بیماری گال یک عفونت پوستی بسیار مسری است که با قرمزی پوست و تشکیل تاولهای کوچک همراه است. این بیماری که دلیل آن کنهای میکروسکوپی به نام Sarcoptes scabiei است، در طول تاریخ مشکلی دائمی بوده و افراد مختلفی را از هر طبقه اجتماعی درگیر خود کرده است. به همین دلیل از روشهای درمانی مختلفی برای ازبینبردن آن استفاده میشود که یکی از مؤثرترین آنها، درمان گال با نمک است. نمک به دلیل خواص ضدمیکروبی فوقالعاده، توانایی بالایی در کشتن کنهها و خشککردن تخمهای آنها دارد و میتواند در بهبود این بیماری مؤثر باشد. با ما همراه باشید تا به بررسی این روش درمانی سنتی بپردازیم.
درمان گال با نمک
برای درمان گال به شکلی مؤثر، باید از کرمها و لوسیونهای موضعی که حاوی حشرهکشهایی مانند پرمترین یا لیندان هستند استفاده کرد. این داروها در ازبینبردن کنهها و تسکین علائم این بیماری بسیار مؤثر هستند و میتوانند موارد شدید را نیز درمان کنند. بااینحال، استفاده از این داروها به دلیل ماهیت شیمیایی، ممکن است برای برخی افراد عوارض مختلفی را به همراه داشته باشد و یا تهیه آنها، هزینه زیادی را در بر داشته باشد. به همین دلیل بسیاری از افراد به درمانهای سنتی مانند استفاده از نمک برای گال، روی میآورند.
از بین بردن گال با نمک بهعنوان درمانی سنتی، به قرنها پیش برمیگردد و امروزه نیز به دلیل اثربخشی بالا، دسترسی ساده و مقرونبهصرفه بودن، به طور گستردهای از آن استفاده میشود. بسیاری از افراد علائم خود را با خیساندن محل زخم در حمام نمک یا استفاده از خمیر نمک به طور مستقیم روی مناطق آسیبدیده، تسکین دادهاند.
مکانیسم اثر نمک برای درمان گال
علاوه بر استفاده از نمک برای بهبود علائم و درمان بیماری گال در طب سنتی، شواهد علمی مختلفی از اثربخشی فوقالعاده این ماده برای درمان گال نیز در دسترس است. درمان گال با نمک از طریق اثر اسمزی روی اسکلت بیرونی کنهها و برهمخوردن تعادل آب در آنها انجام میشود.
نمک بهعنوان یک ماده خشککننده عمل میکند؛ به این معنی که باعث خشکی و ازبینرفتن کنهها میشود. فشار اسمزی بالا که توسط نمک ایجاد میشود، رطوبت را از بدن کنه گال خارج کرده و منجر به مرگ آنها و همچنین خشکشدن تخمها میشود. علاوه بر این، نمک با خشککردن تاولها یا برجستگیهای ناشی از گال، به کاهش التهاب و تسکین خارش به وجود آمده نیز کمک میکند.
همچنین نمک دارای خواص ضدعفونیکننده نیز هست که باعث جلوگیری از ایجاد عفونتهای ثانویه ناشی از خاراندن زخمها میشود. با ضدعفونیکردن محیط، امکان رشد مجدد کنه کال از بین خواهد رفت و به این طریق، زخمهای به وجود آمده در زمان کوتاهتری بهبود خواهند یافت.
روشهای استفاده از نمک برای درمان گال
درمان گال با نمک از طریق روشهای مختلفی صورت میگیرد. این ماده بهراحتی در دسترس است و استفاده از آن، هیچگونه عارضهای را برای فرد بیمار بر جای نمیگذارد. برای اثربخشی بیشتر نمک، میتوانید روشهای زیر را برای درمان به کار ببرید.
درمان گال با آب نمک
یکی از سادهترین روشهای استفاده از نمک برای درمان گال، مخلوطکردن آن با آب است. برای درمان گال با نمک در خانه، یک قاشق غذاخوری نمک (ترجیحاً نمک دریا) را در یک لیوان آب ولرم حل کنید تا محلولی کاملاً یکدست ایجاد شود. یک پارچه تمیز یا توپ پنبهای را در محلول خیس کنید و بهآرامی آن را دو بار در روز به مدت ۱۵ تا ۲۰ دقیقه روی مناطق آسیبدیده بمالید و سپس، محل آسیبدیده را با آب تازه شستشو دهید.
درمان گال با نمک و روغنهای گیاهی
برای اثربخشی بیشتر نمک، میتوان آن را با روغنهای گیاهی نیز مخلوط کرد و بهصورت موضعی روی نقاط آسیبدیده مالید. برخی روغنهای گیاهی مانند روغن چریش یا روغن درخت چای، دارای خواص ضدمیکروبی فوقالعادهای هستند. این روغنها را میتوان با روغنهای پایه مانند روغن نارگیل یا زیتون مخلوط کرد و با اضافهکردن نمک به آن، بهصورت موضعی در مناطق آسیبدیده، به مدت حداقل دو ساعت استفاده کرد. ترکیب این داروهای گیاهی به همراه نمک، به ازبینبردن کنهها کمک میکند با لایهبرداری مناسب پوست، باعث ازبینبردن اثرات التهاب میشود.
ترکیب نمک با سرکه برای اثربخشی بیشتر
سرکه یکی دیگر از مواد طبیعی برای درمان خانگی گال است که ترکیب آن با نمک، میتواند اثربخشی بیشتری داشته باشد. سرکه محیطی اسیدی را روی پوست ایجاد میکند که باعث ایجاد شرایط نامناسب، برای فعالیت کنههای گال میشود. برای تأثیر بیشتر درمان گال با نمک و سرکه، میتوانید به این ترکیب آب آویشن و آب اسطوخودوس نیز اضافه کنید. ترکیبات موجود در آویشن خواص ضدمیکروبی و ضدالتهابی بالایی دارد و میتواند به کاهش خارش و التهابات مرتبط با گال کمک کند. آب اسطوخودوس نیز بهعنوان یک عامل تسکیندهنده عمل میکند و در آرامکردن پوست تحریک شده، تأثیر زیادی دارد.
برای تهیه این ترکیب طبیعی، مقدار مساوی سرکه، آب آویشن، آب اسطوخودوس و نمک را در یک کاسه مخلوط کنید تا خوب ترکیب شوند. مخلوط را با استفاده از یک پنبه، پارچه تمیز یا گاز استریل روی نواحی آسیبدیده بمالید و بگذارید ۱۵ تا ۲۰ دقیقه بماند. سپس پوست خود را با آب گرم بشویید.
تهیه اسپری نمک دریایی
اگر زمان کافی برای تهیه ترکیبات نمکی را ندارید، میتوانید با خرید اسپری نمک دریایی و استفاده موضعی از آن در مناطق آسیبدیده، به کاهش التهاب و همچنین بهبود بیماری خود کمک کنید. این اسپریها دارای غلظت بالایی از مواد معدنی موجود در نمک دریا هستند و با ضدعفونیکردن پوست، محیط نامناسبی را برای رشد کنه گال فراهم میکنند. اسپری نمک دریایی را میتوانید از داروخانهها تهیه نمایید.
درمان گال با حمام نمک
حمام نمک میتواند مؤثرترین روش طبیعی برای درمان بیماری گال باشد. برای تهیه حمام نمک، میتوانید حدود ۳ الی ۴ فنجان نمک خوراکی یا نمک دریا را داخل وان آب گرم حل کنید و به مدت یک هفته، هر شب حداقل ۲۰ دقیقه داخل آن شوید. درمان گال با نمک از این طریق ممکن است در اوایل استفاده، سوزش نسبتاً شدیدی داشته باشد؛ بااینحال پس از مدتی سوزش آن از بین خواهد رفت و میتوانید نتیجه اثربخش آن را مشاهده کنید.
