۳۰ روش درمان رفلاکس معده !! ( با عکس )

درمان قطعی رفلاکس معده

رفلاکس معده چیست ؟

رفلاکس معده ، سوزش سر دل ،گشادی دریچه معده یا GERD زمانی اتفاق می افتند که اسید معده وارد مری میشود . این اختلال به دلیل عملکرد ناقص اسفنگتر تحتانی میباشد .

اسفنگتر تحتانی چیست ؟

اسفنگتر تحتانی عضله ای است که نمیگذارد اسید معده یا محتویات معده به داخل مری وارد شود . این دریچه وظیفه دارد که فقط از طرف مری مواد غذایی را وارد معده بکند . وقتیکه اسفنگتر شل باشد یا کامل بسته نشود اسید معده به داخل مری وارد میشود و ایجاد مشکل میکند .

این بیماری ممکن است راحت درمان شود اما امکان دارد که به صورت مزمن بوده و درمان آن سخت شود که فقط توسط پزشک امکان پذیر است .

درباره رفلاکس معده بیشتر بدانید

علائم رفلاکس معده

علائم رفلاکس معده را بدانید . علائم رفلاکس معده که بعد از خوردن غذا یا در خواب خود را نشان می دهد :

  • سوزش سر دل ( معده )
  • احساس سوزش در قفسه سینه

دیگر علائم شایع :

  • احساس ترشی در دهان
  • نفخ
  • مدفوع تیره یا سیاه
  • حالت تهوع
  • سکسکه
  • سرفه خشک
  • درد ، که در هنگام دراز کشیدن و خم شدن بدتر میشود

شما ممکن است دیسفاژی را تجربه کنید که اگر اینطور باشد احساس گیر کردن غذا در گلو به شما دست میدهد .

موادغذایی مضر برای رفلاکس معده

تحریک کننده های این بیماری را حذف کنید . بعضی از کارها یا موادغذایی باعث بدتر شدن رفلاکس معده میشوند که شما باید آنها را بدانید . مواردی مانند :

  • سیگار کشیدن
  • زیاد خوردن
  • استرس
  • نداشتن خواب کافی
  • مرکبات
  • کافئین
  • شکلات
  • گوجه
  • پیاز
  • سیر
  • غذای تند

بسیاری از داروها نیز باعث ایجاد رفلاکس معده میشوند که باید عوارض جانبی داروهای مصرفی خود را چک کنید .

علت رفلاکس اسید معده

علت ایجاد رفلاکس را بفهمید . عوامل زیادی در ایجاد رفلاکس معده نقش دارند . عموما به دلیل ترشح زیاد اسید معده رفلاکس بوجود نمی آید . علت عمده آن ایجاد فشار روی معده یا مری میباشد . علتی ایجاد این فشار میتواند یبوست ، بارداری ، اضافه وزن یا فتق هیاتال باشد . همچنین میتواند ناشی از اختلالات LES ، مشکلات مری و تخلیه آهسته یا طولانی معده باشد .

تشخیص رفلاکس معده

رفلاکس معده را چگونه تشخیص دهیم ؟ تشخیص رفلاکس معده یا GERD به علائم و شدت آنها بستگی دارد . ممکن است آندسکوپی ، عکس برداری با اشعه ایکس و آزمایش مری برای تشخیص ضروری باشد . اگر بیشتر از هفته ای ۲ بار رفلاکس معده داشتید و با درمان های خانگی خوب نشد به پزشک مراجعه کنید .

درمان با تغییر سبک زندگی

درمان سریع رفلاکس اسید

چگونه غذا خوردن خود را تغییر دهید . برای بهتر شدن علائم رفلاکس شما باید نوع و مقدار غذا خوردن را تغییر دهید . هر چقدر حجم غذا کمتر باشد فشار کمتری به اسفنگتر می آید و رفلاکس کمتری را شاهد خواهید بود . نکات زیر را رعایت بفرمایید :

  • ۲ تا ۳ ساعت قبل از خواب غذا نخورید .
  • آرام غذا بخورید و غذا را خوب بجوید .
  • حجم غذای مصرفی را کاهش دهید .

