اگر شما مبتلا به سینوزیت مزمن باشید ممکن است به سختی تنفس کنید ، صورت متورمی داشته باشید ، سردرد یا درد صورت نیز میتواند در شما بروز کند . تمامی این عوارض به دلیل پر شدن هوا در حفره های پشت گونه ، پیشانی و کناره های بینی و شروع به پر شدن آنها با خلط میشود . ماده مخاطی برای مرطوب نگه داشتن بینی و جلوگیری از ورود باکتری ها به داخل مجرای بینی ضروری میباشد اما احتقان باید درمان گردد . بسیاری از راهها برای درمان سینوزیت مزمن ( طولانی مدت و پی در پی ) موجود میباشند که میتوانید از آنها در خانه استفاده کنید .
درمان سینوزیت با بخور و آب
روزی ۱۰ لیوان آب بنوشید . نوشیدن آب زیاد برای رقیق و روان کردن ترشحات بینی و تخلیه آنها ضروری میباشد . از مصرف زیاد کافئین که باعث کم آبی بدن میشود خودداری کنید . اگر خلطی به پشت گلو رفت نگران نباشید اسید معده تمامی چیزهایی که باعث عفونت میشوند را از بین میبرد .
سینوس های خود را بخور دهید . مقداری آب جوش داخل یک کاسه ( فقط پلاستیکی نباشد ) ریخته و با یک حوله بزرگ پنبه ای روی سر را بپوشانید . با بینی به مدت ۵ شماره نفس بکشید و از دهان به مدت ۲ شماره خالی کنید ، ۱۰ دقیقه اینکار را انجام دهید . بعد از بخور دادن بینی خود را تخلیه کنید .
با عصاره های گیاهی درمانی بخور دهید . یک قطره عصاره یا نصف قاشق غذاخوری از گیاه خشک شده در لیست زیر را داخل کاسه بخور ریخته و صورت را بخور دهید . عصاره های گیاهی زیر دارای خواص ضد باکتری ، ضد عفونی کننده و ضد میکروبی هستند .
نعناع : حاوی منتول است که خواص ضد عفونی کننده و بالا برنده ایمنی بدن را دارد .
آویشن یا مرزنگوش : دارای خواص ضد باکتری و بالابرنده ایمنی بدن هستند .
اسطوخودوس : خواص ضد باکتری دارد همچنین به کاهش استرس و افسردگی کمک میکند .
گیاهان دارویی را بپزید . اگر نمی خواهید از عصاره های گیاهی استفاده کنید میتوانید گیاهان را بپزید . ۲ قاشق چایخوری مرزنگوش و ۲ قاشق غذاخوری ریحان را داخل ۱ لیتر آب جوش بریزید . در صورت داشتن فلفل کاین مقداری از آن را نیز داخل آب جوش بریزید . به مدت ۱۰ دقیقه بخور دهید .
حمام کنید . حمام با آب داغ و استفاده از ۱۲ الی ۱۵ قطره از عصاره گیاهانی مانند اسطوخودوس میتواند در درمان سینوزیت موثر باشد .
از دستگاه بخور در خانه استفاده کنید . برای جلوگیری از خشک شدن سینوس ها استفاده از مرطوب کننده هوا مخصوصا در فصول سرد سال پیشنهاد میشود . رطوبت را بیش از حد بالا نبرید و تا ۵۰% رطوبت کافی میباشد .
درمان سینوزیت با شستشو و اسپری بینی
عصاره گیاهی خود را انتخاب کنید . برای شستشو دادن بینی یا استفاده از اسپری بینی به عصاره گیاهی نیاز دارید که باعث کمک به درمان عفونت سینوس ها میشود . عصاره های گیاهی موثر :
اکالیپتوس
نعناع
اسطوخودوس
ریحان
مرزنگوش
رزماری
درخت چای
لیمو
بابونه
شستشو دهنده بینی را درست کنید . ۱٫۵ لیوان آب خیلی گرم ، ۶ قاشق غذاخوری نمک ( ترجیحا نمک فرآوری نشده یا نمک دریا ) ، ۱۰ قطره عصاره گیاه را با یکدیگر مخلوط کنید و خوب هم بزنید سپس بگذارید تا خنک شود .
بینی خود را شستشو دهید . روی سینک سر خود را به کج کرده و از سوراخ بالایی بینی شستشو دهنده بینی را داخل بینی ریخته تا از سوراخ دیگر آن بیرون بیاید ، نصف مخلوط را مصرف کنید . اینکار را با یکبار دیگر با دیگر سوراخ بینی انجام دهید . بعد از شستشو بینی خود را تخلیه کنید .
از اسپری های نمکی بینی استفاد کنید . اگر نمی خواهید خودتان اسپری درست کنید از اسپری های نمکی بینی موجود در داروخانه ها استفاده کنید . البته خودتان نیز میتوانید از این اسپری ها درست کنید . ۱ قاشق غذاخوری نمک را با ۲ استکان آب مخلوط کنید . استفاده از شستشوی بینی به روش قبل بسیار موثرتر خواهد بود اما اینگونه اسپری ها قابل حمل هستند .
