شما در زندگی پرهیاهو و پراسترس خود با سموم مختلفی روبهرو هستید. همچنین ممکن است از غذاهای ناسالم مانند فست فود ها و محرکهایی مانند نوشیدنیهای کافئین دار استفاده کنید یا به مهمانیها بروید.
کلیهها، این اندامهای لوبیایی شکل که در دو طرف حفره شکمی شما قرار دارند، مسئولیت سنگینی در دفع این سموم دارند. زمانی که مقدار سموم بدن به حدی افزایش پیدا کند که از کنترل کلیهها خارج شوند، عملکرد آنها کاهشیافته و شما مستعد ابتلا به سنگ کلیه، عفونتها، کیستها، تومورها یا نارسایی کلیوی خواهید شد.
خوشبختانه میتوانید با کمک روشهای طبیعی مانند رژیم غذایی سالم، سلامتی کلیههای خود را بازگردانید.
سمزدایی کردن با رژیم غذایی
به مقدار زیاد آب بنوشید. یکی از مهمترین نکاتی که در رابطه با سمزدایی منظم کلیهها وجود دارد این است که به مقدار فراوان آب تمیز و طبیعی بنوشید. نوشیدن حدود ۸ لیوان آب در طول روز (یا بیشتر از این مقدار در صورتی زیاد عرق میکنید یا ورزشکار هستید)، به پاکسازی سموم تجمع یافته کمک میکند. بهترین نشانهای که به شما میگوید بدنتان مقدار کافی آب دریافت کرده است این است که ادرارتان شفاف و بیرنگ است و بوی زنندهای ندارد. اگر رنگ ادرار پررنگ از زرد کمرنگ باشد، نشان میدهد که ادرارتان غلیظ شده است (که معمولاً این اتفاق در مورد اولین ادرار صبحگاهی طبیعی است). دفع ادرار شفاف نشانهای از یک سیستم تصفیه کننده تمیز است.
مایعاتی مانند نوشابهها، قهوهها و نوشیدنیهای حاوی قند، جایگزینهای خوبی برای آب طبیعی نیستند.
برخی چایها و آبمیوهها دارای مواد معدنی و ویتامینهایی هستند که برای کلیههای شما مفیدند. بااینوجود، آنها ممکن است حاوی مقادیر بالایی کافئین یا قند باشند که برای کلیههای شما مضر است. به خاطر داشته باشید که آب همچنان بهترین نوشیدنی برای شماست.
میوههای غنی از پتاسیم مصرف کنید. میوهجات و سبزیجاتی که غنی از پتاسیم هستند به پاکسازی کلیهها کمک میکنند. میوههایی مانند انگور، لیموشیرین، پرتقال، طالبی، موز، کیوی، زردآلو و آلو خشک همگی منابع غنی پتاسیم هستند. شیر و ماست نیز منابع خوبی از پتاسیم هستند.
داشتن این میوهها در رژیم غذایی روزانه خود کمک میکند تا سطح الکترولیتهای بدنتان حفظشده و کلیهها بهترین عملکرد خود را داشته باشند.
به نظر میرسد نوشیدن یک لیوان آب گیلاس شیرین در صبح یا بعدازظهر میتواند اسید اوریک تجمع یافته که یکی از ترکیبات حاصلشده از تصفیه کلیوی است را پاکسازی کند.
هر فردی باید از غذاهای غنی از پتاسیم بهصورت متعادل مصرف کند. مصرف بیشازحد پتاسیم منجر به بیماریهایپرکالمی میشود که میتواند کشنده باشد و باعث ایست قلبی شود. افرادی که مشکلات کلیه دارند مانند نارسایی کلیوی، نباید بیشازاندازه پتاسیم مصرف کنند. یک فرد سالم مجاز است روزانه تا مقدار ۴٫۷ گرم پتاسیم مصرف کند.
به مقدار کافی کرن بری مصرف کنید. کرن بری به پاکسازی کلیهها کمک میکند. کرن بری دارای ترکیبی به نام کوئینین است که در طی واکنشهای متابولیکی در کبد، خود را تبدیل به هیپوریک اسید میکند. هیپوریک اسید، اوره و اسید اوریک تجمع یافته در کلیهها را پاکسازی میکند. برای پاکسازی کلیهها، مصرف یک فنجان کرن بری در روز کافی است.
مطالعات علمی نشان دادهاند که کرن بری به خاطر خواص ضد باکتریایی که دارد برای جلوگیری از ابتلا به عفونت مجاری ادراری بسیار مفید است.
در رژیم غذایی خود مقدار بیشتری جو داشته باشید. جو، یکی از بهترین غلاتی است که برای پاکسازی کلیهها استفاده میشود. همچنین، به جلوگیری از صدمات کلیوی ناشی از دیابت کنترل نشده جلوگیری میکند. توجه داشته باشید که جو درمان نیست، اما برای حفظ عملکرد بهینه کلیهها، میتواند در کنار سایر روشها مورداستفاده قرار گیرد. جو، جزو غلات کامل است و جایگزین کردن آرد جو بهجای آرد تصفیهشده، یکی از روشهای واردکردن جو به رژیم غذایی خود است.
یک روش دیگر برای مصرف جو این است که یکمشت جو را شب در آب بخیسانید و آب آن را بهصورت ناشتا بنوشید. این کار به پاکسازی سموم در کلیهها کمک میکند.
مصرف منظم جو، به حفظ سطح کراتینین بدن کمک میکند و در بیماران دیابتی، میزان آن را تا سطح نرمال پایین میآورد.
از مصرف الکل، کافئین و شکلات خودداری کنید. باوجوداینکه دانشمندان در مورد این مسئله اختلافنظر دارند، اما باید از مصرف مواد غذایی مانند الکل، کافئین، شکلات، آجیلها و غذاهای فرآوری شده، خودداری کنید. این مواد غذایی برای کلیههای شما مضر هستند و میتوانند تأثیرات مخربی بر سلامتی عمومی شما داشته باشند. صرفنظر از اینکه شما در حال سمزدایی هستید یا خیر، بهتر است که مصرف اینگونه مواد غذایی را کاهش دهید.
با پزشک خود در مورد کاهش مصرف الکل، کافئین و شکلات مشورت کنید.
با توصیه پزشک، مصرف پروتئین خود را کاهش دهید. اگر بیماری کلیوی دارید، مصرف غذاهای غنی از پروتئین حال شما را بدتر خواهد کرد. کلیههای ناسالم، بهسختی میتوانند ترکیبات زائد ناشی از متابولیسم پروتئینها را دفع کنند. برای حفاظت از کلیههای خود، در مورد میزان مجاز مصرف پروتئین از پزشک خود سؤال کنید.
برای بزرگسالان مبتلابه بیماریهای کلیوی مانند نارسایی مزمن کلیه، بنیاد ملی کلیه توصیه میکند به ازای هر کیلوگرم از وزن بدن خود، فقط ۰٫۸ گرم پروتئین مصرف کنید؛ بنابراین، یک مرد بالغ که بهطور متوسط ۶۰ کیلوگرم وزن دارد، روزانه فقط میتواند مقدار ۴۸ گرم پروتئین مصرف کند. این مقدار دقیقاً با مصرف یک برش گوشت خوک و یک برش پنیر برابری میکند.
پیشازاین با پزشک خود مشورت کنید. پروتئین یکی از ترکیبات اصلی رژیم غذایی شماست و مصرف آن برای تمامی افراد نباید حذف گردد.
اگر سیگار میکشید، آن را ترک کنید. سیگار فشارخون شما را بالا میبرد که میتواند منجر به بیماریهای کلیوی شود. سیگار کشیدن همچنین تأثیرات مخرب دیگری نیز دارد، بنابراین اگر به دنبال سالمتر شدن و سمزدایی بدن خود هستید، ترک سیگار به شما بسیار کمک خواهد کرد.
استفاده از طب سنتی
از قاصدک استفاده کنید. قاصدک گیاهی است که بهعنوان افزودنی غذایی در مواد غذایی مختلف مانند سالاد، سس، چای، قهوه و شکلات استفاده میشود. قاصدک غنی از پتاسیم بوده و ادرارآور است، بدین معنی که به دفع آب اضافی بدن کمک میکند؛ بنابراین در افزایش عملکرد سیستم ادراری بسیار مفید است.
بهعنوان یک ماده پاکسازی کننده، مصرف حدود ۱۰ قطره تنتور ریشه قاصدک بهصورت ۳ بار در روز برای سمزدایی کلیهها مفید است و میتوانید مصرف آن را با اطمینان تا ۶ ماه ادامه دهید.
انگور خرس را امتحان کنید. انگور خرس یکی از بهترین مکملهای طبیعی برای سمزدایی کلیههاست. این میوه، به تسکین التهاب و بهبودی صدمات کلیوی ناشی از عفونتها و سنگها کمک میکند. انگور خرس، دارای گلوکوزیدی به نام آربوتین است که خواص آنتی باکتریال دارد، بنابراین برای درمان عفونتهای مجاری ادرار مفید است.
این میوه عملکرد شل کنندگی عضلات دارد که به کاهش تورم مجاری ادراری و عضلات کمک میکند. همچنین با خنثی کردن مواد اسیدی موجود در ادرار، سوزش ناشی از عفونتها را تسکین میدهد.
مصرف این مکمل بیخطر است. بااینحال، اگر از داروهای ضد روانپریشی مانند لیتیوم استفاده میکنید، نباید آن را مصرف کنید. این مکمل، در روند دفع لیتیوم از بدن اختلال ایجاد میکند. این اختلال باعث افزایش سطح لیتیوم در خون شده که درنهایت میتواند سمی یا مرگآور باشد.
از مکمل گوکشورا استفاده کنید. این یکی از مکملهای آیروودیک است که موجب حفظ سلامتی کلیهها شده و برای کسانی که از عفونتهای مکرر مجاری ادراری و همچنین سنگهای مکرر کلیه رنج میبرند مفید است. این مکمل باعث حفظ جریان ادرار شده و سوزش مخاط مجاری ادراری را تسکین میدهد و بنابراین موجب کاهش درد میشود. این مکمل همچنین دارای خواص آنتیبیوتیکی است و عفونتهای مثانه را بهبود میبخشد.
برای حفظ عملکرد کلیهها، کپسول مکمل گوکشورا را میتوان یک تا دو بار در روز مصرف کرد.
از زرشک اروپایی استفاده کنید. این یکی از مکملهای قدیمی است که برای دفع سنگهای کلیوی استفاده میشده است. در علم هومیوپاتی، عصاره تهیهشده از این گیاه به نام بربریس وولگاریس در درمان کولیک کلیوی استفاده میشود. بااینوجود، اگر اندازه سنگها بزرگتر باشد، موقع دفع شدن به غشای داخلی مجاری آسیب وارد میکند.
ترکیب ۱۰ تا ۱۵ قطره از این عصاره با کمی آب و مصرف آن بهصورت ۳ بار در روز، سنگهای کلیوی را طی چند هفته دفع میکند.
زمان مراجعه به پزشک
اگر علائم بیماری کلیوی دارید به پزشک مراجعه کنید. اگر نگران هستید که دچار مشکلات کلیوی شده باشید، بهتر است هرچه سریعتر تحت مراقبتهای پزشکی قرارگرفته و بیماری خود را درمان کنید. در صورت مواجهه با علائم زیر فوراً با پزشک تماس بگیرید:
۱ – حالت تهوع، استفراغ، تغییر در میزان اشتها
۲ – خستگی، ضعف، مشکلات خواب
۳ – مشکل در ادرار کردن یا تغییر میزان ادرار
۴ – انقباض و گرفتگی عضلانی
۵ – عدم تمرکز
۶ – ورم پاها و مچ پاها
۷ – خارش پوست
۸ – درد قفسه سینه یا تنگی نفس
اگر درد کلیوی دارید، به پزشک مراجعه کنید. درد کلیهها میتواند نشاندهنده سنگ کلیه، عفونت یا سایر مشکلات جدی باشد. اگر علائمی مانند درد مداوم و خستهکننده در پهلو یا یکطرف پشت، تب، درد بدن، خستگی یا حالت تهوع و استفراغ دارید، بلافاصله با پزشک خود تماس بگیرید. اگر اخیراً به عفونت مجاری ادرار مبتلا بودهاید، آنها را در جریان قرار دهید.
اگر کلیههایتان بهطور ناگهانی و شدیداً درد گرفته است یا در ادرارتان خون مشاهده میکنید، فوراً با اورژانس تماس گرفته یا به بخش اورژانس مراجعه کنید.
قبل از تغییر رژیم غذایی خود، ابتدا با پزشک مشورت کنید. نیازهای تغذیهای بیماران کلیوی نسبت به افراد سالم متفاوت است. قبل از اینکه تغییراتی در رژیم غذایی خود ایجاد کنید، با پزشک درباره سلامت کلیههای خود صحبت کرده و در مورد غذاهایی که برای شما مناسب و مفید است سؤال کنید.
برای مثال، افزودن پتاسیم بیشتر به رژیم غذایی برای برخی از افراد مفید است و مصرف پتاسیم کافی میتواند به جلوگیری از ابتلا به سنگ کلیه کمک کند. بااینوجود، اگر مبتلابه بیماریهای کلیوی هستید، مصرف غذاهای غنی از پتاسیم میتواند مضر باشد.
در مورد مصرف گیاهان دارویی و مکملها با پزشک خود مشورت کنید. قبل از استفاده از هر نوع رژیم غذایی، مکمل و گیاهان دارویی، بسیار مهم است که با پزشک خود در مورد فواید و عوارض احتمالی آنها صحبت کنید. برخی از مکملها ممکن است بهطور خطرناکی با بعضی از داروها تداخل داشته باشند و اگر بیماری کلیوی دارید میتوانند وضعیت شما را بدتر کنند. از پزشک خود در مورد اینکه آیا مکمل موردنظر شما برایتان مفید است یا خیر، سؤال کنید.
قبل از شروع مصرف یک مکمل، لیستی از داروهای نسخهای، داروهای بدون نسخه، ویتامینها و یا مکملهایی که در حال مصرف هستید، به پزشک خود ارائه دهید.
اگر بیماری دیگری دارید، به آنها اطلاع دهید، زیرا این امر همچنین میتواند روی مکملهایی که برای شما بیخطر هستند تأثیر بگذارد.
دستورالعملهای پزشک خود را بهدقت دنبال کنید. اگر مبتلابه بیماری کلیوی هستید یا احتمال ابتلا به آن در شما زیاد است، بسیار مهم است که طبق دستورات پزشک خود پیش روید تا مطمئن شوید که شرایط شما تحت کنترل است. جهت معاینه و انجام آزمایشات، بهدفعات به پزشک خود مراجعه کنید و در صورت تغییر علائم یا به وجود آمدن هرگونه نگرانی، از اطلاع دادن به پزشک در هرزمان کوتاهی نکنید.
داروهایی که پزشک شما تجویز کرده است را مصرف کرده و از توصیههای مراقبتی در خانه بهدقت پیروی کنید.
آنها ممکن است به شما ایجاد تغییراتی در رژیم غذایی و سبک زندگی را در کنار مصرف داروها توصیه کنند.
نکته : ازآنجاییکه ارتباطی میان فشارخون و بیماریهای کلیوی وجود دارد، توصیه میشود فشارخون خود را مرتباً بررسی کنید.
بدون دیدگاه