محرک بیماری رفلاکس معده

موادغذایی محرک را مصرف نکنید . شما باید موادغذایی که باعث ایجاد مشکل رفلاکس در شما میشوند و علائم را تشدید میکنند را پیدا کنید و مصرف آنها را قطع کنید . در هنگام احساس رفلاکس معده باید بدانید که چه چیزی خورده اید و آن را از رژیم غذایی خود حذف کنید .

مثال : شما ماکارونی با سس گوجه به همراه نوشابه خورده اید و دچار رفلاکس شده اید . دفعه بعد شما باید سس گوجه را حذف کنید و ببینید که دچار رفلاکس شده اید یا نه . اگر نشده اید که سس گوجه را حذف کنید اما اگر باز هم رفلاکس را تجربه کردید باید ماکارونی و نوشابه را نیز به همین صورت تست کنید .

عادات غلط و درمان رفلاکس

عادات خود را تغییر دهید . بعضی از عادات ما هستند که میتوانند باعث بدتر کردن رفلاکس معده بشوند . به نکات زیر دقت کنید :

  • لباس تنگ نپوشید . لباس تنگ میتواند باعث ایجاد فشار روی معده و افزایش رفلاکس بشود .
  • سیگار نکشید . سیگار باعث افزایش اسید معده میشود .
  • وزن خود را کاهش دهید . مخصوصا اگر اضافه وزن دارید حتما وزن خود را کم کنید زیرا باعث کاهش فشار روی اسفنگتر میشوید .

درمان رفلاکس در خواب

موقعیت خواب خود را درست کنید . بعضی از افراد رفلاکس معده شدیدی دارند . اگر شما هم همینطور هستید سعی کنید ارتفاع قسمت بالای رخت خواب خود را بالا ببرید تا با استفاده از نیروی جاذبه اسید داخل معده بماند .

گذاشتن بالشت زیاد در زیر سر کمک چندانی نمیکند حتی ممکن است اینکار گردن را خم کند و فشار را بیشتر کند که باعث بدتر شدن اوضاع میشود .

درمان های گیاهی رفلاکس معده

درمان رفلاکس با آلوئه ورا

نوشیدنی  آلوئه ورا مصرف کنید . حتما نوشیدنی  ارگانیک ( طبیعی ) آن تهیه کنید . روزی نصف لیوان بنوشید . آلوئه ورا خاصیت ملین نیز دارد و اگر مشکلی دارید بیشتر از ۱ لیوان از آن میل نکنید .

آلوئه ورا باعث کاهش التهاب و اسید معده میشود .

درمان رفلاکس معده با سرکه سیب

سرکه سیب را امتحان کنید . با اینکه به نظر میرسد باعث بدتر شدن رفلاکس بشود اما اینطور نیست . ۱ قاشق غذاخوری سرکه سیب ارگانیک را در یک استکان آب ریخته و هم بزنید سپس میل کنید .

اگر از سرکه سیب ارگانیک استفاده نکنید وضعیت رفلاکس معده بدتر میشود .

نوشیدنی برای درمان رفلاکس

نوشیدنی لیمو درست کنید . چند قاشق چای خوری لیمو طبیعی یا آبلیمو در یک لیوان آب بریزید . در صورتیکه میخواهید شیرین بشود مقداری عسل طبیعی داخل آن بریزید و قبل ، هنگام و بعد از غذا خوردن بنوشید .

اسید داخل آبلیمو باعث اعلام بودن اسید در داخل معده به بدن و کاهش ترشح اسید معده میشود . به این روش مهار بازخوردی ( فیدبک ) می گویند .

درمان خانگی رفلاکس

سیب بیشتر بخورید . سیب باعث کاهش اسید معده میشود . پکتین موجود در پوست سیب به عنوان یک ضد اسید طبیعی عمل میکند .