از دیفیوزر استفاده کنید . اینگونه دستگاهها عصاره های گیاهی را داخل هوا پخش میکنند . این روش برای منازلی که بیشتر از یک نفر از آنها به سینوزیت مبتلا است پیشنهاد میشود . کسانیکه به سینوزیت مبتلا هستند نزدیک تر به دستگاه بنشینند .
نصف استکان آب را با ۵ قطره عصاره داخل آن بریزید .
درمان سینوزیت با ماساژ
پیشانی خود را ماساژ دهید . مقداری روغن بادام یا روغن بچه به انگشتان و بین آنها مالیده تا کمی گرم شود سپس ۲ انگشت اشاره خود را روی وسط پیشانی قرار داده ( بین ابروها ) . با حرکات چرخشی و با فشار مداوم و مناسب ۱۰ بار اینکار را تکرار کنید .
ماساژ دادن سینوس ها باعث کمک به تخلیه شدن سینوس ها میشود .
استفاده از روغن باعث کاهش اصطکاک و ماساژ بهتر می شود . همچنین باعث نرمی و ریلکسیشن نیز میشود .
بینی را ماساژ دهید . انگشت شست خود را روی دماغه بینی یعنی قسمت داخلی بینی در امتداد چشمان خود قرار دهید . به مدت ۱ دقیقه مقداری فشار به آن وارد کنید و سپس با حرکات چرخشی به مدت ۲ دقیقه باز هم فشار به آن وارد کنید . چشمان خود را در هنگام ماساژ بسته نگه دارید .
از انگشت اشاره نیز میتوانید استفاده کنید .
استخوان گونه را ماساژ دهید تا درد و احتقان را کم کنید . مقداری روغن بادام یا روغن بچه بین انگشتانتان بزنید . انگشت شست ، اشاره یا انگشت وسط خود را روی هر دو گونه قرار داده و با فشار ثابت به مدت ۱ دقیقه با حرکات چرخشی ماساژ دهید . در هنگام ماساژ چشمان خود را بسته نگه دارید .
سینوس بینی را ماساژ دهید . مقداری روغن بین انگشتان خود ریخته مقداری بمالید تا گرم شود . انگشت اشاره خود را روی بغل بینی خود گذاشته و با حرکات رو به پایین ۱۰ بار ماساژ دهید ( یعنی انگشت را بالای بینی قرار داده و رو به پایین بکشید سپس دوباره انگشت را بالای بینی گذاشته و روبه پایین بکشید ) سپس با حرکات چرخشی و با فشار ملایم ۱۰ بار دیگر نیز ماساژ دهید .
ماساژ رو به پایین بینی باعث کمک به تخلیه خلط میشود .
تشخیص سینوزیت مزمن و درمان داوریی
علت سینوزیت را پیدا کنید . سینوزیت مزمن به دلایلی مانند زیر بوجود می آید :
عفونت ( باکتریایی ، ویروسی یا قارچی )
ساختار غیر عادی ( پولیپ یا انحراف تیغه بینی )
آلرژی
زخم
سیگار
اختلال در عملکرد سیستم ایمنی بدن
برای تشخیص نوع سینوزیت باید به رنگ خلط ها دقت کنید :
بدون رنگ : آلرژی و عفونت ویروسی
زرد مایل به سبز و تیره : عفونت باکتریایی و قارچی یا کپک
بدون رنگ یا زرد مایل به سبز : دیگر عوامل سینوزیت مزمن
علائم سینوزیت را بدانید . علائم سینوزیت در افراد مختلف فرق دارد اما عموما شامل موارد زیر میشود :
تورم سینوس ها ( از التهاب یا عفونت )
درد
احساس فشار در صورت
سردرد
از بین رفتن حس بویایی
سرفه
گرفتگی بینی
گلو درد
تب
مشکل در تنفس
دندان درد
خستگی
ضد احتقان مصرف کنید . طبق دستور عمل گفته شده طبق گفته شرکت سازنده آنها را مصرف کنید . بیشتر از ۳ روز آنها را مصرف نکنید .
اسپری بینی کورتیکواستروئید مصرف کنید . این نوع اسپری ها مثل : فلوتیکسون ، ممتازون و بودزوناید میتوانند التهاب بینی را درمان و از آن پیشگیری کنند . بعضی از آنها بدون نسخه در دسترس هستند که میتوانید از آنها استفاده کنید . این اسپری ها به چند روز تا چند هفته زمان نیاز دارند تا اثر خود را نشان دهند .
چه زمانی باید به دکتر مراجعه کرد ؟ اگر روشهای مختلف درمان را امتحان کردید و تا ۵ روز بعد نتیجه نگرفتید و شروع به تب کردن ، پف کردن پوست ، بیشتر شدن درد یا مشکل در تنفس شدید باید به دکتر مراجعه کنید .
پزشک برای شما داروی های ضد ویروسی ، آنتی بیوتیک یا ضد قارچی تجویز میکند .
آیا جراحی نیاز است ؟ پزشک شما با توجه به وضعیت شما امکان دارد به شما جراحی را پیشنهاد کند . امکان دارد شما دارای پولیپ ، مشکلات ساختاری یا آسیب دیدگی باشید . جراحی میتواند باعث بهتر شدن وضعیت شما بشود .
نکات مهم
اگر سیگاری هستید حتما آن را ترک کنید .
از مکان ها و شرکت های معتبر عصاره های گیاهی را تهیه کنید .
بدون دیدگاه