هرچند که ویروس سرماخوردگی ویروسی جدی نیست، اما همین سرماخوردگی رایج نیز می تواند شما را عاجز و ناتوان کند. کلید درمان سریع سرماخوردگی تشخیص سریع آن است. اگر احساس می کنید سرما خوردهاید، باید بلافاصله اقدامات پیشگیرانه را انجام دهید. مصرف ویتامین ها را افزایش دهید. گلویتان را صاف کنید. مجاری بینیتان را تمیز کنید. این اقدامات توانایی بدن شما برای مبارزه با سرماخوردگی را افزایش داده و مدت زمان ابتلا به آن را کوتاه تر می کنند. در کنار این اقدامات، حتی الامکان آرام باشید و استراحت کنید.
برای درمان سرماخوردگی آنتی بیوتیک مصرف نکنید، زیرا عامل سرماخوردگی ویروس است، نه باکتری بنابراین آنتی بیوتیک ها هیچ کمکی به پروسه بهبودی نمی کنند. اما در درمان آنفولانزا با تجویز پزشک میتواند آنتی بیوتیک مصرف کرد .
زکام چیست ؟ زکام به عربی همان سرماخوردگی است اما در اصطلاح طب سنتی زکام ، نزله یا پایمان به التهاب مجرای بینی به دلیل آزاد شدن هیستامین موجب کم شدن حس بویایی ، آبریزش بینی و احتقان بینی میشود .
روش های درمان سریع سرماخوردگی
سرماخوردگیتان را سریع تشخیص دهید. علایم بیماری تقریبا بلافاصله پس از ابتلا به ویروس نمایان می شوند. نشانه های سرماخوردگی معمولی شامل آب ریزش بینی، گلو درد، احتقان، سرفه، درد خفیف بدن، دمای متعادل و خستگی است. اگر می خواهید سرما خوردگی را سریع درمان کنید، باید سریع نیز وارد عمل شوید. پس از ۱۲ ساعت نخست سرماخوردگی، این ویروس به اندازه کافی در بدن شما پخش شده که بتواند چندین روز دوام بیاورد. شما باید دفاعیات بدن خور را ارتقا دهید.
داروی ضد سرفه مصرف کنید. تنها درصورتی که سرفه خشک دارید، از داروی ضد سرفه استفاده کنید. دارو های ضد سرفه دارای دکسترومتورفان و کدئین هستند. البته شاید برای مصرف کدئین به نسخه پزشک نیاز داشته باشید. عوارض جانبی آن ممکن است شامل خواب آلودگی و یبوست باشد. دکسترومتورفان به صورت قرص یا شربت موجود است و ممکن است در ترکیب با اکسپکتورانت نیز عرضه شود. اگر سرفه شما سینهای بوده و با خلط همراه است، شربت سرفه مصرف نکنید زیرا که می تواند احتمال ابتلا به عفونت سینه را افزایش دهد. در عوض می توانید یک شربت سرفه اکسپکتورانت تهیه کنید.
داروی ضد احتقان مصرف کنید. دارو های ضد احتقان بینی، چه به صورت مایع و چه به صورت قرص، رگ های خونی غشای بینی را تنگ کرده و باعث باز شدن مجرای تنفسی بینی می شود. پنیلفرین و سودوفدرین دو داروی ضد احتقان رایج اند که برای بهبود سرماخوردگی می توانند مفید باشند.
شما می توانید داروی ضح احتقان را به صورت اسپری های دماغی آزاد نیز تهیه کنید. تنها کافی است یک یا دو بار دارو را به داخل بینی تان اسپری کنید تا بلافاصله حس بهتری پیدا کنید. اسپری های دماغی حاوی اکسیمتازولین، فنیلِفرین، زیلومتازولین یا نافازولین هستند. تنها همانند توصیه قید شده این دارو ها را مصرف کنید. استفاده بیش از ۴ الی ۵ نوبت از این دارو در یک روز می تواند حس گرفتگی بینی را بیشتر کند
عوارض جانبی دارو های ضد احتقان ممکن است شامل بی خوابی، گیجی و افزایش فشار خون باشد. در صورتی که عوارض قلبی یا فشار خون بالا دارید، از دارو های ضد احتقان دهانی استفاده نکنید. اگر دیابت، مشکلات تیروئید، آب سبز چشم، یا مشکل پروستات دارید، طبق نسخه پزشک از این دارو استفاده کنید.