داروی گیاهی درمان رفلاکس

چای زنجبیل بنوشید . زنجبیل یک ضد التهاب و تسکین دهنده معده میباشد . همچنین میتواند به تهوع و استفراغ کمک کند . از چای کیسه ای یا زنجبیل تازه میتوانید استفاده کنید . بهترین زمان مصرف ۲۰ تا ۳۰ دقیقه قبل از غذا میباشد .

طرز تهیه زنجبیل تازه : ۱ قاشق غذاخوری زنجبیل تازه را در آب جوش ریخته و ۵ دقیقه صبر کنید و سپس بنوشید .

دمنوش برای درمان رفلاکس

دیگر دمنوش های گیاهی را امتحان کنید . دمنوش های گیاهی زیادی وجود دارند که باعث کاهش اسید معده میشوند که به بهترین آنها اشاره میکنیم .

دمنوش تخم رازیانه : ۱ قاشق تخم رازیانه خرد شده را در یک لیوان آب جوش ریخته و ۲۰ دقیقه قبل از غذا میل کنید . برای طعم بهتر میتوانید مقداری عسل به آن اضافه کنید . تخم رازیانه باعث آرام کردن معده و کاهش اسید آن میشود .

دمنوش تخم خردل : از پودر و تخم خردل میتوانید به صورت دمنوش استفاده کنید یا یک قاشق چایخوری مستقیما بخورید . خردل خواص ضد التهابی و خنثی کنندگی اسید معده را دارد .

دمنوش بابونه : میتوانید گیاه خشک شده آن را تهیه کنید یا از چای کیسه ای استفاده کنید . بابونه خواص ضد التهابی دارد .

قرص گیاهی درمان رفلاکس معده

ریشه شیرین بیان میتواند مفید باشد . پیشنهاد میشود از شیرین بیان بدون گلیسیریزین استفاده کنید اما در مورد موجود بودن این قرص گیاهی بازار ایران اطلاعات دقیقی در دسترس نیست . دز مصرفی را طبق گفته شرکت سازنده استفاده کنید اما دوز معمول هر ۶ ساعت ۲ تا ۳ قرص میباشد .

درمان های خانگی رفلاکس معده

کاهش رفلاکس یا gerd

نوشیدنی جوش شیرین مصرف کنید . جوش شیرین باعث کمک به کاهش اثر اسید معده میشود . ۱ قاشق غذاخوری را در یک استکان آب حل کنید سپس بنوشید . اینکار باعث خنثی کردن اسید معده میشود .

آدامس و رفلاکس معده

آدامس بجوید . بعد از غذا آدامس بدون قند بجوید . از این روش به راحتی جواب خواهید گرفت زیرا جویدن آدامس باعث تحریک غدد بزاق میشوند که در نتیجه بی‌کربنات داخل بزاق ترشح میشود . بی‌کربنات به خنثی کردن اسید معده کمک میکند . آدامس دارای قند مصرف نکنید زیرا ممکن است اسید معده را بیشتر کند .

آدامس ” کندر رومی ” نیز به دلیل داشتن خواص آنتی باکتریال باعث مبارزه با عفونت معده که با رفلاکس معده در ارتباط است میشود .

ورزش برای درمان رفلاکس

تمرین ورزشی رفلاکس معده را انجام دهید . این تمرین برای بهبود رفلاکس مفید میباشد . این کار شکم و دیافراگم را تنظیم میکند .

روش تمرین : بعد از بیدار شدن از خواب ۱ لیوان آب ولرم بنوشید سپس دستان خود را مانند شکل بالا نگه داشته و روی انگشتان پای خود ایستاده سپس به حالت عادی برگردید . ۱۰ بار اینکار را تکرار کنید . پس از ۱۰ بار دستان خود را همانطور نگه دارید و ۱۵ ثانیه نفس کوتاه بکشید . اینکار را هر روز صبح تا زمان بهبودی ادامه دهید .

