شمارا به این هدف برساند انتخاب و استفاده کنید . بهصورت سنتی ، مدیتیشن با نشستن روی بالشتی و روی زمین که به آن حالت لوتوس ( نیلوفری ) میگویند انجام میشود ، اما این حالت میتواند ناراحتکننده باشد ، اگر بهاندازه کافی پاها ، باسن و پشت شما کشش خوبی نداشته باشد . شما باید حالتی را انتخاب کنید که شمارا در حالت بالانس ، صاف و دراز قرار دهد .
شما میتوانید بهصورت ساده بنشینید و بدون استفاده از بالشت یا میز مدیتیشن این کار را انجام دهید .
بهگونهای بنشینید که صاف بوده و وزنتان بهصورت متناسب روی باسنتان تقسیم شود .
نکته : زیاد خود را درگیر نشستن قانونی نکنید . اگر احساس راحتی نمیکنید ، میتوانید ایستاده ، خوابیده یا حتی در حال راه رفتن نیز مدیتیشن را انجام دهید . در هر حالتی که راحت هستید میتوانید این کار را انجام دهید .
ستون فقرات خود را صاف کنید . داشتن پوزیشن مناسب در هنگام مدیتیشن باعث میشود تا شما راحتتر باشید . بعد از نشستن ، تمرکز خود را روی راحتی کمر خود بگذارید و سعی کنید تمامی وزن خود را بالانس کنید .
شما باید حالتی به خود بگیرید که نیمتنه یا تنه شما تمامی وزن شمارا ساپورت کند و شما احساس راحتی داشته باشید .
جای سنتی دستها در مدیتیشن روی پاها بهصورتی که کف دست رو بهصورت شما باشد است ، اما شما میتوانید هر جوری که راحت هستید دستان خود را نگهدارید یا میتوانید حتی در کنار خود آنها را بگذارید .
اگر به تمرکز و ریلکس شدن شما کمک میکند ، چشمان خود را ببندید . مدیتیشن را میتوان با چشمان باز یا بسته انجام داد . اگر تازهکار هستید ، اغلب بهتر است مدیتیشن را با چشمان بسته انجام دهید تا از شر حواسپرتیهای دیداری راحت شوید .
بعدازاینکه به مدیتیشن عادت کردید ، میتوانید با چشمان بازهم این کار را انجام دهید . انجام دادن مدیتیشن با چشمان بسته میتواند باعث به خواب فرورفتن یا ایجاد تصویر ذهنی آزار دهنده شود که در تعداد کمی از افراد ایجاد میشود .
حواستان باشد هدف آرامش است و باید شما هوشیار نیز باشید .
انواع روشهای مدیتیشن
نفس خود را دنبال کنید . مهمترین و ابتداییترین تکنیک مدیتیشن ، مدیتیشن تنفسی است که بهتر است شما هم از همینجا شروع کنید . نقطهای بالاتر از ناف را انتخاب کرده و روی آن تمرکز کنید . روی دم و بازدم شکمی خود تمرکز کرده و از آن آگاه باشید . آگاهانه الگوی تنفسی خود را تغییر ندهید و بهصورت نرمال نفس بکشید .
سعی کنید فقط روی تنفس تمرکز کنید و آن را قضاوت نکنید ( مثلاً نفس قبلی کوتاهتر از نفس جدید است ) . فقط بدانید که در حال تنفس هستید و از آن آگاهید . روی تصویر ذهنی برای کنترل تنفس کارکنید . سکی ای را روی نقطهای که در بالای ناف انتخاب کردید تصور کنید ، که با هر نفس افتاده و دوباره به حالت اول بازمیگردد .
یا میتوانید تصویری از شناور بودن در اقیانوس را در ذهن بیاورید که با هر دم و بازدم بالا و پایین میرود .
همچنین میتوانید گل مردابی را تصور کنید که روی شکم شما است و گلبرگهای آن با هر تنفس شما باز و بسته میشود .
نگران نباشید اگر ذهن شما شروع به منحرف شدن شد . شما تازهکار هستید و مدیتیشن نیاز به تمرین دارد . فقط روی تمرکز دوباره در ذهن و روی تنفس تلاش مجدد کنید و سعی کنید به چیز دیگری فکر نکنید .