اکسپکتورانت مصرف کنید. اکسپکتورانت یک داروی رایج است که با رقیق کردن خلط و شل کردن مخاطی ریه سینوس ها را تمیز می کند. این باعث می شود راحت تر نفس بکشید و راحت تر باشید.
اکسپکتورانت ها دارو هایی مجاز و معمولی بوده و در همه داروخانه موجود اند. این دارو معمولا به صورت مایع تولید می شود، اما ممکن است به شکل قرص یا پودر نیز موجود باشد. در حال حاضر تنها اکسپکتورانت مجاز و معمولی گوایفِنِسین است. در هنگام انتخاب دارو به دنبال این ترکیب بگردید. موسینِکس رایج ترین داروی حاوی گوایفنسین است که در داروخانه ها به فروش می رسد.
آگاه باشید که اکسپکتورانت ها نیز همچون سایر دارو ها ممکن است عوارض جانبی داشته باشند. رایج ترین عوارض جانبی این دارو شامل تهوع، استفراغ و گیجی است. اگر هر کدام از این علایم را تجربه کردید مصرف اکسپکتورانت را سریعا متوقف کنید.
مصرف ویتامین ث را افزایش دهید. خاصیت پیگیرانه ویتامین ث برای بهبود سرماخوردگی مدت هاست که بر همگان شناخته شده. اما آیا می دانید که ویتامین ث می تواند مدت زمان سرماخوردگی را نیز کاهش دهد؟
مقدار ویتامین ث مصرفی را با نوشیدن آب پرتقال و خوردن میوه هایی همچون توت فرنگی، کیوی و سبزیجات سبز را افزایش دهید.
علاوه بر این می توانید ویتامین ث را به صورت قرص های مکمل موجود در داروخانه ها تهیه کنید. طبق اعلامیه موسسه ملی بهداشت، میزان ویتامین ث توصیه شده برای مردان در روز ۹۰ میلیگرم و برای زنان ۷۵ میلیگرم است.
به پزشک مراجعه کنید. بدن شما توانایی دارد تا با بیشتر گونه های سرما خوردگی مقابله کند، اما نسخه پزشک می تواند به بهبود علایم بیماری کمک کند. در صورتیکه فقط سرماخورده اید از پزشک خودتان درخواست تجویز آنتی بیوتیک نکنید زیرا که این دارو ها مدت زمان بیماری یا علایم آن را کاهش نمی دهند.
اگر شما علایم زیر را دارید باید بلافاصله به پزشک خود مراجعه کنید :
درد گوش/ کاهش شنوایی
تب بالای ۳۹ درجه
تب بالای ۳۸ درجه که بیش از ۳ روز به طول بیانجامد
کوتاه شدن تنفس/خس خس کردن
خلط خونی
علایم کلی که بیش از ۷ تا ۱۰ روز به طول بیانجامد
گلو درد همراه با تب، بدون سرفه یا آب ریزش بینی. این علایم ممکن است نشان دهنده التهاب حلق باشد که می بایست فورا با آنتی بیوتیک درمان شود تا مشکلات قلبی ایجاد نکند
سرفه با تب، بدون آب ریزش بینی و گلو درد. این علایم ممکن است نشان دهنده ذات الریه بوده و باید با آنتی بیوتیک درمان شود
رفع احتقان سینوس ها در سرماخوردگی
بینی خود را به درستی تمیز کنید. فین کردن هنگامی که مجاری بینی بسته شده اند طبیعیست، اما مواظب باشید در این کار افراط نکنید. فین کردن می تواند به تخلیه خلط های اضافی مجاری تنفسی کمک کند، اما فین کردن بسیار شدید و متوالی می تواند نتایج عکس داشته باشد.