چه نوع نمک برای درمان گال مناسب است؟
همانطور که میدانید انواع مختلفی از نمکها در بازار موجود هستند که در مواد معدنی و ترکیبات تشکیلدهنده، تفاوتهای به خصوصی دارند. برای درمان گال با نمک، میتوان از انواع این نمکها استفاده کرد؛ بااینحال برخی از آنها به دلیل بهرهمندی از مواد معدنی بیشتر، میتوانند اثربخشی بیشتری داشته باشند.
نمک اپسوم برای گال
یکی از بهترین انواع نمکی که معمولاً برای درمان گال استفاده میشود، نمک اپسوم است که بهعنوان سولفات منیزیم نیز شناخته میشود. نمک اپسوم به دلیل توانایی بالا در تسکین خارش و کاهش التهاب، علائم بیماری گال را تا حد زیادی کاهش میدهد و روند درمان را سریعتر میکند. نمک اپسوم را میتوان آن در آب گرم حل کرد، در حمام نمک استفاده کرد و یا بهصورت خمیری، روی مناطق آسیبدیده مالید.
درمان گال با نمک دریا
نمک دریا نیز به دلیل محتوای معدنی بالا و خواص ضدباکتریایی عالی، میتواند گزینه مناسبی در نظر گرفته شود. املاح معدنی نمک دریا باعث ضدعفونیکردن پوست و همچنین لایهبرداری مناسب مناطق آسیبدیده میشوند و در تسکین درد و همچنین درمان گال، تأثیر فوقالعادهای دارند.
نمک خوراکی
اگر دسترسی به نک دریا یا نمک اپسوم را ندارید نیز میتوانید با استفاده از نمک خوراکی، اقدام به درمان بیماری گال کنید. هرچند نمک خوراکی به دلیل املاح کمتر، بهاندازه سایر نمکهای معدنی اثربخشی بالایی ندارد، بااینحال در صورت استفاده مداوم میتواند باعث بهبودی شما شود.
نکات مهم هنگام درمان گال با نمک
نمک بهعنوان یک روش طبیعی و سنتی برای درمان گال عمل میکند و نمیتوان انتظار زیادی از آن برای موارد شدید بیماری را داشت. با این توجه به برخی نکات میتواند اثربخشی این ماده را تا حد زیادی افزایش دهد. یکی از این موارد، تمیزکردن پوست قبل از استفاده از نمک است. برای تأثیر بیشتر نمک، محل زخم باید بهخوبی شسته شده باشد و عاری از هرگونه آلودگی باشد.
علاوه بر این تاحدامکان، از نمکهای یددار برای این روش درمانی استفاده نکنید؛ زیرا این محصولات اغلب حاوی مواد افزودنی هستند که میتوانند پوست را بیشتر تحریک کنند. در عوض، نمک دریایی طبیعی یا نمک اپسوم را انتخاب کنید که احتمال کمتری برای ایجاد واکنشهای نامطلوب دارند. همچنین استفاده زیاد از نمک برای درمان گال توصیه نمیشود، زیرا میتواند پوست را کم آب کند و علائم این بیماری را افزایش دهد. استفاده از کرمهای مرطوبکننده که باعث بدتر شدن علائم بیماری گال نشوند نیز در طول درمان بیماری گال با نمک میتواند مفید باشد.
جمع بندی
روشهای سنتی و طبیعی مختلفی برای درمان گال وجود دارد که استفاده از نمک، یکی از مؤثرترین آنهاست. نمک با ایجاد محیطی ضدعفونی شده روی پوست، شرایط فعالیت و تخمگذاری برای کنهها را محدود میکند و به باعث خشکشدن آنها میشود. همچنین خواص لایهبرداری نمک نیز میتواند برای التهابات ناشی از بیماری و کاهش علائم آن، مؤثر باشد. در این مقاله به بررسی روشهای مختلف درمان گال با نمک پرداختیم. برای دریافت مشاورههای تخصصیتر کافی است با مجموعه ما در ارتباط باشید.
بدون دیدگاه