ریزش مو دارید ؟ نترسید درمان آن همینجاست !!
ریزش مو در خانمها در هر سنی میتواند اتفاق بی افتد . ریزش موی شایع در زنان ریزش آندروژنیک زنانه ( androgenic alopecia ) است . ریزش به دلایلی همچون : ژنتیک ، مشکلات پزشکی ، تغییرات هورمونی و شرایط نگهداری بد مو ( کشیدن زیاد مو ، اتو مو و غیره ) میتواند اتفاق بی افتد . مهمترین قسمت درمان همیشه تشخیص علت آن است که اولازهمه به بررسی دقیق علت ریزش مو میپردازیم سپس راههای درمان را بررسی خواهیم کرد .
پیدا کردن علت ریزش مو
به پزشک مراجعه کنید . بسیاری از مشکلات پزشکی میتوانند بهصورت موقت و دائمی ریزش مو ایجاد کنند . لیست بعضی از این بیماریها :
- کمخونی فقر آهن
- مشکل تیروئید
- کمبود ویتامین D ، زینک و ویتامینهای گروه B
- تغییرات هورمونی : آندروژن ، تستوسترون و استروژن
- خود ایمنی
- استرس شدید روانی
- آسیب فیزیکی شدید
- عفونت پوست سر و اختلالات پوستی
- دیابت
- لوپوس
- اختلال موکنی
- کاهش شدید وزن یا تغییرات شدید در رژیم غذایی
- عفونت شدید همراه با تب بالا
مو چگونه رشد میکند ؟ بسیار از مشکلات پزشکی گفتهشده دریکی از ۳ مرحله رشد مو دخالت میکند .
آناژن : فاز آناژن به دورهای گفته میشود که مو در حالت رشد بوده و فعال است . حدود ۸۵% از موها در فاز آناژن یا همان رشد هستند .
کاتاژن : فاز کاتاژن یک دوره کوتاه است که حدود ۲ هفته طول میکشد . این فاز به فولیکول اجازه میدهد تا خود را احیا کند . رشد مو در این فاز متوقف میشود .
تلوژن : فاز استراحت مو است و به مدت ۲ هفته تا ۴ ماه طول میکشد . بعد از اتمام این فاز مو میریزد . بیشتر افراد روزانه ۱۰۰ عدد مو از موهای خود را که در فاز تلوژن هستند را از دست میدهند .
بسیاری از مشکلات پزشکی مو را به فاز تلوژن میبرد که باعث ریزش حدود ۳۰۰ مو در روز میشود . اصطلاح پزشکی برای ریزش موی بیشازحد در این مرحله ” Telogen Effluvium ” است .
بدانید که Telogen Effluvium میتواند موقتی باشد . بسیاری از مشکلات پزشکی میتوانند مو را به فاز تلوژن ببرند که میتواند آنها را درمان کرد .
با توجه به اینکه مو میتواند چند ماه در فاز تلوژن بماند ریزش مو بلافاصله بعد از شکهای روحی و عصبی ممکن است که رخ ندهد و چند وقت بعد شاهد ریزش مو باشید .
داروهای خود را بررسی کنید . بسیاری از داروها میتوانند ریزش موی موقتی ایجاد کنند . عموماً داروهای زیر میتوانند موجب ریزش مو بشوند بنابراین درصورتیکه آنها را صرف میکنید با پزشک خود مشورت کنید تا به شما کمک کند :
داروهای حاوی لیتیوم ، وارفارین ، هپارین و لوودوپا
داروهای بلوک کننده بتا مانند : پروپرانولول ، آتنولول متوپرولول
داروهای شیمی درمان مانند دوکسوروبیسین و پرتو درمانی
مشتقات آمفتامین میتواند باعث ریزش مو بشود .
نقش ژنتیک را در نظر داشته باشید . اگر در خانواده شما افرادی دارای ریزش مو یا طاس باشند شما نیز مستعد آن هستید . حدود ۲۱% از ریزش مو در زنان بهصورت ژنتیکی منتقل میشود .
شایعترین الگوی از دست دادن موهای ناشی از ژنتیک از دست دادن مو جلوتر از سن معمولی ، ریزش سریعتر از حد طبیعی و کاهش مقدار مو ( پرپشتی ) است .
ریزش مو به دلیل تغییرات هورمونی را بشناسید . تغییرات هورمونی بدن میتواند بهصورت موقتی ریزش مو را زیاد کرده و تغییر تدریجی اما دائمی در رشد مو ایجاد کند . پزشک شما با آزمایش خون میتواند مقدار این هورمونها را اندازهگیری و در بعضی از شرایط آن را درمان کند .
بهترین مثل برای ریزش موی هورمونی بارداری و زایمان است .
یائسگی نیز در بدن خانمها تغییرات هورمونی ایجاد کرده که میتواند باعث کمپشت شدن موها بشود .
بعضی از خانمها زودتر از سن معمول دچار ریزش مو میشوند که میتواند به دلیل تغییرات هورمونهای تستوسترون و آندروژن باشد .
تغییرات رژیم غذایی میتواند باعث ایجاد ریزش مو بشود . تغییرات ناگهانی در رژیم غذایی و کاهش وزن سریع میتوانند باعث ایجاد ریزش مو بشوند . در بیشتر افراد ریزش موی مرتبط با رژیم غذایی و مواد مغذی بهصورت موقتی است .
درصورتیکه نیاز به رژیم گرفتن دارید مقاله چگونه رژیم غذایی اصولی بگیریم ؟ را مطالعه بفرمایید .