برخی از متخصصان معتقدند که فین کردن می تواند به دلیل گیر کردن مخاط به ایجاد فشار منجر شود که خود می تواند به مسدود شدن بیشتر مجاری تنفسی منجر شود. شما می توانید با انجام صحیح این کار و استفاده از آن تنها در موقع کاملا ضروری از این امر جلوگیری کنید.
روش صحیح فین کردن به این صورت است که می بایست با یک انگشت یکی از سوراخ های بینی خود را گرفته و سپس به آرامی فین کنید تا سوراخ دیگر تمیز شود. سپس همین پروسه را برای سوراخ دیگر بینی نیز تکرار کنید. پس از فین کردن دستان خود را با صابون آنتی باکتریال شستشو دهید تا از انتشار ویروس جلوگیری شود.
با استفاده کردن از دستمال نرم و کتان و استفاده از لوبریکانت برای مرطوب کردن سوراخ بینی، از ملتهب شدن بینی جلوگیری کنید.
برای تمیز کردن مجاری بینی از محلول نمکی یا سینوسی استفاده کنید. برای این کار می توانید از یک ظرف با دهانه باریک و حاوی محلول آب نمک استفاده کنید و مجاری بینی خود را تمیز کنید.
می توانید با حل کردن نصف قاشق چای خوری نمک در یک فنجان آب محلول آب نمک درست کنید .
محلول آب نمک را درون بطری بریزید. بر روی سینک ، سرتان را به یک سمت خم کرده و دهانه بطری را درون سوراخ بینی خود قرار دهید و محلول را درون آب بریزید. محلول باید از یک سوراخ عبور کرده و سپس از سوراخ دیگر خارج شود. پس از اتمام چکه محلول به آرامی فین کنید و سپس این پروسه را بر روی سوراخ دیگر بینی نیز تکرار کنید .
از بخار استفاده کنید. برای تمیز کردن سینوس ها بخار می تواند بسیار مفید باشد. گرمای بخار مخاط را شل کرده و رطوبت آن نیز به بهبود وضعیت مجاری دماغی کمک می کند. به یکی از روش های زیر از بخار استفاده کنید:
با جوشاندن یک ظرف پر از آب بخار را روی صورت خود اعمال کند. آب را داخل یک ظرف مجزا ریخته و صورت خود را روی آب بخار دار بگیرید. روی سر خود یک حوله قرار داده تا بخار محبوس شود. چند قطره روغن تمیز کننده سینوس (همچون برگ چای یا نعناع را به آب اضافه کرده تا سینوس ها تمیز تر شوند.
دوش آب داغ بگیرید. حتی اگر سرحال نیستید، همچنان باید دوش آب داغ روزانه را در برنامه خود قرار دهید زیرا که به درمان سریع تر سرماخوردگی کمک می کند. آب را تا جایی که ممکن است داغ کنید و اجازه دهید حمام پر از بخار شود. اگر گرما باعث شد احساس ضعف و سرگیجه کنید، با خود یک صندلی پلاستیکی یا چهار پایه به حمام برده و بر روی آن بنشینید.
دوش آب داغ و پر از بخار می تواند برای بهبود سرما خوردگی معجزه کند؛ زیرا که نه تنها به رفع احتقان کمک کرده، بلکه بدن را نیز آرام می کند. سعی کنید آب را تا جایی که ممکن و قابل تحمل است، داغ کنید. اگر تصمیم به شستن سر خورد گرفتید، حتما پس از آن به خوبی موهای خود را خشک کنید، زیرا که مو های مرطوب به کاهش دمای بدن منجر شده که برای سرماخوردگی مفید نیست.