از مانترا برای مدیتیشن و تمرکز استفاده کنید . مدیتیشن مانترا نوع دیگری از مدیتیشن است که با تکرار مانترا ( صدا ، کلمه یا جملهای ) ادامه پیدا میکند تا ذهن شما وارد آرامش عمیق ذهنی شود . در مانترا میتوان هر چیزی را برای گفتن انتخاب کرد ، بنابراین چیزی که با آن راحت هستید و بهسادگی آن را تکرار میکنید را انتخاب کنید .
بهتر است لغت مانترا را از لغتهایی مانند : یک ، آرامش ، تمرکز ، سکوت یا موارد مشابه را انتخاب کنید .
اگر میخواهید از مانترای سنتی استفاده کنید ، از کلماتی مانند : ام ، ست و چیت یا آناندا میتوانید استفاده کنید .
بهصورت بدون صدا کلمه موردنظر را پشت سر هم تکرار کنید و بگذارید لغت مانترا در ذهن شما نفوذ کند . در صوتیکه ذهن شما منحرف شد ، نگران نباشید ، فقط دوباره تمرکز کرده و شروع به تکرار لغت موردنظر کنید .
درزمانی که شما به مرحلهای از آگاهی و هوشیاری برسید و پیشرفت کنید ، ممکن است تکرار مانترا ( لغت ) غیرضروری باشد .
حرفهایها چه میگویند :
یکی از تصورات غلط در مورد مدیتیشن این است که باید ذهن را باید از تمامی افکارات خالی کرد . درواقع مدیتیشن در مورد تمرکز و هدفمندی افکارات شما در جهت آرامش و ماندفولنس است و تکرار مانترا میتواند به این کار کمک کند .
سعی کنید روی جسم سادهای تمرکز کنید و مدیتیشن انجام دهید . همانند راهی که با مانترا استفاده میشود ، شما میتوانید یک جسم ساده را انتخاب کرده و روی آن تمرکز کنید و به ذهن خود اجازه دهید تا به مرحله عمیقتری از آگاهی برسد . این نوع مدیتیشن که مدیتیشن نوع چشمباز است و بسیاری از حرفهایها آن را کمککننده میدانند .
جسم موردنظر هر چیزی میتواند باشد . شعله شمع میتواند گزینه مناسبی باشد . دیگر اجسام میتوانند : گل ، عکس و غیره باشند .
جسم موردنظر را مستقیماً رو به روی چشم خود بگذارید تا نیاز به خم کردن سر نباشد .
به جسم موردنظر زل زده تا محیط اطراف آن کمرنگ شوند و دید شما محدود به جسم شود .
درزمانی که کاملاً روی جسم موردنظر متمرکز شدید ، باید احساس آرامش عمیقی بکنید .
اگر تمرکز داخلی را ترجیح میدهید ، تجسم را تمرین کنید . تجسم یکی دیگر از تکنیکهای معروف مدیتیشن است . یکی از انواع تجسم شامل ، تصور کردن جایی در طبیعت و آرام در ذهن است و باید تا زمانی که به آرامش کامل برسید ، آن را تصور کنید . این مکان میتواند هرمکانی که دوست دارید باشد ، اما نباید کاملاً واقعی باشد . شما باید مکانی منحصربهفرد برای خودتان تصور کنید .
مکانیکه تصور میکنید میتواند گرم ، ساحل دریا یا جنگلی آرام بوده و باید اجازه دهید تا آن مکان ، جایی امن برای شما باشد .
وقتیکه بهصورت ذهنی وارد این مکان امن شدید ، به خودتان اجازه دهید تا در آن گردش کنید . روی ایجاد محیط اطراف کار نکنید ، فقط ریلکس کنید و اجازه دهید تا از جلوی ذهن شما عبور کنند .
به مناظر ، صداها و بوهای اطراف توجه کنید . نسیمی که میوزد را روی صورتتان یا حرارتی که از آتش برمیخیزد را حس کنید . از فضای اطراف لذت ببرید و بگذارید تا طبیعت برای شما کاملاً قابللمس و محسوس باشد .
درزمانی که آماده بیرون آمدن از آن محیط هستید ، چند نفس عمیق بکشید و چشمان خود را بازکنید .
شما میتوانید در دفعات بعدی به همین مکان برگردید یا مکان جدیدی را تصور کنید .
اسکن بدن را انجام دهید . اما یعنی چه و چرا ؟
انجام دادن اسکن شامل تمرکز روی نقاطی از بدن میشود که شما بهصورت آگاهانه باعث ریلکس شدن آنها میشوید . برای شروع در حالتی راحت یا بنشینید یا دراز بکشید . چشمان خود را بسته و روی تنفس ، سپس بهآرامی روی دیگر نقاط بدن تمرکز کنید . در هنگامی از مکانی به مکان دیگر میروید احساس خود را کاملا درک کنید .
ایده خوبی است که از پایین بدن و انگشت شست پا شروع کنید . روی انگشت شست پا تمرکز کنید و سعی کنید احساس ریلکس شدن ماهیچهها و از بین رفتن تنش یا سفتی را از آن بیرون بکشید . بعدازاینکه انگشت شما کاملاً به آرامش رسید ، بهآرامی به نقاط بالاتر بدن بروید .
همینطور ادامه دهید تا به سرخود برسید ، هرچقدر زمان که دوست دارید را روی تمرکز روی نقاط مختلف بدن اختصاص دهید .
بعد از اتمام ریلکس کردن نقطهای بدن ، روی ریلکس شدن و شل کردن کل بدن تمرکز کنید . قبل از تمام کردن مدیتیشن چند دقیقه روی تنفس خود تمرکز کنید و با انجام دادن منظم این تکنیک یا این روش از مدیتیشن ، شما آگاهی و احساس بیشتری از بدن خود را پیدا میکنید .
مدیتیشن چاکرای قلب را امتحان کنید . چاکرای قلب یکی از ۷ چاکرای یا همان مراکز انرژی در بدن است . چاکرای قلب در وسط قفسه سینه قرار دارد که با عشق ، آرامش و شفقت در ارتباط است . مدیتیشن چاکرای قلب با احساس کردن موارد گفتهشده و سعی برای بیرون آوردن آنها در جهان واقعی انجام میپذیرد . برای شروع حالت راحتی را انتخاب کرده و روی تنفس خود تمرکز کنید .
بعد از مقداری آرام شدن ، نوری سبز را تصور کنید که از قلبتان به بیرون میتابد . تصور کنید که این نور پر از احساس عشق است . نور همراه با عشقی را تصور کنید که تمام بدن شمارا فرامیگیرد و شمارا وارد جهان هستی میکند .
مقداری بنشینید و احساس کنید که انرژی مثبت شمارا فرامیگیرد . وقتیکه کارتان تمام شد ، تدریجی خودتان و بدنتان را به آگاهی منتقل کنید . بهآرامی انگشتان دست و پا و دیگر اعضای بدن را تکان داده و چشمانتان را بازکنید .
مدیتیشن در حال حرکت و ورزش را امتحان کنید . مدیتیشن در حال حرکت با حرکت پا و ارتباط بدن با زمین انجام میشود . اگر برنامه بلندمدت برای مدیتیشن نشسته دارید ، خوب است که مدیتیشن در حال حرکت را نیز آموزش ببینید .
مکان آرامی را برای انجام مدیتیشن در حال حرکت انتخاب کنید که حواسپرتیهای کمی داشته باشد . در صورت امکان کفشهای خود را دربیاورید .
سرتان را به سمت بالا نگهدارید طوری که نگاهتان در راستای دستهایتان که جلوی صورت به هم قفلشدهاند قرار داشته باشد. یکقدم آرام و حسابشده با پای راست خود بردارید. بعد از برداشتن این قدم لحظهای صبر کنید و سپس قدم بعدی را بردارید. باید فقط هر دفعه با همان پا قدم بردارید.
وقتی به انتهای مسیر پیادهروی خودتان رسیدید با پاهای چسبیده کنار هم کاملاً بایستید. سپس از سمت راست کاملاً بچرخید. در جهت مخالفی که آمدید به حرکت آرام و حسابشده خود به شکل قبل ادامه دهید.
درحالیکه پیادهروی آرامشبخش را انجام میدهید سعی کنید صرفاً روی حرکت پا تمرکز کنید نه چیز دیگری. این تمرکز قوی شبیه موقعی است که شما روی دم و بازدم نفس خود هنگام تمدد اعصاب با تنفس کار میکنید. تلاش کنید ذهن خود را پاککنید و به ارتباط بین پا و زمین زیر آن آگاه باشید.
واردکردن مدیتیشن در زندگی روزانه
هرروز در زمان مشخصی مدیتیشن را انجام دهید . برنامهریزی برای تمرین مدیتیشن در زمان مشخص در هرروز ، میتواند انجام آن را بهصورت همیشگی و عادت کردن به آن را بسیار راحتتر کند .
صبح زود زمان خوبی برای مدیتیشن است ، زیرا ذهن شما با استرسها و نگرانیهای روزانه درگیر نشده است .
سریعاً بعد از غذا خوردن انجام مدیتیشن پیشنهاد نمیشود ، زیرا در این صورت غذا در حال هضم شدن است و شما احساس ناراحتی میکنید و کمتر میتوانید متمرکز شوید .
رفتن به کلاس مدیتیشن چه فوایدی دارد ؟
شما میتوانید با استفاده از این کلاسها تکنیکهای خود را تقویت کنید و همچنین از راهنمایی استاد و افراد حرفهای نیز بهره ببرید . شما میتوانید انواع کلاسهای حضوری و غیرحضوری را بهراحتی پیدا کنید و در آنها شرکت کنید .
آموزشهای رایگان بسیاری نیز در یوتیوب و دیگر سرویسهای اینترنتی ویدیویی وجود دارد .
نکته : همچنین میتوانید از اپلیکشن های مدیتیشن نیز برای شروع استفاده کنید . اینگونه اپلیکشن ها تنظیم ساعت نیز دارند و باعث میشوند که انجام مدیتیشن و طول انجام آن را فراموش نکنید .
کتابهای معنوی بخوانید تا درک بهتری از مدیتیشن داشته باشید . اگرچه این کار برای تمامی افراد ممکن است مؤثر نباشد ، اما بعضی از افراد بامطالعه و نوشتن مطالب معنوی توانستهاند در مورد آرامش درونی و معنویات درک بیشتری پیدا کنند .
مایندفولنس را در تمامی زندگی خود گسترش دهید . مدیتیشن نباید به جلسات تمرینی محدود شود . شما میتوانید تمرین مایندفولنس را در طول روز و کل زندگی خود انجام دهید . فقط بهسادگی ازآنچه در محیط اطراف و درون خودتان اتفاق میافتد در طول روز باخبر باشید .
بهعنوانمثال : درزمانی که استرس گرفتید ، چند ثانیه را به تمرکز روی تنفس و خالی کردن ذهن خود از افکارات منفی و احساسات اختصاص دهید . ( حتماً لازم نیست پوزیشن خاصی بگیرید و یا کار دیگری انجام دهید )
همچنین تمرین مایندفولنس را درزمانی که چیزی میخورید نیز انجام دهید ، دقیقاً بدانید چه چیزی میخورید و احساستان نسبت به آن چیست ؟
فرقی نمیکند چه فعالیتی در طول روز انجام میدهید ، پشت کامپیوتر هستید یا زمین را جارو میکشید ، سعی کنید تمام چیزی را که بدنتان تجربه میکند را کاملاً حس کنید . شما در اصل باید در حال حاضر ( در لحظه ) زندگی کنید . روی آگاهی و زندگی مایندفولنس تمرکز کنید .
تمرین سریع مدیتیشن را امتحان کنید . تکنیک سریع مدیتیشن به شما کمک میکند تا بتوانید تمامی زندگی خود را با مایندفولنس بگذرانید . تنها کاری که شما باید انجام دهید این است که مستقیماً روی چیزی در محیط اطراف یا حس خاصی در بدن خود تمرکز کنید .
بهعنوانمثال : شما میتوانید روی رنگ آبی خودکار ، پوشهی روی میز ، دست روی میز یا پای روی زمین خود تمرکز کنید .
همچنین شما میتوانید روی تمرکز بر چند حس مختلف درآنواحد کارکنید . بهعنوانمثال دستهکلید را بردارید و به صدای کلید و احساسی که آن را در دست گرفتهاید یا حتی بوی آهن تولیدشده از آن تمرکز کنید .
علاوه بر انجام مدیتیشن سبک زندگیِ سالمی داشته باشید . با توجه به اینکه مدیتیشن میتواند باعث بهبود سلامت کلی و تندرستی شما شود ، بهتر است که با داشتن سبک زندگی سالم تأثیر آن را به حداکثر برسانید . سعی کنید غذای سالم بخورید ، ورزش کنید و خواب کافی داشته باشید .
زیاد تلویزیون نگاه نکنید ، زیاد با موبایل کار نکنید ، الکل مصرف نکنید یا سیگار نکشید ، مخصوصاً قبل از مدیتیشن !!! این کارها ناسالم بوده و میتوانند باعث بیحس کردن ذهن شده و از ایجاد تمرکز موردنیاز برای مدیتیشن موفق جلوگیری کنند .
به مدیتیشن بهعنوان یک مسافرت نگاه کنید تا یک هدف !!!
مدیتیشن هدفی نیست که شما بتوانید آن را کامل کنید و مانند گرفتن ارتقاء در شغل میماند . به مدیتیشن مانند ابزاری برای رسیدن به هدفی مانند قدم زدن در روزی قشنگ در طبیعت نگاه کنید . فقط روی انجام روزانه مدیتیشن تمرکز کنید و نگذارید حواسپرتیهای روزانه شمارا از آن دور کند .
در ابتدای شروع مدیتیشن شما نمیتوانید بهخوبی روی مدیتیشن و انجام آن تمرکز کنید . با گذشت زمان شما آرامتر ، شادتر و در انتهای تمرین احساس آرامش میکنید و مدیتیشن شما موفقیتآمیز میشود .
نکات مهم
۱ – لازم نیست مدیتیشن را با جزئیات بسیار دقیق و کامل انجام دهید ، فقط نفس عمیق و آرام بکشید و به همان ترتیب نفس را بیرون دهید . بگذارید تمام نگرانیهای شما از بین بروند و فقط ریلکس باشید .
۲ – به دنبال گرفتن نتیجه سریع نباشید . هدف از مدیتیشن این نیست که یک شبه در آن استاد شوید . زمانی بهترین نتیجه را از مدیتیشن میگیرید که آن را برای خود مدیتیشن و هدف آن انجام دهید ، بدون اینکه به نتیجه آن بچسبید .
۳ – اگر زمان مدیتیشن برای شما زیاد است ، میتوانید آن را به ۱ الی ۲ دقیقه محدود کنید تا از آمدن افکارات ناخواسته جلوگیری کنید . سپس ، بعد از تجربه آرامش و عادت کردن به آن ، بهصورت تدریجی زمان هر جلسه را افزایش دهید تا به زمان موردنظر و مطلوب برسید .
۴ – در دفعات اول تمرکز کردن سخت است ، اما با تمرین مدیتیشن بهصورت مرتب میتوانید بسیار راحتتر تمرکز کنید . به خودتان سخت نگیرید و صبر داشته باشید .
۵ – تمامی تکنیکهای مدیتیشن را امتحان کنید ، امکان دارد بعضی از تکنیکها روی بعضی از افراد بیشتر جواب دهد .
۶ – همچنین مدیتیشن میتواند به غلبه بر افسوس خوردن و آرامش ذهن نیز به شما کمک کند .
۷ – اگر مشکل کمر دارید ، قبل از انجام مدیتیشن با پزشک خود مشورت کنید تا بهترین فرم برای انجام مدیتیشن را به شما پیشنهاد بدهد .
بدون دیدگاه