درمان برگشت اسید معده به مری

روغن نارگیل میل کنید . روغن نارگیل دارای خواص آنتی باکتریال میباشد که به رفلاکس معده میتواند کمک کند . ممکن است رفلاکس به دلیل وجود میکروب معده باشد که روغن نارگیل میتواند به شما کمک کند .

طرز استفاده : نصف قاشق غذاخوری روغن نارگیل در آب پرتغال برزید یا به صورت مستقیم روزی ۳ بار مصرف کنید . ۳ روز بعد از بهبودی مصرف روغن نارگیل را قطع کنید .

درمان شل شدن دریچه معده

پروبیوتیک مصرف کنید . در کل پروبیوتیک باعث بهبود عملکرد سیستم گوارشی بدن میشود . از ماست پروبیوتیک و دیگر موادغذایی حاوی این باکتری میتوانید استفاده کنید . البته مکمل پروبیوتیک نیز موجود میباشد .

مدیریت استرس برای کاهش رفلاکس

درمان شل شدن دریچه معده با کاهش استرس

ریلکسیشن انجام دهید . استرس مخصوصا استرس مزمن با بیماری رفلاکس در ارتباط میباشد . برای کمک به این وضعیت شما باید هر روز زمانی را برای از بین بردن استرس صرف کنید . برای اینکار اتاق خلوتی را انتخاب کنید و شروع به تمرین تنفس عمیق بکنید .

چگونه نفس عمیق بکشیم ؟ با بینی خود به مدت ۵ ثانیه نفس بکشید و هوا را به شکم خود نیز وارد کنید سپس ۵ ثانیه نفس خود را نگه دارید سپس به آرامی با دهان هوا را خارج کنید . ۶ تا ۱۶ بار اینکار را تکرار نمایید .

ورزش برای درمان شل شدن دریچه معده

تمرین ریلکسیشن ماهیچه را انجام دهید . با توجه به اینکه استرس علت عمده رفلاکس معده است انجمن روان شناسی آمریکا راهی برای ریلکس کردن پیشنهاد کرده است .

روش تمرین ریلکسیشن : مستقیم ایستاده به مدت ۳۰ ثانیه انگشتان پا را جمع کنید سپس آن را به آرامی رها کنید ، اینکار را چندبار تکرار نمایید . این تمرین را برای عضلات ، بازوها ، شانه ها ، عضلات شکم ، عضلات معده ، سینه ها و انگشتان دست به صورت روزانه انجام دهید .

درمان قطعی شل شدن دریچه معده

به تعطیلات ذهنی بروید . طبق گفته انجمن روانشناسی آمریکا مهم نیست که کجا باشید و نتوانید به تعطیلات بروید شما میتوانید به تعطیلات ذهنی بروید . چشمان خود را ببندید نفس عمیق بکشید و ریلکس کنید و به قشنگ ترین جایی که میتوانید فکر کنید . باد را حس کنید ، بو را حس کنید و صدا را بشنوید . هر روز اینکار را انجام دهید .

اسرس و رفلاکس

کاهش استرس اورژانسی را تمرین کنید . این روش را انجمن قلب آمریکا پیشنهاد داده است . اگر خیلی استرس دارید از ۱ تا ۱۰ بشمارید سپس حرف بزنید ، ۳ تا ۵ بار نفس عمیق بکشید ، از محل استرس زا دور شوید و بگویید بعدا اینکار را انجام میدهم ، حتی میتوانید مقداری قدم هم بزنید .

در زمانی که استرس دارید از گفتن ببخشید در هنگام اشتباه کردن اجتناب نکنید .

سعی کنید مشکلات را تقسیم کنید و سرفرصت آنها را انجام دهید . مثلا روزی ۱  ایمیل جواب دهید یا روزی ۵ تماس تلفنی بگیرید . کارهای استرس زا برای افراد مختلف متفاوت است .