نوشیدنی های داغ بخورید. زمانی که سرماخوردگی دارید، خوردن نوشیدنی های داغ می تواند بسیار آرامش بخش باشد. اما علاوه بر فاکتور آرام بخش بودن آن، نوشیدنی داغ می تواند در باز شدن مجاری بینی و بهبود گلو درد نیز موثر باشد.
چای های گیاهی همچون چای بابونه یا چای نعناع گزینه های خوبی هستند زیرا که آرام بخش بوده و آب بدن را نیز تامین می کنند. چای معمولی یا قهوه می تواند به سرحال شدن بدن کمک کنند، اما برای تامین آب بدن به آن اندازه مفید نیستند.
یک نوشیدنی سنتی مناسب برای بهبود سرماخوردگی نوشیدنی آب گرم، لیمو و عسل است. آب گرم به رفع احتقان کمک می کند. لیمو سیستم ایمنی را تقویت می کند و عسل گلو درد را تسکین می دهد. تنها کافیست یک قاچ لیمو و کمی عسل را به یک لیوان آب گرم اضافه کنید.
سوپ مرغ همواره یکی از درمان های موثر و شناخته شده سرماخوردگی محسوب می شود، زیرا که آرام بخش بوده و خوردن آن نیز آسان است. برخی شواهد علمی نشان می دهد که سوپ مرغ تولید سلول های سفید خونی موثر در تشدید سرماخوردگی را محدود می سازد.
بهبود مریض با استراحت
مرخصی بگیرید. یکی از دلایلی که می تواند به طولانی شدن سرماخوردگی منجر شود ادامه زندگی معمولی روزانه و استراحت ندادن به بدن است. بهترین راه برای درمان سریع تر سرماخوردگی داشتن چند روز مرخصی و استراحت مطلق در مکانی گرم و آرام است.
اگر به استراحت دادن به بدن خود اهمیت نمی دهید، به همکاران خود فکر کنید که ممکن است در محیط کار ویروس سرما خوردگی را به آنها انتقال دهید. با ماندن در خانه در واقع به آنها لطف می کنید.
علاوه بر این، سرماخوردگی عادی حاصل ویروسیست که به سیستم ایمنی حمله کرده و آن را تضعیف می کند و همین می تواند زمینه را برای ابتلا به بیماری های دیگر و یا شدید شدن سرماخوردگی فراهم کند. بنابراین تا زمان بهبودی، ماندن در محیط خانه امن ترین گزینه است.
استراحت فراوان داشته باشید. به یاد داشته باشید که بدن شما تمام تلاش خود را برای مبارزه با ویروس انجام می دهد و به انرژی بیشتری برای پیروز شدن نیاز دارد. صرف انرژی فراوان با انجام کار های خانه، یا تمرینات ورزشی، مسافرت و سایر فعالیت های فیزیکی مدت زمان سرماخوردگی را افزایش داده و وضعیت بدنی شما را بدتر می کند. سعی کنید هر شب حداقل ۸ ساعت بخوابید و در طول روز نیز مرتبا چرت بزنید.
حتی اگر نمی توانید بخوابید، با یک پتوی داغ و یک نوشیدنی گرم بر روی کاناپه دراز بکشید. از این زمان برای دیدن سریال و یا خواندن کتاب استفاده کنید.
در زمان خواب سعی کنید یک بالش اضافی زیر سر خود قرار دهید. شاید به این حالت عادت نداشته باشید و اندکی معذب شوید، اما افزایش زاویه سر می تواند به خشک شدن مجاری دماغی کمک کند. اگر این کار بسیار برایتان ناخوشایند بود، سعی کنید یک بالش اضافی زیر تشک قرار دهید تا زاویه اندکی بیشتر شود.
بدن خود را گرم نگه دارید. متضاد سرما چیست؟ گرما! هرچند که سردی هوا دلیل ابتلا به سرماخوردگی نیست (و دلیل آن ابتلا به ویروس است) اما گرم ماندن در طول دوران بهبودی می تواند مفید باشد. بنابراین دمای خانه خود را افزایش داده و از پتو های بیشتری استفاده کنید. در این حالت سریع تر آرام می شوید.
با وجود مفید بودن گرما، گرمای خشک می تواند به ملتهب شدن مجاری دماغی و گلو درد منجر شود. می توانید با استفاده از دستگاه مرطوب کننده رطوبت را به هوای محیط برگردانده و از این امر جلوگیری کنید. این کار می تواند نفس کشیدن را راحت تر کند.
به یاد داشته باشید که مرطوب کننده ها ممکن است قارچ و عوامل بیماری زا را در محیط پخش کنند.
مقدار زیادی مایعات بنوشید. فین کردن دماغ و تعریق زیر پتو و در آن محیط گرم ممکن است آب بدن را کاهش دهد و به بدتر شدن علایم سرماخوردگی و به وجود آمدن سر درد و گلو درد منجر شود.
هنگامی که سرما خوردگی دارید نسبت به حالت عادی مایعات بیشتری بنوشید. این آب را می توانید از چای های داغ، سوپ و میوه و سبزی آبدار (از جمله هندوانه، گوجه فرنگی، خیار، آناناس) و یا آب خالی تامین کنید.
روشی مناسب برای بررسی مقدار آب بدن، نگاه کردن به ادرار است. اگر ادرار شما کمرنگ و تقریبا کاملا شفاف است، آب بدنتان به خوبی تامین شده. اما رنگ زرد تیره ادرار بدان معناست که مقدار بیشتری پسماند در بدن شماست و بدن در حال دفع آن می باشد، بنابراین باید آب بیشتری بنوشید.
درمان سایر علایم سرماخوردگی
قرص مسکن یا کاهنده تب مصرف کنید. اگر درد و یا تب بالا دارید گزینه اصلی استفاده از استامینوفن و داروی های غیر استروئیدی ضد التهاب همچون آسپرین، ایبوپروفن و ناپروکسن است. اگر ریفلکس اسیدی و یا زخم معده دارید، از مصرف این دارو ها خودداری کنید. اگر از پیش و به دلایل دیگر از این مسکن ها استفاده می کنید، قبل از افزایش مقدار مصرف دارو، با پزشک خود مشورت کنید. بیش از مقدار تجویز شده یا درج شده دارو مصرف نکنید. مصرف افراطی هر دارویی می تواند به مسمومیت کبد منجر شود. مطمئنا در هنگام مبارزه با یک بیماری دوست ندارید یک بیماری دیگر نیز به سراغتان بیاید.
برای بهبود گلو درد آب نمک غرغره کنید. احتقان تنها عارضه ناخوشایندی نیست که در زمان ابتلا به سرما خوردگی باید با آن دست و پنجه نرم کنید. درد، خارش و خشکی گلو نیز به همان مقدار عذاب آور است. یک راه آسان و طبیعی برای مقابله با گلو درد غرغره کردن آب نمک است. آب گلو را مرطوب کرده و خاصیت ضد عفونی کننده نمک نیز برای مقابله با عفونت مفید است. محلول آب نمک را با حل کردن ۱ قاشق چای خوری نمک در یک لیوان آب گرم درست کنید. اگر مزه آن برایتان غیر قابل تحمل است، مقداری نوشابه مشکی به آن اضافه کنید تا شوری نمک کمتر شود. این محلول را روزانه تا ۴ بار غرغره کرده و از نوشیدن آن خودداری کنید.
شربت انگور آقطی مصرف کنید. گفته می شود که آقطی یک ماده طبیعی بسیار مناسب برای ارتقای سیستم ایمنی بدن است و بدین ترتیب این میوه یک درمان طبیعی مناسب برای مقابله با سرماخوردگی محسوب می شود. آقطی حاوی زردینه بوده که خواص آنتی اکسیدانی دارد و می تواند از وارد آمدن خسارت به سلول های بدن جلوگیری کند. هرچند که آزمایشات اندکی حول تاثیرات این میوه بر روی بدن انسان انجام شده است. می توانید به چندین شیوه از آقطی استفاده کنید:
مصرف روزانه ۱ قاشق شربت آقطی. این شربت در بیشتر فروشگاه های مواد غذایی و بهداشتی یافت می شود.
افزودن چند قطره عصاره آقطی به آب یا آبمیوه
یا نوشیدن چای آقطی؛ نوشیدنیای داغ با گل آقطی و برگ نعناع
یک قاشق عسل خام بخورید. عسل خام یک ماده طبیعی و موثر برای ارتقای سیستم ایمنی بدن است که خواص آنتی ویروسی داشته و برای درمان گلو درد نیز مفید است و به همین دلیل ترکیب اصلی بیشتر دارو های طبیعی سرماخوردگی است.
می توانید یک قاشق عسل خام بخورید و یا آن را در آب گرم و یا چای حل کنید. یک روش مناسب دیگر برای درمان سرماخوردگی ترکیب یک قاشق زردچوبه با یک لیوان شیر و بلافاصله یک قاشق عسل است. سعی کنید عسل های طبیعی منطقه و محلی خود را مصرف کنید، زیرا که این کار باعث می شود در برابر آلرژن های بومی آن منطقه مقاوم شوید.
سیر بخورید. سیر به واسطه خواص آنتی باکتریایی، آنتی میکروبی و آنتی ویروسی دارای خواص درمانی بسیاری است. برخی شواهد نشان می دهند که خوردن سیر خام می تواند به بهبود علایم سرماخوردگی، کاهش دوره نقاهت، و ارتقای سیستم ایمنی کمک کند و بدین ترتیب برای کاهش احتمال ابتلا به سرماخوردگی های دیگر نیز موثر باشد.
سیر را می توان به صورت مکمل نیز مصرف کرد، اما برای دریافت نتیجه بهتر، سعی کنید سیر خام بخورید. یک حبه سیر خام را خرد کرده و بگذارید به مدت ۱۵ دقیقه در دمای اتاق بماند. این کار باعث توسعه مادهای به نام آلیسین می شود یک خود یک آنتی باکتریال قدرتمند است و باعث شده سیر آنقدر مفید باشد.
اگر معدهای قوی دارید، می توانید سیر را خالی و خام بخورید و یا در غیر آن صورت آن را با مقدار کمی عسل یا روغن زیتون ترکیب کنید.
مکمل های طبیعی مصرف کنید. مکمل هایی طبیعی وجود دارند که گفته می شود در بهبود علایم سرماخوردگی مفید هستند. در حالیکه این مکمل ها الزاما سرماخوردگی را درمان نکرده و آن را متوقف نمی کنند، اما می توانند به کاهش دوره نقاهت کمک کنند. برای مثال:
سر خار گل ( اکیناشیا ) یک مکمل گیاهیست که گفته می شود خواص آنتی ویروسی دارد و در بهبود عفونت های تنفسی مفید است. این ماده اگر به شکل قرص و در همان ابتدای پدیدار شدن علایم بیماری مصرف شود می تواند دوران نقاهت سرماخوردگی را کاهش دهد.
روی نیز جزو عناصر طبیعیست که طبق تحقیقات انجام شده می تواند با جلوگیری از تولید مثل ویروس ها، دوران نقاهت سرماخوردگی را کاهش دهد. این ماده را می توان به شکل قرص یا شربت مصرف کرد.
جینسینگ یک داروی باستانی ضد سرماخوردگی است که طبق تحقیقات علمی می تواند دوران نقاهت بیماری را کاهش داده و سیستم ایمنی بدن را نیز تقویت کند. می توانید مکمل این گیاه را مصرف کنید و یا با ریشه گیاه چای درست کنید و بنوشید.
بدون دیدگاه