افزایش سن در مو تأثیرگذار است . افزایش سن باعث کاهش اندازه فولیکول مو میشود . کاهش اندازه فولیکول مو یعنی سطح پوست شما که دارای ریشه مو است کوچکتر شده اما تعداد فولیکولهای مو به همان اندازه قبل است . با کاهش اندازه فولیکول مو ؛ موها رشد میکنند اما موها بسیار نازک هستند که همین امر منجر به طاسی در آن منطقه از سر میشود .
تحقیقات روی زنان دارای ریزش مو نشان داده است که از حدود سن ۴۰ سالگی موها کمپشت شده و در ۷۰ سالگی و بعدازآن به بیشترین مقدار خود میرسد .
درمان ریزش مو با دارو
از ماینوکسیدیل استفاده کنید . ماینوکسیدیل به ۲ صورت ۲% و ۵% عرضه میشود که برای خانمها ۲% پیشنهاد میشود و باید روزی ۲ بار مصرف شود . درمان با ماینوکسیدیل باید بهصورت طولانیمدت دنبال شود تا نتایج مثبت آن قابل رویت باشد و در صورت قطع مصرف تأثیر آن نیز از بین میرود .
نشان دادهشده است که ماینوکسیدیل باعث کمک به رشد در ۲۰% الی ۲۵% از خانمها شده است اما با قطع مصرف بیشتر خانمها ریزش مو را دوباره تجربه کردهاند .
عوارض ماینوکسیدیل : ریزش مو در مناطق ناخواسته مانند صورت و دست ، افزایش ضربان قلب و تحریک پوست است .
با پزشک خود درباره تجویز فیناستراید صحبت کنید . فیناستراید تنها داروی خوراکی تأییدشده برای ریزش مو است که البته فقط برای استفاده در مردان تأییدشده است .
فیناستراید برای استفاده از خانمهای تاییده FDA را ندارد و درباره تاثیرات آن روی خانمها تحقیقات کامل نشده است . فقط پزشک شما میتواند برای تجویز این دارو تصمیم بگیرد زیرا عوارض زیادی به همراه خواهد داشت .
اخطار : در خانمهای باردار این قرص حتی نباید لمس شود زیرا ممکن است باعث مشکل بشود .
دیگر داروهای تجویزی پزشک را بدانید . بعضی از داروها دارای اثرات ثانویه روی رویش مو هستند که میتواند در خانمهای دارای ریزش مو تأثیرگذار باشند .
این داروها توسط FDA تأیید نشدهاند اما ممکن است توسط پزشک شما تجویز شوند ؛ داروهایی مانند : سایمتیدین ، اسپیرونولاکتون ، راههای و قرصهای کنترل بارداری .
بسیاری از داروهای دیگر نیز شاید به درمان ریزش مو کمک کنند اما تأثیرات آنها هنوز اثبات نشده باشد . درمان با داروهای گیاهی نیز برای ریزش مو وجود دارند که میتوانید در مقاله درمان ریزش مو با داروهای گیاهی همه آنها و طرز استفاده از آنها را مطالعه بفرمایید .
دیگر راههای درمان ریزش مو
کاشت مو نیز گزینه خوبی است . در هنگام کاشت مو ؛ فولیکول مو از نقاط پرپشت برداشتهشده و در نقاط کمپشت کاشته میشود . کاشت مو گرانقیمت است اما اثر آن دائمی و بسیار خوب است .
لیزر درمانی را امتحان کنید . چند محصول در این زمینه وجود دارند که دارای تاییده FDA هستند و استفاده از آنها تاثیرات خوبی در رشد مو میتواند از خود نشان دهد . استفاده از لیزر درمانی در بسیاری از افراد نتایج مثبتی در رشد مو داشته است .
ویتامین و مواد مغذی مصرف کنید . با پزشک تغذیه درباره تنظیم برنامه غذایی مناسب به همراه ویتامینها و مواد مغذی مشورت کنید زیرا ممکن است پزشک توانایی تشخیص کمبودهای تغذیه ای شمارا داشته باشد .
مواد غذایی حاوی امگا ۳ و ۶ مصرف کنید . مصرف امگا ۳ برای ریزش مو تأیید نشده است اما در تحقیقی نشان داده شد که مصرف آن به مدت ۶ ماه تأثیرات مثبتی دارد .
طبق تحقیقی دیگر نشان داده شد استفاده از مواد غذایی حاوی ویتامین B و ال سیستئین به مدت ۴ ماه نتایج مثبتی دارد .
شواهد علمی فقط نشاندهنده این هستند که مصرف ویتامینها و مواد مغذی در صورتی که بدن شما آن مواد را کم داشته باشد در ریزش مو تأثیر مثبت خواهند داشت .
با پزشک خود درباره تجویز ملاتونین صحبت کنید . طبق یک تحقیق انجامشده روی گروه کمی از خانمها نتایج مثبتی در درمان ریزش مو روی خانمها با مصرف ملاتونین دیده شد . خانمها در این تست از پماد موضعی ۰٫۱% ملاتونین به مدت ۶ ماه استفاده کردند .
در این تست نشان داده شد که موهای بیشتری در فاز آناژن ( رشد ) قرارگرفتهاند که باعث بهبود رشد مو شد .
از اسطوخودوس بهصورت موضعی استفاده کنید . یک مطالعه کوچک روی اسطوخودوس نشاندهنده تأثیرات مثبت آن در رشد مو بود . پیشنهاد میشود که روغن اسطوخودوس را با دیگر روغنهای گیاهی ترکیب کنید سپس روی سر ماساژ دهید . برای آموزش ماساژ سر مقاله ماساژ اصولی سر با روغن های گیاهی را میتوانید مطالعه بفرمایید .
بدون دیدگاه