گشاد شدن اسفنگتر معده

کیفیت خواب خود را افزایش دهید . طبق گفته بنیاد خواب ملی آمریکا در طول روز نخوابید زیرا باعث ایجاد اختلال در خواب شبانه میشود . همچنین از مواد محرک مانند : کافئین و نیکوتین در نزدیکی زمان خواب خودداری نمایید .

غذای حجیم ، تند و شکلات در نزدیکی خواب مصرف نکنید .

در طول روز از نور آفتاب استفاده کنید زیرا باعث سلامتی بیشتر چرخه خواب میشود .

علت گشادی دریچه معده

عادت ریلکسیشن در هنگام خواب را انجام دهید . برای جلوگیری از هرگونه نگرانی عاطفی ، فیزیکی و ذهنی قبل از خواب نکات زیر را رعایت کنید :

  • در هنگام خواب به مشکلات فکر نکنید .
  • اگر مشکلات در ذهن شما آمد از رخت خواب بیرون بروید و بعد از ۱۰ الی ۱۵ دقیقه دوباره برگردید و بخوابید . در این مدت کتاب بخوانید ، نفس عمیق بکشید و خود را ریلکس کنید .
  • در رخت خواب کاری به جز خوابیدن انجام ندهید ، کارهایی مانند : چت کردن ، تلویزیون دیدن و بسیاری موارد دیگر منظور ما میباشد . اگر این کار را بکنید بدن شما تمایلی به خواب در دفعات بعد نخواهد داشت .

درمان پزشکی رفلاکس

اگر ضرورت دارد به پزشک مراجعه کنید . اگر با تغییر سبک زندگی و درمان های طبیعی بعد از ۲ تا ۳ هفته بهبودی حاصل نشد به پزشک مراجعه کنید . علائم و مشکلاتی که دارید را کاملا یادداشت کنید و در هنگام مراجعه به پزشک از آن استفاده کنید . داروهایی که مصرف میکنید را نیز به پزشک خود بگویید .

استفاده از داروهای نسخه آزاد

قرص رفلاکس معده

از ضد اسید معده استفاده کنید . این قرص ها اسید معده را خنثی میکنند و باید به مدت ۲ هفته مصرف شوند تا اثر خود را نشان دهند .

در صورتیکه به صورت بلند مدت میخواهید از این داروها استفاده کنید با پزشک خود مشورت کنید زیرا عوارضی مانند مشکلات کلیوی و اسهال را برای شما به همراه خواهد داشت .

مقدار مصرف را طبق گفته شرکت سازنده دارو مصرف کنید و دز مصرفی را افزایش ندهید .

قرص شلی دریچه معده

مهارکننده های H2 را امتحان کنید . بعضی از این داروها نیز به صورت نسخه آزاد ارائه میشوند که بر خلاف ضد اسیدها ، ترشح اسید معده را کاهش میدهند به جای آنکه آن را خنثی کنند .

قرص های مهارکننده H2 : سایمتیدین ، فاموتیدین و رانیتیدین

عوارض جانبی : یبوست ، اسهال ، سرگیجه ، سردرد ، تهوع ، استفراغ و مشکلات ادارای میباشد . عوارض جانبی جدی : مشکلات تنفسی ، تورم صورت ، لب ها و گلو یا زبان .

قرص برای رفلاکس شدید

مهارکننده های پروتون پمپ ( PPIs ) را امتحان کنید . این داروهای نیز باعث کاهش ترشح اسید معده میشوند . داروهایی مانند : اسموپرازول ، لنس پرازول ، امپرازول ، پانوپرازول و رابپرازول را میتوان نام برد .

عوارض جانبی : میتوان سردرد ، یبوست ، اسهال ، درد شکم و حالت تهوع را نام برد .

مصرف طولانی مدت این داروها عوارض زیادی مانند پوکی استخوان را به همراه دارد . اگر بد از مصرف ۲ تا ۳ هفته بهبودی حاصل نشد به پزشک خود مراجعه کنید .

10 دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *